Nov 11

Susu Kambing IQeel

Assalamualaikum…

Apa khabar semua? Hari ni nak share tentang Susu Kambing IQeel. Susu ni baru di pasaran. Saya pun baru je cuba 2 hari lepas. Memang sedap. Tekstur dia halus je. Mudah larut dalam air. Bau pun takde bau kambing.

susu kambing IQeel


Inilah rupa susu kambing IQeel tu

Sekotak 500 gram lebih kurang sama macam susu kambing Wildan. Cuma harganya lebih murah iaitu RM43 je sekotak. Dah cuba juga bagi pada Muadz dan Zilal. Alhamdulillah, dua-dua boleh je minum. Saya campurkan sikit Meal Shakes dalam susu mereka untuk dapatkan khasiat multivitamin. Campur sikit je dalam setengah sudu kecil untuk muadz. Untuk saya punya sendiri, saya bancuh dengan sesudu ESP. Memang lazat berkrim. hehehe.

Susu Kambing IQeel ni masih mencari-cari agen dan stokis. Kalau nak beli online boleh beli dengan Stokis IQeel (013-3428255). Lagi best kalau beli 5 kotak dapat harga diskaun jadi RM200 je. Dapat jimat sikit. Sekotak tu boleh buat 24 bancuhan. Kira ok la. Tak jauh beza pun dengan susu kambing yang lain. Kalau nak jimat lagi ambil sekali sehari je.

Susu kambing IQeel

Hari tu terjumpa gambar di atas ni. Lagi rasa macam perlu bertukar ke susu kambing. Agaknya sebab tu la masa zaman nabi dulu mereka suka minum susu kambing berbanding susu sapi.

p/s – kalau nak susu kambing Wildan saya masih jual juga.

Jan 11

Kandungan terlebih hari (overdue)

SETIAP ibu terutama sekali yang akan menghampiri tarikh jangkaan akan tertunggu-tunggu hari yang bersejarah, iaitu hari yang menunjukkan tanda-tanda untuk melahirkan cahaya mata yang selama ini telah dikandung dan dijaga.

Perasaan cemas bercampur gembira bukan hanya dirasai oleh kaum ibu tetapi juga oleh kaum bapa.

Bagi ibu-ibu yang buat kali pertama mengandung, perasaan cemas itu adalah lebih lagi dirasai kerana ia merupakan pengalaman kali pertama.

Walau apa pun, kelahiran merupakan satu proses dan pengalaman yang harus dilalui dan diharungi dengan segala perit dan kegembiraan oleh semua ibu.

Walaupun hampir 80 peratus ibu-ibu tersebut akan melahirkan kandungan beliau lebih awal dari tarikh jangkaan, empat hingga 14 peratus akan mempunyai masalah lebih hari iaitu tidak melahirkan walaupun telah mencapai tarikh jangkaan.

Apa yang dimaksudkan hamil lebih hari? 

Biasanya apabila seseorang ibu membuat pemeriksaan di klinik, dia akan di beritahu tarikh jangkaan kelahiran oleh doktor berdasarkan pengiraan mengikut tarikh haid terakhir beliau.

Tarikh yang diberi adalah tarikh 40 minggu usia kandungan.

Jika ibu tersebut tidak dapat memberi tarikh terakhir haid dengan pasti tarikh jangkaan adalah diberi berdasarkan pemeriksaan ultrasound.

Biasanya kepastian tentang tarikh jangkaan akan dibuat pada awal mengandung kerana pemeriksaan ultrasound pada masa itu adalah lebih tepat berbanding dengan pemeriksaan yang dibuat pada usia kandungan yang telah besar.

Persoalan yang sering ditanya apakah kandungan lebih hari itu satu masalah? Adakah ia berbahaya kepada anak yang dikandung?

Kandungan lebih hari sebenarnya bukanlah satu entiti yang baru. Risikonya telah di kenal pasati sejak tahun 1920 lagi.

Walau bagaimanapun entiti tersebut telah mendapat perhatian dari segi clinical significent sejak tahun 1960.

Kandungan lebih hari ini sering dikaitkan dengan placental insufficiency yang perlu mendapat tindakan sewajarnya.

Ini kerana keadaan ini boleh mengakibatkan kesan kematian perinatal yang tinggi.

Bayi yang terlebih matang (post mature) akan kelihatan kehilangan tisu lemak pada kulit, Kulit yang kelihatan merekah dan terdapat kesan meconium terlekat pada kulit tisu.

Masalah-masalah dan komplikasi-komplikasi yang berkaitan dengan kandungan lebih hari termasuklah:

* Asphyxia. 

Keadaan ini adalah keadaan di mana bayi dalam keadaan lemas (mungkin akibat dari kekurangan oksigen). Keadaan ini boleh menyebabkan kematian bayi atau boleh menimbulkan banyak komplikasi-komplikasi lain pada bayi di masa akan datang.

* Kecacatan kongenital.

Ini merupakan salah satu penyebab kandungan lebih hari. Sebagai contoh aenencephaly iaitu bayi tidak mempunyai tempurung kepala.

* Neonatal seizures. 

Sawan pada bayi yang baru lahir boleh berlaku dua hingga lima kali lebih kerap pada bayi yang lahir selepas 41 minggu. Keadaan sawan yang berterusan ini boleh menjejaskan fungsi otak bayi di masa akan datang.

* Intrauteine cot death. 

Keadaan di mana denyutan jantung bayi yang berhenti secara tiba-tiba tanpa sebab yang dapat dikesan dan mengakibatkan kematian.

* Meconium Aspiration Sydrome/Respiratory Distress. 

Keadaan di mana sistem pernafasan bayi yang lemah, terganggu dan terjejas akibat tertelan najis sewaktu dalam kandungan atau sewaktu kelahiran. Ini adakalanya boleh mengakibatkan bayi yang baru dilahirkan itu bergantung pada mesin pernafasan (ventilator).

* Kematian 

Masalah-masalah dan komplikasi-komplikasi tersebut patut di elakkan sebaik mungkin.

Setelah mengetahui risiko yang berkemungkinan terjadi pada bakal cahaya mata, apakah ibu-ibu masih mahu mengambil risiko tersebut setelah sekian lama di kandung?

Oleh yang demikian kebanyakan doktor akan melakukan proses induksi (Induction of labour) apabila seseorang ibu telah menjangkau tarikh jangkaan.

Atas pemeriksaan dan penilaian yang dibuat oleh doktor, biasanya perbincangan akan dibuat secara terperinci dengan pasangan tentang induksi tersebut.

Ini termasuklah kaedah proses dan komplikasi-komplikasi yang mungkin timbul.

Faktor Sebabkan Overdue

  • Sejarah keluarga. Sesetengah wanita mempunyai genetik untuk melalui kehamilan panjang. Jika ibu, nenek ataupun ahli keluarga terdekat yang lain pernah mengalami overdue lebih daripada dua minggu tanpa apa-apa masalah, maklumkan kepada doktor agar dia dapat melambatkan tempoh anda diberi ubat cetusan (induce).
  • Saiz kepala. Jika bayi anda mempunyai kepala yang besar berbanding saiz pelvik, ia mungkin tersekat. Apabila keadaan ini berlaku ia akan menyebabkan tubuh anda tidak menghasilkan hormon oksitosin yang dapat memulakan proses kelahiran.
  • Tiada kontraksi. Ada kalanya kehamilan boleh melebihi tarikh jangkaan apabila rahim anda tidak mengecut seperti yang sepatutnya berlaku.

sumber : http://bidanbersalin.blogspot.com/2010/08/overdue.html,  http://diari-aiman.blogspot.com/2011/02/risiko-kandungan-overdue.html

May 26

Bahaya air masak pada bayi bawah 6 bulan

Assalamualaikum…

Walaupun dah berkali2 di igtkan jgn beri bayi bawah 6 bulan minum air masak, namun masih ada ibu bapa yg masih amalkan beri air masak pd bayi mereka. Antara sbb desakan orang tua, nak kasi kuning si anak cepat baik, bilas tekak anak lepas minum susu, supaya anak senang buang air etc.

Kajian ini khas untuk bayi yang menyusu susu ibu sepenuhnya & yang menyusu formula.

Semoga info2 ini dapat menyedarkan ibu bapa kenapa pemberian air masak tidak digalakkan kepada bayi berumur 6 bulan ke bawah.
Continue reading

May 24

suntikan imunisasi pertama

Assalamualaikum…

dah lama tak menulis di sini. maaflah kepada yang tertunggu-tunggu. (ada ke ye?) huhuhu.

InsyaAllah hari ni nak share suntikan imunisasi pertama untuk baby. Kalau untuk pemakanan, selepas bayi ditahnik, kolostrum ibu adalah makan terbaik yang mengandungi antibodi untuk baby. Tetapi selain itu, tahu tak azan yang dikumandangkan di telinga baby pun salah satu suntikan imunisasi yang paling hebat untuk bayi. Bukan sahaja dari segi fizikal tetapi juga rohani.

Info ni saya dapat dari majalah Fardu Ain Jilid 17.
Continue reading

Mar 31

Sebab susu merudum

Assalamualaikum…

Maaflah, lama tak berupdate blog ni. Agak sedikit sibuk kebelakangan ini. huhu. Asyik cerita cara nak upkan susu, apa kata kali ni kita tengok pula faktor-faktor yang boleh menyebabkan susu merudum atau berkurangan.

  • Tidak mengosongkan payudara dengan betul dan kerap. Ini dah memang asas penyusuan. Kena kerap kosongkan payudara. Buatlah macam-macam cara untuk upkan susu pun tapi kalau benda paling asas ni tak buat makin lama akan makin berkurangan.
  • Kurang minum air masak. Bukan air yang manis-manis tu, air masak yang kena minum banyak. Sekurang-kurangnya 2 liter sehari ye.
  • Stress. Yup, bila kita stress boleh tengok hasil pam berkurangan. Saya pernah pam dapat 2oz je sedangkan sebelum tu tak pernah sampai macam tu.
  • Pengambilan makanan yang kurang berkhasiat. Bila makanan yang diambil kurang berkhasiat automatik tahap kesihatan ibu pun berkurangan, maka susu pun akan mula berkurangan. Kalau tak dapat penuhi piramid makanan, boleh ambil supplemen untuk mendapatkan khasiat sepenuhnya.
  • ibu tidak sihat. biasanya bila ibu tidak sihat, hasil pengeluaran akan sedikit berkurangan daripada biasa. sebab ibu pun tak larat kan.
  • Mengandung. Biasanya apabila mengandung susu ibu akan berkurangan disebabkan oleh hormon semasa mengandung.

Apa lagi ye? Setakat ni, itu je yang terfikir. siapa nak tambah silalah komen untuk menambah senarai yang ada di atas ya.

Feb 07

Bila bayi nak tumbuh gigi

Assalamualaikum…

Lately ni Muadz asyik demam. kejap demam kejap ok. Rasanya nak tumbuh gigi. Makan pun kurang. asyik nak menyusu je. bagi teether tak mau pula gigit. cuma nak gigit2 jari dia je. Semalam satu hari meragam. agaknya tak selesa kot. Hari ni saje cari pasal baby nak tumbmuh gigi. Ni amik dari website PAMA
Continue reading

Jan 24

Info tentang walker

Assalamualaikum…

Hari niterbaca info tentang walker. memang tak bercadang nak bagi Muadz naik walker tapi kadang-kadang bila dengar banyak sangat orang cakap, terfikir pula perlu ke?

minggu lepas ke klinik ada seorang kakak ni, sembang-sembang dan keluar isu walker. pastu dia pun cakap, laa.. tak masuk walker. patutlah lambat jalan. kesian dia. anak akak cepat je dah jalan. saya diamkan aje.
Continue reading

Jan 17

Perlukah Susu Lain Selepas 2 Tahun?

Perlu sangat-sangat-sangat. Entri kali ini saya nak cuba sedarkan masyarakat tentang pengambilan susu selepas terputusnya susu badan bagi ibu yang sudah pun selesai 2 tahun penyusuannya. Sesetengah pendapat mengatakan tidak perlu bergantung kepada susu sahaja kerana kalsium boleh juga di dapati daripada sumber makanan seharian tetapi bagaimana pula anak yang susah nak makan?

First, saya ucapkan terima kasih kepada mommylina kerana mengupas isu ini dengan lebih mendalam dan saya harap selepas ini ibu-ibu akan lebih jelas dengan misi mereka selepas 2 tahun.
Continue reading

Jan 14

Surah al-Insyirah buat penenang

Assalamualaikum….

Sekarang ni ramai betul orang yang tak sihat. Kami sekeluarga sendiri mengalami batuk-batuk. Di pejabat pun ramai yang batuk dan selsema.

Jumaat lepas Muadz satu hari menangis di Taska sampai pihak Taska tak tahu nak buat apa. Muadz demam dan batuk, jadi mungkin dia rasa tak selesa. Dia tak mahu minum, makan dan juga tidur. Asyik merengek sahaja. Jadi, saya terpaksa balik awal untuk ambil dia.

Setiap kali lepas batuk dia akan menangis, kesian sangat. Saya tepuk-tepuk di belakang badannya untuk melonggarkan kahak-kahak dalam dada. Ini yang diajar oleh seorang doktor kepada kami. Lekukkan tangan bentuk C dan tepuk belakang badan bayi. Kadang-kala dia akan muntah dan keluarkan kahak yang tersekat. Bila muntah biasanya bayi akan lega sedikit.

Sabtu ahad yang lepas memang mencabar. Muadz asyik merengek sepanjang hari dan tak mahu dengan orang lain. Seorang sahabat memberi tips supaya membacakan surah al-Insyirah. Alhamdulillah, bukan sahaja menenangkan bayi tetapi juga orang yang menjaganya.

Walau bagaimanapun, ayat al-Quran ni bukanlah tangkal atau jampi, ia
perlu difahami maksudnya supaya lebih terkesan di hati. Jadi, mari kita
lihat maksud surah al-Insyirah.

1. (Wahai Muhammad) bukankah Kami telah lapangkan dadamu?
2. Dan Kami telah ringankan bebananmu.
3. Yang telah memberatkan belakangmu.
4. Dan Kami telah angkatkan namamu (di dunia dan di Akhirat).
5. Sesungguhnya selepas kesukaran itu kemudahan.
6. Sesungguhnya selepas kesukaran itu kemudahan.
7. Oleh itu apabila engkau telah selesai dari kegiatan-kegiatan hidupmu,
maka usahakanlah kegiatan yang lain pula.
8. Dan kepada Tuhanmu tumpukan perhatian dan minatmu.

Saya dukung Muadz, tepuk belakangnya sambil bisikkan surah ini ke
telinganya. Sambil baca, teringat ujian yang diturunkan ke atas Nabi Muhammad s.a.w yang lebih berat lagi. Sedangkan saya cuma diuji sedikit sahaja. Bila sampai ayat 5 & 6, saya berhenti sekejap, tarik nafas dan berdoa semoga saya diberi kekuatan menghadapi ujian ini. Bila Muadz tak mahu berhenti menangis saya ulang-ulang surah ini sambil berdoa.

Alhamdulillah, hati saya cukup tenang. Hilang rasa nak marah dengan kerenah anak. Hilang rasa risau melihat anak yang tak tenang. Muadz sendiri seperti faham perasaan ibunya dan terlentok manja.

Saya juga amalkan sentiasa beri pesanan sambil usap kepala bayi. Tak kira semasa menyusu, bermain atau tidur. Ahad malam saya bisikkan padanya bahawa esok dia akan ke taska, ummi terpaksa kerja. Please be a good boy. Esoknya 2-3 kali saya telefon taska kerana risau. Tetapi Alhamdulillah walaupun masih belum baik sepenuhnya, Muadz mahu minum susu. Semalam, Muadz bertambah baik & ceria. Dah boleh senyum dan bermain.
Syukur.

Harap tips ini boleh membantu ibu-ibu lain juga. Yang penting kebergantungan kepada Allah ya.

Jan 12

bagi bayi makan awal

Assalamualaikum…

Lama tak update blog ni. Agak banyak sedikit kerja kebelakangan ni. Ada terbaca update seoragn sahabat yang mula beri anaknya makan kerana merasakan susu tidak cukup untuk bayi.

Sebenarnya bayi berusia 4-5 bulan, dah mula nampak jauh dan mula seronok belajar mencapai benda. Jadi, segala apa yang dia nampak semua nak dicapainya. Bagaimana pula kalau bayi meragam walaupun dah bagi minum?

saya pun pernah suatu ketika berlaku macam tu. Tapi dalam kepala tak pernah terfikir sebab susu tak cukup (konon positif sangatlah tu.. tongue ). Tapi cuma risau, kenapa dengan Muadz ni? Tak sihat ke? Last..last..saya layankan aje. sepanjang malam nak menyusu. bila lepas je menangis.

Kemudian baru saya tahu, mungkin Muadz mengalami Growth spurt. Dalam 2-3 malam juga Muadz asyik nak bergayut. Di Taska ok je pula.

Tapi sayangnya bila tengok, ramai dah start bagi anak makan awal. Memang bayi akan terima je. Tapi jangkamasa panjang, baru umur 30++ dah sakit badan macam-macam. Kebanyakkan institusi kesihatan seperti World Health Organisation, the American Academy of Pediatrics, Health Canada, Health Insite – Australia dan the Department of Public Health (U.K.) mencadangkan bayi diperkenalkan makanan pada usia 6 bulan. Boleh refer sini.

Banyak lagi link tentang memperkenalkan makanan kepada bayi. Kesian perut bayi yang kecil tu disumbat macam-macam kan. Sayangilah bayi anda kerana dia adalah amanah yang diberikan.

Jan 06

Keguguran rambut

Assalamualaikum…

Rasanya rata-rata ibu mengalami masalah keguguran selepas bersalin. Ada yang kata bila bayi mula main air liur, mulalah rambut gugur dengan banyaknya. Saya sendiri mengalami keguguran rambut yang teruk. Setiap kali mandi, penuh lantai tanda dengan rambut. bila pegang rambut banyak betul yang tertarik. Dah la rambut nipis, semua pun kata sampai nampak kulit kepala. Dah nak botak dah. huhuhu.

Dah pakai minyak rambut pun tak berkesan (tapi tak rajin sangat pakai sebenarnya. bila ingat je. tongue ) Jom kita tengok apa kata kellymom.
Continue reading

Dec 27

Soya boleh membanyakkan susu?

Assalamualaikum…

Salah satu makanan yang boleh membanyakkan susu adalah soya atau sumber protein yang lain. Sebab tu bila ambil ESP Shaklee pun dapat membantu membanyakkan susu. tapi kadang-kadang asyik minum soya suam atau ESP sahaja pun boring juga kan.

Apa kata kita cuba pelbagai resipi Taufufah? Taufu pun salah satu sumber protein tau. Boleh buat special macam kat hotel sket. Kalau berjaya boleh buat business. Mana nak dapat resipi banyak-banyak? Boleh klik banner di bawah.


Continue reading

Aug 09

Resipi ESP dan PD

Assalamualaikum..

Sejak dapat Energizing Soy Protein(ESP) dan Performance Drink(PD) hari tu, saya pun mula bermacam-macam cara nak minumnya.
1) 1 cawan air + 1 sudu ESP + 1 sudu PD
2) 1 cawan air + 3 sudu ESP
3) 1 cawan air + 3 sudu PD
4) 1 cawan air + anmum lacta + 1 sudu ESP
5) oren twister + 1 sudu ESP
(1 cawan air = 250ml)
Continue reading

Aug 04

Shaklee full set

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, semalam dah dapat Shaklee full set yang terdiri dari Set B + ESP + PD. Punyalah dapat kotak besar sebab dalam tu ada starter pack untuk member. macam mana nak jadi member? pakat ramai-ramai dengan kawan-kawan untuk beli lebih dari RM650, dapatlah membership free(untuk seorang sahaja ye). kalau siapa tak nak beli banyak-banyak tapi nak jadi member pun boleh juga tapi kena bayarlah.

Semalam try satu sudu ESP + 1 sudu PD campur dengan air. tapi dia still ada rasa serbuk. tak larut betul. maybe nak kena shake kot. nanti la beli bekas ada tutup untuk letak kat rumah. Rasanya? hmm..okla kot. boleh la untuk ditelan. tapi sebab ada rasa serbuk tu yang tak best sket.
Continue reading

Aug 02

Muadz demam

Assalamualaikum…

Semalam Muadz demam lagi. Kali ni badan dia lebih panas. hari tu tak demam pun, selsema je. kali ni memang demam, batuk dan selsema. batuk dia siap berbunyi macam ada kahak lagi. risau sungguh. tak tau la kenapa.

mungkin sebab sabtu malam tu pegi makan kat luar dan balik agak lewat kot. sebelum ni kalau keluar malam pun biasa duduk dalam bangunan, takde la kat luar. pengalaman pertama. terkejut kot. Tapi hari ahad tu juga perasan kat kaki dia macam ada kesan kena gigit serangga. mula-mula ingatkan nyamuk tapi macam lain. tanya hubby dia kata ni bukan kena nyamuk ni. ke sebab tu dia demam? alahai…kesiannya anak ummi.
Continue reading

Jul 29

Shaklee menguruskan badan?

Assalamualaikum…

Saya tidak pasti sama ada kenyataan di atas benar atau tidak tetapi saya hilang 3kg sejak makan shaklee! Selepas habis pantang saya tidak berharap berat saya akan turun walaupun saya memang mahu menghilang lemak-lemak degil yang ada pada badan. Saya naik 20++kg semasa mengandung, selepas melahirkan saya hilang 10kg dan semasa dalam pantang saya hilang 5kg. jadi saya perlu buang lagi 5++kg lagi.

Orang kata breastfeeding boleh membantu menguruskan badan. Mungkin itu juga salah satu faktor. menyusukan anak menjadi cepat lapar tetapi saya makan seadanya. saya masih makan nasi separuh kerana dah cukup mengenyangkan tetapi kalau diberi nasi penuh pun saya boleh habiskan. tongue
Continue reading

Jul 14

Bilik Menyusu dan Shaklee

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, sejak minggu lepas dah dapat access ke tingkat 4, di mana di dalam tu ada bilik untuk mengepam. sangat seronok sebab dekat. dapat jimat masa sikit. dan biliknya pun agak privacy, jadi tak perlu nak cover2 sangat, yang mana tambah melambatkan lagi.

kenapa saya sangat berkira dengan masa? sebab kerja saya kena sentiasa berada di meja sendiri. bila ada di meja baru ada kerja masuk. lagi lama saya hilang, lagi kurangla kerja saya tapi orang lain terpaksa terima banyak kerja untuk menggantikan saya. jadi, saya rasa tak seronok. sebab kerja pun amanah, menyusukan anak pun amanah juga yang paling penting amanah untuk menjadi khalifah di bumi Allah ini. kalau boleh, saya nak buat yang terbaik untuk semuanya. Tak tau la rekod saya macam mana sejak saya guna bilik tu. harapnya menepati kriteria yang diberikan.
Continue reading

Apr 22

Pemakanan dalam pantang

Assalamualaikum…

Akhirnya saya berjaya menyiapkan ebook Tips pemakanan dan resipi dalam pantang seperti yang dijanjikan. Lama betul berjanji, akhirnya baru nak siap. Salah satu sebabnya adalah kerana saya sendiri nak print untuk kegunaan saya semasa dalam pantang nanti. laughing Saya dah pun selamat print dan letak bersama-sama beg buku bayi yang saya akan bawa ke rumah mak nanti.

Saya letakkan semua maklumat yang saya dapat untuk penjagaan bayi dan ibu semasa dalam pantang dalam satu beg untuk memudahkan. Buku tu hanyalah hasil pencarian saya, bukan pendapat peribadi. Tetapi saya ada membuang dan menambah maklumat yang saya rasakan perlu dan sesuai dengan saya. Jadi, untuk orang lain mungkin terdapat sedikit perbezaan.
Continue reading

Mar 03

Berpantang

Assalamualaikum…

Alhamdulillah…Kebelakangan ni baby bergerak aktif. Dulu macam dah slow sikit. Risau juga. Ingat bulan ni nak buat check-up awal sikit sebab risau tapi lepas je dukung anak kakak ipar yang baru lahir tu terus aktif dia membuat somersault dalam perut. Kadang-kadang sampai perut berubah bentuk jadinya. Agaknya baby jeles kot ummi dukung baby lain. hee hee

Minggu lepas tengok kakak ipar yang masih dalam pantang di rumah mertua. Nak tengok juga cara berpantang. Mak mertua saya jenis tak kisah, ikut anak nak macam mana. Tapi yang saya nampak yang jaga betul adalah pemakanan. Hari-hari makan ikan haruan sahaja. Urut tu dah tentulah wajib dan memang dia ada sediakan air panas untuk mandian. Tapi mungkin juga sebab kakak ipar bersalin secara c-zer, jadi cara penjagaan agak berbeza.

Mak mertua saya memang jenis tak memaksa, dia cuma beri pendapat. Nak ikut atau tidak, terpulanglah. Dalam hal lain-lain pun macam tu. Mungkin agaknya cara begitu yang menyebabkan anak-anaknya berdikari dan sangat bertanggungjawab including my hubby. love struck (siapa lagi nak puji kalau bukan isteri sendiri kan.)

Tapi saya pula sangatla tak boleh makan benda yang sama lebih dari 2 kali. Terus dah tak lalu makan dan makin lama makan pun makin sikit. Macam sekarang dekat office ni, bila waktu rehat je mesti pening fikir nak makan apa. Walaupun memang banyak lauk tapi rasa macam dah try yang menarik semua, lama-lama mengadap lauk yang lebih kurang sama jadi tak bersemangat nak makan dah. Tapi kalau tak makan lapar pula. Jadi, makan aje la.

Mak saya pula memang tak mengamalkan pantang jadi dia pun tak tau macam mana cara berpantang. Cuma sikit-sikit mungkin. Masa kak long dulu dia ada juga tolong carikan tukang urut, yang lain kak long beli sendiri rasanya. Tapi mak sangat pentingkan penjagaan baby. Baby kena sapu minyak, bedung dan bengkung. Cara tidur baby kena betul.

Bagi saya pula, pantang tu sangat penting. Yelah, badan ni bukan nak pakai sekejap. Mak sendiri pun ada kata kalau tak pantang betul, dah tua sikit nanti macam-macam sakit. Jadi, saya memang cari sendiri cara berpantang. Cuma takkan saya nak masak, tunku sendiri. Terpaksa la hubby tersayang buatkan. hee hee Saya ada cari dan compilekan tips pemakanan dan resipi dalam pantang. InsyaAllah, nanti saya cuba share di sini untuk memudahkan orang lain tengok juga. Saya ingat nak print dan beri pada mak nanti. tongue Supaya taklah makan benda yang sama sahaja. Dulu, opah buatkan lada hitam dan ikan bilis digoreng tanpa minyak, makan dengan nasi. Tapi takkan hari-hari nak makan tu je? sad (Asyik ingat makan aje. tongue )

Saya juga dah plan nak beli set bersalin dan cari cara-cara berpantang yang lain. Ingat nak beli bulan ni tapi hubby kata beli bulan depan la. Macam awal lagi. Ada call beberapa tukang urut tapi belum buat desicion nak ambil yang mana. Saya memang jenis suka merancang. Masa kawen dulu pun mostly plan saya tapi of course la bincang dengan parents juga. Keperluan semua banyak cari sendiri macam baju, kek, hantaran, jurugambar. Agaknya sebab dah biasa buat semua benda sendiri masa di luar negara dulu.

Oh, saya ada jumpa cara berpantang untuk mereka yang bersalin c-zer. Harapnya saya bersalin normal. Boleh klik banner di bawah ni. Ada Ebook PANDUAN SELEPAS BERSALIN CESAREAN. Selain tu, boleh juga dapatkan tips-tips di bawah secara percuma.

  • Tips dan panduan menjaga luka pembedahan/cesarean. Dapatkan tips bagaimana menjaga luka pembedahan agar tidak terkena jangkitan dan bernanah!
  • Tips Menghilangkan Stretchmark / Kesan Regangan Kulit. Tips ini turut membantu dan menunjukkan kepada anda cara pencegahan yang berkesan!
  • Tips menghilangkan selulit. Selulit sebenarnya boleh menyerang sesiapa saja tidak kira sama ada anda seorang yang berbadan kurus atau gemuk. Tips ini pasti dapat membantu mengatasi masalah selulit yang anda hadapi!

Feb 25

Senaman Kegels

Masa ke kelas antenatal, salah satu senaman yang di ajar adalah senaman kegels. Ini ada info dari portal alam hamil.

Senaman ini adalah sesuatu yang harus dipelajari oleh setiap wanita mengandung kerana ia bukan sahaja mudah dipelajari malah boleh diamalkan di mana-mana sahaja. Senaman Kegels cuma memerlukan sedikit usaha namun ia memberi begitu banyak manafaat, anda sememangnya tidak mempunyai sebab untuk tidak mempelajarinya. Senaman ini menumpukan kepada otot pada pelvis, menolong menguatkan salur kencing, pundi kencing, rahim dan usus rektum.

Wanita hamil digalakan mebuat senaman ini kerana otot pelvis yang kuat akan menolong melancarkan kelahiran terutama semasa proses meneran. Lagipun, ia mengurangkan risiko untuk berlaku koyakkan semasa bersalin.

Semasa pantang, kegel boleh menolong anda pulih dari luka episiotomi dengan lebih cepat, menolong mengurangkan air kencing yang tidak terkawal dan menguatkan kembali otot-otot plevis anda.

Manfaat kegel bukan berhenti setakat itu:

  • Ia boleh mengelak dari mendapat rahim jatuh (prolapse) dimasa hadapan
  • Memudahkan anda mengalami klimaks semasa seks
  • Mengurang buasir

Bagaimana untuk membuat senaman Kegels?

Ia cukup senang dibuat:

  1. Kemutkan otot pelvis seperti anda mahu menahan air kencing
  2. Tahan selama 2-3saat
  3. Lepaskan ia perlahan-lahan dan rehat
  4. Buat 25 kali setiap kali tiga kali sehari pagi petang atau malam tidak kira dimana anda berada, sambil menonton TV, sambil memasak, mencuci kain dan sebagainya. Anda mungkin boleh meningkatkan masa kecutan sekiranya otot sudah menjadi kuat.
  5. Jangan kecutkan otot perut atau punggung semasa senaman ini. Ia tidak diperlukan semasa senaman kegel ini dan boleh mengelirukan anda tentang otot sebenar yang anda kecutkan.