Feb 19

Breastfeeding Plan

Assalamualaikum..

Breastfeeding planner

My breastfeeding plan

Alhamdulillah, siap juga plan ni. Ingat nak buat semalam tapi lupa nak bawa kertasnya pula. Sebenarnya kertas ni dapat masa pergi kelas penyusuan susu ibu hari tu. Dah tulis dan bagi pada hubby untuk bincang. Saje type in balik dan letak di blog supaya boleh jadi motivasi diri di kemudian hari. Mana tau, bila banyak cabaran tiba-tiba rasa nak stop breastfeed boleh tengok benda ni.

kalau tengok hope for the baby to macam berat je kan. Takde la berat sangat. Yang penting impian/cita-cita, kemudian usaha. Bila dah set target baru la senang nak usaha kan. Ummi dan ayah tak harap pun baby jadi ustaz, bukan title ustaz tu yang penting sebab itu hanya dari segi sijil dan panggilan. Yang lebih penting, benar-benar menjadi hamba Allah dari segi iman dan amal.

Bukan berat untuk baby je, lebih berat lagi untuk ummi dan ayah la. Huhuhu. Dah tentu la kena usaha keras untuk mendidik baby. Nanti tak pasal-pasal plak anak cakap masa kat akhirat, “mak ayah saya bercita-cita je tapi tak didik pun saya betul-betul.” Masa tu mana nak letak muka.

Jadi, ummi dan ayah pun kena berusaha untuk menjadi the best mu’min supaya anak-anak jadi the best mu’min juga. Tapi, akhirnya segala hasil terpulang pada Allah. Kita sebagai manusia hanya mampu berusaha dan bertawakkal.

Dec 23

Survey

Assalamualaikum…

Sepanjang mengandung ni macam-macam yang saya survey. Yelah, first time nak menjadi seorang ibu. Banyak benda yang nak kena belajar. Dulu sibuk survey macam mana nak BF baby. Pastu macam mana nak pump pula. Then, survey harga pump dan pump yang bagus. Then, survey amalan masa mengandung. Then, survey cara didik anak. Then, survey barangan baby. Maternity wears. Then, survey persiapan baby yang diperlukan. Set bersalin pun dah survey juga. Sekarang ni pula sibuk survey diapers. rolling eyes

Tapi setakat ni yang dah invest Breastpump aje. Hubby pun sampai dah penat asyik pegi kedai barangan baby tapi tak beli pun. Nak beli sekarang macam cepat sangat je. Try tanya-tanya kak long ada lagi barang dia yang elok. Maybe pinjam dia punya barang sikit. Hubby kata ‘penat je survey harga. Last-last amik kak long punya.’ tongue

Pening juga banyak benda nak survey tapi dalam survey tu alhamdulillah banyak ilmu yang dapat. InsyaAllah nak try bagi baby pakai Cloth Diapers tapi hubby macam tak berapa setuju. Sebab baju kami berdua pun kadang-kadang tak sempat nak basuh (banyak tanggungjawab lebih penting yang memerlukan perhatian dont tell anyone Bukan sebab malas ye). Nak tambah lagi benda yang kena penjagaan rapi lagi la susah. hehehe.

Oh, sekarang tengah survey juga babysitter atau daycare yang berdekatan. Kadang-kadang bila baca berita rasa takut je nak hantar baby. Rasa macam nak jaga sendiri je. Tapi kemalangan kat mana-mana pun boleh berlaku. Cuma kita kena juga la berhati-hati. InsyaAllah, bila kita dah usaha dan letakkan sepenuh pengharapan pada Allah, Allah akan jaga keluarga kita. Impian memang nak jadi housewife tapi risau juga kalau jadi housewife nanti makin malas. Dan amalan pun makin kurang.

Manusia ni kadang-kadang bila diberi masa yang banyak dia lupa. Tapi bila kita terkejar-kejar masa tu la fikir bestnya kalau ada masa lebih, boleh buat macam-macam. Hubby pun kata ekonomi family tak stabil lagi untuk dia support sorang-sorang. So insyaAllah akan cuba sebaik yang boleh. Teringat mak kata, dia kerja sampai sekarang alhamdulillah anak dia 6 orang jadi manusia. Bukan kerja atau tidak tu yang penting tapi pergantungan kita pada Allah.

Yang penting kita tau apa yang terbaik buat kita dan keluarga dan kita dah usaha sebaik yang boleh. Semalam ada terbaca dalam satu forum ada seorang ni tulis ‘Ibu bekerja punca anak derhaka’. Amboi..amboi..ikut sedap mulut je. angry lepas tu memang kena la dengan mommies yang ada dalam tu. Saya tak masuk campur. sekadar baca. happy

Ops..macam keluar topik je. Ok, back to the topic. Dalam banyak-banyak benda yang disurvey tu ada beberapa yang dah take note untuk beli. Maybe tunggu bulan 1 atau 2 nanti kot. Sekarang ni banyak end year sale tapi macam awal sangat je nak membeli. Semoga dipermudahkan segala urusan…

Dec 10

Darah Wiladah

Assalamualaikum..

Baru-baru ni bertemu dengan persoalan tentang darah wiladah. Sama ada mandi wajib untuk wiladah dan nifas berbeza atau sama. Jadi, saya membuat keputusan untuk mencari serba-sedikit ilmu. Dalam buku darah kebiasaan wanita tulisan Syaikh Muhammad bin Shaleh Al’Utsaimin, hanya terdapat darah haid, nifas dan istihadhah. Jadi, try cari-cari di internet. Saya sharekan sedikit link di sini yang saya ambil hanya dari sumber-sumber yang saya percayai kesahihannya, insyaAllah.

http://ilmudanulamak.blogspot.com/2008/09/wiladah-dan-nifas.html
http://www.muftiselangor.gov.my/SoalJawabAgama/Ibadat/SoalJawabIbadat55.htm

Tiada dalil mengenai mandi wiladah. Menurut fatwa Indonesia wiladah ialah wanita bersalin tanpa nifas dan Nifas ialah darah yg keluar sesudah kosongnya rahim wanita bersalin.

Mandi disebabkan illat bersalin ini adalah satu pendapat yg masyhur dalam Syafi’iyah, antaranya dalam Kitab-kitab popular mereka yg berikut: Fathul Mu’ien, Kifayatul Akhyar dan alGhoyah wa taqreeb. Ini dinamakan mandi wajib kerana bersalin kemudian kena pula mandi kerana tamatnya Nifas (40 hari). Tidaklah kita berminat utk memanjangkan kenapa mereka berpendapat demikian.

Hadith S.A.W hanya menyebut mandi sekali sahaja selepas keringnya darah nifas.

Mengenai mandi dua kali (mandi nifas dan mandi wiladah) datang dari fatwa mufti brunei. Tiada dalil disertakan mengapa perlunya mandi 2 kali(dlm Irysad Hukum Edisi tahun 2000).

Tetapi mandi yang asah di sisi Jumhur (majoriti) ulama ialah mandi Nifas sahaja. Jika bersalin tanpa darah atau bersalin secara Caesar tanpa ada darah, maka di sisi Hanbaliah dan fatwa2 semasa spt Lajnah Daimah KSA tidak wajib mandi sebab illat mandi ialah adanya Nifas (bila kering nifas, barulah mandi)

Tujuan mandi adalah utk membersihkan diri dan membolehkan kita bersolat. Selepas mandi nifas, boleh bersolat spt yg disebut dlm hadith. Jadi, apa keperluan mandi wiladah?

Tafsiran mandi wiladah dan nifas ini adalah khilaf pada tafsiran illat (sebab) mandi bagi wanita: samada kerana bersalin atau kerana darah Nifas.

Pilihan kami: Illat mandi bagi wanita bersalin ialah adanya darah nifas.

Sekian kumpulan jawapan al-ahkam.

sumber : http://www.bincang.net/forum/showthread.php?t=57380

http://ppadm.blogspot.com/2009/10/masalah-darah-wiladah-dan-darah-nifas.html
http://baheis.islam.gov.my/web/musykil_new.nsf/92be69fae3f225c0482567f1005a8e7b/d1b780b3f32c0774482574b40012da62?OpenDocument
http://al-ahkam.net/forum09/viewtopic.php?f=94&t=18069
http://www.blogger.com/feeds/93776188905293947/posts/default

