Jun 09

Nak ambil maid pun kena memilih juga

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, malam tadi dapat sharing-sharing dengan seorang akak. Akak ni bagi tip nak pilih maid. Katanya kalau anak seorang maybe boleh manage dan hantar ke rumah pengasuh. Tapi kalau 2 dan lebih mungkin lebih jimat ambil pembantu rumah. Selain tengok anak-anak, boleh juga bantu buat kerja rumah.

Yang paling penting, pastikan pembantu rumah menjaga aurat dan menjaga solat. Maknanya, tak perlu nak beritahu dan nak ingatkan nak kena pegi solat, nak keluar pakai tudung dan lain-lain. Ini juga bagi memastikan pembantu rumah dapat memberikan anasir-anasir positif kepada anak-anak.
Continue reading

May 26

Bahaya air masak pada bayi bawah 6 bulan

Assalamualaikum…

Walaupun dah berkali2 di igtkan jgn beri bayi bawah 6 bulan minum air masak, namun masih ada ibu bapa yg masih amalkan beri air masak pd bayi mereka. Antara sbb desakan orang tua, nak kasi kuning si anak cepat baik, bilas tekak anak lepas minum susu, supaya anak senang buang air etc.

Kajian ini khas untuk bayi yang menyusu susu ibu sepenuhnya & yang menyusu formula.

Semoga info2 ini dapat menyedarkan ibu bapa kenapa pemberian air masak tidak digalakkan kepada bayi berumur 6 bulan ke bawah.
Continue reading

May 24

suntikan imunisasi pertama

Assalamualaikum…

dah lama tak menulis di sini. maaflah kepada yang tertunggu-tunggu. (ada ke ye?) huhuhu.

InsyaAllah hari ni nak share suntikan imunisasi pertama untuk baby. Kalau untuk pemakanan, selepas bayi ditahnik, kolostrum ibu adalah makan terbaik yang mengandungi antibodi untuk baby. Tetapi selain itu, tahu tak azan yang dikumandangkan di telinga baby pun salah satu suntikan imunisasi yang paling hebat untuk bayi. Bukan sahaja dari segi fizikal tetapi juga rohani.

Info ni saya dapat dari majalah Fardu Ain Jilid 17.
Continue reading

May 05

Tips pujuk bayi suka menyusu sebelah payudara sahaja

Assalamualaikum..

Proses memujuk dan melatih bayi untuk menerima payudara yang tidak digemarinya memerlukan kesabaran dan kesungguhan. Jangan sesekali memaksa bayi untuk menerima dan menyukai payudara bermasalah dalam masa singkat.

Mulakan dengan sentuhan kulit ke kulit antara bayi dan anda. Biarkan bayi meneroka tubuh agar dia dapat mengenal dan mengecam bau anda. Proses ini harus dilakukan sekerap mungkin.
Continue reading

Apr 20

Panduan Memilih Taska

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, akhirnya berjaya juga melancarkan ebook Panduan Memilih Taska ni setelah delay beberapa lama atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan.

Ebook ini dihasilkan atas kesedaran banyaknya kemalangan yang berlaku di Taska. Lebih menyedihkan bila ada Taska yang tidak berdaftar dan seolah-olah lepas tangan apabila kejadian tidak diingini berlaku.

Jadi, sebelum kejadian tidak diingini berlaku, kita berhak memilih yang terbaik. Rasulullah s.a.w sendiri suruh kita berusaha sebelum tawakkal kan. Mahu memilikinya? Klik sini.

Oh, serentak dengan pelancaran, saya juga turut mengadakan cabaran affiliate.

Hadiah yang Ditawarkan
1. Jualan 200 ke atas – Hadiah RM1000.00 + komisen *
2. Jualan 150 – 199 – Hadiah RM750.00 + komisen *
3. Jualan 100 – 149 – Hadiah RM500.00 + komisen *
4. Jualan 50 – 99 – Hadiah RM200 + Komisen *
5. Jualan 30 – 49 – Hadiah RM100 + Komisen *
6. Jualan 20 – 29 – Hadiah RM50 + Komisen *
7. Jualan 10 – 19 – Hadiah RM30 + Komisen *

***(Hanya 10 jualan sudah melayakkan anda untuk mendapat bonus)***

**Jumlah komisen bergantung kepada jualan sebenar

HADIAH TOP AFFILIATE (Selain daripada komisen dan hadiah asas)

Top 1External Hard disk 500GB + Voucher RM30 Hanis Amin Shaklee Store* (Minimum 100 Jualan)

Top 22GB mp3 player + Voucher RM25 Hanis Amin Shaklee Store (Minimum 80 Jualan)

Top 3USB Webcam + Voucher RM20 Hanis Amin Shaklee Store (Minimum 50 Jualan)

* Voucher melayakkan anda mendapat diskaun untuk pembelian mana-mana produk dari http://shaklee.hanisamin.com

Untuk info selanjutnya, sila layari http://www.wangcyber.com/forum/cabaran-wc/39250-cabaran-44-hari-pilihtaska-com-menangi-hdd-500gb-dan-lain-lain-hadiah-menarik.html

Nak sertai? Klik sini sekarang!

Daftar aje. Bahan-bahan promosi dah pun disediakan dalam ruangan tersebut.

Tak tahu cara promosi?

Saya berikan beberapa laman web untuk panduan anda ya!

http://rezqi.com/tag/cara-promosi-produk-affiliate
http://amirulcyber.com/msia/affliate-program/promosi-produk-affiliate-melalui-blog.html
http://www.endangkusman.com/promosi-url-affiliate/

Mar 31

Sebab susu merudum

Assalamualaikum…

Maaflah, lama tak berupdate blog ni. Agak sedikit sibuk kebelakangan ini. huhu. Asyik cerita cara nak upkan susu, apa kata kali ni kita tengok pula faktor-faktor yang boleh menyebabkan susu merudum atau berkurangan.

  • Tidak mengosongkan payudara dengan betul dan kerap. Ini dah memang asas penyusuan. Kena kerap kosongkan payudara. Buatlah macam-macam cara untuk upkan susu pun tapi kalau benda paling asas ni tak buat makin lama akan makin berkurangan.
  • Kurang minum air masak. Bukan air yang manis-manis tu, air masak yang kena minum banyak. Sekurang-kurangnya 2 liter sehari ye.
  • Stress. Yup, bila kita stress boleh tengok hasil pam berkurangan. Saya pernah pam dapat 2oz je sedangkan sebelum tu tak pernah sampai macam tu.
  • Pengambilan makanan yang kurang berkhasiat. Bila makanan yang diambil kurang berkhasiat automatik tahap kesihatan ibu pun berkurangan, maka susu pun akan mula berkurangan. Kalau tak dapat penuhi piramid makanan, boleh ambil supplemen untuk mendapatkan khasiat sepenuhnya.
  • ibu tidak sihat. biasanya bila ibu tidak sihat, hasil pengeluaran akan sedikit berkurangan daripada biasa. sebab ibu pun tak larat kan.
  • Mengandung. Biasanya apabila mengandung susu ibu akan berkurangan disebabkan oleh hormon semasa mengandung.

Apa lagi ye? Setakat ni, itu je yang terfikir. siapa nak tambah silalah komen untuk menambah senarai yang ada di atas ya.

Mar 14

Gempa bumi di Jepun

Assalamualaikum..

Jumaat petang yang lepas, kami dikejutkan dengan berita gempa bumi yang dahsyat di bumi Jepun. Patutlah petang tu tiada panggilan dari customer Jepun. Sebagai orang yang pernah tinggal di Jepun selama 4 tahun setengah, berita tentang Jepun terasa sangat dekat di hati. Apatah lagi memang pernah merasai gegaran di Jepun, cuma paling lama pun 5 minit.

Tapi, kali ini sangat hebat dan dahsyat. dari skala 7.9 naik ke 8.9. Kata seorang teman, mungkin juga naik ke 9.0. Walaupun hanya beza 0.1 tetapi memberi gegaran 30 kali ganda. Teman-teman di sana melaporkan sepanjang hari merasa gegaran. Lebih banyak bergegar dari tak bergegar. Pagi sabtu pun masih ada lagi gegaran. Kemudian, diikuti pula dengan tsunami yang sangat dahsyat. Innalillahi wainnailahiraji’um.
Continue reading

Mar 10

Rahsia Stok Susu Banyak

Assalamualaikum..

Hari ni nak kongsi tips membanyakkan stok susu dari puan Sarakids. Semoga kita dapat sama-sama manfaatkan.

  1. Mula memerah dari hari ke-4 selepas kelahiran.
    Ini bergantung kepada pada hari keberapa susu matangnya keluar. Semasa awal kelahiran dan susu masih dalam colostrum form, susukan bayi sekerap yang mungkin. setelah susu matang keluar, dah boleh mula memerah susu selepas bayi tidur selama 3 jam sekali. Jika bayi terjaga dalam semasa memerah, utamakan bayi. Berhenti memerah dan susukan bayi terlebih dahulu. Setelah selesai, barulah sambung semula.
  2. Tidak memberikan anak susu perahan semasa tempoh berpantang dan hanya menyusukan secara terus.
    Stok susu yang disimpan hanyalah untuk kegunaan jika ada perpisahan sementara dgn bayi (bekerja, keluar sebentar dan lain2). Bayi tidak didedahkan dengan botol susu seawal 50 hari kelahiran bayi.
  3. Percaya pada konsep supply and demand.
    Semakin banyak saya mengosongkan payudara, semakin banyak susu dihasilkan. Susu tidak akan dihasilkan semula jika tiada permintaan dari bayi.
  4. Setiap kali memerah susu di sebelah kanan, pakai milk collecter/milk collection shell di sebelah kiri. Begitu juga sebaliknya.
    Semasa kita menyusukan bayi, atau memerah, selepas beberapa ransangan oleh bayi atau pam, hormon oksitosin (hormon yang memancutkan susu) akan dibebaskan ke dalam darah ke kelenjar susu. hormon ini akan meransang semua otot di sekeliling payudara untuk memancutkan susu secara tiba2. Ia dipanggil Let Down Reflex atau Milk Ejection Reflex.Susu yang terhasil semasa Let Down Reflex adalah lebih CAIR kerana minit2 pertama menyusukan anak, susu yang terhasil adalah FOREMILK, yang mana susu ini lebih tinggi kandungan air, rendah protein dan rendah lemak. Susu inilah AIR untuk menghilangkan dahaga bayi. Itu sebabnya, sepanjang 6 bulan pertama umur anak, mereka tidak perlukan AIR MASAK kerana dah ada air di dalam susu ibu itu di awal2 penyusuannyn.
  5. Displin dalam penyusuan.
    Bila ckp pasal displin, ianya melibatkan diri sendiri. Cara mengurus penyusuan. Waktu memerah. Tidak skip waktu memerah. Memerah 3 jam sekali. Kalau tinggalkan stok susu untuk anak 12 oz (waktu siang), ibu seharusnya membawa pulang sekurang-kurangnya 12 oz atau lebih. Andaikata mmg hari tersebut terlalu sibuk, ibu seharusnya mengganti waktu memerah waktu malam (bangun malam) supaya tiada stok NEGATIF (contoh: anak minum 13 oz, ibu bawa balik 10 oz, ibu digalakkan bangun malam untuk mendapat lagi 3 oz).Kunci: Jangan LEKA, jangan LALAI.
  6. Pengurusan EBM yang betul
    Ini penting untuk memastikan stok susu cukup sehingga penyusuan boleh berlangsung selama 2 tahun.Saya menerima banyak kes, pengasuh/ibu/ibu mertua meminta susu lebih kerana anak tak cukup susu. Contoh: Ada yang minum sampai 18-20 oz waktu siang (ibu bekerja) sedangkan ibu hanya boleh bawa pulang 15 oz (memerah secara konsisten). Kalau begini, setiap hari negatif, stok susu 1 peti pun akan habis cepat.

    Latihan yang berterusan kepada individu yang ingin menjaga anak-anak amat penting.

    Beritahu pengasuh, ibu, pembantu rumah:
    Keperluan susu ibu untuk anak sejak 1 bulan hingga 6 bulan adalah SAMA dan TIDAK BERUBAH.

    Malah, selepas umurnya 6 bulan, keperluan susu nya makin berkurang kerana bayi perlu belajar makan :-) 2-3 oz sekali minum, dan dalam 5- 6 kali sepanjang siang, dan tidak lebih dari itu!

    Ketahuilah, perut bayi dari 1-6 bulan adalah sebesar telur puyuh dan dia kenyang bila minum amaun yang ditinggalkan oleh ibu.

    Saya faham, kadang2 sukar untuk memberitahu ibu/pengasuh tentang hal ini, kerana mereka seringkali berkata “baby mcm nak lagi, tak cukup 3 oz. dia asyik menangis mcm nak menyusu”, tetapi kita cuba pendekatan lain. Beritahu ibu, pengasuh, susu untuk bayi adalah cukup dan anak telah kenyang. Mungkin dia mahukan perhatian, dia mahu bermain dan bosan ditinggalkan seorang diri, dia mahu didukung dan lain2. Mungkin boleh provide flash cards, rattle dan toys atau dukung bayi.

    Anda lebih kenal ibu/pengasuh/pembantu rumah anda. Cari cara yang terbaik untuk menyampaikan mesej ini :-)

    ** Kadangkala, lebih baik menjadi sedikit ‘kedekut susu’ daripada anda beri ikut corak yang diminta oleh pengasuh – bimbang jika kita terlalu mengikut, lama kelamaan bukit yang ditarah hari kehari akan menjadi gondol dan stok susu HABIS kesemuanya dan end up terpaksa mengalah pada susu formula. Saya tak mahu itu terjadi jadi kita harus manage betul2 stok susu.

    Dan, itu antara RAHSIA bagaimana ibu berjaya menyusukan sehingga umur anak 2 tahun.

  7. Makan makanan penambah susu
    Ini adalah salah satu alternatif jika ibu mahu menambah susu (provided jika anda menyusu sepenuhnya dan memerah susu mengikut jadual anda).
  8. Doa yang tidak putus.
    Baca surah Hujurat dan sapukan kedua2 payudara. Surah Al-Baqarah ayat ke 60 juga membantu. Doa, semoga penyusuan kita dipermudahkan.
  9. Percaya pada diri. Redha.
    Bertenang dan bersabar jika ditimpa dugaan semasa dalam tempoh menyusukan. Sentiasa berfikiran positif. Kita menyusukan anak untuk anak kita, bukan sebab terpaksa, atau trend atau hina atau untuk membandingkan dengan sesiapa. semuanya kerana Allah.
  10. Berjumpalah dgn rakan2 yang menyokong penyusuan susu ibu. Supaya kita lebih bersemangat waja dalam misi kita happy

Dulu saya dapat simpan 5-6 oz sehari. Sekarang ni macam dah tak cukup. Cukup-cukup untuk sehari je. Jadi, apa yang saya buat. Saya simpan juga 5-6 oz sehari dan gunakan frozen EBM untuk bekal anak. Maknanya anak saya akan dapat 4 fresh EBM dan 2 frozen EBM.

Jadi, tidak membazirlah EBM yang lama dan berterusanlah frozen EBM anak saya. memang sebaiklah bagi yang fresh sahaja tapi nak buat macam mana. Kalau tak buat macam ni, makin lama habislah stok susu saya terpaksa dibuang bila expired dan tiada stok baru.

Sebelum ni tak perah pada hujung minggu (sungguh bukan contoh yang baik tongue ). Sekarang ni bila sempat, saya akan perah juga di hujung minggu untuk dijadikan bekalan muadz atau dijadikan stok. Lagipun sekarang ni Muadz dah pandai main sorang-sorang, so sempat la juga nak curi-curi memerah di masa lain.

Mar 07

Doa membanyakkan susu

Assalamualaikum…

Kadang-kala kita terlampau sibuk mencari-cari benda untuk memperbanyakkan susu sampai terlupa kepada Yang Memberi Rezeki. Sedangkan kepada Dialah yang layak kita minta. Walau macam mana pun kita usaha tetapi kalau Allah tak izinkan maka tentunya tiada rezeki di situ.

Jadi, di samping memahami dan mengamalkan konsep asas penyusuan (kerap kosongkan payudara dan minum air masak 3L sehari) dan mengambil makanan penambah susu (sama ada makanan semula jadi seperti kurma atau supplemen), apa kata kita check juga hubungan kita dengan Allah.
Continue reading

Mar 03

Power pumping

Assalamualaikum

Apa itu Power Pumping?

Merupakan teknik mengepam yg boleh membantu meningkatkan penghasilan susu. Ia melibatkan teknik dan setup mengepam yg biasa tapi dlm cara yg lebih unik. Ideanya adalah utk meniru bayi menyusu secara x langsung meningkatkan bekalan susu ibu.

Siapa yang perlukan Power Pumping?

1. Ibu yang ingin menyusukan anak angkat – teknik ini digunakan untuk rangsang penghasilan susu
2. Ibu yg ingin relaktasi/ menyusukan semula si anak setelah berhenti menyusukan
3. Ibu yg kekurangan susu, berusaha untuk memperbanyakan semula susu – akibat drpd perubahan hormon, period, kurang mengepam etc.

Macam mana nak buat Power Pumping?

Untuk Single pump – pam kanan dulu 10 minit, kendian pam kiri plak 10 minit, tukar plak ke kanan 10 minit dan seterusnya, bertukar2 setiap 10 minit berterusan selama sejam.

Untuk Double Pump – Pam kedua2 belah serentak selama 10 minit, rehat/ stop pam 10 minit, sambung lagi pam 10 minit, rehat 10 minit dan seterusnya selama 1 jam.

Disarankan buat power pumping ni sekali sehari, seelok2 nya waktu mlm ke subuh, sbb hormon susu sgt tinggi waktu ni.

Berapa lama masa diambil untuk dapat hasilnya?

Kalian jgn igt sekali buat terus susu jadi banyak yer. Power pumping perlukan masa sekurang2nya 1 minggu! Walaupun pada hari pertama hasil pam setitik dua atau ‘pam angin’ semata2, teruskan misi sehingga dpt hasil yg dikehendaki. Jangan putus asa, usaha, doa dan tawakal, insyallah dipermudahkan olehNYA…amin.

sumber : Nurul Dhia

Mar 02

susu merudum…

Assalamualaikum…

Hari ni saja nak membebel + meluahkan perasaan. Lately ni kerja sangat banyak di office, maka jadual mengepam pun tunggang-langgang ditambah pula dengan tension pasal kerja dan kesihatan yang kurang memberansangkan, maka production pun menurun dan makin menurun. uwaaaa….. sedih… crying

Muadz baru 10 bulan. tak masuk setahun pun lagi. oh, tidak… crying bila makin sedih dan down makan makinla kurang. huhuhu. dah cuba to be positif, tapi kadang2 dalam kepala banyak je benda yang berpusing-pusing.

jadual makan pun tunggang-langgang sekarang ni. pagi biasa makan roti je. tak sempat nak membeli. sekejap je dah lapar. tengah hari kalau tak sempat pun beli roti juga lagi. kalau rehat lambat, kawan-kawan lain pun akan rehat lambat. kesian la pulak orang lain takleh nak rehat. makanya bila makan tunggang-langgang, macam mana la badan nak sihat. dah la sekarang ni asyik cepat lapar.

masa ni terasa cam nak berenti je kerja. tapi project back-up tak siap lagi. bila project back-up dah siap dan konsisten baru boleh berhenti kerja. tapi masa bila nak buat projectnya bila asyik busy. huuuuu.. stress..stress..

ok..ok.. bertenang.. istighfar banyak-banyak sket. Astaghfirullah. mungkin ini tarbiyah dan ujian Allah. nak tengok ketahanan diri ini. Ya Allah, berkatilah masa kami. pandulah kami menggunakan masa yang diberikan dengan penuh manfaat dan keberkatan. Amiin…

Feb 09

Latih anak minum guna botol

Assalamualaikum…

Ada sesetengah bayi yang bermasalah untuk minum pakai botol walaupun minum susu ibunya sendiri yang diperah. untuk melatih bayi, memang perlukan kesabaran. sebaik-baiknya latih 3 minggu sebelum anda mula bekerja. elakkan mula terlalu awal untuk mengelakkan berlaku nipple confuse dan bayi menolak terus untuk menyusu dengan ibu.

Sebelum mulakan latihan perlu persediaan dulu. Antara persediaan yang perlu dibuat.

  • Beli botol dan puting yang menyerupai B ibu. Kini terdapat banyak produk yang sesuai untuk penyusuan susu ibu. Antaranya tommy tippee, NUK, MAM. Personally, saya sukakan Tommy tippee sebab bentuk putingnya yang lebar dan pendek, macam bentuk B.
  • Sediakan puting flow paling perlahan. Tak kira berapa usia bayi, apabila menggunakan flow paling perlahan bayi akan terpaksa berusaha menghisap sepenuh hati sama seperti ketika minum direct dari ibu.
  • Pada permulaan, sediakan cuma 2 oz susu dan tambah setiap 0.5oz sekiranya bayi masih lapar. Susu ibu tidak sama seperti susu formula. Cuma sedikit kuantiti diperlukan untuk bagi bayi kenyang.
  • Jangan paksa bayi. Sekiranya bayi tidak mahu, cuba lagi lain kali. Dengan memaksa, bayi akan lebih menolak untuk minum dari botol.
  • Sebaik-baiknya minta bantuan orang lain beri bayi susu. Jauhkan ibu dari bayi kerana bayi boleh ‘bau’ ibunya yang menyebabkan dia menolak botol.

Sampai sekarang Muadz masih guna yang ini.

Ok. dah bersedia dari segi mental dan emosi? Untuk permulaan, bagi susu fresh yang baru sahaja diperah. Lepas perah cuba bagi bayi minum sekali sehari selama 3-4 hari. Bila bayi ok, cuba pula bagi susu perahan yang dah disejukkan dalam peti ais dan dipanaskan.

Sebaiknya elakkan guna susu beku. susu tersebut boleh dijadikan stok di masa hadapan. Bayi yang masih kecil memerlukan khasiat sepenuhnya dari susu ibu segar. Selepas seminggu, boleh gantikan pula dengan 2 kali susu perahan sehari. Dan pada minggu ketiga, beri susu perahan 3 kali sehari.

Semasa beri bayi minum guna botol, saya tarik sedikit botol supaya bayi terpaksa tarik dan hisap puting tersebut. Selepas dua tiga teguk saya tarik bagi dia rehat sedikit kemudian hisap lagi.

Semoga berjaya!

Feb 07

Bila bayi nak tumbuh gigi

Assalamualaikum…

Lately ni Muadz asyik demam. kejap demam kejap ok. Rasanya nak tumbuh gigi. Makan pun kurang. asyik nak menyusu je. bagi teether tak mau pula gigit. cuma nak gigit2 jari dia je. Semalam satu hari meragam. agaknya tak selesa kot. Hari ni saje cari pasal baby nak tumbmuh gigi. Ni amik dari website PAMA
Continue reading

Jan 28

susu kurang? Apa nak buat?

Assalamualaikum…

Hidup ini penuh dengan cubaan dan dugaan. Hidup ini seperti roda sentiasa ada naik turunnya. sama juga dengan dunia penyusuan. kebelakangan ni susu yang diperah sedikit berkurangan. Mungkinkah kerana tidak sihat dan tidak mengepam minggu lepas? Mungkinkah sebab bertukar jadual makan vitamin? Mungkinkah sebab kurang konsisten berdoa? Wallahua’lam.

Tetapi yang penting, ini bukan akhirnya. susu kurang kita cuba banyakkan balik. Antara usaha tambahan yang boleh dilakukan :
Continue reading

Jan 24

Info tentang walker

Assalamualaikum…

Hari niterbaca info tentang walker. memang tak bercadang nak bagi Muadz naik walker tapi kadang-kadang bila dengar banyak sangat orang cakap, terfikir pula perlu ke?

minggu lepas ke klinik ada seorang kakak ni, sembang-sembang dan keluar isu walker. pastu dia pun cakap, laa.. tak masuk walker. patutlah lambat jalan. kesian dia. anak akak cepat je dah jalan. saya diamkan aje.
Continue reading

Jan 20

Tips pump@work

Assalamualaikum..

Ramai yang mula berhenti menyusu sebaik mula bekerja dengan alasan susu kurang dan akhirnya habis. Ya, mula-mula kena faham asas penyusuan iaitu supply by demand. takde demand, takde supply. sebab tu kena pam juga di pejabat supaya sentiasa ada demand bahawa lebih susu diperlukan.

Tetapi ada juga yang rasa leceh nak pam di pejabat. hmm..yang itu tak dapat nak ditolong. kita dah bersusah payah 9 bulan mengandungkan bayi dan melahirkan, takkan tak nak bagi yang terbaik kan? insyaAllah diorang juga yang akan doakan untuk kita nanti bila kita mati. Jadi, berilah yang terbaik untuk anak kita supaya dia jadi yang terbaik. Tak kisah la sama ada dari segi didikan, makanan, penyusuan dan lain-lain.
Continue reading

Jan 17

Perlukah Susu Lain Selepas 2 Tahun?

Perlu sangat-sangat-sangat. Entri kali ini saya nak cuba sedarkan masyarakat tentang pengambilan susu selepas terputusnya susu badan bagi ibu yang sudah pun selesai 2 tahun penyusuannya. Sesetengah pendapat mengatakan tidak perlu bergantung kepada susu sahaja kerana kalsium boleh juga di dapati daripada sumber makanan seharian tetapi bagaimana pula anak yang susah nak makan?

First, saya ucapkan terima kasih kepada mommylina kerana mengupas isu ini dengan lebih mendalam dan saya harap selepas ini ibu-ibu akan lebih jelas dengan misi mereka selepas 2 tahun.
Continue reading