Nov 18

Cabaran affiliate ebook rahsia tangisan bayi

CABARAN AFFILIATE EBOOK RAHSIA TANGISAN BAYI

>>DAFTAR AFFILIATE DI SINI<<

http://rahsiatangisanbayi.com/member
Ebook “Rahsia Tangisan Bayi” Ini Dijual Dengan Harga RM30
Kami menghargai titik peluh rakan-rakan agen affiliate dalam membantu kami mempromosikan ebook ini.
Maka kami menyediakan komisen sebanyak 50% iaitu RM15 bagi setiap jualan

Continue reading

Nov 16

Tak semua orang berpeluang

Assalamualaikum…

Salam Aidiladha pada semua. Semoga aidiladha yang mendatang ini menginsafkan diri dan memberi peringatan yang banyak kepada diri.

Saya berjumpa dengan ramai ibu yang ingin menyusukan anak tetapi tidak mendapat pengetahuan yang cukup. Tak semua ibu seperti saya yang berkerja di depan PC dan mempunyai akses ke internet sepanjang masa bekerja. Saya dapati itu adalah salah satu sebab yang menyebabkan kegagalan penyusuan susu ibu sepenuhnya.
Continue reading

Oct 28

Growth spurt?

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, semalam Muadz dah genap 6 bulan exclusive breastfeeding. boleh kira exclusive ke? selain dari masa awal-awal Muadz minum susu formula sket, lepas tu semua alhamdulillah, minum susu ibu sepenuhnya.

Hari tu macam beriya nak bagi dia makan tapi macam tak sempat pula. so maybe lambat sket la muadz start makan. (sudu muadz pun takde lagi tongue ) kat rumah memang takde sudu plastik so kena juga beli sudu untuk muadz.
Continue reading

Oct 25

Anak lapar, susu tak cukup

Assalamualaikum…

Ramai sangat yang cakap rasa susu tak cukup dan anak sering lapar terutama sekali semasa dalam pantang. Tapi tahukah, bila kita setkan mind kita bahawa susu mungkin tak cukup maka itulah yang kita rasakan. Tapi sebenarnya perut baby sangat kecil. baby yang baru lahir, perutnya hanyalah sebesar buah cherry. sanggup ke kita sumbat susu banyak-banyak kat dia? dan disebabkan perut baby yang kecil ni maka dia cepat kenyang dan cepat lapar kembali. sebab tu kena susukan dia sekerap yang mungkin.
Continue reading

Oct 15

Dah bersedia makan?

Assalamualaikum…

Bulan depan Muadz akan masuk 6 bulan. InsyaAllah, boleh la mula bagi makan. Macam mana nak tau anak dah ready untuk makan ye? Pakar kesihatan dan pakar laktasi bersetuju bayi sesuai diberi makan selepas berusia 6 bulan. Tapi untuk jangka 6-12 bulan makanan hanya sebagai pelengkap tapi susu ibu masih makanan utama. Masa awal-awal bagi baby makan 2-3 sudu je untuk biasakan dia dengan makanan. Jangan paksa dia makan banyak-banyak.
Continue reading

Oct 13

Jadual pam yang baru

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, seperti yang ditulis di sini, dah selamat pindah rumah weekend lepas. office dah selamat pindah 2 minggu lepas. Alhamdulillah..

Sekarang ni office dengan rumah 15 minit tapi dah mula kena drive sendiri sebab hubby still kerja kat KL. lagi pun sekarang ni parking dah free jadi takde alasan la. sebelum ni parking rm24 untuk 8 jam. jadinya tak boleh la nak pam dalam kereta lagi sebab kena drive sendiri. takpelah, berdikari sikit.
Continue reading

Oct 08

Air susu ibu

Assalamualaikum..

Semalam seperti biasa lepas solat Zohor, saya memulakan aktiviti mengepam. Disebabkan dah berpindah ke office baru, saya pam di surau sahaja sebab masih belum ramai orang dan surau dekat.

Masa pam ada seorang akak tanya, anak berapa bulan. Saya jawab 5 bulan. Dia kata anak dia dah 4 tahun tapi masih minum susu ibu. Tak mahu berhenti. Dia sempat juga bagi tips, kalau rasa susu kurang pergi urut. Mungkin ada yang tersumbat. Kalau tidak pun, urut boleh melancarkan lagi aliran darah untuk keluar susu.
Continue reading

Oct 06

Rahsia Tangisan Bayi

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, akhirnya projek yang dirancangkan hampir siap. Insya-Allah saya akan melancarkan buku Rahsia Tangisan Bayi tidak lama lagi. Buku ini berbentuk ebook (digital book), boleh download dan terus baca setelah urusan jual beli selesai. Kalau nak print dan baca pun boleh.

Buku ini ini menerangkan sebab bayi menangis, cara memahami maksud tangisan serta cara menanganinya. Ebook ini bertujuan membantu ibu-ibu baru (khususnya) untuk memahami tangisan bayi mereka. Tapi kalau ibu-ibu lama nak cuba pun boleh juga. InsyaAllah akan lebih mudah mengurus anak lepas ni.
Continue reading

Oct 01

Bayi minum banyak

Assalamualaikum…

Saya ada dapat email, ada seorang sahabat yang anaknya minum banyak dan dia masih belum sempat buat stok. hantar ke taska 6x3oz dan semuanya habis. saya pun mula terfikir, anak saya minum sikit sangat ke? tapi bila dengan saya ok je. poo poo dia pun ok. tapi memang dah biasa macam tu dari mula hantar. saya tengok memang kebanyakkan orang bagi 6x3oz, lebih bilangan botol pun ada.
Continue reading

Sep 28

Mula kerja, susu kering

Assalamualaikum…

Sebelum ni banyak mitos yang saya baca tentang susu ibu daripada blog-blog lain. ada yang pernah diberitahu anak mereka kurus sebab tak cukup khasiat, di mana susu ibu tak cukup untuk anak dan macam-macam lagilah.

dari segi saya sendiri, orang sekeliling tak pernah pula cakap keburukan susu ibu. Malah bila tengok anak saya yang bulat tu ada yang kata ‘minum susu ibu ye, patutla.’ Ramai yang kata badan anak saya tegap sebab minum susu ibu. Dibandingkan dengan ada bayi yang bulat juga tapi badan lembik-lembik.
Continue reading

Sep 15

Cloth diapers : setelah sebulan

Assalamualaikum…

Dah sebulan lebih saya cuba guna CD secara bersungguh-sungguh bila baby ada di rumah. Iaitu masa malam je lah. weekend kalau kami keluar saya akan bawa 6 cloth diapers sahaja sebab muat-muat wetbag. hehe. yang lain tu still pakai pampers biasa. Hasilnya alhamdulillah, dari sebulan 2 peket pampers dah jadi 1 peket je. Setakat ni koleksi yang dah ada:
Continue reading

Aug 27

Dah nak habis…

Assalamualaikum…

Semalam tengok Performance Drink (PD) saya dah nak habis rupanya. tinggal lagi 2-3 sudu je. huhuhu. Energizing Soy Protein (ESP) pun dah tinggal suku. huhuhu. galak sangat minum agaknya. Dua-dua ni memang sangat sedap. jadi saya bancuh jadi air minuman, macam minum air jus je. setiap kali lepas makan bancuh. setiap kali bancuh mesti nak pekat pula tu. kalau tak rasa tawar.

biasa saya bancuh dengan air secawan lebih sket (lebih kurang dalam 300ml kot), pastu tambah 2 sudu ESP + 2 sudu PD. masa selsema hari tu pula memang banyak minum PD sahaja sebab badan rasa kekurangan air. PD tu air isotonik yang macam 100 plus cuma takde gas dan berperisa oren. bagi saya PD ni lagi sedap sebab saya tak berapa suka minum air gas. sikit boleh la. sikit tu satu dua sip je. kalau lebih, mula la sakit perut.
Continue reading