Nov 25

Cabaran relaktasi

Assalamualaikum..

 

Alhamdulillah, ilmu tentang susu ibu dah semakin meluas. Semakin ramai yang sedar kebaikan dan kepentingan susu ibu buat si kecil tercinta. Bagaimana sekiranya anda sudah memberhentikan penyusuan kerana kurang ilmu dan sokongan dan kini ingin menyusu semula? Proses menyusukan semula selepas memberhentikan penyusuan tidak kira sama ada sekejap atau lama dipanggil RELAKTASI. Perlu diingatkan bahawa semakin lama penyusuan diberhentikan semakin sukar untuk melakukan proses relaktasi. Ianya akan lebih mencabar.

Apa persediaan yang perlu ada?

  • Sikap – Ibu perlu bersikap tegas, sabar, mempunyai azam dan semangat yang kuat dan nekad. Ini kerana tanpa semangat yang kuat, ibu akan cepat mengalah apabila tidak berjaya menyusukan di awal percubaan.
  • Dompridone – Mulakan dengan mengambil Dompridone dibawah PENGAWASAN DOKTOR/KAUNSELOR PENYUSUAN sahaja. Pastikan dapatkan ia daripada doktor dan tidak mengambil ubat sesuka hati.
  • Pam payudara – sebaiknya dapatkan pam yang terbaik, jika mampu yang double-pumping. Ini kerana ibu akan memerlukan banyak tenaga untuk mengembalikan semula susu. Penggunaan pam akan lebih memudahkan.
  • Emosi – Ibu perlu bersedia dari segi emosi. Kebanyakan bayi akan menolak untuk disusukan secara direct dari payudara kerana terbiasa dengan puting botol susu. Jadi ibu perlu bersedia untuk ditolak oleh bayi. Jangan mudah sedih dan kesian. Sentiasa berfikiran positif.
  • Redha suami – sebaik-baiknya mulakan dengan mendapatkan redha suami. Apabila suami redha insyaAllah anda akan mendapat sokongannya. Ada suami yang tidak faham kepentingan susu ibu. Ibu boleh mulakan dengan bercerita tentang khasiat susu ibu kepada suami sedikit demi sedikit. Sebaiknya berceritalah semasa dia tengah relaks, tentu ibu lebih tahu emosi suami sendiri kan. Maklumkan juga bahawa suami bertanggungjawab memberi makanan terbaik untuk anak-anak. Apakah suami sudah bersedia sekiranya ditanya oleh Allah adakah dia sudah menjalankan tanggungjawabnya dengan memberikan yang terbaik?
  • Doa – Banyakkan doa dan dekatkan diri dengan Allah. Sesungguhnya setiap rezeki itu dari Allah.
Bagaimana untuk melakukan proses relaktasi?
1. Skin-to-skin contact – Banyakkan sentuhan kulit ke kulit dengan anak. Biarkan anak baring ke dada ibu tanpa pakaian. Biar bayi cuma berlampin sahaja dan ibu tak perlu berpakaian pinggang ke atas. Biarkan bayi mengingati semula bau ibu dan mengenali semula payudara ibu. Peluk dan usap dengan penuh kasih sayang.
2.  Kurangkan penggunaan botol – ajar anak minum guna syringe, sudu atau sippy cup. sekali sekala cuba suakan payudara untuk bayi menyusu.
3. Pam dengan konsisten – sebaiknya pam setiap 2 jam sekali pagi dan petang. Jangan ada rasa give up atau malas ya.  Peringkat awal ni sangat penting untuk pam dengan kerap dan konsisten. Teruskan pam walaupun hanya keluar angina atau susu hanya setitik dua.
4.  Pemakanan – Jaga pemakanan. Ambil makanan yang berkhasiat dan lengkap dengan sumber nutrien. Jangan skip makan.
5. Supplemen – Pengambilan supplemen dapat memastikan tubuh ibu lengkap dengan sumber nutrient penting terutama buat ibu2 yang tak sempat masak, atau yang kerap ambil makanan frozen. Ia juga memastikan ibu kekal sihat dan segar. Apabila ibu sihat, susu akan dapat dihasilkan dengan lebih lancar.
6. Dekatkan diri pada Yang Esa. Banyakkan buat solat hajat dan solat taubat. Kadang-kala mungkin kita diuji kerana dosa-dosa kita. Kerapkan berzikir dan berdoa.
Tips untuk menyusukan anak semula. 
Susukan bayi dengan separuh susu formula, kemudian tawarkan payudara kepada bayi.
Berikan latihan ini semasa bayi dalam keadaan relaks dan gembira.
Elakkan semasa bayi mengantuk, lapar atau tidak selesa.
Selamat kembali menyusukan!!

Kami ialah PENGEDAR SAH SHAKLEE anda di Bandar Saujana Putra! Sila SMS/ WhatsApp ke +6010-4289601 (Hanis) untuk self pick-up di Bandar Saujana Putra.

Your Shaklee Independent Distributor
Hanis Amin
♥ SMS | WhatssApp : 010-4289601
♥ Shaklee ID : 837662
♥ FB Page : http://www.facebook.com/HanisHealthyLife
♥ Email : hanisamin@gmail.com

Jan 16

Nak banyakkan susu masa dalam pantang…

Assalamualaikum…

Dah lama tak update tentang penyusuan di sini..

Semenjak saya berniaga Shaklee, banyak ragam ibu-ibu yang saya jumpa. Alhamdulillah, ia mengajar saya supaya lebih banyak menambah pengetahuan supaya dapat consult ibu-ibu dengan baik. Malah ia juga banyak mengajar saya untuk bersabar dan banyak mendidik nilai-nilai dalam diri.

Mungkin kerana itulah Rasulullah mengatakan 9 daripada 10 pintu rezeki adalah dengan berniaga. Malah mengajar saya supaya lebih dekat dengan Allah, dan yakin bahawa rezeki itu sepenuhnya milik Allah. Rezeki tu bukan sahaja wang, tapi juga kesihatan, makanan dan apa sahaja yang kita dapat manfaat darinya.

Ramai ibu-ibu yang menghubungi saya untuk banyakkan susu masa dalam pantang, atau lepas bersalin terus nak banyak susu. Perkara paling asas yang perlu difahami adalah konsep asas penyusuan susu ibu iaitu demand vs supply, semakin kerap payudara dikosongkan semakin banyak susu yang akan terhasil. Bukan bila makan shaklee, lepas bersalin terus susu turun mencurah-curah ya.

Penghasilan susu juga bergantung pada hormon, jadi selepas melahirkan badan akan develop keupayaan untuk menghasilkan susu. oh ya, tak lupa juga perut bayi baru lahir sangat kecil, cuma sebesar 1 biji kacang pea. Jadi kalau susu turun mencurah2 tercekik la dia. Hebatnya kuasa Allah, susu akan terhasil mengikut keperluan bayi. Semakin besar perut bayi, dia akan minum lebih banyak lagi, maka susu pun akan terhasil dengan lebih lagi.

Bila payudara kerap dikosongkan ia akan menghantar signal kepada otak bahawa lebih banyak susu perlu dihasilkan kerana sentiasa ada demand. Sebab tu kalau perasan bila kita kerap miss masa pam, atau pam lambat dari biasa, maka penghasilan akan berkurangan sedikit demi sedikit. Ambillah sebanyak mana milk booster pun, sekiranya konsep asas ini tidak difahami, ia tidak akan dapat membantu anda untuk jangkamasa panjang.

Supplemen Shaklee membantu ibu kekal sihat dan segar kerana memenuhi semua nutrient yang diperlukan. Apatah lagi masa berpantang banyak makanan yang tak boleh dimakan. Jadi, bagaimana nak dapat khasiat? Maka, bila ibu sihat dan segar, ibu pun akan lebih gembira dan positif dan susu pun akan lebih mudah terhasil.

Sebab tu banyak feedback yang kami terima bahawa dengan pengambilan Shaklee, susu bertambah banyak. Sebenarnya ia bertindak tidak secara direct. Anda akan dapati banyak lagi kesan-kesan positif yang lain.

 

Untuk menjayakan penyusuan susu ibu, fahami dulu asas penyusuan ya..

 

Selamat berjaya!!

Jan 10

Pelancaran Baby Kawaii Store

Assalamualaikum…

Alhamdulillah, setelah berhempas-pulas beberapa ketika berjaya juga siapkan Baby Kawaii Store dengan bantuan beberapa pakar. Itu pun ada juga lagi yang tak siap. Buat masa ni insyaAllah fokus kepada Cloth Diapers sahaja dulu. Bila dah berkembang, boleh tambah produk sedikit demi sedikit.

InsyaAllah more to natural produk. Oh, Shaklee still jalan juga. Sebab supplemen ni bukan sahaja bagus semasa mengandung tau, tapi juga masa berpantang dan menyusu. Tak perlu nak jamu-jamu. Ambil yang natural sahaja. (Shaklee dari bahan asli). Malah, kalau tak mengandung, berpantang dan menyusu pun, bagus ambil supplemen ni, lagi pula kehidupan kita yang semakin busy dan mengejar waktu. Tak sempat nak ambil makanan berkhasiat. Asyik beli yang segera atau makan yang dijual kat kedai yang mungkin letak banyak ajinomoto.

Untuk pembukaan ni , ada beberapa tawaran promosi dan pakej2 menarik. Jomlah visit ke

Terima kasih Kak Emma dari Deep Blue Eye yang sudi mereka logo di atas. Dan terima kasih juga kepada Imabiz yang sudi membetulkan template, letak background dan tambah function yang menarik di laman web tersebut.

 

InsyaAllah berusaha menuju ke arah menjadi business woman.   tongue

Sep 21

Kebaikan Susu Ibu vs Susu Formula!!!

Assalamualaikum…

Dah lama betul saya tak update blog ni. Agak sibuk dengan business Shaklee sekarang ni. Alhamdulillah, business semakin berkembang. Harapnya saya dapat merealisasikan impian saya untuk buat full time business. Tengah cuba juga untuk jual cloth diapers, tetapi ada sedikit kekurangan masa di situ. huhu.

Hari ni saja nak share sebuah entry yang saya rasa agak menarik yang saya ambil dari blog shaklee saya.

Sebagai ibu bapa, kita mempunyai cara masing-masing untuk membesarkan anak, dan pilihan di tangan kita untuk memberikan yang terbaik untuk anak. Tak semestinya jika anda tidak memberikan bayi anda yang berumur 12 bulan ke bawah makan telur atau madu, contohnya, maka anda perlu memandang rendah atau mengherdik ibu bapa lain yang memberikan telur atau madu kepada bayi mereka. Begitu juga sebaliknya.

Tiada yang betul atau salah dalam membesarkan mereka. Setiap ibu bapa pasti tahu apa yang terbaik untuk anak mereka.

Bila bercakap tentang pembesaran anak, kita tidak lari dari topik nutrisi untuk anak-anak. Namun, perkara asas kepada nutrisi anak-anak pastinya makanan awal mereka sejak bayi iaitu SUSU. Dan, untuk susu pula, ibu bapa juga mempunyai pilihan sama ada untuk menyusukan bayi dengan susu ibu, mahupun susu formula.

Mari kita lihat perbandingan ringkas Kebaikan Susu Ibu berbanding Kebaikan Susu Formula.

Kebaikan Susu Ibu:

(1) Makanan awal terbaik!
(2) Sistem imun yang lebih kuat; perlindungan daripada jangkitan, alergi, asma, kencing manis, obesiti dan lain-lain penyakit.
(3) Bayi yang lebih cerdik!
(4) Lebih mudah untuk di hadamkan.
(5) Ianya PERCUMA!
(6) Mudah – Sentiasa tersedia segar pada suhu yang bertepatan.
(7) Rasa susu ibu berubah mengikut apa yang si ibu makan. Jadi, bantu memperkenalkan pelbagai rasa makanan kepada bayi (melalui susu).
(8) Kepekatan susu ibu juga berubah mengikut cuaca dan suhu sekeliling. Waktu tengahari yang apanas misalnya, susu ibu akan lebih cair agar bayi dapat hilangkan dahaganya terlebih dahulu sebelum mendapat susu akhir yang lebih pekat dan mengenyangkan. Pada waktu malam dan awal pagi yang sejuk misalnya, susu ibu akan lebih pekat berkrim untuk berikan lebih tenaga dan lemak yang bersesuaian untuk bayi.
(9) Menguatkan ikatan emosi di antara si ibu & anak.
(10) Kebaikan untuk IBU – membina keyakinan, membakar kalori, bantu mengecutkan uterus, serta mengurangkan risiko terhadap kanser payudara, uterus & ovari.

Kebaikan Susu Formula:

(1) Mudah – Sesiapa sahaja boleh berikan susu kepada bayi, tak semestinya ibu sahaja. Tak perlu kosongkan/ pam payudara pada waktu tertentu. Tak perlu cari ruang privasi untuk memberi susu.
(2) Kurang frekuensi penyusuan kerana penghadaman susu yang perlahan. Bayi akan tidur lebih lama.
(3) Ibu tak perlu risau untuk kawal pemakanan sendiri – boleh makan apa jua, atau tak makan langsusng (diet) kerana tak perlu risau tentang penghasilan susu badan.

Walaupun kebaikan Susu Ibu kelihatan lebih banyak berbanding Susu Formula, penyusuan susu ibu ini tidaklah semudah A-B-C, ya (namun, tidaklah menyusahkan sehingga memudaratkan si ibu). Anda silap jika anda rasa tak perlu baca apa-apa, dan apabila tiba masanya nanti (bila bayi dah lahir), secara semulajadi anda akan pandai menyusu bayi/ susu akan banyak melimpah ruah! Emm, fitrah semulajadi?

Jadi, mari kita lihat apa pula Cabaran Susu Badan berbanding Susu Formula.

Cabaran Menyusu Badan:

(1) Sakit di payudara pada peringkat awal kerana masih tidak pandai untuk menyusukan (latch-on pain). Namun, masalah ini boleh di atasi dengan mendapatkan pertolongan daripada yang pakar. Banyakkan pembacaan, tingkatkan pengetahuan.
(2) Lebih frekuensi penyusuan kerana susu ibu sangat mudah di hadam. Anda akan dapati bayi anda tidur tidak lama seperti bayi yang minum susu formula.
(3) Lebih komitmen buat si ibu – perlu kerap menyusu/ pam payudara untuk buat stok susu perahan. Namun, akan menjadi lebih mudah dengan praktis yang berterusan & pengurusan masa yang efektif.
(4) Ibu perlu hadkan pengambilan kafein.
(5) Kondisi kesihatan/ perubatan si ibu.

Cabaran Memberi Susu Formula:

(1) Perlu cari susu formula yang benar-benar serasi dengan bayi.
(2) Keselamatan produk tersebut.
(3) Susu formula yang berjenama agak mahal, terutama susu untuk bayi dari 1 hari ke 6 bulan. Ada yang 1kg = RM100!
(4) Kurang antibodi.
(5) Kesesuaian dengan keperluan bayi seiring dengan pembesaran bayi. Perlu tukar jenis-jenis susu apabila bayi telah capai umur tertentu.
(6) Kebarangkalian untuk kolik dan sembelit adalah lebih tinggi.

Sekarang anda dah tahu kebaikan di antara Susu Ibu dan Susu Formula, serta cabaran masing-masing, mungkin anda boleh jadikan panduan ini untuk membuat keputusan dalam memilih makanan awal yang mana untuk anak anda, bergantung kepada tahap keselesaan dan cara hidup anda.

Muadz yang tembam @ 6 bulan. 100% susu ibu

Jika anda tanya pada kami, sudah pasti kami 100% galakkan anda untuk menyusukan bayi anda – 6 bulan pertama dengan susu ibu sahaja, dan diteruskan penyusuan susu ibu beserta makanan pejal sehingga bayi anda berusia 2 tahun.

Boleh juga cuba:
(1) Shaklee BreastFeeding Set
(2) Shaklee Tripple M Set

dan boleh juga baca Testimonial pengguna set menyusu ni.

Mar 31

Sebab susu merudum

Assalamualaikum…

Maaflah, lama tak berupdate blog ni. Agak sedikit sibuk kebelakangan ini. huhu. Asyik cerita cara nak upkan susu, apa kata kali ni kita tengok pula faktor-faktor yang boleh menyebabkan susu merudum atau berkurangan.

  • Tidak mengosongkan payudara dengan betul dan kerap. Ini dah memang asas penyusuan. Kena kerap kosongkan payudara. Buatlah macam-macam cara untuk upkan susu pun tapi kalau benda paling asas ni tak buat makin lama akan makin berkurangan.
  • Kurang minum air masak. Bukan air yang manis-manis tu, air masak yang kena minum banyak. Sekurang-kurangnya 2 liter sehari ye.
  • Stress. Yup, bila kita stress boleh tengok hasil pam berkurangan. Saya pernah pam dapat 2oz je sedangkan sebelum tu tak pernah sampai macam tu.
  • Pengambilan makanan yang kurang berkhasiat. Bila makanan yang diambil kurang berkhasiat automatik tahap kesihatan ibu pun berkurangan, maka susu pun akan mula berkurangan. Kalau tak dapat penuhi piramid makanan, boleh ambil supplemen untuk mendapatkan khasiat sepenuhnya.
  • ibu tidak sihat. biasanya bila ibu tidak sihat, hasil pengeluaran akan sedikit berkurangan daripada biasa. sebab ibu pun tak larat kan.
  • Mengandung. Biasanya apabila mengandung susu ibu akan berkurangan disebabkan oleh hormon semasa mengandung.

Apa lagi ye? Setakat ni, itu je yang terfikir. siapa nak tambah silalah komen untuk menambah senarai yang ada di atas ya.

Mar 07

Doa membanyakkan susu

Assalamualaikum…

Kadang-kala kita terlampau sibuk mencari-cari benda untuk memperbanyakkan susu sampai terlupa kepada Yang Memberi Rezeki. Sedangkan kepada Dialah yang layak kita minta. Walau macam mana pun kita usaha tetapi kalau Allah tak izinkan maka tentunya tiada rezeki di situ.

Jadi, di samping memahami dan mengamalkan konsep asas penyusuan (kerap kosongkan payudara dan minum air masak 3L sehari) dan mengambil makanan penambah susu (sama ada makanan semula jadi seperti kurma atau supplemen), apa kata kita check juga hubungan kita dengan Allah.
Continue reading

Mar 03

Power pumping

Assalamualaikum

Apa itu Power Pumping?

Merupakan teknik mengepam yg boleh membantu meningkatkan penghasilan susu. Ia melibatkan teknik dan setup mengepam yg biasa tapi dlm cara yg lebih unik. Ideanya adalah utk meniru bayi menyusu secara x langsung meningkatkan bekalan susu ibu.

Siapa yang perlukan Power Pumping?

1. Ibu yang ingin menyusukan anak angkat – teknik ini digunakan untuk rangsang penghasilan susu
2. Ibu yg ingin relaktasi/ menyusukan semula si anak setelah berhenti menyusukan
3. Ibu yg kekurangan susu, berusaha untuk memperbanyakan semula susu – akibat drpd perubahan hormon, period, kurang mengepam etc.

Macam mana nak buat Power Pumping?

Untuk Single pump – pam kanan dulu 10 minit, kendian pam kiri plak 10 minit, tukar plak ke kanan 10 minit dan seterusnya, bertukar2 setiap 10 minit berterusan selama sejam.

Untuk Double Pump – Pam kedua2 belah serentak selama 10 minit, rehat/ stop pam 10 minit, sambung lagi pam 10 minit, rehat 10 minit dan seterusnya selama 1 jam.

Disarankan buat power pumping ni sekali sehari, seelok2 nya waktu mlm ke subuh, sbb hormon susu sgt tinggi waktu ni.

Berapa lama masa diambil untuk dapat hasilnya?

Kalian jgn igt sekali buat terus susu jadi banyak yer. Power pumping perlukan masa sekurang2nya 1 minggu! Walaupun pada hari pertama hasil pam setitik dua atau ‘pam angin’ semata2, teruskan misi sehingga dpt hasil yg dikehendaki. Jangan putus asa, usaha, doa dan tawakal, insyallah dipermudahkan olehNYA…amin.

sumber : Nurul Dhia

Feb 07

Bila bayi nak tumbuh gigi

Assalamualaikum…

Lately ni Muadz asyik demam. kejap demam kejap ok. Rasanya nak tumbuh gigi. Makan pun kurang. asyik nak menyusu je. bagi teether tak mau pula gigit. cuma nak gigit2 jari dia je. Semalam satu hari meragam. agaknya tak selesa kot. Hari ni saje cari pasal baby nak tumbmuh gigi. Ni amik dari website PAMA
Continue reading

Jan 28

susu kurang? Apa nak buat?

Assalamualaikum…

Hidup ini penuh dengan cubaan dan dugaan. Hidup ini seperti roda sentiasa ada naik turunnya. sama juga dengan dunia penyusuan. kebelakangan ni susu yang diperah sedikit berkurangan. Mungkinkah kerana tidak sihat dan tidak mengepam minggu lepas? Mungkinkah sebab bertukar jadual makan vitamin? Mungkinkah sebab kurang konsisten berdoa? Wallahua’lam.

Tetapi yang penting, ini bukan akhirnya. susu kurang kita cuba banyakkan balik. Antara usaha tambahan yang boleh dilakukan :
Continue reading

Dec 27

Soya boleh membanyakkan susu?

Assalamualaikum…

Salah satu makanan yang boleh membanyakkan susu adalah soya atau sumber protein yang lain. Sebab tu bila ambil ESP Shaklee pun dapat membantu membanyakkan susu. tapi kadang-kadang asyik minum soya suam atau ESP sahaja pun boring juga kan.

Apa kata kita cuba pelbagai resipi Taufufah? Taufu pun salah satu sumber protein tau. Boleh buat special macam kat hotel sket. Kalau berjaya boleh buat business. Mana nak dapat resipi banyak-banyak? Boleh klik banner di bawah.


Continue reading

Dec 21

Susu bertambah dengan ESP

Assalamualaikum..

Sejak berpindah office, hasil mengepam pun semakin berkurang. yelah, dulu dapat pam 4 kali sehari. Sekarang 3 kali sahaja. Setiap kali pam, hasil pun dah kurang. kalau dulu sekali pam boleh dapat 10oz atau lebih. Tapi sejak pindah ke office baru, dapat 5oz atau 6oz je.

Untuk bekal muadz ke taska terpaksa ambil stok dari peti ais atas. Saya start tambah Alfalfa dari 2biji sehari ke 4 biji sehari tapi macam tak banyak beza. Tak lama lepas tu saya order pula ESP. Dulu memang pun dah ada beli tapi dah habis. dan ambil masa yang agak lama nak beli semula kerana ada sedikit masalah kewangan.
Continue reading

Oct 25

Anak lapar, susu tak cukup

Assalamualaikum…

Ramai sangat yang cakap rasa susu tak cukup dan anak sering lapar terutama sekali semasa dalam pantang. Tapi tahukah, bila kita setkan mind kita bahawa susu mungkin tak cukup maka itulah yang kita rasakan. Tapi sebenarnya perut baby sangat kecil. baby yang baru lahir, perutnya hanyalah sebesar buah cherry. sanggup ke kita sumbat susu banyak-banyak kat dia? dan disebabkan perut baby yang kecil ni maka dia cepat kenyang dan cepat lapar kembali. sebab tu kena susukan dia sekerap yang mungkin.
Continue reading

Sep 28

Mula kerja, susu kering

Assalamualaikum…

Sebelum ni banyak mitos yang saya baca tentang susu ibu daripada blog-blog lain. ada yang pernah diberitahu anak mereka kurus sebab tak cukup khasiat, di mana susu ibu tak cukup untuk anak dan macam-macam lagilah.

dari segi saya sendiri, orang sekeliling tak pernah pula cakap keburukan susu ibu. Malah bila tengok anak saya yang bulat tu ada yang kata ‘minum susu ibu ye, patutla.’ Ramai yang kata badan anak saya tegap sebab minum susu ibu. Dibandingkan dengan ada bayi yang bulat juga tapi badan lembik-lembik.
Continue reading

Aug 17

Susu kurang di bulan puasa?

Assalamualaikum…

Tentu ramai ibu yang risau kalau susu kurang di bulan puasa. sebelum ni takde la nak fikir sangat pun. tapi selepas beberapa hari puasa, ada nampak effect sikit bergantung pada cara pemakanan masa sahur. So pemakanan sangatlah penting untuk wanita yang menyusukan anak.

Sabtu lepas terlepas waktu sahur, bangun je dengar azan tapi tawakkal aje la. bila dah petang-petang tu memang terasa kekeringan. Muadz pula asyik nak menyusu. agaknya dia tak puas kot sebab susu tak banyak. sebab sehari sebelum tu, hasil pam di waktu petang memang sangat kurang berbanding selalu. by 6.30 saya dah start rasa seram-sejuk dan pening-pening. rasa sayang nak berbuka sebab lagi sikit je lagi. by pukul 7 badan dah menggigil sikit. bila bangun je dari duduk rasa macam nak pitam sikit. masa tu memang berdoa je semoga Allah kuatkan diri ini. Alhamdulillah berjaya juga habiskan puasa. berbuka terus makan 2 biji kurma dan minum Shaklee ESP+PD dan air masak yang agak banyak. kemudian, solat maghrib dan makan nasi.
Continue reading

Jul 06

Makanan penambah dan pengurang susu

Assalamualaikum..

Semalam susu saya tiba-tiba berkurangan. bila pam tak macam biasa. alhamdulillah, masih cukup untuk baby tapi macam agak terkejut. hari ni, lagi kurang dari semalam. mungkin sebab saya tukar corak pemakanan. sebelum ni pagi-pagi minum air coklat, sekarang ni minum air masak je. ada kaitan ke?

Baby baru 2 bulan lebih. Ni belum lagi masuk bulan puasa atau datang bulan. agak merisaukan juga la. Jadi saya pun cari di susuibu.com.
Continue reading