Nak bagi budak tidur lama??

Assalamualaikum…

Hari ni terbaca satu update dari sebuah blog. First, jom kita tengok satu gambar

Gambar dan berita lanjut boleh tengok di http://sereniety.blogspot.com/2011/01/ape-kes.html

Gambar dari sebuah taska. Agaknya sebab tu la banyak kes budak mati lemas di taska. Agaknya nak bagi budak tidur lama, last-last tidur tak bangun-bangun. sangat bahaya terutamanya untuk budak-budak kecil yang tak pandai kontrol pernafasan lagi.

Sedihnya tengok gambar-gambar tu. Kalau pun nak bagi bergelap, tutuplah lampu dan langsir. Bagi suasana tu gelap. Tak perlu nak tutup muka budak dengan kain atas bantal.

Geram betul tengok gambar ni. Sekali sekala nak spotcheck juga la taska muadz. Tapi hari tu memang nampak taskanya bertutup langsir dan lampu semua. Bila tanya, dia kata nak bagi gelap untuk budak tidur. biasanya time petang dalam pukul 2-3 petang. lepas tu dah macam biasa.

2 thoughts on “Nak bagi budak tidur lama??

  1. tapi sesetengah ibu bape ajar anak die tutp muke camtu..die kate bru anak die dpt tdo..saye yg pernh keje d taska kene nk follow arahn mak die…pelik2 mak dieorg ni ajar anak

    • Kalau tak silap saya, penjaga taska ada pergi kursus pendidikan anak2. Penjaga taska saya dulu dia yang explain patut macam ni, bukan macam tu. Dia bertanggungjawab juga mendidik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *