Mar 29

Muadz sembelit…

Assalamualaikum…

Ini salah satu benda yang saya risau bila mula weaning off Muadz. Sekarang ni Muadz masih lagi menyusu di waktu malam. Kadang2 ada juga tanya, nak botol tak? terus dia geleng. Untuk di taska bagi bekal 2 kali minum susu ILHAM dan 1 kali minum susu kambing segar. Tapi pihak Taska kata Muadz tak mau sangat minum susu kambing tu, jadi sekarang dalam proses menghabiskan yang ada kat rumah.

Sebelum ni bagi 2 kali susu kambing 1 kali susu ilham. Oh, dalam susu ilham saya tambahkan sikit meal shake untuk keperluan nutrien dia. Sebelum ni Muadz tiada masalah pembuangan walaupun kebelakangan ini, makin keras pula najis dia.

Sampai la ahad lepas, dia meneran dan terus menangis sekuatnya. Kalau sesiapa kenal muadz, tentu tahu, muadz bukan jenis menangis kuat. Tangisan dia slow dan mendayu2 je. kalau nangis kuat tu mesti ada something sama ada sakit, terkejut, takut etc. Saya perasan jumaat, sabtu dia tak membuang. Khamis tak sure dia ada membuang kat taska ke tak, lupa tanya.

Tapi pagi ahad tu memang pengalaman pertama buat saya, terus bawa naik atas dan masuk ke tandas tapi tengok tiada yang keluar. Bila tengok, rupanya lubang punggung dia dah keluar darah. aduihai, kesiannya anakku. Saya cuba tekan2 perut dia dan cakap ‘Muadz cuba teran sket lagi.’ dia cuma geleng dan menangis. Sakit sangat agaknya. Saya cuba juga urut2 lubang dubur dia. Lama juga dalam toilet tapi tiada hasil. Sampai la Muadz dah tak rasa sakit dan boleh main air.

Saya pakaikan pampers semula, sapu minyak yuyi kat perut dia dan urut2 sket. Kemudian, saya terus turun telan 2 biji alfalfa, minum air masak banyak sikit dan susukan Muadz. Dia seronok aje la bila dioffer. Lama juga dia menyusu sambil dok buat aksi akrobatik, tiba2 nangis semula. Kali ni saya tengok dalam pampers dah ada keluar sikit.

Terus bawa ke tandas semula. Alhamdulillah dapat keluar walaupun dengan tangisan. Banyak juga dan keras. (sorry ya kalau ada yg rasa menggelikan. )Sampai saya tanya, ‘Sakit perut lagi’. dan dia geleng sambil jawab ‘Takk’. Pakaikan pampers dan baju semula. Menyusu lagi, tiba2 menangis lagi. Ada lagi hasil yang keluar. Dah cuci2 pakai baju, main2, nangis lagi.

Kali ketiga ni saya tengok najisnya lembut sikit. Mungkin yang terakhir. Tapi dia still nangis, agaknya sakit lagi kot. alhamdulillah lepas tu dia boleh main dengan ceria. Jadinya, sekarang ni bila dia nak menyusu saya bagi je. Sebab risau juga dia sembelit. Kalau boleh biar dia sendiri yang nak berhenti menyusu. Bukan dengan cara paksa letak ubat gigi, ubat pahit dan sebagainya.

Sekarang kalau sakit masa dia menyusu, saya akan cakap, sakit. dan dia berhenti sekejap. risau juga bila dah jadi sembelit macam ni. Semalam ke klinik, untuk ambil ubat. Doktor kata cuba monitor lagi sebelum bagi ubat tu. Takut cirit pula nanti. Lepas ni kena minum lebih banyak air masak dan buah tau muadz. Ummi nak kena cari jus buah la lepas ni.

 

Mar 08

Weaning-off process

Assalamualaikum…

Alhamdulillah, lagi 2 bulan Muadz dah pun nak masuk 2 tahun. Hari ni, saya officially stop pump@work. Dah setahun lebih mengangkut beg pam, tiba2 hari ni rasa macam kosong plak. Sebelum ni memang dah banyak sangat cari proses untuk cerai susu. Tapi tak jumpa yang saya nak cari.

Saya percaya cerai susu ni satu proses. Bukannya bila kita target sampai 2 tahun then terus minta anak berhenti menyusu dan ganti dengan yang lain. Banyak yang saya jumpa adalah cara supaya anak dah tak mahu menyusu direct. Macam2 la, ada yang letak ubat gigi dan macam2 pada B supaya anak tak menyusu dah.

Tapi, pada saya yang penting adalah apa pengganti yang sesuai untuk si kecil dan bagaimana proses itu berlaku. Yelah, sebelum ni menyusu badan so semua khasiat makanan yang kita makan, insyaAllah dia pun dapat. Tak perlu nak risau sangat. Kalau kita makan vitamin dia pun dapat juga sikit. Tetapi bila dah tak menyusu, maka kadang2 banyak la penyakit datang seperti sembelit, cirit-birit dan lain2.

Proses cerai susu ni sebenarnya bermula dari anak 1 tahun, iaitu apabila dia sudah mula makan. kemudian, sedikit demi sedikit kuantiti makanan berubah. Saya mula bagi muadz minum air lain selain susu ibu dan air masak mula usia setahun 6 bulan. Saya juga mula beri Meal Shake (multivitamin) dan OmegaGuard bila Muadz usia setahun.

 

Mula2 bagi susu kotak dutch lady. Tapi dari pembacaan susu kotak tu susu proses takut tak sesuai dengan bayi. Jadi saya mula beli susu kambing fresh. Alhamdulillah, senang didapati di jusco Midvalley. Disebabkan suami kerja berhampiran situ, memang minta dia aje la belikan.

Sekarang ni selain susu kambing fresh saya bagi juga susu ILHAM. Bila ada kat rumah pula cuba distract dia dengan buat benda lain selain nak menyusu. Malam akan beri dia makan sampai kenyang supaya dia tak menyusu lama masa nak tidur. Basically, inilah proses yang saya buat.

1 tahun :

  • Perkenalkan supplemen Meal Shake dan OmegaGuard. Meal shake tu saya bancuh utk diri sendiri dan bagi dia 1-2 sudu kecil sahaja. Omega Guard pula saya pecahkan letak atas sudu dan bagi sebulan 1-2 kali sahaja.
  • Perkenalkan nasi lembut dan mee.

1 tahun 6 bulan :

  • Perkenalkan minuman susu selain susu ibu iaitu susu kambing segar. Tapi seminggu 1-2 botol je.
  • Makanan, dah hampir semua masuk. Walaupun cuba sedaya -upaya elak coklat dan junk food.

1 tahun 8 bulan :

  • Perkenalkan minuman manis yang lain iaitu air oren, air sirap tapi still akan banyakkan minum air masak.
  • Susu ke taska dari 3ozx6 dah jadi 4oz x 3 botol. Minum susu masa nak tidur je.

1 tahun 9 bulan :

  • Perkenalkan susu tepung ILHAM. Alhamdulillah, muadz tak sembelit. So bekal ke taska 1 botol susu ILHAM, 1 botol susu ibu, 1 botol susu kambing. Kadang2 habis 3 botol, kadang2 2 botol je.
  • Kat rumah pun menyusu bila nak tidur sahaja.

1 tahun 10 bulan :

  • Dah mula cakap2 kat muadz yang dia dah besar. kena minum susu dalam cawan.
  • Berjaya tidurkan tanpa susu 2 kali. hehehe. InsyaAllah akan usaha lagi.
  • Makan malam agak berat. Mula beri minuman yogurt.

Harapnya Muadz dapat khasiat sepenuhnya. Dalam susu ILHAM tu saya campurkan juga sikit meal shake. Tapi kadang2 rasa best je bila tengok dia menyusu.

Dulu2 suka sembang2 dan bagi nasihat masa dia menyusu sambil usap2 kepala dia. Dia pun pandang je muka sambil angguk2 sikit2. Rasa comel sangat. Kadang2 suka membaca masa menyusu, jadi sekarang ni dia pun pantang tengok buku, mesti nak duduk dan ‘baca’.

Saya tahu ada je yang extended breastfeed tapi saya ada reason tersendiri untuk cukupkan penyusuan hingga 2 tahun. Memang itu pun target saya. Anak makin membesar, dia semakin kenal perbezaan tubuh lelaki dan wanita. Jadi perlu jaga juga.

Mungkin juga Allah belum beri rezeki Muadz dapat adik untuk saya kembali fokus peranan sebagai isteri kepada suami. Apa pun perancangan Allah itulah yang terbaik.

Semoga bermanfaat untuk mereka yang dalam proses yang sama..

Nov 22

Berhentikan penyusuan susu ibu?

Assalamualaikum…

Sedar tak sedar dah 2 bulan rupanya saya tak menulis dalam blog ni. Sejak start business Shaklee, memang agak busy sikit. Di sana pun memang sesuai untuk ibu-ibu menyusu, berpantang, mengandung dan lain-lain produk kesihatan. Lebih kurang sama macam isi blog ni. Cuma di sini, lebih kepada cerita personal sekali-sekala.

Alhamdulillah, insyaAllah bulan January nanti akan officially launch Baby Kawaii Store pula. Kedai menjual Cloth Diapers. Harapnya sempat betul2 launch bulan January nanti.

Penat juga jadi ibu yang bekerja + part time business ni. InsyaAllah akan menuju ke arah full time business bila target tercapai. Doakan saya ye. Sedar tak sedar Muadz pun dah setahun 6 bulan dan insyaAllah menjadi anak yang bijak sangat-sangat.

Bermula beberapa minggu lepas, saya mula campurkan susu Muadz dengan susu kambing segar. Mula-mula dengan susu kotak Dutch Lady Strawberry tetapi setelah bertanya pendapat ramai, ramai yang mengatakan susu berperisa manis. Lebih baik bagi susu segar dan susu kambing lebih baik. Jadi, kami pun membuat keputusan bagi susu kambing segar. Nasib baik ada dijual di Jusco. Senang hubby nak beli sebelum balik rumah. Sebotol RM5, untuk Muadz boleh untuk 2 kali minum.

Susu kambing segar ni sama juga seperti susu ibu, tak tahan lama. Jadi, saya bekukan juga, cuma label susu kambing supaya tak tertukar. InsyaAllah dalam proses perkenalkan Muadz kepada sumber kalsium yang lain selain susu ibu. tapi jujurnya, masih memikirkan cara terbaik.

Stok susu pun dah berkurangan tapi rasa sayang pula bila memikirkan saat Muadz berhenti menyusu. Kena dapat baby lain pula la untuk sambung lagi. huhu. Sehingga hari ini, saya masih membekalkan makanan untuk Muadz ke Taska. Tapi makanannya lebih kurang sama aje lah. Bubur nasi. cuma lauknya aje lain ikan, ayam, kentang, carrot, kalau ada sayur hijau letak sket, kalau ada brocolli letak sket. Entahla, agak kurang yakin dengan makanan di taska. Dah dapat detect 2-3 kali muadz macam makan coklat.

Kami memang agak menjaga sikit pemakanan Muadz. Walau pun saya tahu, kadang2 saya tak bagi cukup khasiat mengikut piramid makanan (sebab tu ada bagi muadz supplemen juga  tongue  ). tapi insyaAllah, saya yakin dengan kebersihan dan khasiat. dan takde saya bagi makanan mengarut. untuk makanan muadz memang letak garam dan minyak sikit sangat.

Gambar latest Muadz 1 thn 6 bln. Dah pandai posing..

Kalau ada sesiapa yang nak berkongsi cara weaning off anak, sila lah ya..

Jom kita share sama-sama…