Jan 16

Nak banyakkan susu masa dalam pantang…

Assalamualaikum…

Dah lama tak update tentang penyusuan di sini..

Semenjak saya berniaga Shaklee, banyak ragam ibu-ibu yang saya jumpa. Alhamdulillah, ia mengajar saya supaya lebih banyak menambah pengetahuan supaya dapat consult ibu-ibu dengan baik. Malah ia juga banyak mengajar saya untuk bersabar dan banyak mendidik nilai-nilai dalam diri.

Mungkin kerana itulah Rasulullah mengatakan 9 daripada 10 pintu rezeki adalah dengan berniaga. Malah mengajar saya supaya lebih dekat dengan Allah, dan yakin bahawa rezeki itu sepenuhnya milik Allah. Rezeki tu bukan sahaja wang, tapi juga kesihatan, makanan dan apa sahaja yang kita dapat manfaat darinya.

Ramai ibu-ibu yang menghubungi saya untuk banyakkan susu masa dalam pantang, atau lepas bersalin terus nak banyak susu. Perkara paling asas yang perlu difahami adalah konsep asas penyusuan susu ibu iaitu demand vs supply, semakin kerap payudara dikosongkan semakin banyak susu yang akan terhasil. Bukan bila makan shaklee, lepas bersalin terus susu turun mencurah-curah ya.

Penghasilan susu juga bergantung pada hormon, jadi selepas melahirkan badan akan develop keupayaan untuk menghasilkan susu. oh ya, tak lupa juga perut bayi baru lahir sangat kecil, cuma sebesar 1 biji kacang pea. Jadi kalau susu turun mencurah2 tercekik la dia. Hebatnya kuasa Allah, susu akan terhasil mengikut keperluan bayi. Semakin besar perut bayi, dia akan minum lebih banyak lagi, maka susu pun akan terhasil dengan lebih lagi.

Bila payudara kerap dikosongkan ia akan menghantar signal kepada otak bahawa lebih banyak susu perlu dihasilkan kerana sentiasa ada demand. Sebab tu kalau perasan bila kita kerap miss masa pam, atau pam lambat dari biasa, maka penghasilan akan berkurangan sedikit demi sedikit. Ambillah sebanyak mana milk booster pun, sekiranya konsep asas ini tidak difahami, ia tidak akan dapat membantu anda untuk jangkamasa panjang.

Supplemen Shaklee membantu ibu kekal sihat dan segar kerana memenuhi semua nutrient yang diperlukan. Apatah lagi masa berpantang banyak makanan yang tak boleh dimakan. Jadi, bagaimana nak dapat khasiat? Maka, bila ibu sihat dan segar, ibu pun akan lebih gembira dan positif dan susu pun akan lebih mudah terhasil.

Sebab tu banyak feedback yang kami terima bahawa dengan pengambilan Shaklee, susu bertambah banyak. Sebenarnya ia bertindak tidak secara direct. Anda akan dapati banyak lagi kesan-kesan positif yang lain.

 

Untuk menjayakan penyusuan susu ibu, fahami dulu asas penyusuan ya..

 

Selamat berjaya!!

Jan 10

Pelancaran Baby Kawaii Store

Assalamualaikum…

Alhamdulillah, setelah berhempas-pulas beberapa ketika berjaya juga siapkan Baby Kawaii Store dengan bantuan beberapa pakar. Itu pun ada juga lagi yang tak siap. Buat masa ni insyaAllah fokus kepada Cloth Diapers sahaja dulu. Bila dah berkembang, boleh tambah produk sedikit demi sedikit.

InsyaAllah more to natural produk. Oh, Shaklee still jalan juga. Sebab supplemen ni bukan sahaja bagus semasa mengandung tau, tapi juga masa berpantang dan menyusu. Tak perlu nak jamu-jamu. Ambil yang natural sahaja. (Shaklee dari bahan asli). Malah, kalau tak mengandung, berpantang dan menyusu pun, bagus ambil supplemen ni, lagi pula kehidupan kita yang semakin busy dan mengejar waktu. Tak sempat nak ambil makanan berkhasiat. Asyik beli yang segera atau makan yang dijual kat kedai yang mungkin letak banyak ajinomoto.

Untuk pembukaan ni , ada beberapa tawaran promosi dan pakej2 menarik. Jomlah visit ke

Terima kasih Kak Emma dari Deep Blue Eye yang sudi mereka logo di atas. Dan terima kasih juga kepada Imabiz yang sudi membetulkan template, letak background dan tambah function yang menarik di laman web tersebut.

 

InsyaAllah berusaha menuju ke arah menjadi business woman.   tongue

Dec 22

Alhamdulillah…

Assalamualaikum..

Terima kasih kepada semua yang sudi bertanya tentang car seat semalam. Tak sangka, banyak betul yang bertanya. Alhamdulillah, dah terjual kepada yang paling awal bertanya.

Oh ya, saya sedang mengadakan promosi akhir tahun untuk Shaklee, supplemen untuk kesihatan anda. Jika berminat, sila lah layari Hanis Amin Shaklee Store. Pelbagai produk untuk keperluan ibu menyusu, ibu hamil, dalam pantang, anak-anak, suami isteri malah untuk warga emas pun ada.

Jemput singgah, jangan malu-malu ya..

 

Dec 21

Susu bertambah dengan ESP

Assalamualaikum..

Sejak berpindah office, hasil mengepam pun semakin berkurang. yelah, dulu dapat pam 4 kali sehari. Sekarang 3 kali sahaja. Setiap kali pam, hasil pun dah kurang. kalau dulu sekali pam boleh dapat 10oz atau lebih. Tapi sejak pindah ke office baru, dapat 5oz atau 6oz je.

Untuk bekal muadz ke taska terpaksa ambil stok dari peti ais atas. Saya start tambah Alfalfa dari 2biji sehari ke 4 biji sehari tapi macam tak banyak beza. Tak lama lepas tu saya order pula ESP. Dulu memang pun dah ada beli tapi dah habis. dan ambil masa yang agak lama nak beli semula kerana ada sedikit masalah kewangan.
Continue reading

Dec 16

Dah sampai

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, semalam dah dapat pun vitamin yang diorder. Kali ni order Full pack Set B, menggantikan yang dah nak habis. Alfalfa dah habis terus, yang lain ada baki lagi sikit tapi alang-alang beli je la terus.

My Shaklee

Koleksi Vitamin yang ada di rumah

Continue reading

Dec 07

shaklee.hanisamin.com

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, akhirnya berjaya siapkan Hanis Amin Shaklee Store. Disebabkan ramai yang bertanya dan ingin tahu tentang Shaklee, akhirnya terhasillah Hanis Amin Shaklee Store. InsyaAllah saya akan kongsikan ilmu tentang shaklee dan makanan tambahan.

Sabtu lepas, saya hadiri sesi program Becoming Successfull Work At Home Mother (WAHM). Seronok dapat berjumpa ramai rakan-rakan seperjuangan (breastfeeding mom). dapat juga berkongsi tentang shaklee.

InsyaAllah, cita-cita saya memang untuk menjadi business woman. Idola saya adalah Puan Suraya dari lunatots. Kagum dengan semangat beliau menguruskan perniagaan di samping mengamalkan natural parenting (susu ibu, cloth diaper, baby wearing).

Doakan saya berjaya ya!

p/s – tadi macam banyak idea nak tulis. Hilang pula idea. huhu.

Aug 27

Dah nak habis…

Assalamualaikum…

Semalam tengok Performance Drink (PD) saya dah nak habis rupanya. tinggal lagi 2-3 sudu je. huhuhu. Energizing Soy Protein (ESP) pun dah tinggal suku. huhuhu. galak sangat minum agaknya. Dua-dua ni memang sangat sedap. jadi saya bancuh jadi air minuman, macam minum air jus je. setiap kali lepas makan bancuh. setiap kali bancuh mesti nak pekat pula tu. kalau tak rasa tawar.

biasa saya bancuh dengan air secawan lebih sket (lebih kurang dalam 300ml kot), pastu tambah 2 sudu ESP + 2 sudu PD. masa selsema hari tu pula memang banyak minum PD sahaja sebab badan rasa kekurangan air. PD tu air isotonik yang macam 100 plus cuma takde gas dan berperisa oren. bagi saya PD ni lagi sedap sebab saya tak berapa suka minum air gas. sikit boleh la. sikit tu satu dua sip je. kalau lebih, mula la sakit perut.
Continue reading

Aug 17

Susu kurang di bulan puasa?

Assalamualaikum…

Tentu ramai ibu yang risau kalau susu kurang di bulan puasa. sebelum ni takde la nak fikir sangat pun. tapi selepas beberapa hari puasa, ada nampak effect sikit bergantung pada cara pemakanan masa sahur. So pemakanan sangatlah penting untuk wanita yang menyusukan anak.

Sabtu lepas terlepas waktu sahur, bangun je dengar azan tapi tawakkal aje la. bila dah petang-petang tu memang terasa kekeringan. Muadz pula asyik nak menyusu. agaknya dia tak puas kot sebab susu tak banyak. sebab sehari sebelum tu, hasil pam di waktu petang memang sangat kurang berbanding selalu. by 6.30 saya dah start rasa seram-sejuk dan pening-pening. rasa sayang nak berbuka sebab lagi sikit je lagi. by pukul 7 badan dah menggigil sikit. bila bangun je dari duduk rasa macam nak pitam sikit. masa tu memang berdoa je semoga Allah kuatkan diri ini. Alhamdulillah berjaya juga habiskan puasa. berbuka terus makan 2 biji kurma dan minum Shaklee ESP+PD dan air masak yang agak banyak. kemudian, solat maghrib dan makan nasi.
Continue reading

Aug 09

Resipi ESP dan PD

Assalamualaikum..

Sejak dapat Energizing Soy Protein(ESP) dan Performance Drink(PD) hari tu, saya pun mula bermacam-macam cara nak minumnya.
1) 1 cawan air + 1 sudu ESP + 1 sudu PD
2) 1 cawan air + 3 sudu ESP
3) 1 cawan air + 3 sudu PD
4) 1 cawan air + anmum lacta + 1 sudu ESP
5) oren twister + 1 sudu ESP
(1 cawan air = 250ml)
Continue reading

Aug 04

Shaklee full set

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, semalam dah dapat Shaklee full set yang terdiri dari Set B + ESP + PD. Punyalah dapat kotak besar sebab dalam tu ada starter pack untuk member. macam mana nak jadi member? pakat ramai-ramai dengan kawan-kawan untuk beli lebih dari RM650, dapatlah membership free(untuk seorang sahaja ye). kalau siapa tak nak beli banyak-banyak tapi nak jadi member pun boleh juga tapi kena bayarlah.

Semalam try satu sudu ESP + 1 sudu PD campur dengan air. tapi dia still ada rasa serbuk. tak larut betul. maybe nak kena shake kot. nanti la beli bekas ada tutup untuk letak kat rumah. Rasanya? hmm..okla kot. boleh la untuk ditelan. tapi sebab ada rasa serbuk tu yang tak best sket.
Continue reading

Aug 02

Muadz demam

Assalamualaikum…

Semalam Muadz demam lagi. Kali ni badan dia lebih panas. hari tu tak demam pun, selsema je. kali ni memang demam, batuk dan selsema. batuk dia siap berbunyi macam ada kahak lagi. risau sungguh. tak tau la kenapa.

mungkin sebab sabtu malam tu pegi makan kat luar dan balik agak lewat kot. sebelum ni kalau keluar malam pun biasa duduk dalam bangunan, takde la kat luar. pengalaman pertama. terkejut kot. Tapi hari ahad tu juga perasan kat kaki dia macam ada kesan kena gigit serangga. mula-mula ingatkan nyamuk tapi macam lain. tanya hubby dia kata ni bukan kena nyamuk ni. ke sebab tu dia demam? alahai…kesiannya anak ummi.
Continue reading

Jul 29

Shaklee menguruskan badan?

Assalamualaikum…

Saya tidak pasti sama ada kenyataan di atas benar atau tidak tetapi saya hilang 3kg sejak makan shaklee! Selepas habis pantang saya tidak berharap berat saya akan turun walaupun saya memang mahu menghilang lemak-lemak degil yang ada pada badan. Saya naik 20++kg semasa mengandung, selepas melahirkan saya hilang 10kg dan semasa dalam pantang saya hilang 5kg. jadi saya perlu buang lagi 5++kg lagi.

Orang kata breastfeeding boleh membantu menguruskan badan. Mungkin itu juga salah satu faktor. menyusukan anak menjadi cepat lapar tetapi saya makan seadanya. saya masih makan nasi separuh kerana dah cukup mengenyangkan tetapi kalau diberi nasi penuh pun saya boleh habiskan. tongue
Continue reading

Jul 22

Puasa dan mengepam

Assalamualaikum..

Hari ni saya berpuasa sunat. dah lama tak berpuasa, risau pula nak berpuasa sambil mengepam dan menyusu ni. Ramai yang kata hasil akan kurang tetapi ada juga yang kata hasil sama aje, yang penting MIND SET.

Yup, untuk menjayakan penyusuan susu ibu ni mind set adalah sangat penting. Pagi tadi alhamdulillah dapat bangun sahur. Si kecil pun bangun juga. Mula-mula risau dia sibuk nak menyusu aje. Biasa bangun menyusu dan tidur balik. Alamat ummi tak boleh nak makan la macam ni. Alhamdulillah, dia bangun terus nak main. Dah mula nak sembang-sembang.
Continue reading

Jul 22

First toy

Assalamualaikum…

Isnin lepas bercuti sebab Jepun cuti. Jadi, saya dan suami mengambil kesempatan untuk ke Toys R Us dan beli mainan Muadz. Saya tercari-cari mainan yang juga boleh menjadi bahan pembelajaran Muadz.

Mula-mula ingat nak cari baby bath book. Konon nak perkenalkan buku dari kecil tapi buku yang ada besar. Muadz pun tak pandai pegang lagi tapi dah boleh menggenggam. buku tu pula takde bunyi-bunyi. setelah mencari-cari kami jumpa mainan di bawah.
Continue reading

Jul 20

Shaklee : Hasilnya?

Assalamualaikum…

Sejak semalam dah cuba ambil shaklee set B. tapi memang dah teruja, rasa nak beli terus full-pack+ESP tapi tunggu fulus masuk dulu la. tongue

Semalam, tak perasan sangat perubahan, mungkin sebab cuti dan sibuk bercinta dengan suami. tapi still sempat pam dua kali di rumah. petang tu kami ke midvalley beli barang baby. sekarang ni memang tengah obses dengan barangan baby. beli first toy untuk muadz tapi lupa ambil gambar. lain kali la ye.
Continue reading