Jan 06

Keguguran rambut

Assalamualaikum…

Rasanya rata-rata ibu mengalami masalah keguguran selepas bersalin. Ada yang kata bila bayi mula main air liur, mulalah rambut gugur dengan banyaknya. Saya sendiri mengalami keguguran rambut yang teruk. Setiap kali mandi, penuh lantai tanda dengan rambut. bila pegang rambut banyak betul yang tertarik. Dah la rambut nipis, semua pun kata sampai nampak kulit kepala. Dah nak botak dah. huhuhu.

Dah pakai minyak rambut pun tak berkesan (tapi tak rajin sangat pakai sebenarnya. bila ingat je. tongue ) Jom kita tengok apa kata kellymom.
Continue reading

Nov 18

Cabaran affiliate ebook rahsia tangisan bayi

CABARAN AFFILIATE EBOOK RAHSIA TANGISAN BAYI

>>DAFTAR AFFILIATE DI SINI<<

http://rahsiatangisanbayi.com/member
Ebook “Rahsia Tangisan Bayi” Ini Dijual Dengan Harga RM30
Kami menghargai titik peluh rakan-rakan agen affiliate dalam membantu kami mempromosikan ebook ini.
Maka kami menyediakan komisen sebanyak 50% iaitu RM15 bagi setiap jualan

Continue reading

Nov 16

Tak semua orang berpeluang

Assalamualaikum…

Salam Aidiladha pada semua. Semoga aidiladha yang mendatang ini menginsafkan diri dan memberi peringatan yang banyak kepada diri.

Saya berjumpa dengan ramai ibu yang ingin menyusukan anak tetapi tidak mendapat pengetahuan yang cukup. Tak semua ibu seperti saya yang berkerja di depan PC dan mempunyai akses ke internet sepanjang masa bekerja. Saya dapati itu adalah salah satu sebab yang menyebabkan kegagalan penyusuan susu ibu sepenuhnya.
Continue reading

Oct 06

Rahsia Tangisan Bayi

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, akhirnya projek yang dirancangkan hampir siap. Insya-Allah saya akan melancarkan buku Rahsia Tangisan Bayi tidak lama lagi. Buku ini berbentuk ebook (digital book), boleh download dan terus baca setelah urusan jual beli selesai. Kalau nak print dan baca pun boleh.

Buku ini ini menerangkan sebab bayi menangis, cara memahami maksud tangisan serta cara menanganinya. Ebook ini bertujuan membantu ibu-ibu baru (khususnya) untuk memahami tangisan bayi mereka. Tapi kalau ibu-ibu lama nak cuba pun boleh juga. InsyaAllah akan lebih mudah mengurus anak lepas ni.
Continue reading

Sep 15

Cloth diapers : setelah sebulan

Assalamualaikum…

Dah sebulan lebih saya cuba guna CD secara bersungguh-sungguh bila baby ada di rumah. Iaitu masa malam je lah. weekend kalau kami keluar saya akan bawa 6 cloth diapers sahaja sebab muat-muat wetbag. hehe. yang lain tu still pakai pampers biasa. Hasilnya alhamdulillah, dari sebulan 2 peket pampers dah jadi 1 peket je. Setakat ni koleksi yang dah ada:
Continue reading

Aug 12

New CD

Assalamualaikum…

Kepala sangat berat, selsema teruk. Rasa macam nak tercabut je hidung ni. tapi nak juga update latest news. Alhamdulillah, semalam CD yang baru beli dah sampai. CD tu bukan yang untuk pasang kat PC ye, tapi cloth diapers. Menambah koleksi dari yang ada sebelum ni.

Cloth diapers

Pakej Ramadhan


Continue reading

Jun 03

Pengalaman bersalin

Assalamualaikum..

Dah sebulan lebih berlalu, baru nak update tentang pengalaman bersalin ni. Nak start macam mana ye. Dijangka bersalin 30 April 2010 hari khamis. so weekend sebelum tu sempat makan makanan jepun di Oshima restaurant. Ahad malam tu plak, kami satu family ke i-city, shah alam. Nama je duduk shah alam tapi kami tak pernah pergi pun. Punyalah ramai orang. Tapi saya tak jalan habis pun, tak larat. Selepas tu bermulalah proses nak bersalin.

26 April 2010
2 pagi : Mula tak boleh tidur sebab contraction yang kuat. Rasa macam period pain yang tahap tak boleh nak bangun. disebabkan dah selalu rasa period pain still boleh bertahan. jarak contraction 6 minit tapi rasa macam jalan tak buka lagi. Cuba teknik pernafasan yang diajar dan naik turun tangga dua kali. harap jalan mudah terbuka.
Continue reading

Apr 22

Pemakanan dalam pantang

Assalamualaikum…

Akhirnya saya berjaya menyiapkan ebook Tips pemakanan dan resipi dalam pantang seperti yang dijanjikan. Lama betul berjanji, akhirnya baru nak siap. Salah satu sebabnya adalah kerana saya sendiri nak print untuk kegunaan saya semasa dalam pantang nanti. laughing Saya dah pun selamat print dan letak bersama-sama beg buku bayi yang saya akan bawa ke rumah mak nanti.

Saya letakkan semua maklumat yang saya dapat untuk penjagaan bayi dan ibu semasa dalam pantang dalam satu beg untuk memudahkan. Buku tu hanyalah hasil pencarian saya, bukan pendapat peribadi. Tetapi saya ada membuang dan menambah maklumat yang saya rasakan perlu dan sesuai dengan saya. Jadi, untuk orang lain mungkin terdapat sedikit perbezaan.
Continue reading

Apr 09

Kelahiran bayi

Assalamualaikum..

Alhamdulillah…semalam, seorang sahabat telah selamat melahirkan seorang mujahidah jam 5.20 petang. Saya belum lagi ye. Tapi next giliran saya la pula. berdebar-debar pula rasa.

Memang banyak baby yang lahir kebelakangan ni. Berderet-deret sahabat melahirkan anak. Start dari pertengahan bulan 3, akhir bulan 3, awal bulan 4, akhir bulan 4(saya la tu), awal bulan 6, akhir bulan 6 dan bulan 8 atau 9. Alhamdulillah, semoga dapat melahirkan mujahid dan mujahidah yang bakal menegakkan agama Allah di muka bumi.
Continue reading

Feb 26

Perutku…

Kata-kata mereka yang belum pernah mengandung :
Besarnya perut. Takutnya. Macam nak meletup.

Kata-kata mereka yang pernah mengandung :
Kecik lagi ni untuk 30 minggu.

———————————–
Perbualan hubby & rakannya

Friend : Macam mana anak kau?

Hubby : Entahla. Tak tau nak cakap macam mana?

Friend : Eh, kenapa?

Hubby : Kecik-kecik lagi dah kerek.

Friend : Haa?

Hubby : Yelah, kecik-kecik lagi dah tendang-tendang mak dia. (baby dalam perut, memang la tendang-tendang kena ummi. )

Friend : !@#%^&*()

code : J4N752CH3ZVP

Feb 19

Breastfeeding Plan

Assalamualaikum..

Breastfeeding planner

My breastfeeding plan

Alhamdulillah, siap juga plan ni. Ingat nak buat semalam tapi lupa nak bawa kertasnya pula. Sebenarnya kertas ni dapat masa pergi kelas penyusuan susu ibu hari tu. Dah tulis dan bagi pada hubby untuk bincang. Saje type in balik dan letak di blog supaya boleh jadi motivasi diri di kemudian hari. Mana tau, bila banyak cabaran tiba-tiba rasa nak stop breastfeed boleh tengok benda ni.

kalau tengok hope for the baby to macam berat je kan. Takde la berat sangat. Yang penting impian/cita-cita, kemudian usaha. Bila dah set target baru la senang nak usaha kan. Ummi dan ayah tak harap pun baby jadi ustaz, bukan title ustaz tu yang penting sebab itu hanya dari segi sijil dan panggilan. Yang lebih penting, benar-benar menjadi hamba Allah dari segi iman dan amal.

Bukan berat untuk baby je, lebih berat lagi untuk ummi dan ayah la. Huhuhu. Dah tentu la kena usaha keras untuk mendidik baby. Nanti tak pasal-pasal plak anak cakap masa kat akhirat, “mak ayah saya bercita-cita je tapi tak didik pun saya betul-betul.” Masa tu mana nak letak muka.

Jadi, ummi dan ayah pun kena berusaha untuk menjadi the best mu’min supaya anak-anak jadi the best mu’min juga. Tapi, akhirnya segala hasil terpulang pada Allah. Kita sebagai manusia hanya mampu berusaha dan bertawakkal.

Feb 17

Checkup @ 28weeks

Assalamualaikum…

Seperti yang dijanjikan, nak cerita pasal monthly check-up sebaik pulang dari kelas antenatal. Dalam kepala memang dah macam-macam juga benda nak ditanya pada doktor. Salah satunya nak minta copy rekod sepanjang check-up tapi itu yang lupa nak ditanya. Hehe. Takpelah, bulan depan minta, insyaAllah. Hubby pun kata better prepare, takut emergency kena bersalin kat tempat lain tapi takde rekod.

Kali ni print lagi gambar baby untuk kali kedua. Sebab boleh nampak baby as whole. Result scan due 7 Mei 2010 sebab baby kecik. Jadi, berat yang banyak-banyak tu? Pada maknya la..  tongue

This is my baby @ 28weeks

Boleh nampak tak kepala, tangan dan kaki dia? Mata pun boleh nampak kalau tengok betul-betul. Tak percaya? Cuba klik pada gambar tu. Saya lukiskan supaya mudah nampak. Hubby kata baby duduk macam teddy bear. Masa scan nampak jantung baby berdegup kencang, so saje tambah gambar jantung tu.

Sangat excited dapat tengok baby. Alhamdulillah, baby sihat dan berada di kedudukan yang betul. Hospital ni agak kurang mementingkan breastfeeding. Ada tanya, akan bagi bagi breastfeed tak lepas lahir. Doktor kata, kalau nak boleh je. Nanti beritahulah. Baby pun tak dibenarkan room-in sekali. Duduk dalam bilik baby. Hmm…ada kemungkinan untuk diberi susu formula tu. Tapi hubby kata takpe, nanti dia minta supaya baby boleh room-in.

InsyaAllah, next time nak tunjuk birth plan pada doktor dan nak tanya macam mana proses masa bersalin tu. Sebab hari tu doktor kata lepas mandi dan pakaikan baju, baru baby diberi pada maknya. Kalau ikut kelas antenatal hari tu, baby akan diberi skin-to-skin dengan ibunya. Mungkin setiap hospital lain, so kena tanya balik betul-betul supaya tau la nak request apa nanti. Takut time dah nak bersalin baru nak bincang dan lain dari expectation tak best plak.

Masa balik dapat pula free gift, diapers huggies for newborn dan susu anmum materna. Alhamdulillah, tak payah beli diapers tapi huggies la pula. Takpelah, nanti dah habis ummi belikan jenama lain ye. Harap-harap baby ok. Tak pun kita cuba cloth diapers pula ye.

Free diapers for baby

Kenapa dengan huggies? Huggies termasuk antara barang boikot israel. Tak percaya boleh check sini. Apa yang boleh diboikot insyaAllah akan diboikot. Mungkin ada yang kata buat apa beria sangat boikot bukan ada effect pun. Mungkin tiada effect pada company berkenaan tapi harapnya dengan usaha kecil saya ini menjadi saham di akhirat nanti. Allah melihat pada usaha bukan pada hasil. Harap benda-benda kecil ni boleh top-up memberatkan timbangan di sana nanti.

Sanggup ke kita katakan, takpelah sorang je anak kita mati dibunuh, ada 3 orang anak lagi. Kalau seorang anak kita yang hilang mesti terasa lain kan. Mungkin tak terasa sebab persaudaraan sesama Islam kita masih belum kuat. Sedang dengan jiran pun kadang kita tak kisah je kalau rumah dia kena masuk pencuri ke apa. Terpulang pada masing-masing. Lagipun, saya rasa masih boleh hidup tanpa menggunakan produk-produk yang disenaraikan itu. Susah? Kalau di Jepun dulu saya boleh periksa setiap barang sebelum beli untuk memastikan kehalalannya kenapa tidak sekarang…

Feb 15

Kelas Antenatal di HKL

Assalamualaikum…

Selepas 4 hari bercuti, hari ni agak liat sikit nak pergi kerja. Dah la semua orang pun tengah cuti Chinese New Year. Lagi la semangat nak bekerja tu kurang. Tiba-tiba pagi tadi dapat call bertubi-tubi pula. Tak sempat nak update satu-satu. Ok, enough pasal kerja.

Pamphlet yang dapat masa kelas.

Seperti yang dijanjikan, nak cerita tentang kelas antenatal yang saya pergi. Ada 5 orang perempuan mengandung yang hadir bersama 3 orang suami (salah seorang tu hubby saya la). Saya rasa mengandung dan penjagaan baby sejak dari dalam kandungan hingga lahir bukan tanggungjawab ibu sahaja, jadi ayah pun perlu ambil maklumat ye.

Ada beberapa maklumat yang dikongsi tapi semuanya secara ringkas, mungkin sebab masa yang agak suntuk. Kelas start jam 9.30 pagi, terlewat sedikit dari jadual. Mula-mula diceritakan tentang breastfeed. Hospital Kuala Lumpur adalah salah satu hospital rakan bayi dan father friendly. Botol susu baby adalah benda yang dilarang keras untuk dibawa di hospital. Tapi cara penerangannya untuk ibu yang tak faham dan tak tau sangat tentang susu ibu ni tak merasakan kepentingan dan urgencynya untuk menyusukan bayi dengan susu ibu. Yup, saya memang merasakan urgency untuk menyusukan bayi dengan susu ibu. FM is the last option setelah saya faham pelbagai perkara tentang susu ibu dan susu formula.

Ada juga dipromosikan buku penyusuan susu ibu untuk ibu yang bekerja. Tapi kena beli sendiri. Alhamdulillah, saya dah ada 2 buku tu. Satu memang beli, satu lagi dapat free masa ikut kelas susu ibu di seri kembangan yang lepas. Yang saya nampak, hanya seorang yang beriya-iya bertanya pasal susu ibu ni. Yang lain nampak macam tak berminat atau mungkin malu. Wallahua’lam. Masa break pun nampak seorang ni yang beriya tengok buku yang dipromosikan tu.

Saya pernah juga terdengar/terbaca ada ibu yang mengadu di’paksa’ beri susu pada baby walaupun dia berulang kali kata takde susu atau sakit ketika menyusu. Sayangnya, mungkin tidak diterangkan/diajar dengan betul. dan memang ada setengah nurse yang hanya tahu marah dan arah tapi tidak mengajar dan explain. Mungkin tak semua ye. Ada setengah sahaja. Masa kakak saya melahirkan anak sulung, dia langsung tidak diajar untuk menyusukan atau tentang penjagaan baby. Tiba-tiba nurse tanya, dah susukan baby ke belum? Barulah kakak saya terkial-kial ambil baby, dengan menahan sakit sebab katil agak tinggi. susah nak turun. takde bantuan pun.

Kemudian, kami diterangkan proses semasa kelahiran. Apa yang doktor akan buat dan apa yang doktor nak kami buat dan apa yang dilarang buat masa proses kelahiran. Disebabkan hospital ni father friendly, memang digalakkan ayah membantu ibu semasa di labor room. Tapi sila jangan mengacau doktor dengan ambil gambar atau sibuk-sibuk nak tengok masa baby keluar ye. Bantu ibu aje. Oh, kamera adalah dilarang sama sekali dilabor room.

Selain itu, diterangkan juga tentang perancangan keluarga. Ini adalah supaya ibu cepat recover sebab kalau cepat sangat mengandung semula, ibu mungkin akan menghadapi masalah. Selepas itu, acara paling best sekali iaitu exersice. sebabnya dapat baring. laughing Encik hubby, dapat duduk di sebelah sahaja. Tak boleh baring ye. Best sebab dapat belajar practical dan doktor memang tengok sama ada kita buat tu betul atau salah.

Masa baring tu hubby betulkan sket tudung dan baju supaya kelihatan lebih sopan. Terasa perut saya sorang je yang kecik sket sebab orang lain dah 8 bulan. Selalu rasa bangga dan seronok bila hubby tegur atau betulkan pakaian, sebab nampak dia menjaga aurat isteri dia. Tak tau nak cakap camna tapi selalu rasa berbunga-bunga je hati bila dia tegur tentang pemakaian atau betulkan pakaian. love struck Ok, out of topic.

Lepas habis, kami pergi mothly check-up pula dan shopping lagi tongue . Entry lain la pula cerita pasal check-up ye. Macam dah panjang sangat je membebel.

p/s- terlupa pula. nurse bagi nasihat, lepas keluar hospital, bila dah sampai rumah tu minta hubby beri rekod kesihatan ibu dan anak di klinik kesihatan yang terdekat. nanti nurse akan datang rumah untuk pantau kesihatan ibu dan anak. kalau ada masalah pasal breastfeed pun boleh tanya. Kalau tak bersalin hospital kerajaan pun takpe. yang oenting kena ada rekod kesihatan ibu dan anak masa mengandung dan delivery.

Feb 04

Mimpi mainan tidur…

Assalamualaikum…

Saje nak share mimpi malam tadi. Malam tadi mimpi dah bersalin. Pegi check-up pastu tiba-tiba doktor kata dahkena bersalin dah ni. So dengan terpinga-pinganya ikut aje la. Tapi yang peliknya memang tak sedar langsung masa melahirkan. Diberi pengsan kot. Bersalin secara c-zer. Sedar-sedar je baby dah selamat keluar dan dah minum susu formula sebab saya pengsan agak lama.

Terus nangis sebab nak sangat bersalin normal. Pastu nangis lagi sekali sebab baby dah minum susu formula. tak dapat nak exclusive breastfeed baby. then terus paksa baby minum susu ibu.. huhu. Mula-mula baby susah nak minum, lama sikit baru ok. masa bersalin tu takde siapa pun yang tau kecuali hubby. Keluar hospital terus menuju ke rumah mak. Semua orang pun terkejut sebab due lambat lagi.

Then, baru terfikir, eh, barang baby satu apa pun tak beli lagi. maternity leave pun tak apply kat office. tukang urut tak call lagi dan macam-macam lagi la. Bila terjaga terus pegang perut. Sebelum ni ada baca di sebuah forum ada ibu yang tiba-tiba baby dalam perut hilang. Sebelum tu kisah tu pun pernah masuk paper. Tapi bila dalam forum tu ada la 2-3 orang mengalami nasib yang sama rupanya. Apa yang terjadi wallahua’lam.

Hubby kata, dah tak sabar sangat nak jumpa baby la tu. Inilah akibatnya hari-hari asyik baca pasal penjagaan baby, barang-barang baby etc.   no talking  Sampai masuk dalam mimpi.

Apa-apa pun harap segalanya berjalan dengan lancar. baru dapat berita ada seorang sahabat baru melahirkan. dari bulan 12 sampai bulan 7 nanti berderet-deret ada sahabat yang melahirkan. meriah betul dengan baby.

Jan 28

Seutas gelang Zamrud – kisah sedih

Sapura menyanyi kecil sambil menumis lauk di depannya. Hari ni dia akan masak kari kapitan kepala ikan merah kesukaan suaminya. Setelah dua minggu berada di Penang menguruskan perniagaannya yang dikongsi bersama tiga orang rakannya.. malam ini Fadley suaminya yang tercinta akan pulang.

Sengaja Sapura mengambil cuti kerja setengah hari. Hari ini anak anaknya Sukinah dan Rosli siang-siang sudah dijemput dari rumah ibunya. Dia mahu buat persiapan yang sebaik mungkin untuk Fadley.. lelaki yang sudah menjadi suaminya hampir tujuh tahun itu… malah tiga hari lagi genaplah tujuh tahun usia perkahwinan mereka.

Alhamdullilah. . walaupun perkahwinannya dengan Fadley mendapat tentangan hebat dari ayahnya pada mulanya.. ternyata Sapura tidak salah pilih. Ini semua berpunca dari sikap angkuh ayahnya yang sukar menerima hakikat bahawa Sapura anaknya yang berkelulusan universiti.. jatuh hati dengan Fadley yang pada ketika itu hanya seorang kerani biasa berkelulusan sekolah menengah. Sapura faham.. bukan ayahnya sengaja mahu menentang. Orang tua itu bimbang Fadley tidak akan dapat membahagiakan Sapura anaknya yang cuma seorang itu.. dengan gaji Fadley sebagai kerani. Tetapi Sapura sudah nekad. Dia tahu Fadley bukan pemuda sebarangan. Dia punya cita cita dan matlamat hidup yang tinggi.

Buktinya Fadley sanggup menghadiri kelas malam untuk mengambil Diploma. Dan yang paling penting..Fadley menyintainya sepenuh hati. Perlahan Sapura mula memujuk ayahnya. Ternyata ayahnya mengalah juga akhirnya. Dan dengan restu orang tuanya, Sapura diijab kabulkan dengan Fadley dalam majlis yang penuh ceria.

“Assalamualaikum. …..” kedengaran suara memberi salam. Sapura tersentak.

“Abang! Walaikumsalam. ..” senyumnya melebar melihat Fadley dibelakangnya. Tangan suaminya dicium dengan penuh kasih sayang. Sebuah ciuman singgah di dahi Sapura. “Terperanjat Pura!Bila abang masuk? Pura tak dengar bunyi pintu dibuka pun?”. “Saje aje. Nak suprisekan Pura!” Fadley membelai lembut rambut isterinya. Bau wangi singgah dihidung Sapura. Rasanya baunya lain benar dengan minyak wangi yang selalu di pakai Fadley. Mungkin Fadley beli “perfume” yang baru dari Penang , fikir Sapura.
Continue reading

Dec 23

Survey

Assalamualaikum…

Sepanjang mengandung ni macam-macam yang saya survey. Yelah, first time nak menjadi seorang ibu. Banyak benda yang nak kena belajar. Dulu sibuk survey macam mana nak BF baby. Pastu macam mana nak pump pula. Then, survey harga pump dan pump yang bagus. Then, survey amalan masa mengandung. Then, survey cara didik anak. Then, survey barangan baby. Maternity wears. Then, survey persiapan baby yang diperlukan. Set bersalin pun dah survey juga. Sekarang ni pula sibuk survey diapers. rolling eyes

Tapi setakat ni yang dah invest Breastpump aje. Hubby pun sampai dah penat asyik pegi kedai barangan baby tapi tak beli pun. Nak beli sekarang macam cepat sangat je. Try tanya-tanya kak long ada lagi barang dia yang elok. Maybe pinjam dia punya barang sikit. Hubby kata ‘penat je survey harga. Last-last amik kak long punya.’ tongue

Pening juga banyak benda nak survey tapi dalam survey tu alhamdulillah banyak ilmu yang dapat. InsyaAllah nak try bagi baby pakai Cloth Diapers tapi hubby macam tak berapa setuju. Sebab baju kami berdua pun kadang-kadang tak sempat nak basuh (banyak tanggungjawab lebih penting yang memerlukan perhatian dont tell anyone Bukan sebab malas ye). Nak tambah lagi benda yang kena penjagaan rapi lagi la susah. hehehe.

Oh, sekarang tengah survey juga babysitter atau daycare yang berdekatan. Kadang-kadang bila baca berita rasa takut je nak hantar baby. Rasa macam nak jaga sendiri je. Tapi kemalangan kat mana-mana pun boleh berlaku. Cuma kita kena juga la berhati-hati. InsyaAllah, bila kita dah usaha dan letakkan sepenuh pengharapan pada Allah, Allah akan jaga keluarga kita. Impian memang nak jadi housewife tapi risau juga kalau jadi housewife nanti makin malas. Dan amalan pun makin kurang.

Manusia ni kadang-kadang bila diberi masa yang banyak dia lupa. Tapi bila kita terkejar-kejar masa tu la fikir bestnya kalau ada masa lebih, boleh buat macam-macam. Hubby pun kata ekonomi family tak stabil lagi untuk dia support sorang-sorang. So insyaAllah akan cuba sebaik yang boleh. Teringat mak kata, dia kerja sampai sekarang alhamdulillah anak dia 6 orang jadi manusia. Bukan kerja atau tidak tu yang penting tapi pergantungan kita pada Allah.

Yang penting kita tau apa yang terbaik buat kita dan keluarga dan kita dah usaha sebaik yang boleh. Semalam ada terbaca dalam satu forum ada seorang ni tulis ‘Ibu bekerja punca anak derhaka’. Amboi..amboi..ikut sedap mulut je. angry lepas tu memang kena la dengan mommies yang ada dalam tu. Saya tak masuk campur. sekadar baca. happy

Ops..macam keluar topik je. Ok, back to the topic. Dalam banyak-banyak benda yang disurvey tu ada beberapa yang dah take note untuk beli. Maybe tunggu bulan 1 atau 2 nanti kot. Sekarang ni banyak end year sale tapi macam awal sangat je nak membeli. Semoga dipermudahkan segala urusan…