bagi bayi makan awal

Assalamualaikum…

Lama tak update blog ni. Agak banyak sedikit kerja kebelakangan ni. Ada terbaca update seoragn sahabat yang mula beri anaknya makan kerana merasakan susu tidak cukup untuk bayi.

Sebenarnya bayi berusia 4-5 bulan, dah mula nampak jauh dan mula seronok belajar mencapai benda. Jadi, segala apa yang dia nampak semua nak dicapainya. Bagaimana pula kalau bayi meragam walaupun dah bagi minum?

saya pun pernah suatu ketika berlaku macam tu. Tapi dalam kepala tak pernah terfikir sebab susu tak cukup (konon positif sangatlah tu.. tongue ). Tapi cuma risau, kenapa dengan Muadz ni? Tak sihat ke? Last..last..saya layankan aje. sepanjang malam nak menyusu. bila lepas je menangis.

Kemudian baru saya tahu, mungkin Muadz mengalami Growth spurt. Dalam 2-3 malam juga Muadz asyik nak bergayut. Di Taska ok je pula.

Tapi sayangnya bila tengok, ramai dah start bagi anak makan awal. Memang bayi akan terima je. Tapi jangkamasa panjang, baru umur 30++ dah sakit badan macam-macam. Kebanyakkan institusi kesihatan seperti World Health Organisation, the American Academy of Pediatrics, Health Canada, Health Insite – Australia dan the Department of Public Health (U.K.) mencadangkan bayi diperkenalkan makanan pada usia 6 bulan. Boleh refer sini.

Banyak lagi link tentang memperkenalkan makanan kepada bayi. Kesian perut bayi yang kecil tu disumbat macam-macam kan. Sayangilah bayi anda kerana dia adalah amanah yang diberikan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *