Bersalin di hospital sungai buloh

Assalamualaikum…

Baru-baru ni keluar cerita di FB pengalaman tak best bersalin di hospital sungai buloh. Saya pun sebenarnya masa nak bersalin di hospital sungai buloh, rasa ragu-ragu dan risau. Pilihan pertama memang hospital serdang tapi memandangkan hospital serdang sedang renovate, jadi suami tak boleh teman masuk isteri masa bersalin. Jadi pilihan kedua hospital sungai buloh. Itupun dah dekat nak bersalin, tiba-tiba suami kata cancellah sungai buloh. Isteri kawan dia baru bersalin kat situ dan pengalaman sangat tak best. Dia tengah dalam proses buat aduan ke KKM sebab doctor yang dengar cerita tu pun minta buat report.

Saya pun jadi risau dan banyak search ‘pengalaman bersalin di hospital sungai buloh’. Macam2 cerita, ada yang bagus ada yang tak bagus. Tapi sedia maklum hospital sungai buloh tu memang agak ramai patient. Dan kebanyakan yang saya baca tu, bila czer ada masalah, kalau normal, insyaAllah ok. Cuma biasalah, nasib tak baik dapat nurse yang mulut tak berapa baik. Jadi saya nekad, insyaAllah ok bersalin hospital sungai buloh dan start membayangkan dan mendoakan yang baik-baik.

Saya memang dah target tak nak pergi awal sangat sebab tak nak ditahan lama di hospital. Kalau macam masa zilal tu just nice juga sebab sampai dah 8 cm terus masuk labor room. Tapi Alhamdulillah juga, tak sampai terlalu lewat sebab kami pun tak biasa dengan hospital ni. prosedur di hospital sungai buloh agak lambat sikit. Walaupun dah tengok kita dok menahan sakit, still kena tunggu giliran untuk daftar dan tunggu giliran untuk diperiksa. Kalau dah 8 cm tu, agaknya tengah tunggu nak daftar dah terberanak. Masa zilal dulu, dia tengok kita dah sakit, dia terus suruh masuk check dulu bukaan berapa cm.

Tapi mungkin juga dari pandangan nurse tu, belum lagi sakit nak bersalin sangat dah. Yelah, mereka lebih berpengalaman kan. Mesti dah tengok macam-macam style sampai dah boleh agak. Jadi, saya keep on think positive. Bagus juga daftar dulu. Mereka terangkan suasana tengah ramai orang, memang takde katil sebelum bersalin sebab katil tak cukup. Cuma duduk di kerusi. Kalau sanggup, kena sign surat aku janji. Jadi saya memang dah set mind kena duduk di kerusi dan dah set mind, baby akan keluar hari ni juga. Jadi takde la lama sangat di hospital.

Memang betul, bila masuk tu kerusi pun hampir penuh, ada juga yang duduk di kawasan pantry. Katil tak banyak, dari perhatian saya, lepas doctor check, doctor akan minta gilir-gilir tukar baring di katil untuk yang tak larat. (Tapi nak tunggu turn kena check doctor pun memang agak lama sebab ramai orang). Dengar mereka bercerita, memang ada yang dah bermalam di kerusi 1-2 malam. Tapi saya kekalkan positive vibes saya. Sambil layan contraction, jalan-jalan baca board di hospital. Sekejap duduk, sekejap bangun. Sekejap membayangkan yang baik-baik.

Alhamdulillah, mungkin bila kita berfikiran positif, apa yang berlaku pun kita akan take as positive. Contohnya masa proses bersalin saya kan agak kelam-kabut (boleh baca di sini), nurse pun dalam kelam-kabut tu ada juga cakap, ‘eh, awak ni macam tak pernah bersalin plak’ dengan nada agak kuat. Tapi masa tu mmg saya tengah blur sebab kejadian cepat sangat, tak tau nak angkat kaki ke nak peluk baby ke, hehehe. Jadi memang lepas tu bila cerita dengan suami, tergelak je la. Mungkin kalau masa tu saya tengah stress, mungkin boleh je saya rasa macam, “nurse ni, itupun nak marah. dah la orang tengah blur ni. cakap la elok2”.

Bila masuk wad pun walaupun katil tambahan, takde meja untuk makan(saya makan, letak makanan dan hujung katil dan saya duduk), saya ok je sebab fikir ‘xpe, sekejap je nak balik dah.’ Kalau ikut kelayakan suami, saya layak kelas kedua, tapi masuk kelas ketiga. Suami saya mula macam bising juga, tapi saya cakap ‘alaa…bukan lama sangat nak duduk hospital pun.’ Alhamdulillah bila kita fikir positif, segalanya kita nampak sebagai biasa je.

 

Jadi, pesan saya untuk yang nak bersalin di hospital sungai buloh :

1. Jangan pergi awal sangat, kalau dah masa nak bersalin. Kira jarak contraction tu.
2. Kalau rasa tak boleh tunggu lama, better cari hospital lain sebab hospital sungai buloh sangat ramai orang. Jadi kita memudahkan kerja mereka di hospital dan juga menjaga perasaan kita sendiri.
3. Banyakkan berdoa supaya proses sebelum bersalin, semasa bersalin dan selepas bersalin dipermudahkan dan dipertemukan dengan orang yang baik-baik.
4. Sentiasa fikir yang positif, bayangkan yang positif.
5. Banyakkan zikir dan selawat untuk ketenangan diri.

One thought on “Bersalin di hospital sungai buloh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *