Pengalaman bersalin anak ketiga

Assalamualaikum..

Alhamdulillah 19 oktober 2015 yang lepas, saya dah pun selamat bersalinkan anak yang ketiga. Setiap kelahiran memang melalui pengalaman berbeza dan setiap orang berbeza pengalamannya. Kali ni nak kongsikan pengalaman bersalin anak yang ketiga ni. Anak kali ni memang menguji ummi dia ni. Dari awal mengandung, saya alahan sangat teruk. Mampu makan nasi 1-2 suap je setiap kali. Sampai turun berat badan. Alahan pun agak lama. Anak-anak sebelum ni sehingga bulan ke-empat alahan, kali ni sehingga lima bulan lebih. Selainnya, alhamdulillah ok. Cuma masuk bulan ke-9, saya rasa nak makan banyak. Asyik nak makan je. Berat pun memang naik lebih sikit. hehe. Tapi overall dari awal kehamilan saya naik 12kg sahaja. Mungkin sebab di tengah-tengah tu ada penurunan berat badan. Ok, continue tentang pengalaman bersalin.

Menurut doktor, EDD saya 23/10/2015. Pagi 19/10/2015, saya dah mula contraction agak kuat. Sebelum tu memang dah ada contraction juga tapi sikit-sikit je. Pagi tu rasa agak kuat dan agak kerap. Saya minta suami ambil cuti dan mula rekod contraction. Contraction masih belum konsisten, setiap 8-10 minit. Biasa orang kata lepas mandi contraction akan lebih kerap, tapi lepas mandi hilang pula rasa sakit. jadi saya biar je. Sambil melayan contraction, saya amalkan teknik pernafasan dan cuba buat hypnobirth. Saya tak ke kelas hypnobirth, cuma refer pada youtube. Jadi saya cuba buat sendiri, bayangkan bukaan sedang buka perlahan-lahan. Bila rasa sakit, saya tarik nafas dan hembus nafas perlahan-lahan sambil goyangkan pinggul. Orang kata nak kurangkan sakit duduk kat bouncy ball, saya takde, jadi saya duduk tepi katil dan bounce sket sbb tilam saya jenis spring.

Dalam pukul 4, rasa macam tak tahan sebab contraction makin kuat. Mandi dan terus ajak suami ke hospital. Kali ni kami pilih Hospital Sungai Buloh. First time pergi hospital ni, jadi macam clueless sikit. Daftar nama, sempat lagi nurse tu inform prosedur-prosedur dan suruh isi-isi borang. Dalam hati terfikir nasib baik juga tak datang last minute macam masa zilal dulu. Masuk kat dalam tengok banyak kerusi dan semua penuh dengan ibu-ibu yang menunggu. Ada yang berbual-bual, ada yang sambil menahan sakit. Nurse dah inform awal-awal kat situ memang takde katil menunggu, menunggu semua di kerusi. Jadi saya pun jalan-jalan sambil menahan sakit. Sambil tu ururt-urut pinggang dan belakang yang sakit bila contraction datang. Dah pukul 6 nama saya tak dipanggil lagi, saya tanya nurse, lambat lagi ke? Saya macam tak larat dah ni. Nurse check nama saya, katanya ada 7 nama lagi sebelum saya. Tapi sebab tengok saya macam tak larat, dia check juga. Rupanya baru 4cm. Nurse check jantung baby ok, jadi minta tunggu dulu sebab lepas ni doc pula nak check.

Saya pun kembali duduk, minta suami belikan roti sikit untuk alas perut. Suami beli 2 jenis roti, saya larat makan satu je sambil menahan sakit. Bila datang sakit tu, ke laut juga teknik pernafasan saya, lepas tu baru cuba juga bertenang dan bernafas dengan tenang. Akhirnya perlahan-lahan sakit hilang. Lepas solat maghrib, sakit makin kuat. Jadi saya buat keputusan untuk duduk dan tidur. Bila sakit datang, saya terjaga dan cuba bernafas. Sampailah masuk waktu isyak. Dalam hati dah nekad, nak kena solat isyak dulu ni sebelum bersalin sebab dah masuk waktu. Bangun je terus rasa contraction. Macam tak boleh berdiri dibuatnya. Saya jalan juga perlahan-lahan ke surau. Masuk je dalam surau terus saya buat posisi merangkak.

Ada seorang nurse dalam tu baru selesai solat tanya “Awak dah berapa cm ni?”
Saya : Tadi check pukul 6 baru 4 cm
Nurse : anak ke berapa?
Saya : Anak ketiga.
Nurse : Baik awak pegi check cepat-cepat kalau dah tak tahan sangat.
Saya cuba juga jawab sambil tersekat-sekat.

Alhamdulillah, berjaya juga solat sambil duduk di kerusi sambil menahan sakit. Keluar dari surau tu saya papah tepi-tepi dinding. Dah tak boleh berdiri tegak. Ada seorang nurse perasan, dia kata “Awak kalau dah tak tahan bagitau nurse kat sana” Katanya sambil tunjuk ke arah sekumpulan nurse. Saya pun jalan perlahan-lahan dan beritahu “Nurse, saya rasa macam nak teran.”

Nurse tu tengok saya belum tukar ke kain hospital. Sebab masa saya masuk tu kain tak cukup, jadi tukar baju je. Nurse tu terus ambil kain dan minta saya tukar dan baring di katil untuk check bukaan. Masa saya buka kain dan seluar dalam terasa macam ada sesuatu panas keluar. Terus saya sarung kain dan baring. Nurse check dengan kelam kabut terus dia ambil barang2 saya dan tolak katil keluar sambil tanya “Bila air ketuban pecah?” Saya pun tak perasan, masa nak tukar kain tu kot. Sambil tolak laju2 dia beritahu rakan nurse lain dah full dilation. Terus saya ditolak masuk ke labour room. Sempat lagi saya bagitau, suami saya ada kat luar.

Nurse minta saya tukar ke katil labour room dan terus pusing ke kanan, jangan teran lagi. Bila nurse kata, ok pusing, saya dah terus terteran dan keluar kepala baby(tak teran sangat pun sebenarnya, more to breath out the baby). Apalagi, terus keadaan jadi kelam-kabut dengan saya pun tak ready position untuk bersalin. Tiga orang nurse terus membantu
“Angkat kaki awak, buka luas”
“Jangan kepit baby, kepala dah keluar ni.”
“Awak kena push lagi sekali untuk keluarkan badan baby ni.”
“Tangan pegang kat kaki macam ni.”

Dengan sekali lagi push, terus badan baby meluncur keluar. “Alhamdulillah” kata nurse. Dan saya terus terbaring. Nurse lap-lap baby dan letak baby atas badan, tapi saya pun macam blur masa tu sebab rasa macam cepat sangat apa yang berlaku, macam tak ready betul2. Siap kena tegur dengan nurse “Eh, pegang baby ni. Jatuh nanti.”

Alhamdulillah layanan nurse sangat baik. Alhamdulillah, saya rasa saya dapat gentlebirth yang saya idamkan sebab nursenya memang sangat gentle (ramai yang salah faham isu gentlebirth ni. Takpe la, lain kali saya cerita pasal tu.) Sambil dia buat kerja, dia akan inform apa dia buat. Jadi saya pun lebih bersedia.
“Saya tekan perut keluarkan uri ya.”
“Saya nak suntik bius untuk jahit ye. Kena jahit sikit sebab ada koyak.”
“Kat bahagian kulit ni tak boleh bius, jadi akan terasa sakit sikit, tahan ye.”

Baru saya tau bahagian kulit tu tak boleh bius. Masa anak kedua tu, rasa macam nak tendang nurse yang jahit sebab rasa macam dijahit hidup-hidup. Kali ni, bila diberitahu prosedur dan apa yang akan dialami saya rasa lebih bersedia. Memang sakit, bila saya mengaduh, nurse akan cakap “sikit je lagi puan. sabar ye” Sambil tu dia cuba ajak saya berbual, agaknya sebab nak hilangkan focus pada rasa sakit. Tanya berapa anak, kerja apa. Sambil tu dia pun cerita pasal anak dia. Macam sembang kawan-kawan. Alhamdulillah, tak terasa lama pun dia jahit tu. Lepas dah selesai jahit tu, nurse bagi semula baby dan masa tu suami masuk.

Terkejut suami tengok baby dah keluar. Terus Tanya “Eh, baby siapa tu?” Terus tergelak dengar pertanyaan dia. Dia kata dia tengah ready nak sambut baby, tu yang terkejut bila masuk tengok dah ada baby, nurse semua pun takde. Sorry la en. suami, kali ni tak dapat teman isteri bersalin sebab si isteri pun tak ready, tiba2 je baby dah keluar. hehehe. Suami terus tahnikkan dan azankan baby. Kemudian, terus saya susukan baby. Suami teman sampai dekat nak pukul 10 lebih juga. Pastu minta dia balik tengok anak2 lain. Dekat nak pukul 11 lebih, saya ditolak masuk ke wad. Kali ni dapat masuk wad proper(berbanding masa anak kedua dulu), cuma duduk kat katil tambahan. Ala, okla, satu malam je pun. Esoknya dah boleh keluar wad.

Kali ni, yang saya belum dapat, nak bersalin tanpa jahitan dan koyakan. Tapi memang agak culas makan virgin coconut oil dan tak sapu minyak kelapa di kawasan tempat baby nak keluar.

 

 

One thought on “Pengalaman bersalin anak ketiga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *