Aug 09

Panduan susu ibu perahan untuk pengasuh

Assalamualaikum…

Untuk ibu-ibu bekerja, selepas habis tempoh berpantang tentu ada rasa berat hati nak tinggalkan anak di taska atau dengan pengasuh kan? Lagi pula sekarang ni macam-macam isu yang keluar : bayi tersedak susu, bayi didera dan sebagainya. Sebaiknya sebelum mula bekerja, cuba hantar ke taska/pengasuh untuk separuh hari dan sepenuh hari untuk lihat keserasian anak. Dalam tempoh tersebut juga, jika ada apa-apa ibu boleh terus ke taska/rumah pengasuh untuk tengok anak.

Untuk bayi yang minum sepenuhnya susu ibu, tentu rasa risau juga sama ada pengasuh dapat kendalikan susu ibu dengan baik. Yelah, kita dah penat-penat pam tiba-tiba disebabkan pengendalian yang tak betul, anak tak dapat khasiat yang sepatutnya, mesti stress kan. Kebanyakan tempat bila ditanya ‘pandai kendalikan susu ibu?’ biasanya akan jawab ya. Tapi saya pernah bertanya beberapa soalan rupa-rupanya cara kendaliannya kurang tepat, contohnya susu yang tak habis dipanaskan berkali-kali.

Jadi, untuk kali ni walaupun pihak taska kata tahu cara kendalikan, saya bagi juga panduan kendalian susu ibu untuk mereka. Mana tahu ada point yang mereka tak tahu atau mungkin terlupa dan boleh refresh semula. Saya sendiri pun banyak membaca semula tentang penyusuan susu ibu setiap kali selepas kelahiran bayi.

Oh ya, untuk mudahkan pengasuh, cairkan susu siap-siap dan letak dalam botol. Jadi mudah untuk pengasuh panaskan sahaja botol tersebut. Saya juga letak nombor untuk memudahkan sebab biasanya susu pertama dan terakhir saya bagi susu fresh (bukan susu sejuk beku). Susu pertama supaya bayi dapat nutrisi yang baik di pagi-pagi hari. Susu terakhir supaya, jika tak habis boleh dibawa ke keesokan hari.

Saya kongsikan apa yang saya berikan pada pengasuh ya. Di bawah nanti saya akan berikan link file bentuk dokumen jika ada yang berminat nak download, print dan beri juga kepada pengasuh. Kalau ada yang saya terlupa, boleh komen untuk saya tambah ya. Ini pun saya ada edit sedikit dari yang saya bagi pada pengasuh hari tu.

Panduan susu ibu perahan untuk pengasuh

Pengendalian susu ibu

  1. Susu yang dikeluarkan dari tempat beku dan sudah dicairkan tidak boleh dibekukan semula dan hanya boleh digunakan dalam masa 24 jam.
  2. Panaskan susu cair dengan air panas sehingga ke susu bilik. Jangan gunakan air mendidih.
  3. Susu yang telah dipanaskan mesti dihabiskan dalam masa satu jam.
  4. Susu perahan tidak boleh digoncang dengan kuat melainkan hanya digoyangkan secara perlahan bagi mengekalkan nutrien di dalamnya.
  5. Adalah normal jika susu yang disimpan akan terbentuk seperti dua lapisan dan ia bukannya basi.

Pemberian susu ibu kepada bayi

  • Elakkan terus memberikan susu ibu perahan ketika bayi menangis. bayi mungkin hanya memerlukan perhatian pengasuhnya.
  • Lihat tanda-tanda bayi mahukan susu seperti kelihatan resah, keluar lidah dan mula menghisap jarinya. Berikannya susu ibu perahan berdasarkan tanda-tanda tersebut dan bukannya mengikut jadual. Jangan tunggu sehingga bayi menangis.
  • Berikan bayi minum secara menegak dan kepalanya diampu supaya kepala berada di kedudukan lebih tinggi.
  • Jangan tolak puting ke dalam mulut bayi tetapi biarkan bayi memasukkannya sendiri ke dalam mulutnya.
  • Biarkan bayi berhenti minum dan rehat pada setiap penyusuan. Ini boleh mengelakkan bayi minum terlalu laju.
  • Bayi yang akan menentukan bila dia patut berhenti minum. Jangan paksa dia habiskan kesemua susu yang ada dalam botol.
  • Bayi tak perlukan air masak. Cukup dengan susu ibu sahaja.
  • Pada waktu peralihan bulan (growth spurt) seperti usia bayi 3 bulan dan 6 bulan,lebih banyak Susu ibu diperlukan bagi membantu pengasuh mengawal keadaan bayi yang mungkin kerap meragam.

Boleh klik di sini untuk download file. Semoga bermanfaat untuk anda semua.

Jun 09

Nak ambil maid pun kena memilih juga

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, malam tadi dapat sharing-sharing dengan seorang akak. Akak ni bagi tip nak pilih maid. Katanya kalau anak seorang maybe boleh manage dan hantar ke rumah pengasuh. Tapi kalau 2 dan lebih mungkin lebih jimat ambil pembantu rumah. Selain tengok anak-anak, boleh juga bantu buat kerja rumah.

Yang paling penting, pastikan pembantu rumah menjaga aurat dan menjaga solat. Maknanya, tak perlu nak beritahu dan nak ingatkan nak kena pegi solat, nak keluar pakai tudung dan lain-lain. Ini juga bagi memastikan pembantu rumah dapat memberikan anasir-anasir positif kepada anak-anak.
Continue reading

Apr 20

Panduan Memilih Taska

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, akhirnya berjaya juga melancarkan ebook Panduan Memilih Taska ni setelah delay beberapa lama atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan.

Ebook ini dihasilkan atas kesedaran banyaknya kemalangan yang berlaku di Taska. Lebih menyedihkan bila ada Taska yang tidak berdaftar dan seolah-olah lepas tangan apabila kejadian tidak diingini berlaku.

Jadi, sebelum kejadian tidak diingini berlaku, kita berhak memilih yang terbaik. Rasulullah s.a.w sendiri suruh kita berusaha sebelum tawakkal kan. Mahu memilikinya? Klik sini.

Oh, serentak dengan pelancaran, saya juga turut mengadakan cabaran affiliate.

Hadiah yang Ditawarkan
1. Jualan 200 ke atas – Hadiah RM1000.00 + komisen *
2. Jualan 150 – 199 – Hadiah RM750.00 + komisen *
3. Jualan 100 – 149 – Hadiah RM500.00 + komisen *
4. Jualan 50 – 99 – Hadiah RM200 + Komisen *
5. Jualan 30 – 49 – Hadiah RM100 + Komisen *
6. Jualan 20 – 29 – Hadiah RM50 + Komisen *
7. Jualan 10 – 19 – Hadiah RM30 + Komisen *

***(Hanya 10 jualan sudah melayakkan anda untuk mendapat bonus)***

**Jumlah komisen bergantung kepada jualan sebenar

HADIAH TOP AFFILIATE (Selain daripada komisen dan hadiah asas)

Top 1External Hard disk 500GB + Voucher RM30 Hanis Amin Shaklee Store* (Minimum 100 Jualan)

Top 22GB mp3 player + Voucher RM25 Hanis Amin Shaklee Store (Minimum 80 Jualan)

Top 3USB Webcam + Voucher RM20 Hanis Amin Shaklee Store (Minimum 50 Jualan)

* Voucher melayakkan anda mendapat diskaun untuk pembelian mana-mana produk dari http://shaklee.hanisamin.com

Untuk info selanjutnya, sila layari http://www.wangcyber.com/forum/cabaran-wc/39250-cabaran-44-hari-pilihtaska-com-menangi-hdd-500gb-dan-lain-lain-hadiah-menarik.html

Nak sertai? Klik sini sekarang!

Daftar aje. Bahan-bahan promosi dah pun disediakan dalam ruangan tersebut.

Tak tahu cara promosi?

Saya berikan beberapa laman web untuk panduan anda ya!

http://rezqi.com/tag/cara-promosi-produk-affiliate
http://amirulcyber.com/msia/affliate-program/promosi-produk-affiliate-melalui-blog.html
http://www.endangkusman.com/promosi-url-affiliate/

Mar 10

Rahsia Stok Susu Banyak

Assalamualaikum..

Hari ni nak kongsi tips membanyakkan stok susu dari puan Sarakids. Semoga kita dapat sama-sama manfaatkan.

  1. Mula memerah dari hari ke-4 selepas kelahiran.
    Ini bergantung kepada pada hari keberapa susu matangnya keluar. Semasa awal kelahiran dan susu masih dalam colostrum form, susukan bayi sekerap yang mungkin. setelah susu matang keluar, dah boleh mula memerah susu selepas bayi tidur selama 3 jam sekali. Jika bayi terjaga dalam semasa memerah, utamakan bayi. Berhenti memerah dan susukan bayi terlebih dahulu. Setelah selesai, barulah sambung semula.
  2. Tidak memberikan anak susu perahan semasa tempoh berpantang dan hanya menyusukan secara terus.
    Stok susu yang disimpan hanyalah untuk kegunaan jika ada perpisahan sementara dgn bayi (bekerja, keluar sebentar dan lain2). Bayi tidak didedahkan dengan botol susu seawal 50 hari kelahiran bayi.
  3. Percaya pada konsep supply and demand.
    Semakin banyak saya mengosongkan payudara, semakin banyak susu dihasilkan. Susu tidak akan dihasilkan semula jika tiada permintaan dari bayi.
  4. Setiap kali memerah susu di sebelah kanan, pakai milk collecter/milk collection shell di sebelah kiri. Begitu juga sebaliknya.
    Semasa kita menyusukan bayi, atau memerah, selepas beberapa ransangan oleh bayi atau pam, hormon oksitosin (hormon yang memancutkan susu) akan dibebaskan ke dalam darah ke kelenjar susu. hormon ini akan meransang semua otot di sekeliling payudara untuk memancutkan susu secara tiba2. Ia dipanggil Let Down Reflex atau Milk Ejection Reflex.Susu yang terhasil semasa Let Down Reflex adalah lebih CAIR kerana minit2 pertama menyusukan anak, susu yang terhasil adalah FOREMILK, yang mana susu ini lebih tinggi kandungan air, rendah protein dan rendah lemak. Susu inilah AIR untuk menghilangkan dahaga bayi. Itu sebabnya, sepanjang 6 bulan pertama umur anak, mereka tidak perlukan AIR MASAK kerana dah ada air di dalam susu ibu itu di awal2 penyusuannyn.
  5. Displin dalam penyusuan.
    Bila ckp pasal displin, ianya melibatkan diri sendiri. Cara mengurus penyusuan. Waktu memerah. Tidak skip waktu memerah. Memerah 3 jam sekali. Kalau tinggalkan stok susu untuk anak 12 oz (waktu siang), ibu seharusnya membawa pulang sekurang-kurangnya 12 oz atau lebih. Andaikata mmg hari tersebut terlalu sibuk, ibu seharusnya mengganti waktu memerah waktu malam (bangun malam) supaya tiada stok NEGATIF (contoh: anak minum 13 oz, ibu bawa balik 10 oz, ibu digalakkan bangun malam untuk mendapat lagi 3 oz).Kunci: Jangan LEKA, jangan LALAI.
  6. Pengurusan EBM yang betul
    Ini penting untuk memastikan stok susu cukup sehingga penyusuan boleh berlangsung selama 2 tahun.Saya menerima banyak kes, pengasuh/ibu/ibu mertua meminta susu lebih kerana anak tak cukup susu. Contoh: Ada yang minum sampai 18-20 oz waktu siang (ibu bekerja) sedangkan ibu hanya boleh bawa pulang 15 oz (memerah secara konsisten). Kalau begini, setiap hari negatif, stok susu 1 peti pun akan habis cepat.

    Latihan yang berterusan kepada individu yang ingin menjaga anak-anak amat penting.

    Beritahu pengasuh, ibu, pembantu rumah:
    Keperluan susu ibu untuk anak sejak 1 bulan hingga 6 bulan adalah SAMA dan TIDAK BERUBAH.

    Malah, selepas umurnya 6 bulan, keperluan susu nya makin berkurang kerana bayi perlu belajar makan :-) 2-3 oz sekali minum, dan dalam 5- 6 kali sepanjang siang, dan tidak lebih dari itu!

    Ketahuilah, perut bayi dari 1-6 bulan adalah sebesar telur puyuh dan dia kenyang bila minum amaun yang ditinggalkan oleh ibu.

    Saya faham, kadang2 sukar untuk memberitahu ibu/pengasuh tentang hal ini, kerana mereka seringkali berkata “baby mcm nak lagi, tak cukup 3 oz. dia asyik menangis mcm nak menyusu”, tetapi kita cuba pendekatan lain. Beritahu ibu, pengasuh, susu untuk bayi adalah cukup dan anak telah kenyang. Mungkin dia mahukan perhatian, dia mahu bermain dan bosan ditinggalkan seorang diri, dia mahu didukung dan lain2. Mungkin boleh provide flash cards, rattle dan toys atau dukung bayi.

    Anda lebih kenal ibu/pengasuh/pembantu rumah anda. Cari cara yang terbaik untuk menyampaikan mesej ini :-)

    ** Kadangkala, lebih baik menjadi sedikit ‘kedekut susu’ daripada anda beri ikut corak yang diminta oleh pengasuh – bimbang jika kita terlalu mengikut, lama kelamaan bukit yang ditarah hari kehari akan menjadi gondol dan stok susu HABIS kesemuanya dan end up terpaksa mengalah pada susu formula. Saya tak mahu itu terjadi jadi kita harus manage betul2 stok susu.

    Dan, itu antara RAHSIA bagaimana ibu berjaya menyusukan sehingga umur anak 2 tahun.

  7. Makan makanan penambah susu
    Ini adalah salah satu alternatif jika ibu mahu menambah susu (provided jika anda menyusu sepenuhnya dan memerah susu mengikut jadual anda).
  8. Doa yang tidak putus.
    Baca surah Hujurat dan sapukan kedua2 payudara. Surah Al-Baqarah ayat ke 60 juga membantu. Doa, semoga penyusuan kita dipermudahkan.
  9. Percaya pada diri. Redha.
    Bertenang dan bersabar jika ditimpa dugaan semasa dalam tempoh menyusukan. Sentiasa berfikiran positif. Kita menyusukan anak untuk anak kita, bukan sebab terpaksa, atau trend atau hina atau untuk membandingkan dengan sesiapa. semuanya kerana Allah.
  10. Berjumpalah dgn rakan2 yang menyokong penyusuan susu ibu. Supaya kita lebih bersemangat waja dalam misi kita happy

Dulu saya dapat simpan 5-6 oz sehari. Sekarang ni macam dah tak cukup. Cukup-cukup untuk sehari je. Jadi, apa yang saya buat. Saya simpan juga 5-6 oz sehari dan gunakan frozen EBM untuk bekal anak. Maknanya anak saya akan dapat 4 fresh EBM dan 2 frozen EBM.

Jadi, tidak membazirlah EBM yang lama dan berterusanlah frozen EBM anak saya. memang sebaiklah bagi yang fresh sahaja tapi nak buat macam mana. Kalau tak buat macam ni, makin lama habislah stok susu saya terpaksa dibuang bila expired dan tiada stok baru.

Sebelum ni tak perah pada hujung minggu (sungguh bukan contoh yang baik tongue ). Sekarang ni bila sempat, saya akan perah juga di hujung minggu untuk dijadikan bekalan muadz atau dijadikan stok. Lagipun sekarang ni Muadz dah pandai main sorang-sorang, so sempat la juga nak curi-curi memerah di masa lain.

Jan 14

Surah al-Insyirah buat penenang

Assalamualaikum….

Sekarang ni ramai betul orang yang tak sihat. Kami sekeluarga sendiri mengalami batuk-batuk. Di pejabat pun ramai yang batuk dan selsema.

Jumaat lepas Muadz satu hari menangis di Taska sampai pihak Taska tak tahu nak buat apa. Muadz demam dan batuk, jadi mungkin dia rasa tak selesa. Dia tak mahu minum, makan dan juga tidur. Asyik merengek sahaja. Jadi, saya terpaksa balik awal untuk ambil dia.

Setiap kali lepas batuk dia akan menangis, kesian sangat. Saya tepuk-tepuk di belakang badannya untuk melonggarkan kahak-kahak dalam dada. Ini yang diajar oleh seorang doktor kepada kami. Lekukkan tangan bentuk C dan tepuk belakang badan bayi. Kadang-kala dia akan muntah dan keluarkan kahak yang tersekat. Bila muntah biasanya bayi akan lega sedikit.

Sabtu ahad yang lepas memang mencabar. Muadz asyik merengek sepanjang hari dan tak mahu dengan orang lain. Seorang sahabat memberi tips supaya membacakan surah al-Insyirah. Alhamdulillah, bukan sahaja menenangkan bayi tetapi juga orang yang menjaganya.

Walau bagaimanapun, ayat al-Quran ni bukanlah tangkal atau jampi, ia
perlu difahami maksudnya supaya lebih terkesan di hati. Jadi, mari kita
lihat maksud surah al-Insyirah.

1. (Wahai Muhammad) bukankah Kami telah lapangkan dadamu?
2. Dan Kami telah ringankan bebananmu.
3. Yang telah memberatkan belakangmu.
4. Dan Kami telah angkatkan namamu (di dunia dan di Akhirat).
5. Sesungguhnya selepas kesukaran itu kemudahan.
6. Sesungguhnya selepas kesukaran itu kemudahan.
7. Oleh itu apabila engkau telah selesai dari kegiatan-kegiatan hidupmu,
maka usahakanlah kegiatan yang lain pula.
8. Dan kepada Tuhanmu tumpukan perhatian dan minatmu.

Saya dukung Muadz, tepuk belakangnya sambil bisikkan surah ini ke
telinganya. Sambil baca, teringat ujian yang diturunkan ke atas Nabi Muhammad s.a.w yang lebih berat lagi. Sedangkan saya cuma diuji sedikit sahaja. Bila sampai ayat 5 & 6, saya berhenti sekejap, tarik nafas dan berdoa semoga saya diberi kekuatan menghadapi ujian ini. Bila Muadz tak mahu berhenti menangis saya ulang-ulang surah ini sambil berdoa.

Alhamdulillah, hati saya cukup tenang. Hilang rasa nak marah dengan kerenah anak. Hilang rasa risau melihat anak yang tak tenang. Muadz sendiri seperti faham perasaan ibunya dan terlentok manja.

Saya juga amalkan sentiasa beri pesanan sambil usap kepala bayi. Tak kira semasa menyusu, bermain atau tidur. Ahad malam saya bisikkan padanya bahawa esok dia akan ke taska, ummi terpaksa kerja. Please be a good boy. Esoknya 2-3 kali saya telefon taska kerana risau. Tetapi Alhamdulillah walaupun masih belum baik sepenuhnya, Muadz mahu minum susu. Semalam, Muadz bertambah baik & ceria. Dah boleh senyum dan bermain.
Syukur.

Harap tips ini boleh membantu ibu-ibu lain juga. Yang penting kebergantungan kepada Allah ya.

Oct 01

Bayi minum banyak

Assalamualaikum…

Saya ada dapat email, ada seorang sahabat yang anaknya minum banyak dan dia masih belum sempat buat stok. hantar ke taska 6x3oz dan semuanya habis. saya pun mula terfikir, anak saya minum sikit sangat ke? tapi bila dengan saya ok je. poo poo dia pun ok. tapi memang dah biasa macam tu dari mula hantar. saya tengok memang kebanyakkan orang bagi 6x3oz, lebih bilangan botol pun ada.
Continue reading

Aug 24

pengurusan EBM di taska

Assalamualaikum…

Semalam terpaksa membuang 3 bekas EBM dalam bekas dadih tu. Lebih kurang 5 1/2 oz terpaksa dibuang sebab dah expired. rasanya lepas ni pun ada yang bakal menyusul. lupa pulak nak ambil gambar sebelum buang.

hubby kata membazir je. baik bagi kat taska. hmm…ada juga terfikir, membazir buang EBM tu. sebelum ni ada bincang dengan kawan, nak jadikan anak dia anak susuan sebab susu dia sikit dan dia kena top-up formula. daripada top-up formula pilihan yang lebih baik adalah susu ibu dari ibu lain. tapi hubby dia macam tak setuju dan nak cuba juga. Yelah, ibu dia pun sedih sebab tak dapat nak bagi susu dia sepenuhnya.
Continue reading