Mar 08

Weaning-off process

Assalamualaikum…

Alhamdulillah, lagi 2 bulan Muadz dah pun nak masuk 2 tahun. Hari ni, saya officially stop pump@work. Dah setahun lebih mengangkut beg pam, tiba2 hari ni rasa macam kosong plak. Sebelum ni memang dah banyak sangat cari proses untuk cerai susu. Tapi tak jumpa yang saya nak cari.

Saya percaya cerai susu ni satu proses. Bukannya bila kita target sampai 2 tahun then terus minta anak berhenti menyusu dan ganti dengan yang lain. Banyak yang saya jumpa adalah cara supaya anak dah tak mahu menyusu direct. Macam2 la, ada yang letak ubat gigi dan macam2 pada B supaya anak tak menyusu dah.

Tapi, pada saya yang penting adalah apa pengganti yang sesuai untuk si kecil dan bagaimana proses itu berlaku. Yelah, sebelum ni menyusu badan so semua khasiat makanan yang kita makan, insyaAllah dia pun dapat. Tak perlu nak risau sangat. Kalau kita makan vitamin dia pun dapat juga sikit. Tetapi bila dah tak menyusu, maka kadang2 banyak la penyakit datang seperti sembelit, cirit-birit dan lain2.

Proses cerai susu ni sebenarnya bermula dari anak 1 tahun, iaitu apabila dia sudah mula makan. kemudian, sedikit demi sedikit kuantiti makanan berubah. Saya mula bagi muadz minum air lain selain susu ibu dan air masak mula usia setahun 6 bulan. Saya juga mula beri Meal Shake (multivitamin) dan OmegaGuard bila Muadz usia setahun.

 

Mula2 bagi susu kotak dutch lady. Tapi dari pembacaan susu kotak tu susu proses takut tak sesuai dengan bayi. Jadi saya mula beli susu kambing fresh. Alhamdulillah, senang didapati di jusco Midvalley. Disebabkan suami kerja berhampiran situ, memang minta dia aje la belikan.

Sekarang ni selain susu kambing fresh saya bagi juga susu ILHAM. Bila ada kat rumah pula cuba distract dia dengan buat benda lain selain nak menyusu. Malam akan beri dia makan sampai kenyang supaya dia tak menyusu lama masa nak tidur. Basically, inilah proses yang saya buat.

1 tahun :

  • Perkenalkan supplemen Meal Shake dan OmegaGuard. Meal shake tu saya bancuh utk diri sendiri dan bagi dia 1-2 sudu kecil sahaja. Omega Guard pula saya pecahkan letak atas sudu dan bagi sebulan 1-2 kali sahaja.
  • Perkenalkan nasi lembut dan mee.

1 tahun 6 bulan :

  • Perkenalkan minuman susu selain susu ibu iaitu susu kambing segar. Tapi seminggu 1-2 botol je.
  • Makanan, dah hampir semua masuk. Walaupun cuba sedaya -upaya elak coklat dan junk food.

1 tahun 8 bulan :

  • Perkenalkan minuman manis yang lain iaitu air oren, air sirap tapi still akan banyakkan minum air masak.
  • Susu ke taska dari 3ozx6 dah jadi 4oz x 3 botol. Minum susu masa nak tidur je.

1 tahun 9 bulan :

  • Perkenalkan susu tepung ILHAM. Alhamdulillah, muadz tak sembelit. So bekal ke taska 1 botol susu ILHAM, 1 botol susu ibu, 1 botol susu kambing. Kadang2 habis 3 botol, kadang2 2 botol je.
  • Kat rumah pun menyusu bila nak tidur sahaja.

1 tahun 10 bulan :

  • Dah mula cakap2 kat muadz yang dia dah besar. kena minum susu dalam cawan.
  • Berjaya tidurkan tanpa susu 2 kali. hehehe. InsyaAllah akan usaha lagi.
  • Makan malam agak berat. Mula beri minuman yogurt.

Harapnya Muadz dapat khasiat sepenuhnya. Dalam susu ILHAM tu saya campurkan juga sikit meal shake. Tapi kadang2 rasa best je bila tengok dia menyusu.

Dulu2 suka sembang2 dan bagi nasihat masa dia menyusu sambil usap2 kepala dia. Dia pun pandang je muka sambil angguk2 sikit2. Rasa comel sangat. Kadang2 suka membaca masa menyusu, jadi sekarang ni dia pun pantang tengok buku, mesti nak duduk dan ‘baca’.

Saya tahu ada je yang extended breastfeed tapi saya ada reason tersendiri untuk cukupkan penyusuan hingga 2 tahun. Memang itu pun target saya. Anak makin membesar, dia semakin kenal perbezaan tubuh lelaki dan wanita. Jadi perlu jaga juga.

Mungkin juga Allah belum beri rezeki Muadz dapat adik untuk saya kembali fokus peranan sebagai isteri kepada suami. Apa pun perancangan Allah itulah yang terbaik.

Semoga bermanfaat untuk mereka yang dalam proses yang sama..