Jan 09

Pengalaman bersalin kali ke-2

Assalamualaikum..

Waahh.. dah lama betul tak update blog ni. Asyik update blog shaklee aje. Sejak jadi WAHM ni, hari-hari asyik fikir macam mana nak upkan sales dan nak uruskan anak dan rumah je. Tak tersempat nak update blog yang ini. Alhamdulillah 25 disember 2012 yang lepas saya selamat melahirkan seorang bayi perempuan yang comel seberat 3.21kg.

Pengalaman bersalin kali ni memang sangat berbeza dari yang pertama dulu. Kali ni awal-awal standby di rumah mak sebab takut bila emergency tak tau nak letak Muadz kat mana. Tapi kat rumah mak ni pun bukan ada orang pun siang-siang, semua kerja. Jadi masukkan Muadz dekat taska kat sini. Harapnya dia dapat belajar dan bersosial sikit.

Due sepatutnya 19b disember. Tapi dah lepas tarikh pun takde tanda2 nak bersalin. Bila overdue ni lagi berdebar2 sebab macam menanti2 bila la baby nak keluar ni. Orang pula asyik tanya, dah bersalin ke? Berdebar-debar juga sebab takut kena time yang tak sesuai. Hujung minggu tu suami ada test sabtu dan ahad. Suami sambung belajar part time, jadi kelas sabtu dan ahad. Sampai la dah overdue 5 hari dah start ada rasa contraction sikit-sikit. Tapi tak kuat sangat pun. Tapi saje nak ajak hubby check nak tengok baby ok ke, air ketuban ok ke. Malas nak pegi KK sebab malas nak menunggu, jadi decide ke hospital terus.

Dari awal memang plan nak bersalin hospital kerajaan tapi tak tau nak pegi hospital mana. Cadang nak pegi hospital putrajaya atau serdang tapi dengarnya putrajaya macam leceh sikit dan banyak case dia tolak. Hospital Klang awal-awal dah tolak sebab ramai non-muslim kat situ. Jadi masa check ni gamble pegi hospital serdang dengan doa harap2 dia tak tolak.

Awal-awal tu dia tanya kenapa datang, saya cakap dah overdue 5 hari dan ada rasa contraction sikit-sikit. Alhamdulillah, dia bagi masuk untuk check. Bila check semua dia kata baru buka 2cm tapi dinding rahim tebal lagi, lambat lagi ni. At least lega bila dah fully check up. Esoknya hubby ada group discussion kat library. Kerap juga rasa contraction tapi tak konsisten, kadang tak rasa langsung, kadang kuat. So buat tak tau je.

Masa lunch tu dah terasa macam kuat sikit tapi takde la sekuat masa muadz dulu. So relax lagi makan nasi. Cuma kali ni setiap kali contraction rasa sakit pinggang n belakang yang buat rasa tak larat sket. pegi toilet tengok ada lendir n darah sikit. Pastu tanya kak ngah sebab dia doktor, ada posibility tak keluar lendir n darah tapi jalan tak buka. Dia kata ada je.

So biar je la dulu sebab takut jalan tak buka dan kalau pegi hospital kena balik je. Petang tu rasa macam sakit kuat tapi bila tengok belum setiap 5 minit, jadi decide nak tidur. Masa tu hubby dah balik. Cakap kat dia nanti lepas maghrib kita gi hospital ye. Saya jangka mungkin bersalin esoknya sebab kalau nak banding masa muadz dulu memang sakit tak terhingga. Yang ni macam boleh tahan lagi.

Tapi setiap kali sakit saya akan mengerang dan cuba buat pernafasan ikut mulut. Sampai hubby kata, tak payah tunggu maghrib la, jom pegi hospital. Masa tu jam 6 petang. Dia dah siap pegangkan tudung. Saya boleh pula request nak mandi dulu. Tapi bila diri baru terasa sangat sakit. mandi cepat2, tengok lendir & darah makin banyak keluar. Lebih kurang dekat nak pukul 7 juga keluar. Hubby terus memecut ke hospital serdang.

Sampai kat tempat wad bersalin tu tengok takde pula nurse yang jaga kaunter. Saya dah jalan terbongkok-bongkok sambil tahan sakit. Tekan2 loceng takde orang keluar. Sampai jaga tu kata, you masuk je la. Macam dah sakit sangat tu. Masuk je nurse check bp dan suruh check kencing tapi tak boleh nak buang air kecil. Nurse terus suruh baring nak check jalan.

Lepas check tu terus dengar kecoh kejap. Ni dah 8cm ni. Tak tau la dia cakap dengan siapa. Tak lama lepas tu doktor datang, pecahkan ketuban. Lepas tu dengar doktor kata, dah 9cm. Terus nurse kelam-kabut tolak masuk labor room. Pastu dia tanya suami ada kat luar ke? Ada, saya jawab. Pastu dengar dia jerit, panggilkan suami Nur Hanis. Suami kata, dia yang kat luar tu pun dengar.

Sampai labor room nurse suruh tukar baju hospital, masa tu menahan sakit lagi. Tapi nurse kata tukar je, awak tunggu sakit hilang nanti terberanak pula. Terus tukar baju dan tukar ke katil di labor room. Lama sikit hubby masuk, dia usap kepala dan baca zikir. Rasa tenang sikit. Nurse kata nanti bila awak rasa nak meneran tekan butang merah ni ye dan terus keluar. Saya plak tak pasti bila rasa nak meneran.  huhuhu. Sakitnya tak sekuat masa sakit nak bersalin muadz. masa tu walaupun dia kata jangan teran lagi, asyik rasa nak teran je.

Bila sakit kuar datang terus minta hubby tekan butang tu. Nurse masuk tapi masa tu dah hilang plak sakit. Tapi dia terus readykan position untuk bersalin dan kata bila nak teran terus tarik nafas kuat-kuat dan push. Nanti dia tolong. Pastu tunggu cam lama pula, bila sakit datang je saya terus push padahal macam tak sure dah sesuai ke tak. huhuhu. Masa muadz dulu ada pasang mesin, bila sakit kuat datang nurse pun suruh push sambil dia bantu tolak perut. Kali ni ada seorang je bantu dalam labor room dan nak sambut baby.

Tak tau la berapa kali push sampai rasa tak larat. pastu terus terbaring, rasa macam dah fed up je. Dalam hati, vakum je la. huhuhu. Tapi nurse tu tetap bagi sokongan. “Ni kepala dah keluar dah ni. Tengok hidung dia tersangkut ni, nanti lemas, jangan stop. Cakap dengan isteri awak ni, bagi dia support.”

Jadi saya pun terus la sambung push sampai akhirnya baby keluar. Alhamdulillah. Tapi nurse kata koyak teruk juga sebab saya angkat punggung agak tinggi. huhuhu, tak reti nak control. Pastu kulit tu macam lebam dan lembik sikit sebab kepala baby keluar masuk banyak kali. Redha je la.

Lepas baby keluar nurse angkat tinggi dan tunjuk, tengok ni boy ke girl. Hubby plak dengan excitednya jawab dulu, eh perempuan. Huhu. Baby kali ni misteri. Setiap kali scan dia tutup kaki rapat2. Jadi memang tak nampak lelaki atau perempuan. Dan yang paling bestnya lepas nurse lap-lap terus dia letak baby kat dada untuk baby cari susu. comel je. Kami main cheating sket gerakkan baby dekat dengan nipple supaya dia mudah cari. hehehe.

Alhamdulillah, baby dapat menyusu dalam labor room. Pandai betul dia cari dan isap. Bila dah siap jahit semua baru ada seorang lagi nurse datang untuk mandikan baby. dan kemudian letak baby dalam baby cot kat sebelah. Disebabkan wad semua penuh, diorang suruh tunggu dulu dalam labor room. Tapi best juga, rasa macam private room sebab hubby boleh ada sama. Lepas tu baru perasan dalam bilik tu ada komputer yang sedang pasang ayat-ayat al-quran. Best juga hospital serdang nih. Sempat main teka-teka surah dengan hubby. Dalam labor room juga hubby sempat azan, iqamat dan tahnikkan baby. Alhamdulillah.

Hari ni hari ke-15 berpantang. huhuhu.

Abang Muadz dan Nur Zilal

Perbezaan bersalin masa Muadz dan Zilal.

- Muadz di hospital swasta, Zilal di hospital kerajaan

- Muadz terus diberi formula selepas lahir(hospital tak BF friendly), Zilal dapat kolostrum terus masa dalam labor room

- Masa Muadz ada 4-5 orang dalam labor room, tolong sorak etc, masa zilal ada sorang je tukang sambut baby

- masa muadz kena induce, sakit tak terkira. Masa Zilal, natural, tak induce, tak epi(tu yang koyak tu tongue )

Alhamdulillah, dua-dua suami ada bersama semasa melahirkan. Semoga anak-anak ummi jadi anak-anak yang soleh dan solehah..

Mar 29

Muadz sembelit…

Assalamualaikum…

Ini salah satu benda yang saya risau bila mula weaning off Muadz. Sekarang ni Muadz masih lagi menyusu di waktu malam. Kadang2 ada juga tanya, nak botol tak? terus dia geleng. Untuk di taska bagi bekal 2 kali minum susu ILHAM dan 1 kali minum susu kambing segar. Tapi pihak Taska kata Muadz tak mau sangat minum susu kambing tu, jadi sekarang dalam proses menghabiskan yang ada kat rumah.

Sebelum ni bagi 2 kali susu kambing 1 kali susu ilham. Oh, dalam susu ilham saya tambahkan sikit meal shake untuk keperluan nutrien dia. Sebelum ni Muadz tiada masalah pembuangan walaupun kebelakangan ini, makin keras pula najis dia.

Sampai la ahad lepas, dia meneran dan terus menangis sekuatnya. Kalau sesiapa kenal muadz, tentu tahu, muadz bukan jenis menangis kuat. Tangisan dia slow dan mendayu2 je. kalau nangis kuat tu mesti ada something sama ada sakit, terkejut, takut etc. Saya perasan jumaat, sabtu dia tak membuang. Khamis tak sure dia ada membuang kat taska ke tak, lupa tanya.

Tapi pagi ahad tu memang pengalaman pertama buat saya, terus bawa naik atas dan masuk ke tandas tapi tengok tiada yang keluar. Bila tengok, rupanya lubang punggung dia dah keluar darah. aduihai, kesiannya anakku. Saya cuba tekan2 perut dia dan cakap ‘Muadz cuba teran sket lagi.’ dia cuma geleng dan menangis. Sakit sangat agaknya. Saya cuba juga urut2 lubang dubur dia. Lama juga dalam toilet tapi tiada hasil. Sampai la Muadz dah tak rasa sakit dan boleh main air.

Saya pakaikan pampers semula, sapu minyak yuyi kat perut dia dan urut2 sket. Kemudian, saya terus turun telan 2 biji alfalfa, minum air masak banyak sikit dan susukan Muadz. Dia seronok aje la bila dioffer. Lama juga dia menyusu sambil dok buat aksi akrobatik, tiba2 nangis semula. Kali ni saya tengok dalam pampers dah ada keluar sikit.

Terus bawa ke tandas semula. Alhamdulillah dapat keluar walaupun dengan tangisan. Banyak juga dan keras. (sorry ya kalau ada yg rasa menggelikan. )Sampai saya tanya, ‘Sakit perut lagi’. dan dia geleng sambil jawab ‘Takk’. Pakaikan pampers dan baju semula. Menyusu lagi, tiba2 menangis lagi. Ada lagi hasil yang keluar. Dah cuci2 pakai baju, main2, nangis lagi.

Kali ketiga ni saya tengok najisnya lembut sikit. Mungkin yang terakhir. Tapi dia still nangis, agaknya sakit lagi kot. alhamdulillah lepas tu dia boleh main dengan ceria. Jadinya, sekarang ni bila dia nak menyusu saya bagi je. Sebab risau juga dia sembelit. Kalau boleh biar dia sendiri yang nak berhenti menyusu. Bukan dengan cara paksa letak ubat gigi, ubat pahit dan sebagainya.

Sekarang kalau sakit masa dia menyusu, saya akan cakap, sakit. dan dia berhenti sekejap. risau juga bila dah jadi sembelit macam ni. Semalam ke klinik, untuk ambil ubat. Doktor kata cuba monitor lagi sebelum bagi ubat tu. Takut cirit pula nanti. Lepas ni kena minum lebih banyak air masak dan buah tau muadz. Ummi nak kena cari jus buah la lepas ni.

 

Mar 08

Weaning-off process

Assalamualaikum…

Alhamdulillah, lagi 2 bulan Muadz dah pun nak masuk 2 tahun. Hari ni, saya officially stop pump@work. Dah setahun lebih mengangkut beg pam, tiba2 hari ni rasa macam kosong plak. Sebelum ni memang dah banyak sangat cari proses untuk cerai susu. Tapi tak jumpa yang saya nak cari.

Saya percaya cerai susu ni satu proses. Bukannya bila kita target sampai 2 tahun then terus minta anak berhenti menyusu dan ganti dengan yang lain. Banyak yang saya jumpa adalah cara supaya anak dah tak mahu menyusu direct. Macam2 la, ada yang letak ubat gigi dan macam2 pada B supaya anak tak menyusu dah.

Tapi, pada saya yang penting adalah apa pengganti yang sesuai untuk si kecil dan bagaimana proses itu berlaku. Yelah, sebelum ni menyusu badan so semua khasiat makanan yang kita makan, insyaAllah dia pun dapat. Tak perlu nak risau sangat. Kalau kita makan vitamin dia pun dapat juga sikit. Tetapi bila dah tak menyusu, maka kadang2 banyak la penyakit datang seperti sembelit, cirit-birit dan lain2.

Proses cerai susu ni sebenarnya bermula dari anak 1 tahun, iaitu apabila dia sudah mula makan. kemudian, sedikit demi sedikit kuantiti makanan berubah. Saya mula bagi muadz minum air lain selain susu ibu dan air masak mula usia setahun 6 bulan. Saya juga mula beri Meal Shake (multivitamin) dan OmegaGuard bila Muadz usia setahun.

 

Mula2 bagi susu kotak dutch lady. Tapi dari pembacaan susu kotak tu susu proses takut tak sesuai dengan bayi. Jadi saya mula beli susu kambing fresh. Alhamdulillah, senang didapati di jusco Midvalley. Disebabkan suami kerja berhampiran situ, memang minta dia aje la belikan.

Sekarang ni selain susu kambing fresh saya bagi juga susu ILHAM. Bila ada kat rumah pula cuba distract dia dengan buat benda lain selain nak menyusu. Malam akan beri dia makan sampai kenyang supaya dia tak menyusu lama masa nak tidur. Basically, inilah proses yang saya buat.

1 tahun :

  • Perkenalkan supplemen Meal Shake dan OmegaGuard. Meal shake tu saya bancuh utk diri sendiri dan bagi dia 1-2 sudu kecil sahaja. Omega Guard pula saya pecahkan letak atas sudu dan bagi sebulan 1-2 kali sahaja.
  • Perkenalkan nasi lembut dan mee.

1 tahun 6 bulan :

  • Perkenalkan minuman susu selain susu ibu iaitu susu kambing segar. Tapi seminggu 1-2 botol je.
  • Makanan, dah hampir semua masuk. Walaupun cuba sedaya -upaya elak coklat dan junk food.

1 tahun 8 bulan :

  • Perkenalkan minuman manis yang lain iaitu air oren, air sirap tapi still akan banyakkan minum air masak.
  • Susu ke taska dari 3ozx6 dah jadi 4oz x 3 botol. Minum susu masa nak tidur je.

1 tahun 9 bulan :

  • Perkenalkan susu tepung ILHAM. Alhamdulillah, muadz tak sembelit. So bekal ke taska 1 botol susu ILHAM, 1 botol susu ibu, 1 botol susu kambing. Kadang2 habis 3 botol, kadang2 2 botol je.
  • Kat rumah pun menyusu bila nak tidur sahaja.

1 tahun 10 bulan :

  • Dah mula cakap2 kat muadz yang dia dah besar. kena minum susu dalam cawan.
  • Berjaya tidurkan tanpa susu 2 kali. hehehe. InsyaAllah akan usaha lagi.
  • Makan malam agak berat. Mula beri minuman yogurt.

Harapnya Muadz dapat khasiat sepenuhnya. Dalam susu ILHAM tu saya campurkan juga sikit meal shake. Tapi kadang2 rasa best je bila tengok dia menyusu.

Dulu2 suka sembang2 dan bagi nasihat masa dia menyusu sambil usap2 kepala dia. Dia pun pandang je muka sambil angguk2 sikit2. Rasa comel sangat. Kadang2 suka membaca masa menyusu, jadi sekarang ni dia pun pantang tengok buku, mesti nak duduk dan ‘baca’.

Saya tahu ada je yang extended breastfeed tapi saya ada reason tersendiri untuk cukupkan penyusuan hingga 2 tahun. Memang itu pun target saya. Anak makin membesar, dia semakin kenal perbezaan tubuh lelaki dan wanita. Jadi perlu jaga juga.

Mungkin juga Allah belum beri rezeki Muadz dapat adik untuk saya kembali fokus peranan sebagai isteri kepada suami. Apa pun perancangan Allah itulah yang terbaik.

Semoga bermanfaat untuk mereka yang dalam proses yang sama..

Feb 13

Hasil dari Nuffnang?

Salam..

Hari ni terbaca sebuah blog yang baru dapat cek dari nuffnang. saya sendiri dah letak nuffnang kat blog dah lama dah. dulu excited la nak check. tapi bila check asyik 50 sen aje. lama-lama malas nak check. hehehe.

Tiba-tiba terfikir la saje2 nak check. waahh.. banyak juga. Alhamdulillah. takde la banyak sangat pun. sikit lagi nak mencapai 3 angka. Ala.. ingat senang2 ke orang nak bagi RM100 pun kat kita? hehe.

InsyaAllah, dah cukup 3 angka baru nak cash out. (Kalau ingat nak check masa tu  tongue  ) Tapi selagi duit tak pegang kat tangan tak payah la berangan dulu kan. Just tak sangka tengok jumlah tadi tu. sebab sebelum ni bila check asyik 50 sen aje. hehe.

Cuma satu perlu SABAR. baru semalam dengar tazkirah tentang SABAR. Banyak benda kita boleh dapat dengan sabar. Tapi bila kita tak sabar yang sekejap mungkin akan menimbulkan banyak kesan negatif yang lain. Contoh, bila rasa nak marah dan kita bersabar, insyaAllah kita takkan menyakitkan orang lain. Tapi bila kita melepaskan marah, mungkin ada yang terasa hati, yang sedih, tersinggung, dan parut tu mungkin sukar nak diubati.

 

Jadi, jom kita SABAR banyak-banyak. Kena lebih banyak didik diri sendiri ni..

 

p/s – saya tak tau kenapa sidebar saya turun ke bawah. rasa saya takde buat perubahan dan takde pula ada benda yang besar melebihi sidebar. Kalau ada sesiapa yang ada idea, tolonglah beritahu ya.

Jan 16

Nak banyakkan susu masa dalam pantang…

Assalamualaikum…

Dah lama tak update tentang penyusuan di sini..

Semenjak saya berniaga Shaklee, banyak ragam ibu-ibu yang saya jumpa. Alhamdulillah, ia mengajar saya supaya lebih banyak menambah pengetahuan supaya dapat consult ibu-ibu dengan baik. Malah ia juga banyak mengajar saya untuk bersabar dan banyak mendidik nilai-nilai dalam diri.

Mungkin kerana itulah Rasulullah mengatakan 9 daripada 10 pintu rezeki adalah dengan berniaga. Malah mengajar saya supaya lebih dekat dengan Allah, dan yakin bahawa rezeki itu sepenuhnya milik Allah. Rezeki tu bukan sahaja wang, tapi juga kesihatan, makanan dan apa sahaja yang kita dapat manfaat darinya.

Ramai ibu-ibu yang menghubungi saya untuk banyakkan susu masa dalam pantang, atau lepas bersalin terus nak banyak susu. Perkara paling asas yang perlu difahami adalah konsep asas penyusuan susu ibu iaitu demand vs supply, semakin kerap payudara dikosongkan semakin banyak susu yang akan terhasil. Bukan bila makan shaklee, lepas bersalin terus susu turun mencurah-curah ya.

Penghasilan susu juga bergantung pada hormon, jadi selepas melahirkan badan akan develop keupayaan untuk menghasilkan susu. oh ya, tak lupa juga perut bayi baru lahir sangat kecil, cuma sebesar 1 biji kacang pea. Jadi kalau susu turun mencurah2 tercekik la dia. Hebatnya kuasa Allah, susu akan terhasil mengikut keperluan bayi. Semakin besar perut bayi, dia akan minum lebih banyak lagi, maka susu pun akan terhasil dengan lebih lagi.

Bila payudara kerap dikosongkan ia akan menghantar signal kepada otak bahawa lebih banyak susu perlu dihasilkan kerana sentiasa ada demand. Sebab tu kalau perasan bila kita kerap miss masa pam, atau pam lambat dari biasa, maka penghasilan akan berkurangan sedikit demi sedikit. Ambillah sebanyak mana milk booster pun, sekiranya konsep asas ini tidak difahami, ia tidak akan dapat membantu anda untuk jangkamasa panjang.

Supplemen Shaklee membantu ibu kekal sihat dan segar kerana memenuhi semua nutrient yang diperlukan. Apatah lagi masa berpantang banyak makanan yang tak boleh dimakan. Jadi, bagaimana nak dapat khasiat? Maka, bila ibu sihat dan segar, ibu pun akan lebih gembira dan positif dan susu pun akan lebih mudah terhasil.

Sebab tu banyak feedback yang kami terima bahawa dengan pengambilan Shaklee, susu bertambah banyak. Sebenarnya ia bertindak tidak secara direct. Anda akan dapati banyak lagi kesan-kesan positif yang lain.

 

Untuk menjayakan penyusuan susu ibu, fahami dulu asas penyusuan ya..

 

Selamat berjaya!!

Jan 13

Maxi-Cosi Car seat

Assalamualaikum dan salam jumaat…

Dah beberapa lama nak cari car-seat untuk Muadz sebenarnya. Kesian dia, still pakai car seat-carrier yang dari baby tu. Bila dalam kereta asyik baring sampai kaki pun dah tak muat. kepala pun dah terkeluar sket. huhuhu.

Hari tu dah beli satu car seat, memang cantik. Tapi tak memenuhi citarasa. Alhamdulillah dah selamat dijual pun. Nak cari car seat yang boleh duduk dan baring walaupun baby ada kat atas tu. Tak perlu nak ubah setting dia.

Cari punya cari terjumpa dengan,

Maxi-Cosi: Opal Convertible Car Seat

Sedikit Produk info,

Featuressigh/div>
  • Perfectly fit for children from birth to 18.0kg (rearward-facing for babies and forward facing for toddlers)
  • Longer usage for rearward-facing (more space for the legs and adjustable headrest)
  • With one click you can easily switch from rearward to forward facing position, using the same belt routing
  • Belt tensioner usable in both rearward and forward facing positions to ensure extremely secure installation
  • The height of the headrest and harness belts can be adjusted at the same time (6 positions)
  • Easy to adjust the width of the seat
  • Compact design fits easy in all cars
  • Easy to install with a regular 3-point safety belt
  • Easy to adjust at the front from sitting to sleeping position (5 positions)
  • Cover can be removed without taking out the harness (for cleaning)
  • Unique angle base offers optimum recline for optimal comfort in rearward facing position
  • Soft padded seat
  • Side Protection System offers optimal protection against side impact
  • Including support pillow for younger babies
Recommended Age: From Birth up to 18.00kg. (Approx 4 years old)
Maka hati pun terus terpaut tak mau lepas-lepas. Lagi pula bila baca review di sini. Terus rasa mahu..mahu dan mahu.. Tapi harganya.. hmm.. berkali-kali ganda la pula mahalnya. Tapi kalau pakai lama sure berbaloi kan.
Apa-apa pun kena bincang dengan suami tercinta dulu. Walau bagaimanapun tadi dah bagi email ayat mendayu-dayu sket. Oh ya, kalau sesiapa ada tahu mana-mana tempat yang ada SALE especially for maxi-cozy ni, silalah maklumkan saya dengan kadar yang sesegera mungkin ya. Dengan izin Allah, saya mahu membelinya. Doakan ya.
Jan 10

Pelancaran Baby Kawaii Store

Assalamualaikum…

Alhamdulillah, setelah berhempas-pulas beberapa ketika berjaya juga siapkan Baby Kawaii Store dengan bantuan beberapa pakar. Itu pun ada juga lagi yang tak siap. Buat masa ni insyaAllah fokus kepada Cloth Diapers sahaja dulu. Bila dah berkembang, boleh tambah produk sedikit demi sedikit.

InsyaAllah more to natural produk. Oh, Shaklee still jalan juga. Sebab supplemen ni bukan sahaja bagus semasa mengandung tau, tapi juga masa berpantang dan menyusu. Tak perlu nak jamu-jamu. Ambil yang natural sahaja. (Shaklee dari bahan asli). Malah, kalau tak mengandung, berpantang dan menyusu pun, bagus ambil supplemen ni, lagi pula kehidupan kita yang semakin busy dan mengejar waktu. Tak sempat nak ambil makanan berkhasiat. Asyik beli yang segera atau makan yang dijual kat kedai yang mungkin letak banyak ajinomoto.

Untuk pembukaan ni , ada beberapa tawaran promosi dan pakej2 menarik. Jomlah visit ke

Terima kasih Kak Emma dari Deep Blue Eye yang sudi mereka logo di atas. Dan terima kasih juga kepada Imabiz yang sudi membetulkan template, letak background dan tambah function yang menarik di laman web tersebut.

 

InsyaAllah berusaha menuju ke arah menjadi business woman.   tongue

Dec 22

Alhamdulillah…

Assalamualaikum..

Terima kasih kepada semua yang sudi bertanya tentang car seat semalam. Tak sangka, banyak betul yang bertanya. Alhamdulillah, dah terjual kepada yang paling awal bertanya.

Oh ya, saya sedang mengadakan promosi akhir tahun untuk Shaklee, supplemen untuk kesihatan anda. Jika berminat, sila lah layari Hanis Amin Shaklee Store. Pelbagai produk untuk keperluan ibu menyusu, ibu hamil, dalam pantang, anak-anak, suami isteri malah untuk warga emas pun ada.

Jemput singgah, jangan malu-malu ya..

 

Dec 20

(SOLD!) Aldo: Ego Convertible Car Seat

Assalamualaikum…

Saya nak let go car seat. Masih baru, tak guna lagi, kotak pun still ada. Sebabnya tersilap beli. Ingatkan dia boleh adjust untuk duduk dan baring, rupanya tak boleh. Cuma boleh 1 kedudukan utk 1 masa.

Info lanjut tentang car set ni boleh tengok di http://www.littlewhiz.com/pd-aldo-ego-convertible-car-seat.cfm

Product Descriptions :-

Suitable from newborn to 4 years ( 0 to 18 kgs )

5 point security harness

Allow rear & forward facing

Internal cushion for extra comfort

Breathable fabric reduce the heat for tropical weather

Car seat weight : 8kg

Harga: RM130

Harapnya dapat beli car seat yang sesuai untuk Muadz lepas ni.

Ada sesiapa yang berminat?

car seat bersama model, Si Cilik Muadz

 

p/s – baru perasan saya tersalah letak harga rupanya. barang baru tapi less 50%. adoii.. tapi takpela, sebab dah tertulis, saya kekalkan harga tapi tak boleh nak kurang dah la ye. Oh ya, harga tak termasuk penghantaran. Nak jimat  boleh pick up di Bandar Saujana Putra.

*update* Alhamdulillah dah dapat dijual. Akan diambil esok. Terima kasih kepada semua yang bertanya…

Nov 22

Berhentikan penyusuan susu ibu?

Assalamualaikum…

Sedar tak sedar dah 2 bulan rupanya saya tak menulis dalam blog ni. Sejak start business Shaklee, memang agak busy sikit. Di sana pun memang sesuai untuk ibu-ibu menyusu, berpantang, mengandung dan lain-lain produk kesihatan. Lebih kurang sama macam isi blog ni. Cuma di sini, lebih kepada cerita personal sekali-sekala.

Alhamdulillah, insyaAllah bulan January nanti akan officially launch Baby Kawaii Store pula. Kedai menjual Cloth Diapers. Harapnya sempat betul2 launch bulan January nanti.

Penat juga jadi ibu yang bekerja + part time business ni. InsyaAllah akan menuju ke arah full time business bila target tercapai. Doakan saya ye. Sedar tak sedar Muadz pun dah setahun 6 bulan dan insyaAllah menjadi anak yang bijak sangat-sangat.

Bermula beberapa minggu lepas, saya mula campurkan susu Muadz dengan susu kambing segar. Mula-mula dengan susu kotak Dutch Lady Strawberry tetapi setelah bertanya pendapat ramai, ramai yang mengatakan susu berperisa manis. Lebih baik bagi susu segar dan susu kambing lebih baik. Jadi, kami pun membuat keputusan bagi susu kambing segar. Nasib baik ada dijual di Jusco. Senang hubby nak beli sebelum balik rumah. Sebotol RM5, untuk Muadz boleh untuk 2 kali minum.

Susu kambing segar ni sama juga seperti susu ibu, tak tahan lama. Jadi, saya bekukan juga, cuma label susu kambing supaya tak tertukar. InsyaAllah dalam proses perkenalkan Muadz kepada sumber kalsium yang lain selain susu ibu. tapi jujurnya, masih memikirkan cara terbaik.

Stok susu pun dah berkurangan tapi rasa sayang pula bila memikirkan saat Muadz berhenti menyusu. Kena dapat baby lain pula la untuk sambung lagi. huhu. Sehingga hari ini, saya masih membekalkan makanan untuk Muadz ke Taska. Tapi makanannya lebih kurang sama aje lah. Bubur nasi. cuma lauknya aje lain ikan, ayam, kentang, carrot, kalau ada sayur hijau letak sket, kalau ada brocolli letak sket. Entahla, agak kurang yakin dengan makanan di taska. Dah dapat detect 2-3 kali muadz macam makan coklat.

Kami memang agak menjaga sikit pemakanan Muadz. Walau pun saya tahu, kadang2 saya tak bagi cukup khasiat mengikut piramid makanan (sebab tu ada bagi muadz supplemen juga  tongue  ). tapi insyaAllah, saya yakin dengan kebersihan dan khasiat. dan takde saya bagi makanan mengarut. untuk makanan muadz memang letak garam dan minyak sikit sangat.

Gambar latest Muadz 1 thn 6 bln. Dah pandai posing..

Kalau ada sesiapa yang nak berkongsi cara weaning off anak, sila lah ya..

Jom kita share sama-sama…

Sep 21

Kebaikan Susu Ibu vs Susu Formula!!!

Assalamualaikum…

Dah lama betul saya tak update blog ni. Agak sibuk dengan business Shaklee sekarang ni. Alhamdulillah, business semakin berkembang. Harapnya saya dapat merealisasikan impian saya untuk buat full time business. Tengah cuba juga untuk jual cloth diapers, tetapi ada sedikit kekurangan masa di situ. huhu.

Hari ni saja nak share sebuah entry yang saya rasa agak menarik yang saya ambil dari blog shaklee saya.

Sebagai ibu bapa, kita mempunyai cara masing-masing untuk membesarkan anak, dan pilihan di tangan kita untuk memberikan yang terbaik untuk anak. Tak semestinya jika anda tidak memberikan bayi anda yang berumur 12 bulan ke bawah makan telur atau madu, contohnya, maka anda perlu memandang rendah atau mengherdik ibu bapa lain yang memberikan telur atau madu kepada bayi mereka. Begitu juga sebaliknya.

Tiada yang betul atau salah dalam membesarkan mereka. Setiap ibu bapa pasti tahu apa yang terbaik untuk anak mereka.

Bila bercakap tentang pembesaran anak, kita tidak lari dari topik nutrisi untuk anak-anak. Namun, perkara asas kepada nutrisi anak-anak pastinya makanan awal mereka sejak bayi iaitu SUSU. Dan, untuk susu pula, ibu bapa juga mempunyai pilihan sama ada untuk menyusukan bayi dengan susu ibu, mahupun susu formula.

Mari kita lihat perbandingan ringkas Kebaikan Susu Ibu berbanding Kebaikan Susu Formula.

Kebaikan Susu Ibu:

(1) Makanan awal terbaik!
(2) Sistem imun yang lebih kuat; perlindungan daripada jangkitan, alergi, asma, kencing manis, obesiti dan lain-lain penyakit.
(3) Bayi yang lebih cerdik!
(4) Lebih mudah untuk di hadamkan.
(5) Ianya PERCUMA!
(6) Mudah – Sentiasa tersedia segar pada suhu yang bertepatan.
(7) Rasa susu ibu berubah mengikut apa yang si ibu makan. Jadi, bantu memperkenalkan pelbagai rasa makanan kepada bayi (melalui susu).
(8) Kepekatan susu ibu juga berubah mengikut cuaca dan suhu sekeliling. Waktu tengahari yang apanas misalnya, susu ibu akan lebih cair agar bayi dapat hilangkan dahaganya terlebih dahulu sebelum mendapat susu akhir yang lebih pekat dan mengenyangkan. Pada waktu malam dan awal pagi yang sejuk misalnya, susu ibu akan lebih pekat berkrim untuk berikan lebih tenaga dan lemak yang bersesuaian untuk bayi.
(9) Menguatkan ikatan emosi di antara si ibu & anak.
(10) Kebaikan untuk IBU – membina keyakinan, membakar kalori, bantu mengecutkan uterus, serta mengurangkan risiko terhadap kanser payudara, uterus & ovari.

