Jan 14

Mengandung overdue

Assalamualaikum..

Entry yang lepas saya copy & paste je dari website yang saya jumpa. Sebenarnya masa menunggu Zilal lahir saya banyak cari info pasal mengandung lebih hari. Tapi masa tu guna tab dan dah tak jumpa pun website yang dibaca masa tu. Zilal lahir 6 hari lebih dari tarikh due.

Masa tu memang berdebar-debar dan rasa stress. Lagi pula dengan orang asyik tanya dah bersalin ke? Sampai malas nak jawab dan sekadar jawab “belum, tunggu je la.” ada yang malas nak jawab pun. huhuhu. Jadinya search-search online tentang overdue pregnancy. Kebanyakannya website english. Sebenarnya kalau ikutkan orang putih lepas 42 minggu baru dikira overdue. Kalau di Malaysia mereka tunggu sehingga 10 hari selepas 40 minggu untuk paksa baby keluar sama ada melalui induce atau czer sebab takut utuk mengambil risiko.

Memang biasanya ibu yang hamil lebih 40 minggu akan rasa :

  • Penat & letih – Nak bawa 40 minggu tu pun kadang dah tak larat, lagi pula kena tambah lagi
  • Stress – sebab berdebar-debar tunggu baby nak keluar dan org sekeliling yang asyik tanya. Lebih kurang cam bila orang tanya, “bila nak kawen” (bila kawen lambat) atau “bila nak dapat anak”(bila lambat dapat baby lepas kawen)

Ada lagi kot tapi tak ingat dah. Dalam hati separuhnya rasa macam czer je la bagi keluar. Penat dah tunggu. Tapi separuh hati lagi rasa macam malas nak pegi hospital, tunggu je la bila baby nak keluar. Memang ada risiko bila baby overdue, sebab tu kena juga pegi check up untuk check sama ada baby ok atau tidak.

Doktor akan check jantung baby, air ketuban, uri dan check juga sama ada baby distress atau tidak. Kalau baby distress kemungkinan dia akan berak dalam perut dan boleh menyebabkan lemas. Jadi bila baby dah check semua ok, doktor akan bagi lagi jangka masa.

Macam saya hari tu alhamdulillah, semuanya ok. Jadi doktor suruh tunggu 9 hari lepas tarikh jangkaan bersalin untuk datang dan check lagi. Dah penat menunggu, saya selamba drive pegi Shaklee, pos office dan sebagainya. Sebab bila duduk rumah rasa lagi stress. Harap-harapnya dapat cepatkan bukaan dan dapat bersalin normal. Sampai orang shaklee pun terkejut tanya boleh jalan-jalan lagi ke?

Setiap kali bila jalan-jalan mesti ada rasa contraction tapi very mild.

Jadi, kepada ibu-ibu yang dah melebihi tempoh 40 minggu, jangan risau. Banyakkan berdoa dan solat sunat. Masa ni la nak solat banyak-banyak. Lepas bersalin dah tak boleh solat. Kalau rasa stress dengan soalan-soalan orang, cuba diamkan diri. Antara cara yang saya baca untuk percepatkan bersalin :

  • Banyakkan mencangkuk
  • Buat hubungan suami isteri
  • Banyakkan berjalan dan naik turun tangga
  • Buat senaman kegel

Kalau nak berjalan tu pastikan ada yang teman ya. Risau juga kalau tengah jalan tu tiba-tiba sakit nak bersalin.

Banyakkan juga baca doa di bawah sehingga dalam labor room dan sampai baby keluar..

1. Allahumma yassir wala tu ‘ assir – Ya Allah, permudahkanlah dan jangan lah Kau sukarkan

2. Thummas sabiila yassarah – Kemudian jalannya dimudahkan (Surah Abasa : Ayat 20)

 

Jan 11

Kandungan terlebih hari (overdue)

SETIAP ibu terutama sekali yang akan menghampiri tarikh jangkaan akan tertunggu-tunggu hari yang bersejarah, iaitu hari yang menunjukkan tanda-tanda untuk melahirkan cahaya mata yang selama ini telah dikandung dan dijaga.

Perasaan cemas bercampur gembira bukan hanya dirasai oleh kaum ibu tetapi juga oleh kaum bapa.

Bagi ibu-ibu yang buat kali pertama mengandung, perasaan cemas itu adalah lebih lagi dirasai kerana ia merupakan pengalaman kali pertama.

Walau apa pun, kelahiran merupakan satu proses dan pengalaman yang harus dilalui dan diharungi dengan segala perit dan kegembiraan oleh semua ibu.

Walaupun hampir 80 peratus ibu-ibu tersebut akan melahirkan kandungan beliau lebih awal dari tarikh jangkaan, empat hingga 14 peratus akan mempunyai masalah lebih hari iaitu tidak melahirkan walaupun telah mencapai tarikh jangkaan.

Apa yang dimaksudkan hamil lebih hari? 

Biasanya apabila seseorang ibu membuat pemeriksaan di klinik, dia akan di beritahu tarikh jangkaan kelahiran oleh doktor berdasarkan pengiraan mengikut tarikh haid terakhir beliau.

Tarikh yang diberi adalah tarikh 40 minggu usia kandungan.

Jika ibu tersebut tidak dapat memberi tarikh terakhir haid dengan pasti tarikh jangkaan adalah diberi berdasarkan pemeriksaan ultrasound.

Biasanya kepastian tentang tarikh jangkaan akan dibuat pada awal mengandung kerana pemeriksaan ultrasound pada masa itu adalah lebih tepat berbanding dengan pemeriksaan yang dibuat pada usia kandungan yang telah besar.

Persoalan yang sering ditanya apakah kandungan lebih hari itu satu masalah? Adakah ia berbahaya kepada anak yang dikandung?

Kandungan lebih hari sebenarnya bukanlah satu entiti yang baru. Risikonya telah di kenal pasati sejak tahun 1920 lagi.

Walau bagaimanapun entiti tersebut telah mendapat perhatian dari segi clinical significent sejak tahun 1960.

Kandungan lebih hari ini sering dikaitkan dengan placental insufficiency yang perlu mendapat tindakan sewajarnya.

Ini kerana keadaan ini boleh mengakibatkan kesan kematian perinatal yang tinggi.

Bayi yang terlebih matang (post mature) akan kelihatan kehilangan tisu lemak pada kulit, Kulit yang kelihatan merekah dan terdapat kesan meconium terlekat pada kulit tisu.

Masalah-masalah dan komplikasi-komplikasi yang berkaitan dengan kandungan lebih hari termasuklah:

* Asphyxia. 

Keadaan ini adalah keadaan di mana bayi dalam keadaan lemas (mungkin akibat dari kekurangan oksigen). Keadaan ini boleh menyebabkan kematian bayi atau boleh menimbulkan banyak komplikasi-komplikasi lain pada bayi di masa akan datang.

* Kecacatan kongenital.

Ini merupakan salah satu penyebab kandungan lebih hari. Sebagai contoh aenencephaly iaitu bayi tidak mempunyai tempurung kepala.

* Neonatal seizures. 

Sawan pada bayi yang baru lahir boleh berlaku dua hingga lima kali lebih kerap pada bayi yang lahir selepas 41 minggu. Keadaan sawan yang berterusan ini boleh menjejaskan fungsi otak bayi di masa akan datang.

* Intrauteine cot death. 

Keadaan di mana denyutan jantung bayi yang berhenti secara tiba-tiba tanpa sebab yang dapat dikesan dan mengakibatkan kematian.

* Meconium Aspiration Sydrome/Respiratory Distress. 

Keadaan di mana sistem pernafasan bayi yang lemah, terganggu dan terjejas akibat tertelan najis sewaktu dalam kandungan atau sewaktu kelahiran. Ini adakalanya boleh mengakibatkan bayi yang baru dilahirkan itu bergantung pada mesin pernafasan (ventilator).

* Kematian 

Masalah-masalah dan komplikasi-komplikasi tersebut patut di elakkan sebaik mungkin.

Setelah mengetahui risiko yang berkemungkinan terjadi pada bakal cahaya mata, apakah ibu-ibu masih mahu mengambil risiko tersebut setelah sekian lama di kandung?

Oleh yang demikian kebanyakan doktor akan melakukan proses induksi (Induction of labour) apabila seseorang ibu telah menjangkau tarikh jangkaan.

Atas pemeriksaan dan penilaian yang dibuat oleh doktor, biasanya perbincangan akan dibuat secara terperinci dengan pasangan tentang induksi tersebut.

Ini termasuklah kaedah proses dan komplikasi-komplikasi yang mungkin timbul.

Faktor Sebabkan Overdue

  • Sejarah keluarga. Sesetengah wanita mempunyai genetik untuk melalui kehamilan panjang. Jika ibu, nenek ataupun ahli keluarga terdekat yang lain pernah mengalami overdue lebih daripada dua minggu tanpa apa-apa masalah, maklumkan kepada doktor agar dia dapat melambatkan tempoh anda diberi ubat cetusan (induce).
  • Saiz kepala. Jika bayi anda mempunyai kepala yang besar berbanding saiz pelvik, ia mungkin tersekat. Apabila keadaan ini berlaku ia akan menyebabkan tubuh anda tidak menghasilkan hormon oksitosin yang dapat memulakan proses kelahiran.
  • Tiada kontraksi. Ada kalanya kehamilan boleh melebihi tarikh jangkaan apabila rahim anda tidak mengecut seperti yang sepatutnya berlaku.

sumber : http://bidanbersalin.blogspot.com/2010/08/overdue.html,  http://diari-aiman.blogspot.com/2011/02/risiko-kandungan-overdue.html

Feb 25

Senaman Kegels

Masa ke kelas antenatal, salah satu senaman yang di ajar adalah senaman kegels. Ini ada info dari portal alam hamil.

Senaman ini adalah sesuatu yang harus dipelajari oleh setiap wanita mengandung kerana ia bukan sahaja mudah dipelajari malah boleh diamalkan di mana-mana sahaja. Senaman Kegels cuma memerlukan sedikit usaha namun ia memberi begitu banyak manafaat, anda sememangnya tidak mempunyai sebab untuk tidak mempelajarinya. Senaman ini menumpukan kepada otot pada pelvis, menolong menguatkan salur kencing, pundi kencing, rahim dan usus rektum.

Wanita hamil digalakan mebuat senaman ini kerana otot pelvis yang kuat akan menolong melancarkan kelahiran terutama semasa proses meneran. Lagipun, ia mengurangkan risiko untuk berlaku koyakkan semasa bersalin.

Semasa pantang, kegel boleh menolong anda pulih dari luka episiotomi dengan lebih cepat, menolong mengurangkan air kencing yang tidak terkawal dan menguatkan kembali otot-otot plevis anda.

Manfaat kegel bukan berhenti setakat itu:

  • Ia boleh mengelak dari mendapat rahim jatuh (prolapse) dimasa hadapan
  • Memudahkan anda mengalami klimaks semasa seks
  • Mengurang buasir

Bagaimana untuk membuat senaman Kegels?

Ia cukup senang dibuat:

  1. Kemutkan otot pelvis seperti anda mahu menahan air kencing
  2. Tahan selama 2-3saat
  3. Lepaskan ia perlahan-lahan dan rehat
  4. Buat 25 kali setiap kali tiga kali sehari pagi petang atau malam tidak kira dimana anda berada, sambil menonton TV, sambil memasak, mencuci kain dan sebagainya. Anda mungkin boleh meningkatkan masa kecutan sekiranya otot sudah menjadi kuat.
  5. Jangan kecutkan otot perut atau punggung semasa senaman ini. Ia tidak diperlukan semasa senaman kegel ini dan boleh mengelirukan anda tentang otot sebenar yang anda kecutkan.
Jan 13

Suntikan kancing gigi

Assalamualaikum..

Sabtu lepas semasa buat monthly check-up doktor beri suntikan kancing gigi yang pertama. masa suntik tu sakit sikit, ingatkan macam suntikan biasa je. sampai hari ahad still sakit dan hari isnin lepas tengok dia macam ada bengkak sikit. bila tersentuh sikit je pun, sakit.

Mula-mula, call kakak yang doktor tu, dia tanya sakit sangat sampai tak boleh angkat tangan ke? Takdelah sampai tak boleh angkat tangan, nak angkat barang pun ok je lagi, cuma terasa sakit dia kat situ. kakakku kata suntikan tu memang sakit sikit sebab ada kena-mengena dengan saraf (sorry, maklumat details tak tahu, tak ingat dah apa dia cakap masa tu.)

bila isnin tu jadi membengkak risau juga la dan mula search di internet. rupanya ada orang yang sampai seminggu sakit. kemudian, ada terjumpa cadangan supaya tuam air suam kat bahagian kena inject tu. balik dari kerja terus cuba. Alhamdulillah, semalam tengok bengkak dah surut, sakit pun berkurangan. Balik office semalam cuba tuam lagi, nampak macam semakin baik tapi ada gatal sikit kat tempat kena inject tu.

Sekarang ni bila pegang betul-betul masih terasa sakit tapi kalau tersentuh lengan masih ok lagi. dan sakitnya pun dah berkurangan. Check-up bulan depan akan kena suntikan yang kedua pula, insyaAllah.

Jan 12

Kelas antenatal

Assalamualaikum…

Sekarang ni tengah sibuk-sibuk juga mencari kelas antenatal. Takut kalau lambat-lambat sangat ada masalah pula. Kebetulan pula bulan depan memang plan nak ambil cuti 11 hari bulan (cuti paksa rela sebab japan holiday tongue ). Jadi ingat kalau boleh memang masa tu nak pergi kelas antenatal. hasil search kat internet hospital kerajaan biasanya akan buat weekdays. Jadi, hari tu sibuk la mengumpul nama-nama hospital yang berdekatan dan mana-mana maklumat yang ada.

Nak share sama-sama kat sini. Mana tau ada yang memang tengah mencari ke. Untuk tempat swasta ada yang berbayar. Cubalah hubungi hospital-hospital di bawah ni ye.

1) Hospital Serdang
Jalan Puchong
43000 Kajang
Hubungi Unit Pendidikan Kesihatan
+603 – 8947 5555
Kelas Antenatal (Ibu Mengandung)
Isnin & Khamis
10.00pagi – 11.00pagi
http://hserdang.moh.gov.my/

2) HOSPITAL KUALA LUMPUR
Jalan Pahang, 50586 Kuala Lumpur, MALAYSIA
Tel: 603-26155555 Fax: 603-26989845

3) Hospital Putrajaya
Tel:03-83124200

4) Hospital Ampang
Jalan Mewah Utara,
Pandan Mewah,
68000 Ampang
No. Telefon : 03-42896000

5) Hospital Kajang
Jalan Semenyih
43000 Kajang
No. Telefon : 03-8736 3333
http://hkjg.moh.gov.my

6) Hospital Pantai Cheras (PHC)
masa : 2.00 – 5.30 ptg
03-91322022

7) PPUM – RM50 (couple)
8 ) Pantai Medical Center, Bangsar – RM200 (couple)
9) Hospital Pakat An-Nur Bangi
Obstetrics & Gynaecology Clinic
603-8925 0020

Tadi, tiba-tiba mendapat panggilan dari hospital KL tanya boleh datang tak kelas antenatal khamis ni. khamis ni? surprise mana la nak sempat. katanya kelas diadakan setiap 2 minggu sekali hari khamis. try check, alhamdulillah 11 feb ada kelas.

maklumat kelas yang saya dapat:

  • masa : 9.00pagi~12 tengah hari
  • tempat : klinik ibu bersalin
  • bayaran : percuma
  • subjek : breastfeed, proses bersalin, cara bernafas, senaman
  • dicadangkan pakai seluar supaya senang senaman

Thanks to my lovely hubby yang tolong callkan dan bagi contact number pada orang hospital KL. maklumlah, isteri dia ni susah sket nak calling-calling time kerja. Semalam try call hospital serdang tapi dia tengah busy dan macam tak nak layan. Alhamdulillah, akhirnya dah dapat tempat dan maklumat.

InsyaAllah lepas dah ikuti kelas ni saya akan cuba share ye.

Dec 29

Kejang@cramp semasa mengandung

Assalamualaikum..

Kebelakangan ni hampir tiap-tiap malam saya mengalami kejang di betis dan tapak kaki. Kalau kejang tu memang tak boleh bergerak, nak menjerit pun tak keluar suara sebab sakit sangat. Jadi hubby hanya tau saya kejang keesokan harinya. Tapi itupun nak jalan masih sakit juga lagi terutama bila kejang di betis.

Ada baca dalam majalah bahawa kejang ni adalah disebabkan kurangnya kalsium. Masa mengandung memang perlukan banyak kalsium sebab baby pun perlukan kalsium yang banyak untuk pembentukan tulang-tulangnya.

Saya akui, sejak mengandung memang sangat kurang minum susu. Entah kenapa, tak boleh nak masuk susu dalam tekak. Masa first trimester memang kalau minum akan muntah tapi selepas itu pun masih tekak terasa payau lepas minum susu. Tapi kadang-kadang paksa diri juga. Anmum yang dibeli masa awal mengandung tak habis lagi sampai sekarang sedangkan kandungannya taklah sebanyak mana. Kalau minum hari-hari tak sampai sebulan boleh habis sebab beli pack kecil. Tapi punyalah payah nak telan.

Ubat kalsium yang doktor bagi pun susah nak telan. Pernah sekali lepas telan ubat tu muntah, habis nasi dan ubat semua keluar sekali. setiap kali nak telan ubat mesti perlukan mujahadah yang sangat kuat.

Akhirnya, weekend lepas masa di rumah mak mertua tanya akak ipar apa yang dia buat bila alami kejang. Dia kata dulu dia hari-hari kejang tapi lepas minum susu kambing hi-goat alhamdulillah tak kejang dah. saya pun cubalah satu peket. Sedap. Memang senang nak telan. tepung dia pun lembut dan sangat mudah larut dalam air. keesokan harinya terus kami cari dan beli. Harap-harap dapat mengurangkan kejang lepas ni.

Harga sekotak RM36 sebab bukan ahli. Beli di kedai yang banyak jual jamu-jamu atau barang-barang bersalin tu je. dalam tu ada 15 peket. Amboi, sejak mengandung ni asyik makan benda mahal je. hari tu ada yang kata baby ni high standard ni. yelah nak oii..kopak la ummi ngan ayah nanti. Masa first trimester memang selalu tak lalu makan tapi bila makan kat restoran cam JM beriyani tu boleh pula telan. Air pula boleh telan jus epal fresh dan jus oren fresh aje. lepas dah tak mabuk baru ok sket minum air lain. itupun selalu juga tak berselera nak makan. tapi bila makan makanan mahal ok la pula. Amboi, memilih plak anak ummi ni ye. Takpelah, bak kata hubby duit boleh dicari. Yang penting, anak ummi dan ayah ni jadi penegak agama Allah. Ummi dan ayah dah invest macam-macam ni, dah banyak kemudahan diberi, takde alasan tak boleh jadi seorang hamba Allah yang baik, ok. (melainkan kalau ummi dan ayah tak didik betul-betul. ops…winking. semoga Allah membantu kami mendidik anak kami untuk mencapai redha Allah. Amiin.

Selain itu, hubby juga ada ambil satu krim water base yang panas untuk mengurut dari ayahnya. Minyak angin tu memang best. sampai pagi terasa hangatnya tapi masa mula-mula letak rasa sejuk. dan disebabkan ia water base takdelah rasa berminyak. Lagi best bila ada tukang urut. memang rasa lega sangat kaki. lepas kena urut 2 malam berturut-turut, kaki dah tak rasa lenguh. mula-mula segan juga nak kena urut. (ada ke orang segan dengan suami sendiri??) tapi dah dia beria nak urut, biar aje la. Urut kaki aje tau.

Nov 18

Sembelit semasa mengandung

Assalamualaikum..

Dari bahan pembacaan memang masalah ni adalah masalah biasa untuk ibu-ibu yang mengandung. Saya ada masalah sukar untuk membuang sebelum mengandung. Saya kena pastikan saya makan sayur hijau setiap hari supaya tidak bermasalah. Alhamdulillah, semasa mengandung saya tidak pula menghadapi masalah. (Mungkin belum lagi. harap-harap tak la). Semasa mengandung ni memang saya sangat tak gemar makan sayur hijau. entah kenapa, jadi tak lalu. kalau makan pun sikit-sikit je.

Tapi nak berkongsi tips untuk ibu-ibu di luar kalau ada yang menghadapi masalah ni. Cuba makan pisang dan minum air masak. Sebelum kawin saya ada amalkan banana diet. Cara diet ni mudah iaitu breakfast dengan pisang dan air masak. nak makan pisang berapa biji pun takpe. tapi kena minum air masak sahaja. lepas 2-3 jam baru boleh makan/minum benda lain. Alhamdulillah memang ada kesan walaupun lambat sedikit. Dan hasilnya sistem pelawasan saya juga berjalan lancar.

Ok, back to the topik. beberapa minggu lepas pun saya hampir mengalami masalah sembelit tapi sekarang ni petang-petang saya selalu beli pisang dan minum dengan air masak. beli pisang tu sebab lapar sebenarnya. dan macam dah tak lalu asyik makan biskut dan roti. jadi makan la pisang.

Alhamdulillah, kadang-kadang sampai 2 kali pergi membuang. Kalau sesiapa yang ada masalah sembelit mungkin boleh cuba cara ni. Siapa yang dah try, care to comment?

Nov 05

Khasiat Asid Folic

Assalamualaikum….

Semoga semuanya sehat2 saja ya..

Especially buat ibu2 yang kini sedang membawa kandungan… diharapkan agar kesihatan anda di tahap yang tip-top ya.. baik dari segi dalaman juga luaran.. Tenaga juga perlu disimpan bagi saat2 kelahiran kelak..so amalkan pemakanan yang sehat, dan memenuhi semua keperluan tubuh anda juga bayi di dalam kandungan..

Dan .. antara keperluan utama bagi ibu2 ini.. adalah Asid folik (folic acid). Anda memerlukan Asid Folik bagi memastikan pertumbuhan janin/fetus/bayi anda adalah seiring dengan pembesarannya. Asid folik jua adalah utk tumbesaran otak bayi..

Ianya merupakan ahli kumpulan vitamin B yang berfungsi dalam pembinaan dan kesejahteraan sel-sel dalam badan manusia.

Ada terdapat banyak kajian yang menunjukkan kepentingan asid folik dalam perkembangan saraf dan otak bayi dalam kandungan, sebelum dan semasa mengandung. Tapi malangnya ramai wanita tidak tahu bahawa penambahan pengambilan asid folik perlu dilakukan sebelum mengandung lagi. Lebih malang lagi.. bila sudah mengandung pun masih juga tidak mahu menuruti nasihat doktor utk mengambil vitamin dan asid

Untuk pengetahuan.. Asid folik dapat membantu menghindarkan kecacatan bayi yang dipanggil “Neural Tube Defect” atau NTD. Kalo menurut kajian , pengambilan asid folik dapat membantu mencegah kecacatan ini 50% ke 70% kemungkinan daripada ianya berlaku. Fantastic isn’t it!!! Of course.. Allah yang tentukan semua tu..but usaha kita .. usaha kita mengamalkan dan doa kita utk anak dlm kandungan itu perlu ada..

Asid folik digunakan oleh badan wanita mengandung untuk pembinaan sel-sel bayi dalam kandungan. Para saintis tidak pasti sebenarnyer bagaimana ia boleh membantu dalam pencegahan kecacatan kandungan (kuasa Allah tak dapat disingkap..) namun saintis pasti, ia membantu dalam pembentukan sel-sel otak, tulang belakang, organ, kulit dan tulang.

Satu kempen telah dijalankan di AS untuk memberikan kesedaran kepada wanita kepentingan asid folik bagi bakal ibu dan ibu yang sedang mengandung. Keperluan asid folik boleh didapati sama ada dengan memakan makanan yang diperkayakan dengan asid folik atau dengan pil asid folik.

Jumlah yang disyorkan adalah sekitar 400 Microgram (400mcg) atau 0.4mg setiap hari, 2 ke 3 bulan sebelum merancang mengandung dan semasa mengandung. Pengambilan asid folik adalah perlu namun dapatkan nasihat dan pemeriksaan doktor untuk pengambilan asid folik dan apa-apa penambahan makanan dan vitamin.

Sumber-sumber Asid Folik
Makanan berikut mengandungi folik asid: barli, daging lembu, membran, ragi yang ditapai, beras perang, keju, ayam, buah kurma, sayuran berdaun hijau, daging kambing, hati, susu, cendawan, oren, sayuran berubi, ikan salmon, tuna, gandum, dan bijirin.

Risiko kekurangan Asid Folik
Kekurangan folik asid boleh menyebabkan :

* Sakit disekeliling mulut.
* Sakit lidah.
* Tumbesaran yang lembap, pada kanak-kanak.
* Anemia.

Kesimpulan

Mereka yang ingin mengandung, khususnya yang telah mengandung adalah sangat digalakkan untuk makan Asid Folik. Asid Folik boleh didapati di mana-mana farmasi.

copy paste dari : http://pakarhowto.com/rahsia/rahsia-khasiat-asid-folik.html/comment-page-1

Pernah bertanya kakak yang juga seorang doktor, kalau tak makan asid folik beberapa hari boleh tak? sebab masa tu stok dah nak habis. takut tak sempat jumpa doktor. Dia kata sepatutnya kena makan setiap hari. Kalau boleh jangan tinggal lebih dari sehari.

Wallahua’lam

Oct 07

10 weeks and 3 days

Assalamualaikum…

Alhamdulillah, semalam dah pergi buat check-up. Sebelum ni hasil scan dan kiraan tak sama. Maybe sebab baby kecik lagi kot. Dan doktor pun tak dapat nak bagi due lagi masa tu. Dia suruh datang lepas raya untuk buat fully check-up air kencing etc. Kali ni doktor yang bertugas doktor Zarina. Doktor ni doktor pakar. Memang lain sangat layanannya. (Tapi kalau nak book doktor pakar untuk bersalin, kena tambah sikit la…winking

Masa scan tu tiba-tiba hubby cakap, “Eh, tangan dia gerak.” Wah, dah ada hidupan yang bergerak dalam perut. Subhanallah, besarnya kekuasaan Allah. On the way balik tu kami berdua dok tersengih-sengih macam tak percaya. (Maafkanlah kami yang baru pengalaman pertama ni ye.) Nak ambil gambar lupa bawa kamera pula. Nak print doktor kata kecik lagi, tak berapa clear kalau print. Takpelah, tunggu baby besar sket baru kami print ye.

Hasil check semalam insyaAllah due between 30 April-2 May and I’m a 10 weeks and 2 days pregnant(hari ni 3 hari la kan). Pandai baby pilih tarikh antara birthday ummi dan ayah ye. Kalau lahir 1 May sama dengan anniversary kami. Nak jimat belanja boleh combine je semua tarikh untuk raikan sekali. Wah, nanti first anniversary present is our baby. Harap semuanya selamat. Baby duduk elok-elok dalam perut ummi ye. Jangan nakal-nakal tau. We are waiting for you.

Rasa nak mengalir je air mata terharu bila tengok baby gerak-gerak. Next week kami pergi tengok baby lagi ye. Harapnya in the meantime mabuk dan muntah dah kurang sket. Kesian ayah asyik complain ummi asyik tidur hujung katil sambil pandang dinding.

blogger-emoticon.blogspot.com

p/s – dah start sakit-sakit pinggang sikit-sikit.

Sep 16

Sakit dan terus sakit

Assalamualaikum..

Teringat kata-kata seorang sahabat a.k.a akak yang kata bila seorang perempuan tu mengandung bersedialah untuk sakit dan terus sakit. Sakit mengandung, sakit bersalin, sakit menjaga anak-anak masa kecil, bila besar sakit bila anak menyakitkan hati pula.

Patutlah Rasulullah suruh mengutamakan ibu 3 kali sebelum ayah. Patutlah orang kata syurga di bawah tapak kaki ibu. Tabahnya seorang ibu. Dan kalau seorang ibu tu menjaga dan mendidik dengan seikhlas hati bertambah pula lagi ganjaran yang diterima. Subhanallah. Penyayangnya Allah ni.

Bila dah mengandung dan alami morning sickness ni baru terasa bukan mudah nak jadi seorang ibu ni. Dari anak-anak belum lahir lagi macam-macam yang perlu difikirkan. Tak hairanlah datuk Imam Syafie kata dia telah menyediakan ibu imam syafie selama 40tahun untuk mendapatkan cucu seperti imam syafie. Jadi, sebelum nak dapat anak-anak yang soleh solehah mak ayah kena berusaha jadi soleh solehah dulu la kan.

Soal penjagaan diri, pemilihan pasangan, proses suami isteri, proses mengandung, melahirkan dan mendidik semuanya faktor yang perlu diambil kira untuk mendapatkan seorang anak yang soleh. Harapnya belum terlambat untuk diri ini dan suami memperbaiki diri. Sangat teruja dengan blog ini yang memotivasikan diri untuk menyusukan anak sendiri sepenuhnya. Sebelum ni tak pernah terfikir pun nak berbuat demikian. Selepas menemui blog ini, alhamdulillah, banyak yang saya belajar tentang susu ibu. Terima kasih kepada pemilik blog.

Lagi satu blog yang memotivasikan diri adalah blog ini. Blog ni banyak membantu saya berfikir dan belajar cara untuk mendidik anak nanti. Oh, sebelum terlupa. Di bawah ni adalah gambar yang dijanjikan. Tak nampak sangat pun sebab kecik sangat. Yang bertanda dari + hingga + itu adalah baby saya. Sangat terharu bila dapat nampak ada sesuatu dalam perut. Semoga Allah menjadikan saya insan yang bersyukur dan dekat denganNya.

baby 5 weeks

5 weeks

Sep 15

Hasil check-up

Assalamualaikum..

Semalam dah buat check-up sekali lagi di Pusat Rawatan Kohilal. Saje check sebab risau. Alhamdulillah, the baby is fine. Kecik sangat lagi takleh nak nampak apa. Kalau ikut mesin tu baby tu besar 5 minggu. Setakat ni doktor kata kalau puasa pun tak memudaratkan baby cuma takut maknya yang tak tahan.

Alhamdulillah, setakat ni ok lagi kalau sahur tu dan malam tu makan lebih sket. Biasa sebelum tidur akan cuba makan roti sket dan minum air coklat. Tapi bangun pagi untuk sahur mesti dah kelaparan dan perut mula berangain. Angin sangat la banyak melanda kebelakangan ni. Lately, dah takde muntah angin tapi muntah kosong. Memang beria gaya muntah tapi takde apa pun yang keluar. Lagi la sakit. At least lepas keluar angin lega sikit.

Doktor kata teruskan makan ubat gastrik, boleh neutralkan asid dalam perut. Ganbatte, sikit je lagi nak puasa. Tapi nanti kena ganti satu hari tu. Harap-harap dapat bertahan dengan jayanya.

Semalam sempat berbuka di rumah mertua. Memandangkan pusat rawatan tu memang dekat sangat (15 minit je) dari rumah mertua, jadi malam tadi tidur di sana. Sempat bantu mak buat 2 jenis biskut raya malam tadi. Biskut badam dan biskut tart. Malangnya biskut tart tu saya tak dapat tolong sampai habis sebab dah ‘pengsan’. Bak kata hubby sejak mengandung ni tengah mengaji pun boleh tidur sambil duduk. Tak sampai hati nak kejut. Tapi di rumah mertua takde la buat perangai tidur sambil menguli, siap-siap terus berangkat untuk tidur. Mak pun kata muka nampak penat. huhu.

Review sikit tentang Pusat Rawatan Kohilal ni. Alhamdulillah, semua doktor perempuan muslim. Rasa selamat sikit. Kata hubby bila masuk tu rasa ‘tenang’ je, saya tak perasan la pula. Mungkin sebab ada sedikit tension dengan doktor sebab bila cakap pasal symptom2 biasa tu dia kata, “Biasalah tu. Dah sendiri yang buat kan. Sendiri yang nak.” Memang la. Tapi kalau ye pun puan doktor cakap la elok-elok sikit. Saya ni dah ler baru first time mengandung.

Bila tanya nak next check-up pun dia macam tak berminat je. Dia kata baby kecik sangat lagi, tunggu la sebulan lagi ke. Tapi sib baik lepas tu dia bagi nasihat baik-baik. Agaknya just the hormon in me kot yang buat rasa cam tak best. Sebab hubby ok je. Siap dia bagi ambil gambar dalam scan tu pakai kamera sendiri.(Nak suruh print takut mahal plak. tunggu besar sket baru print). Tapi lupa nak bawa card reader, jadi tak dapat nak update gambar. Esok la ye.

Sep 14

Mabuk-mabuk..

Bismillahirrahmanirrahim..

Jumaat lepas saya ambil MC. Sangat tak larat. Dan balik rumah tu terus berbuka puasa. Target nak puasa penuh tahun ni tapi tak larat sangat-sangat. Agaknya sebab sahur pagi tu makan sikit sangat. Tapi alhamdulillah, setakat ni sehari je ponteng. Harapnya tak tinggal lagi. Lepas-lepas tu sahur memang saya bancuh 2 peket air coklat. Malamnya pula sebelum tidur minum air susu coklat dan sekeping roti.

Sabtu lepas pertama kali solat di surau dekat dengan rumah bersama hubby. Hubby dah boleh bawa motor dan dah tak sakit di bahagian dalaman dia. Tapi keesokan harinya rasa sakit sangat perut. Adakah sebab naik motor? Jalan di situ dah la banyak bumper, melompat-lompat juga walaupun surau tu dekat je. malam ni insyaAllah akan ke hospital untuk check. Rasa risau pula.

InsyaAllah malam ni akan ke Pusat Rawatan Kohilal. Hospital ni agak islamic dan dekat dengan rumah mertua. Hubby try call Pusrawi tapi katanya agak tidak customer friendly. InsyaAllah akan cuba ke sini. Ada juga cuba cari review tentang hospital ni. Alhamdulillah, setakat ni macam ok.

Oh, ada terjumpa video yang menarik. Mahu kongsi di sini.

Sep 11

I’m going to be a mom

Bismillahirrahmanirrahim…

Alhamdulillah. Segala puji bagi Allah. Akhirnya segala telah jelas semalam. I’m going to be a mom. Sebelum ni memang macam dah agak juga sebab ‘teman baik’ setiap bulan tak datang-datang. Tapi malas nak check dulu. Tunggu 2 kali tak datang baru ingat nak pergi check. Tapi sebab dah ramai sangat yang bertanya dan ada yang kata muka saya agak lesu seperti orang mengandung. Dan juga kerana peristiwa ini, kami pun mengambil keputusan untuk beli pregnancy test kit di farmasi.

test kit

Inilah hasilnya. Tapi masa tu macam tak sure lagi walaupun dia tulis benda tu 100% accurate. Akhirnya semalam sempat juga pergi klinik dan dapat tengok sesuatu dalam perut. Cuti semalam bukan untuk pergi klinik sahaja ye. Banyak urusan-urusan lain lagi antaranya pergi LHDN, pusat zakat, bank-bank dan lepas tu pergi membeli-belah sekali.

Masa scan dan doktor tunjuk ada kantung tu rasa macam nak mengalir air mata. Tak tau sebab apa. Mungkin sebab gembira sangat kot. Tapi belum nampak baby. Cuma nampak satu dot putih sebab baru 5 minggu. Doktor suruh datang lagi lepas raya untuk ukur janin, baru boleh confirmkan dah berapa minggu sebenarnya. Banyak juga bincang-bincang dengan doktor tu antaranya tentang nak bersalin di mana. Saya nak doktor perempuan muslim yang sambut anak saya.

Ada survey beberapa hospital. Kalau boleh biarlah anak saya mendengar nama Allah sebaik keluar perut. Ada baca di forum, ada hospital yang beri salam pada baby sebaik sahaja lahir. Sejuk perut ibu yang mendengar kan. Kena fikir nak bersalin di mana supaya senang nak buat monthly check-up. Nak cari hospital yang :

* support breastfeeding – nak cuba BF baby sampai 2 tahun

* Doktor perempuan muslim

* Boleh request tak nak doktor pelatih

Tapi risau juga kalau hospital swasta dan kalau jadi apa-apa. Isyk..minta dijauhkan. Lagipun klinik kerajaan tak buka hari sabtu ahad. Saya pula kekurangan cuti untuk ambil sebulan sehari cuti. Dah la memang diperuntukkan sebulan sekali je cuti. Nanti takde cuti dalam simpanan kalau ada emergency.

Harap-harap rakan sekerja dapat memahami saya yang asyik ke tandas. Bukan sebab tak nak angkat telefon tapi sebab asyik rasa nak muntah. Dan seperti biasa hanya muntah angin. Tiada isi yang keluar. Dan saya makin tidak berselera untuk makan. Menurut kakak saya orang mengandung kena kerap makan tapi saya sangatlah tak lalu nak makan. Berbuka makan sikit sahur pun makan sikit. Itu agaknya yang lebih menyumbang kepada angin dan gastrik. Harapnya mereka juga dapat menahan hidung sebab saya melumurkan minyak angin di leher dan dada sebanyak-banyaknya untuk menahan rasa nak muntah dan pening.

Menurut doktor orang mengandung memang akan banyak angin, dan mungkin akan datang balik gastrik so dia suruh teruskan makan ubat gastrik. Oh, dahsyat juga mengandung ni ye. Pernah dengar orang kata bila start mengandung bersedialah untuk sakit dan terus sakit. Sakit mengandung, sakit bersalin, sakit melayan kerenah anak-anak dan lebih menyakitkan adalah bila anak-anak dah besar dan terus menyakitkan hati ibunya. Sebab itulah syurga di bawah tapak kaki ibu kan. Tabah betul menjadi seorang ibu ni. Harap saya dapat menjadi seorang ibu yang tabah dan sabar dan dikurniakan anak-anak yang soleh dan musleh. tapi sebelum tu ibu ayah dia kena la menjadi soleh dan musleh juga kan.

p/s – rasa sungguh tidak larat hari ini. perlukah saya mengambil mc atau terus bertahan…