Checkup @ 28weeks

Assalamualaikum…

Seperti yang dijanjikan, nak cerita pasal monthly check-up sebaik pulang dari kelas antenatal. Dalam kepala memang dah macam-macam juga benda nak ditanya pada doktor. Salah satunya nak minta copy rekod sepanjang check-up tapi itu yang lupa nak ditanya. Hehe. Takpelah, bulan depan minta, insyaAllah. Hubby pun kata better prepare, takut emergency kena bersalin kat tempat lain tapi takde rekod.

Kali ni print lagi gambar baby untuk kali kedua. Sebab boleh nampak baby as whole. Result scan due 7 Mei 2010 sebab baby kecik. Jadi, berat yang banyak-banyak tu? Pada maknya la..  tongue

This is my baby @ 28weeks

Boleh nampak tak kepala, tangan dan kaki dia? Mata pun boleh nampak kalau tengok betul-betul. Tak percaya? Cuba klik pada gambar tu. Saya lukiskan supaya mudah nampak. Hubby kata baby duduk macam teddy bear. Masa scan nampak jantung baby berdegup kencang, so saje tambah gambar jantung tu.

Sangat excited dapat tengok baby. Alhamdulillah, baby sihat dan berada di kedudukan yang betul. Hospital ni agak kurang mementingkan breastfeeding. Ada tanya, akan bagi bagi breastfeed tak lepas lahir. Doktor kata, kalau nak boleh je. Nanti beritahulah. Baby pun tak dibenarkan room-in sekali. Duduk dalam bilik baby. Hmm…ada kemungkinan untuk diberi susu formula tu. Tapi hubby kata takpe, nanti dia minta supaya baby boleh room-in.

InsyaAllah, next time nak tunjuk birth plan pada doktor dan nak tanya macam mana proses masa bersalin tu. Sebab hari tu doktor kata lepas mandi dan pakaikan baju, baru baby diberi pada maknya. Kalau ikut kelas antenatal hari tu, baby akan diberi skin-to-skin dengan ibunya. Mungkin setiap hospital lain, so kena tanya balik betul-betul supaya tau la nak request apa nanti. Takut time dah nak bersalin baru nak bincang dan lain dari expectation tak best plak.

Masa balik dapat pula free gift, diapers huggies for newborn dan susu anmum materna. Alhamdulillah, tak payah beli diapers tapi huggies la pula. Takpelah, nanti dah habis ummi belikan jenama lain ye. Harap-harap baby ok. Tak pun kita cuba cloth diapers pula ye.

Free diapers for baby

Kenapa dengan huggies? Huggies termasuk antara barang boikot israel. Tak percaya boleh check sini. Apa yang boleh diboikot insyaAllah akan diboikot. Mungkin ada yang kata buat apa beria sangat boikot bukan ada effect pun. Mungkin tiada effect pada company berkenaan tapi harapnya dengan usaha kecil saya ini menjadi saham di akhirat nanti. Allah melihat pada usaha bukan pada hasil. Harap benda-benda kecil ni boleh top-up memberatkan timbangan di sana nanti.

Sanggup ke kita katakan, takpelah sorang je anak kita mati dibunuh, ada 3 orang anak lagi. Kalau seorang anak kita yang hilang mesti terasa lain kan. Mungkin tak terasa sebab persaudaraan sesama Islam kita masih belum kuat. Sedang dengan jiran pun kadang kita tak kisah je kalau rumah dia kena masuk pencuri ke apa. Terpulang pada masing-masing. Lagipun, saya rasa masih boleh hidup tanpa menggunakan produk-produk yang disenaraikan itu. Susah? Kalau di Jepun dulu saya boleh periksa setiap barang sebelum beli untuk memastikan kehalalannya kenapa tidak sekarang…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *