Jan 20

Tips pump@work

Assalamualaikum..

Ramai yang mula berhenti menyusu sebaik mula bekerja dengan alasan susu kurang dan akhirnya habis. Ya, mula-mula kena faham asas penyusuan iaitu supply by demand. takde demand, takde supply. sebab tu kena pam juga di pejabat supaya sentiasa ada demand bahawa lebih susu diperlukan.

Tetapi ada juga yang rasa leceh nak pam di pejabat. hmm..yang itu tak dapat nak ditolong. kita dah bersusah payah 9 bulan mengandungkan bayi dan melahirkan, takkan tak nak bagi yang terbaik kan? insyaAllah diorang juga yang akan doakan untuk kita nanti bila kita mati. Jadi, berilah yang terbaik untuk anak kita supaya dia jadi yang terbaik. Tak kisah la sama ada dari segi didikan, makanan, penyusuan dan lain-lain.
Continue reading

Aug 18

Breastpump rosak?

Assalamualaikum..

Terkejut tengok tajuk? Baru 3 bulan guna takkan dah rosak kot. sebenarnya semalam tengok hasil sangat kurang. Dapat simpan stok 5oz. Biasa dapat simpan 10oz. Tapi sahur semalam memang tak berapa lalu makan. malam tu pula kurang minum air. so memang expected juga la. selsema dan sakit kepala tak baik lagi, so lagi malas nak fikir. maybe sebab malas makan ubat dan kurang minum air kot, tu yang makin lambat baik. huhuhu. tapi malam tadi dah telan ubat selsema dan panadol. pagi tadi pun amik juga ubat selsema. hari ni macam ok sket je.
Continue reading

Jul 27

BF baby mahal?

Assalamualaikum..

Ada yang beranggapan BF baby memerlukan perbelanjaan yang besar. (terutama kalau anda membaca blog saya.  tongue  ) saya memang cepat  teruja dengan benda yang saya minat dan sanggup berbelanja sekiranya saya rasa benda yang dibeli itu berbaloi.

Untuk barangan mengepam seperti set Medela FS, ice pack, botol MLO, bantal menyusu dan banyak lagi, saya sanggup berbelanja kerana saya yakin ianya akan digunakan untuk jangkamasa yang panjang. Saya jarang membeli handbag dan kasut kerana yang ada masih boleh dipakai. nanti kalau tukar-tukar handbag tentu ada sahaja benda yang tertinggal. kasut saya ada 3 pasang iaitu sepatu, sandal dan selipar. cukuplah tu.
Continue reading

Jul 23

Medela Hands-free kit vs hands-free pumping bra

Assalamualaikum..

Sebelum ni ada cerita sedikit tentang hands-free kit medela ni. Tapi tak review banyak sangat. Sebenarnya selain rasa leceh nak pakai tali-tali tu, saya rasa macam tak ketat. bila bergerak dia mudah tertanggal. memang tak boleh bergerak banyak. Itu antara sebab lain saya beli hands-free pumping bra tu.


Medela hands-free kit

Continue reading

Mar 29

Dah dapat Pump

Assalamualaikum…

Alhamdulillah, Jumaat lepas dah dapat pun Medela Freestyle Breastpump yang dibeli. Tapi tak habis bayar lagi, ada 2 bulan lagi. Excited sangat jumaat lepas sampai tak sabar-sabar nak balik dan tengok.

Sampai je kat rumah, kami suami isteri berebut nak buka, macam dapat hadiah pula. laughing

Medela Freestyle Breastpump

Tangan yang sentiasa memberi sokongan

Medela FS Breastpump

Inilah set yang saya dapat kecuali botol MLO tu

Dengan excitednya ada la try pasang dan pakai tapi takut nak pakai lama-lama. Tak terasa sampai dia mengepam pun sebab takut. heheh. Nanti lepas bersalin baru trylah. Saya baru nak baca manual, hubby dah pasang pump tu semua dan suruh try. (Siapa yang lebih excited ni sebenarnya? tongue )

Medela FS Breastpump

Boleh juga guna dengan botol MLO

Botol MLO tu nak guna untuk buat stok insyaAllah. 2oz je setiap satu tu. Yang lain-lain maybe akan guna bekas dadih kecil. Dah beli dalam 20 bekas. Cukup dulu la kot sementara pantang kat rumah mak. kalau perlukan lagi, nanti minta je hubby belikan lagi.

Alhamdulillah, barang-barang keperluan semua insyaAllah dah ready. Barang emergency pun dah siap, tapi tak masuk kereta lagi. Oh ye, semalam saya join gathering Support Group Meeting susuibu.com. Entrynya ada di sini. First time pegi ala-ala gathering dengan orang-orang yang tak kenal macam ni.

Nov 19

Medela Freestyle Breastpump

Assalamualaikum…

Alhamdulillah, semalam selepas berfikir panjang dan berkira-kira telah menjoinkan diri(ada ke istilah ni?) dalam kutu Medela Freestyle(FS) yang ada di MYLILAIDA. Sangat teruja dan seronok walaupun lambat lagi nak dapat iaitu akhir bulan Mac. sempat la sebulan lebih kurang nak godek-godek dan tengok-tengok kot. Takut kalau beli awal-awal dah ke mana-mana pula. Dah la nanti sibuk nak pindah dan sebagainya.

Mula-mula cadang nak beli Spectra 3 full set sebab itu yang paling murah. Dan nampak kat office ni pun ramai yang pakai tu. Tapi kalau boleh nak juga yang boleh tak perlu pakai eletrik. Kot-kot sampai tempat yang takde plug, susah pula. Akhirnya bertemula dengan Medela FS ni. Dan dari review yang banyak-banyak kat susuibu itu, akhirnya teruja sebab multifunction. Nak beli cash macam tak mampu. Cari-cari ada jumpa kutu yang agak murah. Alhamdulillah, rezeki baby kot.

Sebelum ni fikir nak try beli spectra dulu, kemudian bila ada rezeki lebih baru beli medela FS ni. tapi bila fikir balik nak beli dua lagi la mahal. baik beli yang memang dah berkenan terus supaya tak menjadi masalah di kemudian hari. Walaupun sedikit mahal, insyaAllah sangat berguna. Yang paling penting bermanfaat untuk baby.

Dapat sekali bag dan set cooler dia. Senang sket dah lengkap satu set. bag dia tu macam boleh jadi handbag sekali je. boleh tak sumbat benda2 lain sekali dalam tu ye? hehe. Info tentang Medela FS ni:

Features and Benefits

* Hands-free accessories – provides the freedom for true pumping mobility
* Rechargeable battery – allows for 3 hours of pumping time per charge
* Small and lightweight – weighs less than 1 pound and can fit in the palm of your hand
* 2-Phase Expression® technology — smart and powerful pumping that is proven to mimic a baby’s natural nursing pattern and get more milk in less time
* LCD screen, digital display — lit screen provides a digital display that can also be used as a nightlight for those late pumping sessions
* Memory button — allows mom to save her favorite pumping pattern for ease and efficiency for the next pumping session
* Cute tote bag — holds pumping essentials and more. All of the coordinating accessories are removable, so tote can be used separately.

What’s Included

* Freestyle Breastpump
* 1 set of tubing
* 2 SoftFit™ breastshields
* Breastshield Spare Parts Kit
2 Breastshield bodies; 2 Membranes; 2 Back Caps
* Support belt & extension
* Hands-Free Kit
2 Replacement adapters; 2 Small (yellow) straps; 2 Large (gray) straps
* 2 Replacement bra adapters – universal
* 2 Replacement bra adapters – hook & eye
* 4 – 5 oz. Containers
* Power cord & charger
* Cooling element
* 4 Solid lids
* 1 Rechargeable battery

Warranty

60 days for parts & battery
1 year for pumps and motor

Diambil dari blog Mylilaida juga. Kat situ ada juga jual botol BPA. Macam agak murah. Tapi takpe, fikir-fikir dulu.

Weekend ni insyaAllah nak cuba pergi melawat kedai susuibu di bangi. Kalau boleh nak tengok barang-barang ni secara live. Boleh juga tanya apa-apa yang patut. Yelah, first time mother. Banyak juga benda yang nak kena belajar ni.