Oct 01

Info bayi dan susu ibu

Keadaan yang akan terjadi kepada anda(ibu), bayi anda dan susu anda pada minggu-minggu terawal selepas kelahiran.

Keadaan ibu dan susu

* Kelahiran – Susu anda berwarna kuning atau keemasan. Jumlahnya mungkin sedikit tetapi mencukupi buat bayi anda untuk memberikan perlindungan terhadap penyakit. Anda akan berasa letih tetapi seronok atas kehadiran ‘orang baru’. Masa yang sangat sesuai untuk memulakan penyusuan.

* 12-24 jam selepas kelahiran – Bayi anda akan minum lebih kurang 1 sudu kecil susu anda setiap kali menyusu. Jumlahnya mencukupi untuk keperluan bayi anda. Pastikan rehat mencukupi dan eratkan hubungan anda dan bayi. Payudara mungkin terasa lembut sedikit. Jika proses penyusuan menyakitkan, dapatkan bantuan daripada individu yang pernah membantu ibu-ibu menyusu. Penyusuan bayi tidak sepatutnya menyakitkan.

* Hari ke 2-5 selepas kelahiran – Susu matang anda akan terbentuk. Warnanya seakan putih kebiru-biruan dan mungkin akan kelihatan kuning keemasan sedikit selama 2 minggu. Payudara anda akan terasa penuh dan mungkin keluar meleleh. Anda boleh menggunakan pad pakai buang atau yang boleh dibasuh di dalam baju dalam anda untuk menyerap lelehan susu. Jika payudara bengkak dan keras, keluarkan sedikit susu sebelum menyusu bayi anda. Dalam tempoh senggang masa penyusuan, gunakan ais untuk mengurangkan bengkak yang biasanya hilang dalam 1-2 hari. Penyusuan bayi akan membantu menghilangkan bengkak.

* Minggu 4-6 selepas kelahiran – Susu anda akan beransur-ansur kelihatan putih kebiruan pada permulaan penyusuan dan krim putih menjelang akhir penyusuan. Warnanya mungkin akan berubah sedikit dari hari ke hari bergantung pada apa yang anda makan, tetapi ia tidak akan memudaratkan bayi. Badan anda sudah teradaptasi dengan proses penyusuan. Payudara menjadi semakin lembut dan lelehan susu akan berkurangan. Jangan risau kerana anda masih mempunyai susu.

Keadaan bayi

* Kelahiran – Bayi anda kebiasaannya dalam keadaan sedar dan peka dalam 1 jam pertama selepas kelahiran. Merupakan masa yang terbaik bagi bayi untuk mula menyusu.

* 12-24 jam selepas kelahiran – Apabila bayi anda sedar dari tidur, dia akan mempunyai keinginan yang kuat untuk menghisap dan menyusu. Sesetengah bayi mungkin akan tidur dalam jangka masa yang panjang. Keadaan ini normal kerana proses bersalin memberikan tekanan kepada bayi dan meletihkannya. Bayi anda mungkin terlalu mengantuk untuk menyusu dengan baik di peringkat ini. Penyusuan mungkin singkat dan masanya tidak menentu. Namun begitu, bayi akan menyukai rasa susu anda. Bayi anda mungkin akan menyusu, terlelap, menyusu lagi dan kemudian tertidur. Pastikan bayi anda tidak menerima air atau susu formula kecuali diperlukan untuk keperluan perubatan.

* Hari ke 2-5 selepas kelahiran – Bayi anda akan menyusu dengan kerap dalam julat 8-12 kali setiap 24 jam. Penyusuan yang kerap adalah normal kerana perut bayi anda yang kecil. Kebiasaannya, bayi yang menyusu tiada jadual yang tetap dan mengikut keperluannya. Penyusuan setiap 1-2 jam sekali adalah normal. Tempoh masa penyusuan sebelah payudara adalah 15-20 minit bergantung kepada bayi anda. Bayi anda munkin akan menyusu di payudara secara bergilir atau mungkin hanya menyukai sebelah sahaja. Selepas kelahiran, adalah normal untuk berat bayi menyusut sedikit. Berat bayi anda akan bertambah selepas 10-14 hari umurnya.

* Minggu 4-6 selepas kelahiran – Penyusuan lebih sekejap dan jarak masanya lebih jauh. Bayi yang menyusu badan akan kerap menyusu kerana merasa selesa dan selamat apabila dia rapat dengan anda. Bayi anda akan semakin mahir menyusu dan perutnya telah membesar untuk menampung susu yang diminum.

sumber : http://comelnya.com/menyusu/panduan-menyusu-2

Sep 16

Sakit dan terus sakit

Assalamualaikum..

Teringat kata-kata seorang sahabat a.k.a akak yang kata bila seorang perempuan tu mengandung bersedialah untuk sakit dan terus sakit. Sakit mengandung, sakit bersalin, sakit menjaga anak-anak masa kecil, bila besar sakit bila anak menyakitkan hati pula.

Patutlah Rasulullah suruh mengutamakan ibu 3 kali sebelum ayah. Patutlah orang kata syurga di bawah tapak kaki ibu. Tabahnya seorang ibu. Dan kalau seorang ibu tu menjaga dan mendidik dengan seikhlas hati bertambah pula lagi ganjaran yang diterima. Subhanallah. Penyayangnya Allah ni.

Bila dah mengandung dan alami morning sickness ni baru terasa bukan mudah nak jadi seorang ibu ni. Dari anak-anak belum lahir lagi macam-macam yang perlu difikirkan. Tak hairanlah datuk Imam Syafie kata dia telah menyediakan ibu imam syafie selama 40tahun untuk mendapatkan cucu seperti imam syafie. Jadi, sebelum nak dapat anak-anak yang soleh solehah mak ayah kena berusaha jadi soleh solehah dulu la kan.

Soal penjagaan diri, pemilihan pasangan, proses suami isteri, proses mengandung, melahirkan dan mendidik semuanya faktor yang perlu diambil kira untuk mendapatkan seorang anak yang soleh. Harapnya belum terlambat untuk diri ini dan suami memperbaiki diri. Sangat teruja dengan blog ini yang memotivasikan diri untuk menyusukan anak sendiri sepenuhnya. Sebelum ni tak pernah terfikir pun nak berbuat demikian. Selepas menemui blog ini, alhamdulillah, banyak yang saya belajar tentang susu ibu. Terima kasih kepada pemilik blog.

Lagi satu blog yang memotivasikan diri adalah blog ini. Blog ni banyak membantu saya berfikir dan belajar cara untuk mendidik anak nanti. Oh, sebelum terlupa. Di bawah ni adalah gambar yang dijanjikan. Tak nampak sangat pun sebab kecik sangat. Yang bertanda dari + hingga + itu adalah baby saya. Sangat terharu bila dapat nampak ada sesuatu dalam perut. Semoga Allah menjadikan saya insan yang bersyukur dan dekat denganNya.

baby 5 weeks

5 weeks

Sep 15

Hasil check-up

Assalamualaikum..

Semalam dah buat check-up sekali lagi di Pusat Rawatan Kohilal. Saje check sebab risau. Alhamdulillah, the baby is fine. Kecik sangat lagi takleh nak nampak apa. Kalau ikut mesin tu baby tu besar 5 minggu. Setakat ni doktor kata kalau puasa pun tak memudaratkan baby cuma takut maknya yang tak tahan.

Alhamdulillah, setakat ni ok lagi kalau sahur tu dan malam tu makan lebih sket. Biasa sebelum tidur akan cuba makan roti sket dan minum air coklat. Tapi bangun pagi untuk sahur mesti dah kelaparan dan perut mula berangain. Angin sangat la banyak melanda kebelakangan ni. Lately, dah takde muntah angin tapi muntah kosong. Memang beria gaya muntah tapi takde apa pun yang keluar. Lagi la sakit. At least lepas keluar angin lega sikit.

Doktor kata teruskan makan ubat gastrik, boleh neutralkan asid dalam perut. Ganbatte, sikit je lagi nak puasa. Tapi nanti kena ganti satu hari tu. Harap-harap dapat bertahan dengan jayanya.

Semalam sempat berbuka di rumah mertua. Memandangkan pusat rawatan tu memang dekat sangat (15 minit je) dari rumah mertua, jadi malam tadi tidur di sana. Sempat bantu mak buat 2 jenis biskut raya malam tadi. Biskut badam dan biskut tart. Malangnya biskut tart tu saya tak dapat tolong sampai habis sebab dah ‘pengsan’. Bak kata hubby sejak mengandung ni tengah mengaji pun boleh tidur sambil duduk. Tak sampai hati nak kejut. Tapi di rumah mertua takde la buat perangai tidur sambil menguli, siap-siap terus berangkat untuk tidur. Mak pun kata muka nampak penat. huhu.

Review sikit tentang Pusat Rawatan Kohilal ni. Alhamdulillah, semua doktor perempuan muslim. Rasa selamat sikit. Kata hubby bila masuk tu rasa ‘tenang’ je, saya tak perasan la pula. Mungkin sebab ada sedikit tension dengan doktor sebab bila cakap pasal symptom2 biasa tu dia kata, “Biasalah tu. Dah sendiri yang buat kan. Sendiri yang nak.” Memang la. Tapi kalau ye pun puan doktor cakap la elok-elok sikit. Saya ni dah ler baru first time mengandung.

Bila tanya nak next check-up pun dia macam tak berminat je. Dia kata baby kecik sangat lagi, tunggu la sebulan lagi ke. Tapi sib baik lepas tu dia bagi nasihat baik-baik. Agaknya just the hormon in me kot yang buat rasa cam tak best. Sebab hubby ok je. Siap dia bagi ambil gambar dalam scan tu pakai kamera sendiri.(Nak suruh print takut mahal plak. tunggu besar sket baru print). Tapi lupa nak bawa card reader, jadi tak dapat nak update gambar. Esok la ye.

Sep 14

Mabuk-mabuk..

Bismillahirrahmanirrahim..

Jumaat lepas saya ambil MC. Sangat tak larat. Dan balik rumah tu terus berbuka puasa. Target nak puasa penuh tahun ni tapi tak larat sangat-sangat. Agaknya sebab sahur pagi tu makan sikit sangat. Tapi alhamdulillah, setakat ni sehari je ponteng. Harapnya tak tinggal lagi. Lepas-lepas tu sahur memang saya bancuh 2 peket air coklat. Malamnya pula sebelum tidur minum air susu coklat dan sekeping roti.

Sabtu lepas pertama kali solat di surau dekat dengan rumah bersama hubby. Hubby dah boleh bawa motor dan dah tak sakit di bahagian dalaman dia. Tapi keesokan harinya rasa sakit sangat perut. Adakah sebab naik motor? Jalan di situ dah la banyak bumper, melompat-lompat juga walaupun surau tu dekat je. malam ni insyaAllah akan ke hospital untuk check. Rasa risau pula.

InsyaAllah malam ni akan ke Pusat Rawatan Kohilal. Hospital ni agak islamic dan dekat dengan rumah mertua. Hubby try call Pusrawi tapi katanya agak tidak customer friendly. InsyaAllah akan cuba ke sini. Ada juga cuba cari review tentang hospital ni. Alhamdulillah, setakat ni macam ok.

Oh, ada terjumpa video yang menarik. Mahu kongsi di sini.

Sep 11

I’m going to be a mom

Bismillahirrahmanirrahim…

Alhamdulillah. Segala puji bagi Allah. Akhirnya segala telah jelas semalam. I’m going to be a mom. Sebelum ni memang macam dah agak juga sebab ‘teman baik’ setiap bulan tak datang-datang. Tapi malas nak check dulu. Tunggu 2 kali tak datang baru ingat nak pergi check. Tapi sebab dah ramai sangat yang bertanya dan ada yang kata muka saya agak lesu seperti orang mengandung. Dan juga kerana peristiwa ini, kami pun mengambil keputusan untuk beli pregnancy test kit di farmasi.

test kit

Inilah hasilnya. Tapi masa tu macam tak sure lagi walaupun dia tulis benda tu 100% accurate. Akhirnya semalam sempat juga pergi klinik dan dapat tengok sesuatu dalam perut. Cuti semalam bukan untuk pergi klinik sahaja ye. Banyak urusan-urusan lain lagi antaranya pergi LHDN, pusat zakat, bank-bank dan lepas tu pergi membeli-belah sekali.

Masa scan dan doktor tunjuk ada kantung tu rasa macam nak mengalir air mata. Tak tau sebab apa. Mungkin sebab gembira sangat kot. Tapi belum nampak baby. Cuma nampak satu dot putih sebab baru 5 minggu. Doktor suruh datang lagi lepas raya untuk ukur janin, baru boleh confirmkan dah berapa minggu sebenarnya. Banyak juga bincang-bincang dengan doktor tu antaranya tentang nak bersalin di mana. Saya nak doktor perempuan muslim yang sambut anak saya.

Ada survey beberapa hospital. Kalau boleh biarlah anak saya mendengar nama Allah sebaik keluar perut. Ada baca di forum, ada hospital yang beri salam pada baby sebaik sahaja lahir. Sejuk perut ibu yang mendengar kan. Kena fikir nak bersalin di mana supaya senang nak buat monthly check-up. Nak cari hospital yang :

* support breastfeeding – nak cuba BF baby sampai 2 tahun

* Doktor perempuan muslim

* Boleh request tak nak doktor pelatih

Tapi risau juga kalau hospital swasta dan kalau jadi apa-apa. Isyk..minta dijauhkan. Lagipun klinik kerajaan tak buka hari sabtu ahad. Saya pula kekurangan cuti untuk ambil sebulan sehari cuti. Dah la memang diperuntukkan sebulan sekali je cuti. Nanti takde cuti dalam simpanan kalau ada emergency.

Harap-harap rakan sekerja dapat memahami saya yang asyik ke tandas. Bukan sebab tak nak angkat telefon tapi sebab asyik rasa nak muntah. Dan seperti biasa hanya muntah angin. Tiada isi yang keluar. Dan saya makin tidak berselera untuk makan. Menurut kakak saya orang mengandung kena kerap makan tapi saya sangatlah tak lalu nak makan. Berbuka makan sikit sahur pun makan sikit. Itu agaknya yang lebih menyumbang kepada angin dan gastrik. Harapnya mereka juga dapat menahan hidung sebab saya melumurkan minyak angin di leher dan dada sebanyak-banyaknya untuk menahan rasa nak muntah dan pening.

Menurut doktor orang mengandung memang akan banyak angin, dan mungkin akan datang balik gastrik so dia suruh teruskan makan ubat gastrik. Oh, dahsyat juga mengandung ni ye. Pernah dengar orang kata bila start mengandung bersedialah untuk sakit dan terus sakit. Sakit mengandung, sakit bersalin, sakit melayan kerenah anak-anak dan lebih menyakitkan adalah bila anak-anak dah besar dan terus menyakitkan hati ibunya. Sebab itulah syurga di bawah tapak kaki ibu kan. Tabah betul menjadi seorang ibu ni. Harap saya dapat menjadi seorang ibu yang tabah dan sabar dan dikurniakan anak-anak yang soleh dan musleh. tapi sebelum tu ibu ayah dia kena la menjadi soleh dan musleh juga kan.

p/s – rasa sungguh tidak larat hari ini. perlukah saya mengambil mc atau terus bertahan…