Aug 24

pengurusan EBM di taska

Assalamualaikum…

Semalam terpaksa membuang 3 bekas EBM dalam bekas dadih tu. Lebih kurang 5 1/2 oz terpaksa dibuang sebab dah expired. rasanya lepas ni pun ada yang bakal menyusul. lupa pulak nak ambil gambar sebelum buang.

hubby kata membazir je. baik bagi kat taska. hmm…ada juga terfikir, membazir buang EBM tu. sebelum ni ada bincang dengan kawan, nak jadikan anak dia anak susuan sebab susu dia sikit dan dia kena top-up formula. daripada top-up formula pilihan yang lebih baik adalah susu ibu dari ibu lain. tapi hubby dia macam tak setuju dan nak cuba juga. Yelah, ibu dia pun sedih sebab tak dapat nak bagi susu dia sepenuhnya.
Continue reading

Aug 18

Breastpump rosak?

Assalamualaikum..

Terkejut tengok tajuk? Baru 3 bulan guna takkan dah rosak kot. sebenarnya semalam tengok hasil sangat kurang. Dapat simpan stok 5oz. Biasa dapat simpan 10oz. Tapi sahur semalam memang tak berapa lalu makan. malam tu pula kurang minum air. so memang expected juga la. selsema dan sakit kepala tak baik lagi, so lagi malas nak fikir. maybe sebab malas makan ubat dan kurang minum air kot, tu yang makin lambat baik. huhuhu. tapi malam tadi dah telan ubat selsema dan panadol. pagi tadi pun amik juga ubat selsema. hari ni macam ok sket je.
Continue reading

Aug 17

Susu kurang di bulan puasa?

Assalamualaikum…

Tentu ramai ibu yang risau kalau susu kurang di bulan puasa. sebelum ni takde la nak fikir sangat pun. tapi selepas beberapa hari puasa, ada nampak effect sikit bergantung pada cara pemakanan masa sahur. So pemakanan sangatlah penting untuk wanita yang menyusukan anak.

Sabtu lepas terlepas waktu sahur, bangun je dengar azan tapi tawakkal aje la. bila dah petang-petang tu memang terasa kekeringan. Muadz pula asyik nak menyusu. agaknya dia tak puas kot sebab susu tak banyak. sebab sehari sebelum tu, hasil pam di waktu petang memang sangat kurang berbanding selalu. by 6.30 saya dah start rasa seram-sejuk dan pening-pening. rasa sayang nak berbuka sebab lagi sikit je lagi. by pukul 7 badan dah menggigil sikit. bila bangun je dari duduk rasa macam nak pitam sikit. masa tu memang berdoa je semoga Allah kuatkan diri ini. Alhamdulillah berjaya juga habiskan puasa. berbuka terus makan 2 biji kurma dan minum Shaklee ESP+PD dan air masak yang agak banyak. kemudian, solat maghrib dan makan nasi.
Continue reading

Aug 12

New CD

Assalamualaikum…

Kepala sangat berat, selsema teruk. Rasa macam nak tercabut je hidung ni. tapi nak juga update latest news. Alhamdulillah, semalam CD yang baru beli dah sampai. CD tu bukan yang untuk pasang kat PC ye, tapi cloth diapers. Menambah koleksi dari yang ada sebelum ni.

Cloth diapers

Pakej Ramadhan


Continue reading

Aug 09

Resipi ESP dan PD

Assalamualaikum..

Sejak dapat Energizing Soy Protein(ESP) dan Performance Drink(PD) hari tu, saya pun mula bermacam-macam cara nak minumnya.
1) 1 cawan air + 1 sudu ESP + 1 sudu PD
2) 1 cawan air + 3 sudu ESP
3) 1 cawan air + 3 sudu PD
4) 1 cawan air + anmum lacta + 1 sudu ESP
5) oren twister + 1 sudu ESP
(1 cawan air = 250ml)
Continue reading

Aug 04

Shaklee full set

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, semalam dah dapat Shaklee full set yang terdiri dari Set B + ESP + PD. Punyalah dapat kotak besar sebab dalam tu ada starter pack untuk member. macam mana nak jadi member? pakat ramai-ramai dengan kawan-kawan untuk beli lebih dari RM650, dapatlah membership free(untuk seorang sahaja ye). kalau siapa tak nak beli banyak-banyak tapi nak jadi member pun boleh juga tapi kena bayarlah.

Semalam try satu sudu ESP + 1 sudu PD campur dengan air. tapi dia still ada rasa serbuk. tak larut betul. maybe nak kena shake kot. nanti la beli bekas ada tutup untuk letak kat rumah. Rasanya? hmm..okla kot. boleh la untuk ditelan. tapi sebab ada rasa serbuk tu yang tak best sket.
Continue reading

Aug 02

Muadz demam

Assalamualaikum…

Semalam Muadz demam lagi. Kali ni badan dia lebih panas. hari tu tak demam pun, selsema je. kali ni memang demam, batuk dan selsema. batuk dia siap berbunyi macam ada kahak lagi. risau sungguh. tak tau la kenapa.

mungkin sebab sabtu malam tu pegi makan kat luar dan balik agak lewat kot. sebelum ni kalau keluar malam pun biasa duduk dalam bangunan, takde la kat luar. pengalaman pertama. terkejut kot. Tapi hari ahad tu juga perasan kat kaki dia macam ada kesan kena gigit serangga. mula-mula ingatkan nyamuk tapi macam lain. tanya hubby dia kata ni bukan kena nyamuk ni. ke sebab tu dia demam? alahai…kesiannya anak ummi.
Continue reading

Jul 29

Shaklee menguruskan badan?

Assalamualaikum…

Saya tidak pasti sama ada kenyataan di atas benar atau tidak tetapi saya hilang 3kg sejak makan shaklee! Selepas habis pantang saya tidak berharap berat saya akan turun walaupun saya memang mahu menghilang lemak-lemak degil yang ada pada badan. Saya naik 20++kg semasa mengandung, selepas melahirkan saya hilang 10kg dan semasa dalam pantang saya hilang 5kg. jadi saya perlu buang lagi 5++kg lagi.

Orang kata breastfeeding boleh membantu menguruskan badan. Mungkin itu juga salah satu faktor. menyusukan anak menjadi cepat lapar tetapi saya makan seadanya. saya masih makan nasi separuh kerana dah cukup mengenyangkan tetapi kalau diberi nasi penuh pun saya boleh habiskan. tongue
Continue reading

Jul 27

BF baby mahal?

Assalamualaikum..

Ada yang beranggapan BF baby memerlukan perbelanjaan yang besar. (terutama kalau anda membaca blog saya.  tongue  ) saya memang cepat  teruja dengan benda yang saya minat dan sanggup berbelanja sekiranya saya rasa benda yang dibeli itu berbaloi.

Untuk barangan mengepam seperti set Medela FS, ice pack, botol MLO, bantal menyusu dan banyak lagi, saya sanggup berbelanja kerana saya yakin ianya akan digunakan untuk jangkamasa yang panjang. Saya jarang membeli handbag dan kasut kerana yang ada masih boleh dipakai. nanti kalau tukar-tukar handbag tentu ada sahaja benda yang tertinggal. kasut saya ada 3 pasang iaitu sepatu, sandal dan selipar. cukuplah tu.
Continue reading

Jul 23

Medela Hands-free kit vs hands-free pumping bra

Assalamualaikum..

Sebelum ni ada cerita sedikit tentang hands-free kit medela ni. Tapi tak review banyak sangat. Sebenarnya selain rasa leceh nak pakai tali-tali tu, saya rasa macam tak ketat. bila bergerak dia mudah tertanggal. memang tak boleh bergerak banyak. Itu antara sebab lain saya beli hands-free pumping bra tu.


Medela hands-free kit

Continue reading

Jul 22

Puasa dan mengepam

Assalamualaikum..

Hari ni saya berpuasa sunat. dah lama tak berpuasa, risau pula nak berpuasa sambil mengepam dan menyusu ni. Ramai yang kata hasil akan kurang tetapi ada juga yang kata hasil sama aje, yang penting MIND SET.

Yup, untuk menjayakan penyusuan susu ibu ni mind set adalah sangat penting. Pagi tadi alhamdulillah dapat bangun sahur. Si kecil pun bangun juga. Mula-mula risau dia sibuk nak menyusu aje. Biasa bangun menyusu dan tidur balik. Alamat ummi tak boleh nak makan la macam ni. Alhamdulillah, dia bangun terus nak main. Dah mula nak sembang-sembang.
Continue reading

Jul 22

First toy

Assalamualaikum…

Isnin lepas bercuti sebab Jepun cuti. Jadi, saya dan suami mengambil kesempatan untuk ke Toys R Us dan beli mainan Muadz. Saya tercari-cari mainan yang juga boleh menjadi bahan pembelajaran Muadz.

Mula-mula ingat nak cari baby bath book. Konon nak perkenalkan buku dari kecil tapi buku yang ada besar. Muadz pun tak pandai pegang lagi tapi dah boleh menggenggam. buku tu pula takde bunyi-bunyi. setelah mencari-cari kami jumpa mainan di bawah.
Continue reading

Jul 20

Shaklee : Hasilnya?

Assalamualaikum…

Sejak semalam dah cuba ambil shaklee set B. tapi memang dah teruja, rasa nak beli terus full-pack+ESP tapi tunggu fulus masuk dulu la. tongue

Semalam, tak perasan sangat perubahan, mungkin sebab cuti dan sibuk bercinta dengan suami. tapi still sempat pam dua kali di rumah. petang tu kami ke midvalley beli barang baby. sekarang ni memang tengah obses dengan barangan baby. beli first toy untuk muadz tapi lupa ambil gambar. lain kali la ye.
Continue reading

Jul 14

Bilik Menyusu dan Shaklee

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, sejak minggu lepas dah dapat access ke tingkat 4, di mana di dalam tu ada bilik untuk mengepam. sangat seronok sebab dekat. dapat jimat masa sikit. dan biliknya pun agak privacy, jadi tak perlu nak cover2 sangat, yang mana tambah melambatkan lagi.

kenapa saya sangat berkira dengan masa? sebab kerja saya kena sentiasa berada di meja sendiri. bila ada di meja baru ada kerja masuk. lagi lama saya hilang, lagi kurangla kerja saya tapi orang lain terpaksa terima banyak kerja untuk menggantikan saya. jadi, saya rasa tak seronok. sebab kerja pun amanah, menyusukan anak pun amanah juga yang paling penting amanah untuk menjadi khalifah di bumi Allah ini. kalau boleh, saya nak buat yang terbaik untuk semuanya. Tak tau la rekod saya macam mana sejak saya guna bilik tu. harapnya menepati kriteria yang diberikan.
Continue reading

Jul 08

Susu Apa Terbaik Selepas Anak 2 Tahun Breastfeeding???

Saya rasa masih ramai ibu yang masih keliru tentang keperluan pemakanan bayi. Pemikiran dan pandangan masyarakat kita telah terlalu ‘terpesong’ dengan saranan dan iklan yang berleluasa di TV, surat khabar mahupun radio di mana anak ‘sangat perlu minum susu’ dan akan kekurangan zat pula jika tidak mengambilnya.

Ada sebab kenapa anak yang disusui dengan susu ibu tidak gemar mengambil susu formula pada mana-mana peringkat:
Continue reading

Jul 06

Makanan penambah dan pengurang susu

Assalamualaikum..

Semalam susu saya tiba-tiba berkurangan. bila pam tak macam biasa. alhamdulillah, masih cukup untuk baby tapi macam agak terkejut. hari ni, lagi kurang dari semalam. mungkin sebab saya tukar corak pemakanan. sebelum ni pagi-pagi minum air coklat, sekarang ni minum air masak je. ada kaitan ke?

Baby baru 2 bulan lebih. Ni belum lagi masuk bulan puasa atau datang bulan. agak merisaukan juga la. Jadi saya pun cari di susuibu.com.
Continue reading

Jul 01

Shopping dalam pantang

Assalamualaikum..

Masa dalam pantang hari tu sempat shopping beberapa barang keperluan baby. Sekarang ni shopping pun boleh online kan. duduk rumah pun boleh habis beratus-ratus ringgit. Tapi insyaAllah, semua ada kegunaannya.

Banyak juga berhabis duit untuk barang baby ye. Antara barang yang dibeli Moms Precious Cooler Bag Set, bantal menyusu, set tilam kekabu, baju menyusu dan cloth diapers. banyak betul membeli-belah kan.
Continue reading

Jun 03

Pengalaman bersalin

Assalamualaikum..

Dah sebulan lebih berlalu, baru nak update tentang pengalaman bersalin ni. Nak start macam mana ye. Dijangka bersalin 30 April 2010 hari khamis. so weekend sebelum tu sempat makan makanan jepun di Oshima restaurant. Ahad malam tu plak, kami satu family ke i-city, shah alam. Nama je duduk shah alam tapi kami tak pernah pergi pun. Punyalah ramai orang. Tapi saya tak jalan habis pun, tak larat. Selepas tu bermulalah proses nak bersalin.

26 April 2010
2 pagi : Mula tak boleh tidur sebab contraction yang kuat. Rasa macam period pain yang tahap tak boleh nak bangun. disebabkan dah selalu rasa period pain still boleh bertahan. jarak contraction 6 minit tapi rasa macam jalan tak buka lagi. Cuba teknik pernafasan yang diajar dan naik turun tangga dua kali. harap jalan mudah terbuka.
Continue reading

Apr 22

Pemakanan dalam pantang

Assalamualaikum…

Akhirnya saya berjaya menyiapkan ebook Tips pemakanan dan resipi dalam pantang seperti yang dijanjikan. Lama betul berjanji, akhirnya baru nak siap. Salah satu sebabnya adalah kerana saya sendiri nak print untuk kegunaan saya semasa dalam pantang nanti. laughing Saya dah pun selamat print dan letak bersama-sama beg buku bayi yang saya akan bawa ke rumah mak nanti.

Saya letakkan semua maklumat yang saya dapat untuk penjagaan bayi dan ibu semasa dalam pantang dalam satu beg untuk memudahkan. Buku tu hanyalah hasil pencarian saya, bukan pendapat peribadi. Tetapi saya ada membuang dan menambah maklumat yang saya rasakan perlu dan sesuai dengan saya. Jadi, untuk orang lain mungkin terdapat sedikit perbezaan.
Continue reading