Kebaikan Susu Formula:

(1) Mudah – Sesiapa sahaja boleh berikan susu kepada bayi, tak semestinya ibu sahaja. Tak perlu kosongkan/ pam payudara pada waktu tertentu. Tak perlu cari ruang privasi untuk memberi susu.
(2) Kurang frekuensi penyusuan kerana penghadaman susu yang perlahan. Bayi akan tidur lebih lama.
(3) Ibu tak perlu risau untuk kawal pemakanan sendiri – boleh makan apa jua, atau tak makan langsusng (diet) kerana tak perlu risau tentang penghasilan susu badan.

Walaupun kebaikan Susu Ibu kelihatan lebih banyak berbanding Susu Formula, penyusuan susu ibu ini tidaklah semudah A-B-C, ya (namun, tidaklah menyusahkan sehingga memudaratkan si ibu). Anda silap jika anda rasa tak perlu baca apa-apa, dan apabila tiba masanya nanti (bila bayi dah lahir), secara semulajadi anda akan pandai menyusu bayi/ susu akan banyak melimpah ruah! Emm, fitrah semulajadi?

Jadi, mari kita lihat apa pula Cabaran Susu Badan berbanding Susu Formula.

Cabaran Menyusu Badan:

(1) Sakit di payudara pada peringkat awal kerana masih tidak pandai untuk menyusukan (latch-on pain). Namun, masalah ini boleh di atasi dengan mendapatkan pertolongan daripada yang pakar. Banyakkan pembacaan, tingkatkan pengetahuan.
(2) Lebih frekuensi penyusuan kerana susu ibu sangat mudah di hadam. Anda akan dapati bayi anda tidur tidak lama seperti bayi yang minum susu formula.
(3) Lebih komitmen buat si ibu – perlu kerap menyusu/ pam payudara untuk buat stok susu perahan. Namun, akan menjadi lebih mudah dengan praktis yang berterusan & pengurusan masa yang efektif.
(4) Ibu perlu hadkan pengambilan kafein.
(5) Kondisi kesihatan/ perubatan si ibu.

Cabaran Memberi Susu Formula:

(1) Perlu cari susu formula yang benar-benar serasi dengan bayi.
(2) Keselamatan produk tersebut.
(3) Susu formula yang berjenama agak mahal, terutama susu untuk bayi dari 1 hari ke 6 bulan. Ada yang 1kg = RM100!
(4) Kurang antibodi.
(5) Kesesuaian dengan keperluan bayi seiring dengan pembesaran bayi. Perlu tukar jenis-jenis susu apabila bayi telah capai umur tertentu.
(6) Kebarangkalian untuk kolik dan sembelit adalah lebih tinggi.

Sekarang anda dah tahu kebaikan di antara Susu Ibu dan Susu Formula, serta cabaran masing-masing, mungkin anda boleh jadikan panduan ini untuk membuat keputusan dalam memilih makanan awal yang mana untuk anak anda, bergantung kepada tahap keselesaan dan cara hidup anda.

Muadz yang tembam @ 6 bulan. 100% susu ibu

Jika anda tanya pada kami, sudah pasti kami 100% galakkan anda untuk menyusukan bayi anda – 6 bulan pertama dengan susu ibu sahaja, dan diteruskan penyusuan susu ibu beserta makanan pejal sehingga bayi anda berusia 2 tahun.

Boleh juga cuba:
(1) Shaklee BreastFeeding Set
(2) Shaklee Tripple M Set

dan boleh juga baca Testimonial pengguna set menyusu ni.

Aug 30

Salam Aidilfitri

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, setelah sebulan kita berjaya menahan dan menundukkan nafsu, akhirnya marilah sama-sama kita meraikan kejayaan kita ini. Oh, bukan dengan menggula-gulakan kembali nafsu tetapi sebagai insan yang baru. Seperti keadaan bayi yang baru lahir iaitu dalam keadaan fitrah, bersih dan suci. Semoga semua yang menjalani ibadah puasa kali ini, lulus dengan cemerlang dalam Univeristy Tarbiyyah Ramadhan.

Ummi Muadz tahun ni beraya di pejabat sahaja. Muadz dan ayah je lah yang pegi beraya. Itupun tak tau ayah Muadz sempat beraya atau tidak sebab kena ambil dan hantar ummi Muadz. Akhir Ramadhan kali ni, memang ujian buat kami. 2 minggu sebelum berakhir Ramadhan, Muadz sakit mata. Bukan setakat merah tapi matanya bengkak sampai nak tertutup mata. Seminggu kemudian, bila muadz dah nak baik, ummi dan ayah pula sakit mata. Sama simptom dengan muadz.

Sedikit sedih kerana 10 malam terakhir tak dapat buat sehabis baik, namun itulah yang terbaik yang telah Allah berikan kepada kami. Walau bagaimanapun tetap seronok kerana tahun ni dapat menunaikan cita-cita untuk iktikaf di masjid shah alam bersama muadz. muadz bukan main seronok. pukul 4 lebih dah bangun sahur sama2 pastu main2 ke sana ke mari. Orang solat dia pun sibuk nak solat. Setakat ni baru pandai takbir dan sujud. Alhamdulillah. Semoga jadi anak yang soleh ya Muadz.

Oh, sedikit pesanan kepada pengunjung hanisamin.com.

Akhir kata, salam aidilfitri dari kami sekeluarga. Maaf zahir batin..

Aug 01

Salam Ramadhan…

Assalamualaikum.. 

Alhamdulillah.. akhirnya kita berjumpa juga Ramadhan tahun ni. Harapnya dapat teruskan puasa hingga ke akhirnya. Tiba-tiba teringat seorang sahabat yang tak sempat habiskan Ramadhan dan jumpa Syawal tahun lepas. Semoga ruhnya dicucuri rahmat.

Alhamdulillah, malam tadi dapat mengerjakan solat terawikh di masjid walaupun sedikit kelam-kabut sebab semua orang siap lambat. dah azan isyak masih di rumah, nak ke masjid shah alam yang memang penuh tu pula. oh ya, pagi ahad tu kami buat bacaan tahlil dan doa selamat. cuma adik-beradik saya dan mak ayah sahaja. takde ajak orang luar pun. baca tahlil untuk arwah tok, nenek, moyang dan saudara-mara.

jadi, malam tu dengan 2 orang anak buah dan muadz lagilah kelam-kabut. seorang anak buah lelaki dan selamat ikut pak teh dia. so oklah. kami pergi 2 kereta sebab tak muat satu kereta. nak cari parking punyalah penuh. tapi yang sedihnya biasanya fenomena ni berlaku awal2 puasa aje. lepas seminggu saff pun makin kurang. 10 malam terakhir lagilah kurang sebab semua dah sibuk persiapan raya. Sedangkan 10 malam terakhir tu lah kita nak all-out beridadat yang paling terbaik sekali sebab Allah janjikan Lailatul Qadar. Tapi orang lebih suka memikirkan lailatul cadar, langsir, kuih muih dan lain-lain. huhuhu. Kalau nak beli baik beli awal-awal. Oh ye, kakak ipar saya ada jual cadar. Boleh tengok di FB dia di sini. kakak saya pula ada jual kurma di sini. hehe. adik beradik business. tongue

Continue reading

Jul 22

WHI – Benarkah susu ibu boleh tercemar?

Assalamualaikum..

Berkongsi topik Wanita Hari Ini bertarikh 20 July 2011 yang dicatat oleh Kak Hana. Terima kasih kak.

Tajuk WHI hari ini adalah : Benarkah susu ibu boleh tercemar?
Panel jemputan:

Dr. Norashikin Muhd Fuad- Pakar O&G Hospital Sungai Buloh
Pn. Kamariah bt Mohd Alwi – lactation Consultant (also my sifu)
Dynaz – celebrity dan owner DNA

Ibu cuba catat apa yang ibu ingat (sebab time on air tadi, fawwaz nak menyusu pulak, so, ibu cuba gunakan kapasiti hard drive otak ibu ni untuk recall balik isi kandungan topik WHI tadi.

antara soalan yang dikemukakan..

Adakah susu ibu boleh tercemar?
Susu ibu kalau tercemar pun sangat minima.
Ini kerana susu ibu adalah susu HIDUP, manakala susu formula adalah susu mati.
Maknanya dalam susu ibu ada antiviral, antifungal dan antibakteria yang akan melawan viral, bakteria dan fungal dari luar. Even susu ibu kalau dibiarkan tidak bertutup pun, boleh bertahan lama..

Ubat-ubat yang boleh menyebabkan susu tercemar..
Dr. Norashikin menyatakan bahawa ubatan dalam kemoterapi sahaja boleh memberi kesan kepada susu ibu.. ubatan yang lain tidak memberi kesan kepada susu ibu. Ini kerana setiap apa yang dimakan untuk ibu akan ditapis sebelum disalurkan kepada susu ibu. So, kalau demam, selesema, takde masalah untuk ambil ubat-ubatan.

Payudara adalah steril
Pn Kamariah menjelaskan bahawa payudara adalah tempat paling steril. Disebabkan itu semua ibu digalakkan untuk menyusu secara terus dari payudara setaip kali bersama bayi. Ini kerana, ‘askar-askar’ dalam susu ibu aktif jika keluar dari payudara.. so askar-askar itu akan memberi pertahanan kepada sistem tubuh bayi.
Ini berbeza bila susu yang disimpan. Askar2 tersebut akan tidur dalam suhu yang rendah, bila dipanaskan, mereka perlu berlawan dengan bakteria2 yang telah muncul dalam susu ibu. Namun begitu bakteria itu tidaklah memberi kesan kepada bayi kerana askar2 dalam susu ibu sedang berperang dengan bakteria tersebut (yang ni ibu qouote kata2 Pn Kamariah time kursus MBfPC hari tu)

Susu ibu basi?
Susu ibu tidak akan basi. Susu ibu tidak akan bertukar jadi keju (kata puan Kamariah lagi)..
Susu ibu hanya akan tercemar jika semasa memerah ibu tidak mencuci tangan dengan sempurna, bekas yang digunakan adalah tercemar. maka, tercemarlah susu tersebut.

Susu ibu pelbagai rasa..
Susu ibu mempunyai rasa yang berbeza-beza. Ia mengikut menu ibu pada hari tersebut. Kalau ibu makan durian, baby pun akan merasa susu durian,. kalau ibu makan petai, susu pun akan berperisa petai.
Sebenarnya itulah uniknya susu ibu, kerana bayi yang menyusu susu ibu telah bersedia dengan pelbagai rasa sebelum memulakan solid food. Maka bayi yang menyusu selalunya tidak memilih makan sebab dari baby lagi telah diperkenalkan dengan pelbagai perisa.
Kenyataan ini disahkan oleh Dyna kerana anaknya Khyra, tidak memilih makanan. Dia makan apa yang orang lain makan.

Susu ibu boleh bertukar warna
Betul! Ikut apa yang ibu makan. Kalau hari tu ibu banyak makan sayur hijau. warna susu pun berwarna kehijauan gitu.

Nak kuruskan badan.. BF saja
Pengakuan dari Dynaz.. Sebab setiap kali kawan dia tnaya macam mana dia boleh kuruskan badan dengan cepat.. jawapan dia 1 jer : menyusulah anak anda.
Dan suka sangat dengar Dynaz bercerita tentang dunia BF dia, macam mana Khayra appreciate susunya, bonding yang diceritakan sangat jujur.

Majikan perlu bagi sokongan

Sebelum menutup tirai Dr. Norashikin menyeru kepada semua majikan agar menyokong penyusuan susu ibu.. Ini kerana ia boleh meningkatkan mutu kerja pekerja kerana kurang mengambil cuti disebabkan anak jarang sakit. Selain itu beliau juga menyeru agar para majikan boleh menyediakan tempat khas dan juga 2nd hand fridge untuk pekerja yang menyusukan anak.
Selain daripada itu Dynaz juga ada bercerita tentang cara-cara untuk handle EBM.. Dia menggunakan cooler bag dan icepack yang tahan sehingga 16jam. Dan dia juga menyatakan sebagai seorang selebriti dia rasa amat bertanggungjawab untuk sebarkan maklumat tentang Bf. Dia juga berharap agar BF akan menjadi satu trend kepada ibu-ibu. Bila dah jadi trend, semua orang akan memilih untuk BF.
Apa lagi yer? Ibu try tengok kat tonton.com, tapi belum upload lagi episod hari ni.
Jul 15

Kisah Sedih Pasangan Norma dan Talib

Assalamualaikum…

hari ni terpanggil untuk berkongsi kisah sedih sambil saling sama2 mendoakan buat insan2 ini. Saya copy entry ini dari Kasih Aleeya. Kisah tentang Pasangan Norma dan Talib yang ditulis oleh Moon tentang adik iparnya. Update terbaru ada di blog Moon.

—-

Adik ipar Moon menderita menghidap cancer… memula aku dapat tau.. aku pon macam terkejut jugak.. sebab adik ipar moon nie baru jugak kahwin.. lepas tu mengandung.. dan Alhamdulilah selamat melahirkan bayi lelaki yang comel dan sihat.. kita panggil je dia Norma ye.. so, selepas Norma melahirkan anak pertama dia tetiba jatuh sakit.. aku ingat lagi masa tu Moon kata ingatkan penyakit misteri.. siapa tak sedih? orang lain selepas melahirkan anak, gembira menyambut kehadiran orang baru.. lagi-lagi anak pertama.. buat yang ada pengalaman manisnya memeluk anak pertama mesti faham bahagianya rasa tu..

tapi Norma tidak menerima nasib sebegitu.. selepas je bersalin Norma stay di rumah Moon.. nasib ada kakak ipar dan abang ipar yang penyayang, prihatin dan mengambil berat.. Moon lah yang menguruskan anak Norma yang bernama Rafiq.  bila pegi hospital, buat check up semua.. barulah tau yang Norma sebenarnya menghidap cancer.. sebak mengenangkan nasib Rafiq yang baru lahir tapi tak sempat merasa belaian seorang ibu.. tak sempat merasa susu ibu.. ok aku sebak. hmmmmm..
Suami Norma, Talib ke hulu ke hilir menguruskan isteri yang terlantar sakit.. aku tak boleh bayangkan bila Moon selalu datang melawat Norma sambil bawak Rafiq… Norma hanya mampu pandang tak mampu membelai bayi kecil itu.. tabahnya Talib suami Norma.. hanya Tuhan yang tau apa ada di hati Talib.. apa ada di hati Norma saat melihat Rafiq..
Jun 09

Nak ambil maid pun kena memilih juga

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, malam tadi dapat sharing-sharing dengan seorang akak. Akak ni bagi tip nak pilih maid. Katanya kalau anak seorang maybe boleh manage dan hantar ke rumah pengasuh. Tapi kalau 2 dan lebih mungkin lebih jimat ambil pembantu rumah. Selain tengok anak-anak, boleh juga bantu buat kerja rumah.

Yang paling penting, pastikan pembantu rumah menjaga aurat dan menjaga solat. Maknanya, tak perlu nak beritahu dan nak ingatkan nak kena pegi solat, nak keluar pakai tudung dan lain-lain. Ini juga bagi memastikan pembantu rumah dapat memberikan anasir-anasir positif kepada anak-anak.
Continue reading

May 26

Bahaya air masak pada bayi bawah 6 bulan

Assalamualaikum…

Walaupun dah berkali2 di igtkan jgn beri bayi bawah 6 bulan minum air masak, namun masih ada ibu bapa yg masih amalkan beri air masak pd bayi mereka. Antara sbb desakan orang tua, nak kasi kuning si anak cepat baik, bilas tekak anak lepas minum susu, supaya anak senang buang air etc.

Kajian ini khas untuk bayi yang menyusu susu ibu sepenuhnya & yang menyusu formula.

Semoga info2 ini dapat menyedarkan ibu bapa kenapa pemberian air masak tidak digalakkan kepada bayi berumur 6 bulan ke bawah.
Continue reading

May 24

suntikan imunisasi pertama

Assalamualaikum…

dah lama tak menulis di sini. maaflah kepada yang tertunggu-tunggu. (ada ke ye?) huhuhu.

InsyaAllah hari ni nak share suntikan imunisasi pertama untuk baby. Kalau untuk pemakanan, selepas bayi ditahnik, kolostrum ibu adalah makan terbaik yang mengandungi antibodi untuk baby. Tetapi selain itu, tahu tak azan yang dikumandangkan di telinga baby pun salah satu suntikan imunisasi yang paling hebat untuk bayi. Bukan sahaja dari segi fizikal tetapi juga rohani.

Info ni saya dapat dari majalah Fardu Ain Jilid 17.
Continue reading

May 05

Tips pujuk bayi suka menyusu sebelah payudara sahaja

Assalamualaikum..

Proses memujuk dan melatih bayi untuk menerima payudara yang tidak digemarinya memerlukan kesabaran dan kesungguhan. Jangan sesekali memaksa bayi untuk menerima dan menyukai payudara bermasalah dalam masa singkat.

Mulakan dengan sentuhan kulit ke kulit antara bayi dan anda. Biarkan bayi meneroka tubuh agar dia dapat mengenal dan mengecam bau anda. Proses ini harus dilakukan sekerap mungkin.
Continue reading

Apr 20

Panduan Memilih Taska

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, akhirnya berjaya juga melancarkan ebook Panduan Memilih Taska ni setelah delay beberapa lama atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan.

Ebook ini dihasilkan atas kesedaran banyaknya kemalangan yang berlaku di Taska. Lebih menyedihkan bila ada Taska yang tidak berdaftar dan seolah-olah lepas tangan apabila kejadian tidak diingini berlaku.

Jadi, sebelum kejadian tidak diingini berlaku, kita berhak memilih yang terbaik. Rasulullah s.a.w sendiri suruh kita berusaha sebelum tawakkal kan. Mahu memilikinya? Klik sini.

Oh, serentak dengan pelancaran, saya juga turut mengadakan cabaran affiliate.

Hadiah yang Ditawarkan
1. Jualan 200 ke atas – Hadiah RM1000.00 + komisen *
2. Jualan 150 – 199 – Hadiah RM750.00 + komisen *
3. Jualan 100 – 149 – Hadiah RM500.00 + komisen *
4. Jualan 50 – 99 – Hadiah RM200 + Komisen *
5. Jualan 30 – 49 – Hadiah RM100 + Komisen *
6. Jualan 20 – 29 – Hadiah RM50 + Komisen *
7. Jualan 10 – 19 – Hadiah RM30 + Komisen *

***(Hanya 10 jualan sudah melayakkan anda untuk mendapat bonus)***

**Jumlah komisen bergantung kepada jualan sebenar

HADIAH TOP AFFILIATE (Selain daripada komisen dan hadiah asas)

Top 1External Hard disk 500GB + Voucher RM30 Hanis Amin Shaklee Store* (Minimum 100 Jualan)

Top 22GB mp3 player + Voucher RM25 Hanis Amin Shaklee Store (Minimum 80 Jualan)

Top 3USB Webcam + Voucher RM20 Hanis Amin Shaklee Store (Minimum 50 Jualan)

* Voucher melayakkan anda mendapat diskaun untuk pembelian mana-mana produk dari http://shaklee.hanisamin.com

Untuk info selanjutnya, sila layari http://www.wangcyber.com/forum/cabaran-wc/39250-cabaran-44-hari-pilihtaska-com-menangi-hdd-500gb-dan-lain-lain-hadiah-menarik.html

Nak sertai? Klik sini sekarang!

Daftar aje. Bahan-bahan promosi dah pun disediakan dalam ruangan tersebut.

Tak tahu cara promosi?

Saya berikan beberapa laman web untuk panduan anda ya!

http://rezqi.com/tag/cara-promosi-produk-affiliate
http://amirulcyber.com/msia/affliate-program/promosi-produk-affiliate-melalui-blog.html
http://www.endangkusman.com/promosi-url-affiliate/