Feb 08

Dah habis pantang…

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, hari ni dah hari ke 45. Biasa orang pantang 44 hari kan. Kiranya dah habis pantang la ni. Tapi kalau boleh kali ni dah pantang berlebih sikit. Masih pakai stokin kat rumah. Masa Muadz dulu dekat nak 3 bulan juga saya pakai bengkung. Tapi pakai bengkung moden yang zap tu masa pergi kerja.

Insya Allah Sabtu ni akan urut penutup pantang dan petangnya balik ke rumah sendiri. Nanti bila balik rumah baru cari bengkung zap tu. Hari tu dah basuh dah sebelum bersalin.

Untuk makan pula, walaupun dah habis pantang janganlah terus hentam semua benda. Terkejut perut nanti. Cuba sesuatu sedikit demi sedikit. Saya dah ada makan ayam goreng. Semalam makan rendang daging yang pedas sikit. Agaknya dah lama tak makan pedas, petangnya sakit perut sikit. Alhamdulillah baby tak apa-apa.

Balik rumah nanti bermulalah saya sebagai WAHM(work at home mom) bersama 2 orang anak. Sekarang ni kalau tengok pagi2 baby banyak tido sampai tengah hari. Petang pula abangnya akan tidur. Jadi, pagi layan abang, petang layan baby. Kena curi-curi masa nak buat business juga. huhuhu.

Kalau masak atau jemur kain, Muadz dah boleh bantu sikit2. Takde la bantu sangat pun tapi buat sama2 sikit2. Jadi oklah dia tak boring. Tapi kalau ummi duduk depan PC je, mula la dia pun panggil, muadz nak ni.. muadz nak tu.. Ummi..jom main. huhuhu.

Tapi yang bestnya WAHM ni anak sentiasa dengan kita. Dan boleh tengok perkembangan dia secara direct.

Tengah terfikir, balik nanti banyaknya benda nak kena buat sebab dah tinggal rumah dekat nak 2 bulan dari masa standby nak bersalin. Sure banyak nak kena kemas. Dan nak kena pegi shopping baranng2 makanan sebab dah dikosongkan sebelum keluar hari tu.

Oklah..dah balik rumah nanti tak pasti sempat atau tak nak update blog ni. huhuhu..

Oct 25

Anak lapar, susu tak cukup

Assalamualaikum…

Ramai sangat yang cakap rasa susu tak cukup dan anak sering lapar terutama sekali semasa dalam pantang. Tapi tahukah, bila kita setkan mind kita bahawa susu mungkin tak cukup maka itulah yang kita rasakan. Tapi sebenarnya perut baby sangat kecil. baby yang baru lahir, perutnya hanyalah sebesar buah cherry. sanggup ke kita sumbat susu banyak-banyak kat dia? dan disebabkan perut baby yang kecil ni maka dia cepat kenyang dan cepat lapar kembali. sebab tu kena susukan dia sekerap yang mungkin.
Continue reading

Apr 22

Pemakanan dalam pantang

Assalamualaikum…

Akhirnya saya berjaya menyiapkan ebook Tips pemakanan dan resipi dalam pantang seperti yang dijanjikan. Lama betul berjanji, akhirnya baru nak siap. Salah satu sebabnya adalah kerana saya sendiri nak print untuk kegunaan saya semasa dalam pantang nanti. laughing Saya dah pun selamat print dan letak bersama-sama beg buku bayi yang saya akan bawa ke rumah mak nanti.

Saya letakkan semua maklumat yang saya dapat untuk penjagaan bayi dan ibu semasa dalam pantang dalam satu beg untuk memudahkan. Buku tu hanyalah hasil pencarian saya, bukan pendapat peribadi. Tetapi saya ada membuang dan menambah maklumat yang saya rasakan perlu dan sesuai dengan saya. Jadi, untuk orang lain mungkin terdapat sedikit perbezaan.
Continue reading

Apr 02

Set Bersalin NR

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, semalam dah dapat pun Set bersalin NR yang diorder dari MamaDamia. Memang sangat efficient. Saya buat order melalui web, esoknya terus barang dah sampai. Saya ingatkan akan dihubungi melalui email. Alhamdulillah, dapat barangan seperti yang ditempah.

Boleh je nak beli kat kedai tapi saya memang dah lama simpan nak beli kat sini. Sebabnya? boleh dapat bengkung sekali dan juga ‘Cara rawatan semasa berpantang bersalin’ dan ‘Resepi-resepi makanan ketika pantang bersalin’. Rupanya buku yang memuatkan dua tajuk di atas tu buku nipis sahaja. Resipinya pun taklah banyak sangat tapi boleh la dijadikan panduan. Sebelum ni ada dapat barut baby percuma tapi mungkin tawaran dah berakhir.
Continue reading

Mar 03

Berpantang

Assalamualaikum…

Alhamdulillah…Kebelakangan ni baby bergerak aktif. Dulu macam dah slow sikit. Risau juga. Ingat bulan ni nak buat check-up awal sikit sebab risau tapi lepas je dukung anak kakak ipar yang baru lahir tu terus aktif dia membuat somersault dalam perut. Kadang-kadang sampai perut berubah bentuk jadinya. Agaknya baby jeles kot ummi dukung baby lain. hee hee

Minggu lepas tengok kakak ipar yang masih dalam pantang di rumah mertua. Nak tengok juga cara berpantang. Mak mertua saya jenis tak kisah, ikut anak nak macam mana. Tapi yang saya nampak yang jaga betul adalah pemakanan. Hari-hari makan ikan haruan sahaja. Urut tu dah tentulah wajib dan memang dia ada sediakan air panas untuk mandian. Tapi mungkin juga sebab kakak ipar bersalin secara c-zer, jadi cara penjagaan agak berbeza.

Mak mertua saya memang jenis tak memaksa, dia cuma beri pendapat. Nak ikut atau tidak, terpulanglah. Dalam hal lain-lain pun macam tu. Mungkin agaknya cara begitu yang menyebabkan anak-anaknya berdikari dan sangat bertanggungjawab including my hubby. love struck (siapa lagi nak puji kalau bukan isteri sendiri kan.)

Tapi saya pula sangatla tak boleh makan benda yang sama lebih dari 2 kali. Terus dah tak lalu makan dan makin lama makan pun makin sikit. Macam sekarang dekat office ni, bila waktu rehat je mesti pening fikir nak makan apa. Walaupun memang banyak lauk tapi rasa macam dah try yang menarik semua, lama-lama mengadap lauk yang lebih kurang sama jadi tak bersemangat nak makan dah. Tapi kalau tak makan lapar pula. Jadi, makan aje la.

Mak saya pula memang tak mengamalkan pantang jadi dia pun tak tau macam mana cara berpantang. Cuma sikit-sikit mungkin. Masa kak long dulu dia ada juga tolong carikan tukang urut, yang lain kak long beli sendiri rasanya. Tapi mak sangat pentingkan penjagaan baby. Baby kena sapu minyak, bedung dan bengkung. Cara tidur baby kena betul.

Bagi saya pula, pantang tu sangat penting. Yelah, badan ni bukan nak pakai sekejap. Mak sendiri pun ada kata kalau tak pantang betul, dah tua sikit nanti macam-macam sakit. Jadi, saya memang cari sendiri cara berpantang. Cuma takkan saya nak masak, tunku sendiri. Terpaksa la hubby tersayang buatkan. hee hee Saya ada cari dan compilekan tips pemakanan dan resipi dalam pantang. InsyaAllah, nanti saya cuba share di sini untuk memudahkan orang lain tengok juga. Saya ingat nak print dan beri pada mak nanti. tongue Supaya taklah makan benda yang sama sahaja. Dulu, opah buatkan lada hitam dan ikan bilis digoreng tanpa minyak, makan dengan nasi. Tapi takkan hari-hari nak makan tu je? sad (Asyik ingat makan aje. tongue )

Saya juga dah plan nak beli set bersalin dan cari cara-cara berpantang yang lain. Ingat nak beli bulan ni tapi hubby kata beli bulan depan la. Macam awal lagi. Ada call beberapa tukang urut tapi belum buat desicion nak ambil yang mana. Saya memang jenis suka merancang. Masa kawen dulu pun mostly plan saya tapi of course la bincang dengan parents juga. Keperluan semua banyak cari sendiri macam baju, kek, hantaran, jurugambar. Agaknya sebab dah biasa buat semua benda sendiri masa di luar negara dulu.

Oh, saya ada jumpa cara berpantang untuk mereka yang bersalin c-zer. Harapnya saya bersalin normal. Boleh klik banner di bawah ni. Ada Ebook PANDUAN SELEPAS BERSALIN CESAREAN. Selain tu, boleh juga dapatkan tips-tips di bawah secara percuma.

  • Tips dan panduan menjaga luka pembedahan/cesarean. Dapatkan tips bagaimana menjaga luka pembedahan agar tidak terkena jangkitan dan bernanah!
  • Tips Menghilangkan Stretchmark / Kesan Regangan Kulit. Tips ini turut membantu dan menunjukkan kepada anda cara pencegahan yang berkesan!
  • Tips menghilangkan selulit. Selulit sebenarnya boleh menyerang sesiapa saja tidak kira sama ada anda seorang yang berbadan kurus atau gemuk. Tips ini pasti dapat membantu mengatasi masalah selulit yang anda hadapi!