Kesimpulan yang saya dapat adalah, masalah ni adalah masalah khilaf. Jadi tak perlulah pening-peningkan kepala. Siapa yang rasa sesuai dan yakin dengan satu-satu pendapat tu bolehlah pegang tapi tak perlu memaksa orang lain untuk mengikutinya. Sedangkan imam mazhab pun berbeza pendapat apa lagi la kita yang hadis pun tak kaji, ayat Quran lebih-lebih lagi. Kebanyakan link yang saya sertakan ada disertakan buku rujukan. Kalau ada sesiapa yang rajin, mungkin boleh rujuk. (Rasa macam ada buku pasal fiqh wanita kat rumah, tapi terlupa pula nak check)

Sefaham saya, kita boleh juga mandi wajib dengan niat umum iaitu
“Sahaja aku mandi hadas besar mensucikan diri aku, kerana Allah Taala.”
Jadi, rasa macam tak perlu timbul isu gabung mandi wajib atau tidak.

Wallahua’lam.

p/s – terasa masih banyak kejahilan dalam diri ini. Sesungguhnya ilmu Allah itu luas.
p/s- sedang baca buku yang menceritakan bahawa dalam islam ni perkara aqidah tak boleh diperselisihkan tetapi cabang-cabang islam(masalah furu’winking tak perlu disatukan kerana setiap para sahabat dan imam hadis telah berusaha memahami sesuatu ayat Quran dan hadis itu dengan membuat berbagai kajian dan bukan lihat pada satu ayat sahaja, sebaliknya kaji ayat-ayat lain dan juga sirah bagi memahami hukum. Mudahnya kita hari ini tak perlu bersusah-payah kaji sebab dah ada yang kaji. happy

*update*
weekend lepas cuba cari-cari buku di kedai buku. Tak beli cuma belek-belek. tongue
Belek-belek buku tentang fiqh wanita, darah wanita dan ada juga buku fiqh lain. semua buku yang dibelek tak jumpa pun tentang mandi wiladah. sebab-sebab mandi wajib pun takde termasuk mandi wiladah. tak tau la kalau ada buku yang belum dijumpai yang ada tulis.

Sekadar berkongsi. happy

Sep 16

Sakit dan terus sakit

Assalamualaikum..

Teringat kata-kata seorang sahabat a.k.a akak yang kata bila seorang perempuan tu mengandung bersedialah untuk sakit dan terus sakit. Sakit mengandung, sakit bersalin, sakit menjaga anak-anak masa kecil, bila besar sakit bila anak menyakitkan hati pula.

Patutlah Rasulullah suruh mengutamakan ibu 3 kali sebelum ayah. Patutlah orang kata syurga di bawah tapak kaki ibu. Tabahnya seorang ibu. Dan kalau seorang ibu tu menjaga dan mendidik dengan seikhlas hati bertambah pula lagi ganjaran yang diterima. Subhanallah. Penyayangnya Allah ni.

Bila dah mengandung dan alami morning sickness ni baru terasa bukan mudah nak jadi seorang ibu ni. Dari anak-anak belum lahir lagi macam-macam yang perlu difikirkan. Tak hairanlah datuk Imam Syafie kata dia telah menyediakan ibu imam syafie selama 40tahun untuk mendapatkan cucu seperti imam syafie. Jadi, sebelum nak dapat anak-anak yang soleh solehah mak ayah kena berusaha jadi soleh solehah dulu la kan.

Soal penjagaan diri, pemilihan pasangan, proses suami isteri, proses mengandung, melahirkan dan mendidik semuanya faktor yang perlu diambil kira untuk mendapatkan seorang anak yang soleh. Harapnya belum terlambat untuk diri ini dan suami memperbaiki diri. Sangat teruja dengan blog ini yang memotivasikan diri untuk menyusukan anak sendiri sepenuhnya. Sebelum ni tak pernah terfikir pun nak berbuat demikian. Selepas menemui blog ini, alhamdulillah, banyak yang saya belajar tentang susu ibu. Terima kasih kepada pemilik blog.

Lagi satu blog yang memotivasikan diri adalah blog ini. Blog ni banyak membantu saya berfikir dan belajar cara untuk mendidik anak nanti. Oh, sebelum terlupa. Di bawah ni adalah gambar yang dijanjikan. Tak nampak sangat pun sebab kecik sangat. Yang bertanda dari + hingga + itu adalah baby saya. Sangat terharu bila dapat nampak ada sesuatu dalam perut. Semoga Allah menjadikan saya insan yang bersyukur dan dekat denganNya.

baby 5 weeks

5 weeks