Berhentikan penyusuan susu ibu?

Assalamualaikum…

Sedar tak sedar dah 2 bulan rupanya saya tak menulis dalam blog ni. Sejak start business Shaklee, memang agak busy sikit. Di sana pun memang sesuai untuk ibu-ibu menyusu, berpantang, mengandung dan lain-lain produk kesihatan. Lebih kurang sama macam isi blog ni. Cuma di sini, lebih kepada cerita personal sekali-sekala.

Alhamdulillah, insyaAllah bulan January nanti akan officially launch Baby Kawaii Store pula. Kedai menjual Cloth Diapers. Harapnya sempat betul2 launch bulan January nanti.

Penat juga jadi ibu yang bekerja + part time business ni. InsyaAllah akan menuju ke arah full time business bila target tercapai. Doakan saya ye. Sedar tak sedar Muadz pun dah setahun 6 bulan dan insyaAllah menjadi anak yang bijak sangat-sangat.

Bermula beberapa minggu lepas, saya mula campurkan susu Muadz dengan susu kambing segar. Mula-mula dengan susu kotak Dutch Lady Strawberry tetapi setelah bertanya pendapat ramai, ramai yang mengatakan susu berperisa manis. Lebih baik bagi susu segar dan susu kambing lebih baik. Jadi, kami pun membuat keputusan bagi susu kambing segar. Nasib baik ada dijual di Jusco. Senang hubby nak beli sebelum balik rumah. Sebotol RM5, untuk Muadz boleh untuk 2 kali minum.

Susu kambing segar ni sama juga seperti susu ibu, tak tahan lama. Jadi, saya bekukan juga, cuma label susu kambing supaya tak tertukar. InsyaAllah dalam proses perkenalkan Muadz kepada sumber kalsium yang lain selain susu ibu. tapi jujurnya, masih memikirkan cara terbaik.

Stok susu pun dah berkurangan tapi rasa sayang pula bila memikirkan saat Muadz berhenti menyusu. Kena dapat baby lain pula la untuk sambung lagi. huhu. Sehingga hari ini, saya masih membekalkan makanan untuk Muadz ke Taska. Tapi makanannya lebih kurang sama aje lah. Bubur nasi. cuma lauknya aje lain ikan, ayam, kentang, carrot, kalau ada sayur hijau letak sket, kalau ada brocolli letak sket. Entahla, agak kurang yakin dengan makanan di taska. Dah dapat detect 2-3 kali muadz macam makan coklat.

Kami memang agak menjaga sikit pemakanan Muadz. Walau pun saya tahu, kadang2 saya tak bagi cukup khasiat mengikut piramid makanan (sebab tu ada bagi muadz supplemen juga  tongue  ). tapi insyaAllah, saya yakin dengan kebersihan dan khasiat. dan takde saya bagi makanan mengarut. untuk makanan muadz memang letak garam dan minyak sikit sangat.

Gambar latest Muadz 1 thn 6 bln. Dah pandai posing..

Kalau ada sesiapa yang nak berkongsi cara weaning off anak, sila lah ya..

Jom kita share sama-sama…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *