Apr 16

FabulousMom fleamarket

Assalamualaikum..

Bagi sesiapa yang dapat newsletter dari FabulousMom tentu tahu, mereka akan mengadakan flea market Sabtu ni (esok la tu). Ini email dari FabulousMom.

Our flea market is back! Please invite your family members and friends…

We will be offering storewide 15% discount on that day(except for best buy items and spare parts of breastpumps) too to make this event a merrier one. :-) This storewide 15% is applicable for our Bandar Puchong Jaya outlet too, should you could not come over to TTDI for any reasons. (NOTE: flea market is at TTDI only).
Continue reading

Apr 09

Kelahiran bayi

Assalamualaikum..

Alhamdulillah…semalam, seorang sahabat telah selamat melahirkan seorang mujahidah jam 5.20 petang. Saya belum lagi ye. Tapi next giliran saya la pula. berdebar-debar pula rasa.

Memang banyak baby yang lahir kebelakangan ni. Berderet-deret sahabat melahirkan anak. Start dari pertengahan bulan 3, akhir bulan 3, awal bulan 4, akhir bulan 4(saya la tu), awal bulan 6, akhir bulan 6 dan bulan 8 atau 9. Alhamdulillah, semoga dapat melahirkan mujahid dan mujahidah yang bakal menegakkan agama Allah di muka bumi.
Continue reading

Apr 02

Set Bersalin NR

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, semalam dah dapat pun Set bersalin NR yang diorder dari MamaDamia. Memang sangat efficient. Saya buat order melalui web, esoknya terus barang dah sampai. Saya ingatkan akan dihubungi melalui email. Alhamdulillah, dapat barangan seperti yang ditempah.

Boleh je nak beli kat kedai tapi saya memang dah lama simpan nak beli kat sini. Sebabnya? boleh dapat bengkung sekali dan juga ‘Cara rawatan semasa berpantang bersalin’ dan ‘Resepi-resepi makanan ketika pantang bersalin’. Rupanya buku yang memuatkan dua tajuk di atas tu buku nipis sahaja. Resipinya pun taklah banyak sangat tapi boleh la dijadikan panduan. Sebelum ni ada dapat barut baby percuma tapi mungkin tawaran dah berakhir.
Continue reading

Mar 29

Dah dapat Pump

Assalamualaikum…

Alhamdulillah, Jumaat lepas dah dapat pun Medela Freestyle Breastpump yang dibeli. Tapi tak habis bayar lagi, ada 2 bulan lagi. Excited sangat jumaat lepas sampai tak sabar-sabar nak balik dan tengok.

Sampai je kat rumah, kami suami isteri berebut nak buka, macam dapat hadiah pula. laughing

Medela Freestyle Breastpump

Tangan yang sentiasa memberi sokongan

Medela FS Breastpump

Inilah set yang saya dapat kecuali botol MLO tu

Dengan excitednya ada la try pasang dan pakai tapi takut nak pakai lama-lama. Tak terasa sampai dia mengepam pun sebab takut. heheh. Nanti lepas bersalin baru trylah. Saya baru nak baca manual, hubby dah pasang pump tu semua dan suruh try. (Siapa yang lebih excited ni sebenarnya? tongue )

Medela FS Breastpump

Boleh juga guna dengan botol MLO

Botol MLO tu nak guna untuk buat stok insyaAllah. 2oz je setiap satu tu. Yang lain-lain maybe akan guna bekas dadih kecil. Dah beli dalam 20 bekas. Cukup dulu la kot sementara pantang kat rumah mak. kalau perlukan lagi, nanti minta je hubby belikan lagi.

Alhamdulillah, barang-barang keperluan semua insyaAllah dah ready. Barang emergency pun dah siap, tapi tak masuk kereta lagi. Oh ye, semalam saya join gathering Support Group Meeting susuibu.com. Entrynya ada di sini. First time pegi ala-ala gathering dengan orang-orang yang tak kenal macam ni.

Mar 23

20 mitos penyusuan susu ibu

Mitos 1
Sesetengah susu formula(FM) lebih baik dari susu ibu (SI) kerana ditambah vitamin.
Fakta:
Sesetengah vitamin yang ditambah mungkin memberi kesan negatif kepada bayi.

Mitos 2
Bayi menyusu SI mempunyai jadual menyusu yang sama dengan bayi menyusu FM.
Fakta
Susukan bayi mengikut kehendak.
SI lebih mudah hadam, maka bayi akan cepat berasa lapar semula.

Mitos 3
Sesetengah ibu tidak mampu menyediakan SI yang secukupnya.
Fakta
Kekerapan menyusu akan merangsang pengeluaran susu yang secukupnya.

Mitos 4
Adalah tidak mustahil bayi juga mempunyai alahan terhadap SI.
Fakta
Sekiranya berlaku alahan, mungkin disebabkan pemakanan ibu ataupun faktor sekeliling.

Mitos 5
Sekiranya ibu sakit, demam,selesema, ibu sepatutnya berhenti menyusu.
Fakta
Semasa sakit, ibu akan menghasilkan antibodi terhadap penyakit tersebut dan ianya sangat bermanfaat untuk bayi.
Bayi yang menyusu FM dua kali terdedah risiko jangkitan.

Mitos 6
Susu awal iaitu susu selepas kelahiran adalah tidak berfaedah.
Fakta
Kolostrum amatlah penting sebagai imuniti pertama bayi.

Mitos 7
SI sama sifat seperti FM.
Fakta
SI akan berubah dari segi warna pada masa dan waktu yang berlainan.
SI juga berubah2 rasa bergantung kepada pemakanan ibu.

Continue reading

Mar 22

My Favourite Surfing Spot

Assalamualaikum..

Pertama kali nak mencuba projek Alpha Nuffnang ni. Tulis dalam bahasa melayu boleh kan? Takpelah, saje mencuba nasib.

My favourite surfing spot. Hmm…bagi saya, di office. Rasa lebih ramai yang suka surf internet di rumah sebab lebih selasa dan privacy. Tetapi disebabkan line internet di rumah yang tidak berapa cantik menjadi kesukaran untuk surfing. Lagipun, kami hanya ada satu PC, nanti berebut pula la dengan hubby tersayang. Biasanya dia yang akan pakai PC.

Di rumah, rasa macam banyak lagi kerja lain yang perlu diuruskan. Memasak, basuh kain, jemur kain, gosok kain, kemas rumah, rasanya senarai tu memang takkan habis untuk seorang yang bergelar isteri. Alhamdulillah, hubby pun turut membantu.

Di pejabat, dah memang kerja mengadap komputer dari 8-5 petang. Kalau kerja tak banyak memang boleh surf internet. Oh, kerja pun memang kena surf internet juga kadang-kala so sambil-sambil tu singgah la untuk buat benda-benda lain. Dua dalam satulah.

Alhamdulillah, kerja sekarang ni memang banyak masa untuk surf tapi kerja tetap berjalan ye. Internet pun laju jadi memang senanglah. Dah diberi gaji takkan nak makan gaji buta pula kan. Tapi kadang-kadang kerja memang takde. Jadi terpaksalah buat benda lain. tongue InsyaAllah, bila pindah rumah baru nanti baru akan pasang internet betul-betul. Tapi lambat lagi nak masuk rumah pun. Proses pemindahan nama tak habis-habis lagi. Harap semuanya dipermudahkan.

Oh ye, Project Alpha Season 2 is presented by Adidas Action 3 and supported by P1 and MAS

Mar 18

Sale! Sale!

Assalamualaikum…

Tengok-tengok banyak betul sale ada dalam bulan ni dan awal bulan depan. Sempat ke nak pegi ye? macam banyak lagi barang tak beli tapi takut nak kejar semua tak dapat pula. Yang dikejar tak dapat yang dikendong berciciran. Takut pula nak beli last minutes, kot-kot terbersalin awal. Anyway, senaraikan je la sale yang ada. ada rezeki pergi. kalau tak, insyaAllah pergi mana yang boleh aje.

Babyjaya

Babyjaya Sale 13 March to 11 April 2010

A One-Stop Shop for your Baby

Baby Products on Sale:
Car Seat
Stroller
Travel System
Baby Cot
Breast Pump
Bottle Warmer
and more…

Time: 11am – 8pm (Except Tues)
(click Read more)
Continue reading

Mar 16

Peranan suami dalam menjayakan penyusuan susu ibu

Salah satu perkara yang boleh menjayakan dan menggagalkan BF adalah ‘suami’. Kadang2 ada isteri mengeluh suami tidak menyokong BF. Artikel ni saya jumpa di Sarakids. Artikel ini ditulis sendiri oleh suami Farah ni yer.. so from husband to husband lah kiranya..

9 Cara Suami Membantu Menjayakan Penyusuan Susu Ibu:

1) Membuat Pilihan Bersama Isteri Untuk Melahirkan Anak di Hospital Rakan Bayi.

Ramai suami mengeluh apabila membuat keputusan memilih hospital untuk isterinya bersalin. Semua suami mahu yg terbaik, tetapi kadang-kadang lupa apa aspek yg penting yg perlu diambil kira. Hospital rakan bayi adalah status yg diberikan kepada hospital yg mengamalkan penyusuan susu ibu dengan sepenuhnya. Para suami perlu tahu betapa pentingnya penyusuan pada 1 jam yg pertama. kita galakkan isteri menyusu secepat mungkin selepas melahirkan anak.

2) Menjaga anak (yang lain) semasa isteri berpantang – siapkan keperluan.

Itu adalah menjadi satu tanggungjawab bagi semua suami apabila isteri berpantang. Pada masa ini bapa perlu mengambilalih tugas isteri sekejap. Mungkin pada masa ini anak-anak yg lain akan berasa jauh hati sebab adik baru lahir. Jadi perhatian akan ibu akan teralih sekejap kepada adik. Jadi di sini pentingnya suami comfort anak2 yg lain supaya belajar sayang adik dan alihkan perhatian dgn bermain atau bawa mereka keluar dan biar isteri ada masa berkenalan dgn adik baru.

3) Bangun tengah malam – salin lampin bayi dan kejutkan isteri untuk susukan anak.

Suami biasanya akan kejutkan isteri untuk susukan anak. Sebagai balasan kpd isteri yg telah menyusukan anak, suami kenalah tolong tukarkan lampin anak. Jadi isteri pun akan rasa dihargai kerana suami pun turut bangun memberi bantuan selain daripada tidur mati. hahaha
Continue reading

Mar 04

Jom shopping!

Assalamualaikum…

Dah beberapa hari cuba mencari macam mana nak buat supaya link-link di sebelah ada update. Senang sket nak tengok mana blog dan site yang ada berita terbaru dan berita menarik. Alhamdulillah…akhirnya berjaya juga. Dah lama install WP Social Blogroll plugins tapi asyik tak menjadi. Rupanya tertinggal satu step sahaja. Alhamdulillah, dah tau macam mana nak gunanya. Semalam ada terjumpa berita tentang My Dear Warehouse sale. Macam menarik je.

My Dear Baby & Children Products Warehouse Sale

4 to 14 March 2010

Products Offered:
Operated Car
High Chair
Stroller
Tricycle
Hammock Spring Cradle
Toiletries
Car Seat
Walker
Push Car

Terms: Cash and Credit Cards
Time: 9am – 7pm

Location:
34 Jalan Meranti Jaya 10
Meranti Jaya Industrial Park
47120 Puchong,
Selangor Darul Ehsan
Malaysia

Tel: 603 8060 0093/95

boleh tengok kat http://anythingmaternity.com/.

Weekend ketiga bulan ni pula ada Motherhood Expo 2010 kat Mid Valley.
Venue : Hall 1 , Level 3, Mid Valley Exhibition Centre (MVEC)
Date : 19th – 21th March 2010
Time : 10:30am – 9:00pm
Admission : Entrance is FREE

Major Exhibit :
– Fitness & Slimming Beauty Services
– Maternity & Children’s Clothing and Accessories
– Medical Biotechnology & Management of Infertility Services
– Natural Nutrition Food for Weaning Babies & Organic Toddler Formula Products
– Diaper, Furniture and Toy Retailers
– Infant & Toddlers Safety Products
– Breastfeeding & Mommy’s Groups
– Early Education Products
– Financial & Insurance Institutions

Wah, bershopping sakan nampaknya bualn ni. Biasanya harga yang ditawarkan masa ada benda-benda macam ni sangat murah. Kalau murah boleh la beli barang-barang keperluan yang tak beli lagi.

Kat link sebelah saya ada letak 2 website yang selalu update tentang sale. Kalau ada sale terbaru senang la saya tau. Tapi buat masa ni berminat nak beli barangan baby je, kalau sale yang lain-lain tu kurang berminat sket. Ada juga letak satu blog yang promosi give away contest. Manala tau kalau-kalau rajin nak join contest ke. Boleh dapat hadiah. hee hee

Mar 03

Berpantang

Assalamualaikum…

Alhamdulillah…Kebelakangan ni baby bergerak aktif. Dulu macam dah slow sikit. Risau juga. Ingat bulan ni nak buat check-up awal sikit sebab risau tapi lepas je dukung anak kakak ipar yang baru lahir tu terus aktif dia membuat somersault dalam perut. Kadang-kadang sampai perut berubah bentuk jadinya. Agaknya baby jeles kot ummi dukung baby lain. hee hee

Minggu lepas tengok kakak ipar yang masih dalam pantang di rumah mertua. Nak tengok juga cara berpantang. Mak mertua saya jenis tak kisah, ikut anak nak macam mana. Tapi yang saya nampak yang jaga betul adalah pemakanan. Hari-hari makan ikan haruan sahaja. Urut tu dah tentulah wajib dan memang dia ada sediakan air panas untuk mandian. Tapi mungkin juga sebab kakak ipar bersalin secara c-zer, jadi cara penjagaan agak berbeza.

Mak mertua saya memang jenis tak memaksa, dia cuma beri pendapat. Nak ikut atau tidak, terpulanglah. Dalam hal lain-lain pun macam tu. Mungkin agaknya cara begitu yang menyebabkan anak-anaknya berdikari dan sangat bertanggungjawab including my hubby. love struck (siapa lagi nak puji kalau bukan isteri sendiri kan.)

Tapi saya pula sangatla tak boleh makan benda yang sama lebih dari 2 kali. Terus dah tak lalu makan dan makin lama makan pun makin sikit. Macam sekarang dekat office ni, bila waktu rehat je mesti pening fikir nak makan apa. Walaupun memang banyak lauk tapi rasa macam dah try yang menarik semua, lama-lama mengadap lauk yang lebih kurang sama jadi tak bersemangat nak makan dah. Tapi kalau tak makan lapar pula. Jadi, makan aje la.

Mak saya pula memang tak mengamalkan pantang jadi dia pun tak tau macam mana cara berpantang. Cuma sikit-sikit mungkin. Masa kak long dulu dia ada juga tolong carikan tukang urut, yang lain kak long beli sendiri rasanya. Tapi mak sangat pentingkan penjagaan baby. Baby kena sapu minyak, bedung dan bengkung. Cara tidur baby kena betul.

Bagi saya pula, pantang tu sangat penting. Yelah, badan ni bukan nak pakai sekejap. Mak sendiri pun ada kata kalau tak pantang betul, dah tua sikit nanti macam-macam sakit. Jadi, saya memang cari sendiri cara berpantang. Cuma takkan saya nak masak, tunku sendiri. Terpaksa la hubby tersayang buatkan. hee hee Saya ada cari dan compilekan tips pemakanan dan resipi dalam pantang. InsyaAllah, nanti saya cuba share di sini untuk memudahkan orang lain tengok juga. Saya ingat nak print dan beri pada mak nanti. tongue Supaya taklah makan benda yang sama sahaja. Dulu, opah buatkan lada hitam dan ikan bilis digoreng tanpa minyak, makan dengan nasi. Tapi takkan hari-hari nak makan tu je? sad (Asyik ingat makan aje. tongue )

Saya juga dah plan nak beli set bersalin dan cari cara-cara berpantang yang lain. Ingat nak beli bulan ni tapi hubby kata beli bulan depan la. Macam awal lagi. Ada call beberapa tukang urut tapi belum buat desicion nak ambil yang mana. Saya memang jenis suka merancang. Masa kawen dulu pun mostly plan saya tapi of course la bincang dengan parents juga. Keperluan semua banyak cari sendiri macam baju, kek, hantaran, jurugambar. Agaknya sebab dah biasa buat semua benda sendiri masa di luar negara dulu.

Oh, saya ada jumpa cara berpantang untuk mereka yang bersalin c-zer. Harapnya saya bersalin normal. Boleh klik banner di bawah ni. Ada Ebook PANDUAN SELEPAS BERSALIN CESAREAN. Selain tu, boleh juga dapatkan tips-tips di bawah secara percuma.

  • Tips dan panduan menjaga luka pembedahan/cesarean. Dapatkan tips bagaimana menjaga luka pembedahan agar tidak terkena jangkitan dan bernanah!
  • Tips Menghilangkan Stretchmark / Kesan Regangan Kulit. Tips ini turut membantu dan menunjukkan kepada anda cara pencegahan yang berkesan!
  • Tips menghilangkan selulit. Selulit sebenarnya boleh menyerang sesiapa saja tidak kira sama ada anda seorang yang berbadan kurus atau gemuk. Tips ini pasti dapat membantu mengatasi masalah selulit yang anda hadapi!

Feb 26

Perutku…

Kata-kata mereka yang belum pernah mengandung :
Besarnya perut. Takutnya. Macam nak meletup.

Kata-kata mereka yang pernah mengandung :
Kecik lagi ni untuk 30 minggu.

———————————–
Perbualan hubby & rakannya

Friend : Macam mana anak kau?

Hubby : Entahla. Tak tau nak cakap macam mana?

Friend : Eh, kenapa?

Hubby : Kecik-kecik lagi dah kerek.

Friend : Haa?

Hubby : Yelah, kecik-kecik lagi dah tendang-tendang mak dia. (baby dalam perut, memang la tendang-tendang kena ummi. )

Friend : !@#%^&*()

code : J4N752CH3ZVP

Feb 25

Senaman Kegels

Masa ke kelas antenatal, salah satu senaman yang di ajar adalah senaman kegels. Ini ada info dari portal alam hamil.

Senaman ini adalah sesuatu yang harus dipelajari oleh setiap wanita mengandung kerana ia bukan sahaja mudah dipelajari malah boleh diamalkan di mana-mana sahaja. Senaman Kegels cuma memerlukan sedikit usaha namun ia memberi begitu banyak manafaat, anda sememangnya tidak mempunyai sebab untuk tidak mempelajarinya. Senaman ini menumpukan kepada otot pada pelvis, menolong menguatkan salur kencing, pundi kencing, rahim dan usus rektum.

Wanita hamil digalakan mebuat senaman ini kerana otot pelvis yang kuat akan menolong melancarkan kelahiran terutama semasa proses meneran. Lagipun, ia mengurangkan risiko untuk berlaku koyakkan semasa bersalin.

Semasa pantang, kegel boleh menolong anda pulih dari luka episiotomi dengan lebih cepat, menolong mengurangkan air kencing yang tidak terkawal dan menguatkan kembali otot-otot plevis anda.

Manfaat kegel bukan berhenti setakat itu:

  • Ia boleh mengelak dari mendapat rahim jatuh (prolapse) dimasa hadapan
  • Memudahkan anda mengalami klimaks semasa seks
  • Mengurang buasir

Bagaimana untuk membuat senaman Kegels?

Ia cukup senang dibuat:

  1. Kemutkan otot pelvis seperti anda mahu menahan air kencing
  2. Tahan selama 2-3saat
  3. Lepaskan ia perlahan-lahan dan rehat
  4. Buat 25 kali setiap kali tiga kali sehari pagi petang atau malam tidak kira dimana anda berada, sambil menonton TV, sambil memasak, mencuci kain dan sebagainya. Anda mungkin boleh meningkatkan masa kecutan sekiranya otot sudah menjadi kuat.
  5. Jangan kecutkan otot perut atau punggung semasa senaman ini. Ia tidak diperlukan semasa senaman kegel ini dan boleh mengelirukan anda tentang otot sebenar yang anda kecutkan.
Feb 19

Breastfeeding Plan

Assalamualaikum..

Breastfeeding planner

My breastfeeding plan

Alhamdulillah, siap juga plan ni. Ingat nak buat semalam tapi lupa nak bawa kertasnya pula. Sebenarnya kertas ni dapat masa pergi kelas penyusuan susu ibu hari tu. Dah tulis dan bagi pada hubby untuk bincang. Saje type in balik dan letak di blog supaya boleh jadi motivasi diri di kemudian hari. Mana tau, bila banyak cabaran tiba-tiba rasa nak stop breastfeed boleh tengok benda ni.

kalau tengok hope for the baby to macam berat je kan. Takde la berat sangat. Yang penting impian/cita-cita, kemudian usaha. Bila dah set target baru la senang nak usaha kan. Ummi dan ayah tak harap pun baby jadi ustaz, bukan title ustaz tu yang penting sebab itu hanya dari segi sijil dan panggilan. Yang lebih penting, benar-benar menjadi hamba Allah dari segi iman dan amal.

Bukan berat untuk baby je, lebih berat lagi untuk ummi dan ayah la. Huhuhu. Dah tentu la kena usaha keras untuk mendidik baby. Nanti tak pasal-pasal plak anak cakap masa kat akhirat, “mak ayah saya bercita-cita je tapi tak didik pun saya betul-betul.” Masa tu mana nak letak muka.

Jadi, ummi dan ayah pun kena berusaha untuk menjadi the best mu’min supaya anak-anak jadi the best mu’min juga. Tapi, akhirnya segala hasil terpulang pada Allah. Kita sebagai manusia hanya mampu berusaha dan bertawakkal.

Feb 17

Checkup @ 28weeks

Assalamualaikum…

Seperti yang dijanjikan, nak cerita pasal monthly check-up sebaik pulang dari kelas antenatal. Dalam kepala memang dah macam-macam juga benda nak ditanya pada doktor. Salah satunya nak minta copy rekod sepanjang check-up tapi itu yang lupa nak ditanya. Hehe. Takpelah, bulan depan minta, insyaAllah. Hubby pun kata better prepare, takut emergency kena bersalin kat tempat lain tapi takde rekod.

Kali ni print lagi gambar baby untuk kali kedua. Sebab boleh nampak baby as whole. Result scan due 7 Mei 2010 sebab baby kecik. Jadi, berat yang banyak-banyak tu? Pada maknya la..  tongue

This is my baby @ 28weeks

Boleh nampak tak kepala, tangan dan kaki dia? Mata pun boleh nampak kalau tengok betul-betul. Tak percaya? Cuba klik pada gambar tu. Saya lukiskan supaya mudah nampak. Hubby kata baby duduk macam teddy bear. Masa scan nampak jantung baby berdegup kencang, so saje tambah gambar jantung tu.

Sangat excited dapat tengok baby. Alhamdulillah, baby sihat dan berada di kedudukan yang betul. Hospital ni agak kurang mementingkan breastfeeding. Ada tanya, akan bagi bagi breastfeed tak lepas lahir. Doktor kata, kalau nak boleh je. Nanti beritahulah. Baby pun tak dibenarkan room-in sekali. Duduk dalam bilik baby. Hmm…ada kemungkinan untuk diberi susu formula tu. Tapi hubby kata takpe, nanti dia minta supaya baby boleh room-in.

InsyaAllah, next time nak tunjuk birth plan pada doktor dan nak tanya macam mana proses masa bersalin tu. Sebab hari tu doktor kata lepas mandi dan pakaikan baju, baru baby diberi pada maknya. Kalau ikut kelas antenatal hari tu, baby akan diberi skin-to-skin dengan ibunya. Mungkin setiap hospital lain, so kena tanya balik betul-betul supaya tau la nak request apa nanti. Takut time dah nak bersalin baru nak bincang dan lain dari expectation tak best plak.

Masa balik dapat pula free gift, diapers huggies for newborn dan susu anmum materna. Alhamdulillah, tak payah beli diapers tapi huggies la pula. Takpelah, nanti dah habis ummi belikan jenama lain ye. Harap-harap baby ok. Tak pun kita cuba cloth diapers pula ye.

Free diapers for baby

Kenapa dengan huggies? Huggies termasuk antara barang boikot israel. Tak percaya boleh check sini. Apa yang boleh diboikot insyaAllah akan diboikot. Mungkin ada yang kata buat apa beria sangat boikot bukan ada effect pun. Mungkin tiada effect pada company berkenaan tapi harapnya dengan usaha kecil saya ini menjadi saham di akhirat nanti. Allah melihat pada usaha bukan pada hasil. Harap benda-benda kecil ni boleh top-up memberatkan timbangan di sana nanti.

Sanggup ke kita katakan, takpelah sorang je anak kita mati dibunuh, ada 3 orang anak lagi. Kalau seorang anak kita yang hilang mesti terasa lain kan. Mungkin tak terasa sebab persaudaraan sesama Islam kita masih belum kuat. Sedang dengan jiran pun kadang kita tak kisah je kalau rumah dia kena masuk pencuri ke apa. Terpulang pada masing-masing. Lagipun, saya rasa masih boleh hidup tanpa menggunakan produk-produk yang disenaraikan itu. Susah? Kalau di Jepun dulu saya boleh periksa setiap barang sebelum beli untuk memastikan kehalalannya kenapa tidak sekarang…

Feb 15

Kelas Antenatal di HKL

Assalamualaikum…

Selepas 4 hari bercuti, hari ni agak liat sikit nak pergi kerja. Dah la semua orang pun tengah cuti Chinese New Year. Lagi la semangat nak bekerja tu kurang. Tiba-tiba pagi tadi dapat call bertubi-tubi pula. Tak sempat nak update satu-satu. Ok, enough pasal kerja.

Pamphlet yang dapat masa kelas.

Seperti yang dijanjikan, nak cerita tentang kelas antenatal yang saya pergi. Ada 5 orang perempuan mengandung yang hadir bersama 3 orang suami (salah seorang tu hubby saya la). Saya rasa mengandung dan penjagaan baby sejak dari dalam kandungan hingga lahir bukan tanggungjawab ibu sahaja, jadi ayah pun perlu ambil maklumat ye.

Ada beberapa maklumat yang dikongsi tapi semuanya secara ringkas, mungkin sebab masa yang agak suntuk. Kelas start jam 9.30 pagi, terlewat sedikit dari jadual. Mula-mula diceritakan tentang breastfeed. Hospital Kuala Lumpur adalah salah satu hospital rakan bayi dan father friendly. Botol susu baby adalah benda yang dilarang keras untuk dibawa di hospital. Tapi cara penerangannya untuk ibu yang tak faham dan tak tau sangat tentang susu ibu ni tak merasakan kepentingan dan urgencynya untuk menyusukan bayi dengan susu ibu. Yup, saya memang merasakan urgency untuk menyusukan bayi dengan susu ibu. FM is the last option setelah saya faham pelbagai perkara tentang susu ibu dan susu formula.

Ada juga dipromosikan buku penyusuan susu ibu untuk ibu yang bekerja. Tapi kena beli sendiri. Alhamdulillah, saya dah ada 2 buku tu. Satu memang beli, satu lagi dapat free masa ikut kelas susu ibu di seri kembangan yang lepas. Yang saya nampak, hanya seorang yang beriya-iya bertanya pasal susu ibu ni. Yang lain nampak macam tak berminat atau mungkin malu. Wallahua’lam. Masa break pun nampak seorang ni yang beriya tengok buku yang dipromosikan tu.

Saya pernah juga terdengar/terbaca ada ibu yang mengadu di’paksa’ beri susu pada baby walaupun dia berulang kali kata takde susu atau sakit ketika menyusu. Sayangnya, mungkin tidak diterangkan/diajar dengan betul. dan memang ada setengah nurse yang hanya tahu marah dan arah tapi tidak mengajar dan explain. Mungkin tak semua ye. Ada setengah sahaja. Masa kakak saya melahirkan anak sulung, dia langsung tidak diajar untuk menyusukan atau tentang penjagaan baby. Tiba-tiba nurse tanya, dah susukan baby ke belum? Barulah kakak saya terkial-kial ambil baby, dengan menahan sakit sebab katil agak tinggi. susah nak turun. takde bantuan pun.

Kemudian, kami diterangkan proses semasa kelahiran. Apa yang doktor akan buat dan apa yang doktor nak kami buat dan apa yang dilarang buat masa proses kelahiran. Disebabkan hospital ni father friendly, memang digalakkan ayah membantu ibu semasa di labor room. Tapi sila jangan mengacau doktor dengan ambil gambar atau sibuk-sibuk nak tengok masa baby keluar ye. Bantu ibu aje. Oh, kamera adalah dilarang sama sekali dilabor room.

Selain itu, diterangkan juga tentang perancangan keluarga. Ini adalah supaya ibu cepat recover sebab kalau cepat sangat mengandung semula, ibu mungkin akan menghadapi masalah. Selepas itu, acara paling best sekali iaitu exersice. sebabnya dapat baring. laughing Encik hubby, dapat duduk di sebelah sahaja. Tak boleh baring ye. Best sebab dapat belajar practical dan doktor memang tengok sama ada kita buat tu betul atau salah.

Masa baring tu hubby betulkan sket tudung dan baju supaya kelihatan lebih sopan. Terasa perut saya sorang je yang kecik sket sebab orang lain dah 8 bulan. Selalu rasa bangga dan seronok bila hubby tegur atau betulkan pakaian, sebab nampak dia menjaga aurat isteri dia. Tak tau nak cakap camna tapi selalu rasa berbunga-bunga je hati bila dia tegur tentang pemakaian atau betulkan pakaian. love struck Ok, out of topic.

Lepas habis, kami pergi mothly check-up pula dan shopping lagi tongue . Entry lain la pula cerita pasal check-up ye. Macam dah panjang sangat je membebel.

p/s- terlupa pula. nurse bagi nasihat, lepas keluar hospital, bila dah sampai rumah tu minta hubby beri rekod kesihatan ibu dan anak di klinik kesihatan yang terdekat. nanti nurse akan datang rumah untuk pantau kesihatan ibu dan anak. kalau ada masalah pasal breastfeed pun boleh tanya. Kalau tak bersalin hospital kerajaan pun takpe. yang oenting kena ada rekod kesihatan ibu dan anak masa mengandung dan delivery.

Feb 08

Kelas Penyusuan Susu Ibu

Assalamualaikum..

Alhamdulillah… Sabtu lepas berkesempatan hadir ke kelas penyusuan susu ibu yang dianjurkan oleh susuibu.com di Seri Kembangan. Kelas start pukul 9.30 pagi. Ada 2 perempuan mengandung dan 2 couple(termasuk saya). so total up ada 6 orang je. Tapi lagi senang nak tanya. kelas yang patutnya abis jam 12.30, habis jam 1 lebih sebab banyak betul benda yang ditanya dan dibincangkan.

Sangat seronok kelas ni. Lebih-lebih lagi dengan gaya Pn Rita yang sangat bersemangat. Hubby pun kata tak boring dan dia kata banyak benda baru yang dia tau. Alhamdulillah…boleh la dia support kalau ada masalah nanti.

Antara benda menarik yang nak share sket adalah bila Pn Rita cerita macam mana proses susu formula dibuat. Awalnya Pn Rita bercerita tentang struktur penghadaman manusia dan haiwan. Mestilah berbeza kan. Jadi susu lembu dah custom made untuk anak dia, susu ibu pun begitu. Antara seorang ibu dengan ibu yang lain pun kandungan detailsnya ada sedikit berbeza sebab dah di’custom made’kan untuk baby dia sendiri. Dah tentulah Allah tahu yang terbaik sebab dia yang menciptakan kita kan. Untuk bayi kita yang terbaik adalah

  1. susu ibu dari ibu kandung
  2. susu simpan(EBM) dari ibu kandung
  3. susu dari ibu susuan(ibu lain)
  4. formula milk

memang formula milk tu tak boleh nak dibandingkan dari segi khasiat dan kesesuaian berbanding susu ibu. tapi tak bermaksud tak boleh bagi but as a last option. kalau yang tiga2 sebelum tu memang dah takde. dalam apa jua pun mestilah kita nak yang terbaik kan dan kita akan berusaha ke arah itu. So same case as this one. Cuba sedaya upaya yang boleh sebelum pergi ke option seterusnya.

Ops, lupa pulak. ingat nak cerita proses buat susu formula tadi. Pn Rita kata dari maklumat dan research yang dia dapat ada dua cara untuk dapatkan susu lembu dengan hasil yang banyak. Satu dengan mengasingkan ibu lembu dan anaknya dan dipasangkan audio bunyi anaknya menangis untuk merangsang pengeluaran susu lembu. Kesian dia. Dah la dipisahkan dengan anaknya, manusia sesuka hati mengambil sepenuh-penuh hak anaknya dan tak diberikan langsung. Memang Allah jadikan susu haiwan salah satunya untuk minuman manusia juga tapi janganlah sampai menidakkan hak anaknya.

Satu lagi cara dengan cucuk hormon. Jadi br*ast lembu akan jadi bengkak dan sakit. Wallahu’alam. saya belum pernah mengalami bengkak susu tapi dari forum dan pembacaan, sangatlah sakit bila bengkak susu ni berlaku. so bayangkanlah benda yang sama pada lembu.

Banyak lagi khasiat, kepentingan dan lain-lain yang diceritakan tapi rasanya kalau nak cerita kat sini tak habis semuanya. Lebih penting bila dengar gaya penyampai yang penuh semangat secara tak langsung kita pun jadi semangat. Tak sama dengan membaca walaupun dah banyak sangat baca sampai kadang-kadang rasa dah tepu otak. Bila la nak applikasikan ni.

Sebelum ni ada yang kata bila dah 6-7 bulan ada sedikit colostrum keluar. Ada la juga try urut tapi takde apa pun. Rupanya cara urut tak betul. Balik kelas try buat, eh ada keluar sikit. Alhamdulillah. Moga baby boleh menyusu tanpa masalah.

Terima kasih Pn Rita dan Dr Ning yang banyak beri tips dan semangat. Memang tak rasa rugi langsung pergi kelas tu.

Bersama Pn Rita Rahayu(kiri), Dr Ning(kanan) dan dummy baby. (Do I look pregnant?)

Tengok lagi 3 orang semua perut besar macam dah sarat sangat je. Terasa macam keciknya lagi perutku. Baru 7 bulan. Lagi pula bila ditutup dengan tudung, lagi la tak nampak macam mengandung. Semalam ada jumpa junior yang baru jumpa. Dia kata,”Akak ni nampak macam dah kawin la.” Hehehe. Memang dah kawen pun dik oii. Bila cakap due akhir bulan 4 dan angkat sket tudung baru dia kata eh, dah besar perut. big grin

Dapat free babybook ni...

Habis kelas tu kami singgah kedai susu ibu di tingkat bawah sempat membeli botol kecil untuk simpan EBM nanti. Kemudian kami ke FobulousMom pula sebab ada flea market. Ada banyak barang secondhand dan baru yang elok-elok. Sempat beli 2 baju baby dan 2 set baju baby untuk bagi hadiah pada kawan-kawan yang bakal melahirkan juga. Dan sempat juga beli 3 nursing bra sebab semua barangan di fobulousmom ada 15% sale. big grin

Feb 04

Mimpi mainan tidur…

Assalamualaikum…

Saje nak share mimpi malam tadi. Malam tadi mimpi dah bersalin. Pegi check-up pastu tiba-tiba doktor kata dahkena bersalin dah ni. So dengan terpinga-pinganya ikut aje la. Tapi yang peliknya memang tak sedar langsung masa melahirkan. Diberi pengsan kot. Bersalin secara c-zer. Sedar-sedar je baby dah selamat keluar dan dah minum susu formula sebab saya pengsan agak lama.

Terus nangis sebab nak sangat bersalin normal. Pastu nangis lagi sekali sebab baby dah minum susu formula. tak dapat nak exclusive breastfeed baby. then terus paksa baby minum susu ibu.. huhu. Mula-mula baby susah nak minum, lama sikit baru ok. masa bersalin tu takde siapa pun yang tau kecuali hubby. Keluar hospital terus menuju ke rumah mak. Semua orang pun terkejut sebab due lambat lagi.

Then, baru terfikir, eh, barang baby satu apa pun tak beli lagi. maternity leave pun tak apply kat office. tukang urut tak call lagi dan macam-macam lagi la. Bila terjaga terus pegang perut. Sebelum ni ada baca di sebuah forum ada ibu yang tiba-tiba baby dalam perut hilang. Sebelum tu kisah tu pun pernah masuk paper. Tapi bila dalam forum tu ada la 2-3 orang mengalami nasib yang sama rupanya. Apa yang terjadi wallahua’lam.

Hubby kata, dah tak sabar sangat nak jumpa baby la tu. Inilah akibatnya hari-hari asyik baca pasal penjagaan baby, barang-barang baby etc.   no talking  Sampai masuk dalam mimpi.

Apa-apa pun harap segalanya berjalan dengan lancar. baru dapat berita ada seorang sahabat baru melahirkan. dari bulan 12 sampai bulan 7 nanti berderet-deret ada sahabat yang melahirkan. meriah betul dengan baby.

Feb 02

Breastfeeding Guide

Assalamualaikum…

Hari tu terjumpa breastfeeding guidebook kat ratuhati.com. Guidebook tu saya letak dalam page download supaya mudah orang nak download. right click+save aje kalau nak simpan. Boleh print sendiri nanti.

Bagus untuk sesiapa yang nak belajar tentang penyusuan susu ibu ni. Siap ada gambar, jadi lebih mudah faham. Ada dalam bahasa inggeris dan bahasa melayu. InsyaAllah, hujung minggu ni saya akan pergi ke kelas penyusuan yang diadakan di seri kembangan oleh susuibu.com.  sangat teruja nak ikuti kelas ni.

Perut pun dah makin besar dan baby makin aktif. Semoga baby ummi sihat sentiasa ye. big grin