Salam Ramadhan Mubarak…

Assalamualaikum…

Dah lama betul tak update blog ni. Dah bersawang dah ye. Sekarang banyak update di Hanis Healthy Life je, itupun kadang tak tersempat update. Alhamdulillah, puasa kali ni dah 20 minggu usia kandungan ketiga ni. InsyaAllah lebih kurang 6 tahun juga berpeluang berpuasa penuh.

Masa anak pertama, first dapat tau pregnant masa bulan puasa. Lepas tu menyusu 2 tahun, alhamdulillah dapat puasa penuh, kemudian mengandung yang kedua pula. Dan dapat puasa penuh lagi sebab menyusu. Setakat ni semasa menyusu memang period datang lambat. masa anak pertama, masa usia dia 1 tahun 8 bulan. Yang kedua ni, masa usia dia 2 tahun cukup. Harapnya kali ni pun dapat puasa penuh, insya Allah.

Memang ada rukhsah untuk ibu hamil dan menyusu, tapi Alhamdulillah, setakat ni kesihatan ibu dan bayi semuanya baik. Dan masa ni la nak rebut peluang pahala berganda-ganda kan, yang takde pada bulan lain. Rasa rugi kalau tak puasa dan buat banyak-banyak ibadah pada bulan ni sebab Allah dah janjikan pahala berganda. Sama macam orang nak bagi kita hadiah & bonus besar tapi kita tak nak pula, sedangkan kita memang sangat memerlukannya. Tak ke sombong tu namanya.

Tapi kalau memang tak mampu dan memudaratkan diri sendiri dan baby, jangan pula tak ambil rukhsah tu ye. Hanya kita yang tahu badan kita. Sepanjang puasa saya memang ada ambil supplemen untuk membantu kecergasan saya. Alhamdulillah, memang membantu saya untuk lebih cergas bertenaga.

 

Rasanya belum terlambat untuk ucapkan Ramadhan mubarak pada semua. Saya sharekan checklist untuk bantu kita buat lebih amal dalam bulan puasa ni ye. Kalau takde checklist ni, mungkin ada yang kita terlupa.

checklist ramadhan

 

Jom jadikan Ramadhan kali ni Pesta Ibadah yang lebih meriah. Mula dengan Gear 1, 10 malam terakhir kita pecut sehabis baik.

Anak dara pandai pula babywearing sambil menyusu anak patung

Anak dara pandai pula babywearing sambil menyusu anak patung

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *