Mar 10

Cloth diapering..

Assalamualaikum..

Dah balik rumah sendiri, makin busy uruskan rumah, anak-anak dan business, maka blog ni pun sedikit terabai. hehe. Alhamdulillah, sejak balik ke rumah lepas pantang, dah mula start cloth diapering Zilal. Rasa pening masa pantang sebulan setengah di rumah mak, lebih kurang 4-5 peket disposable diaper beli. Terasa sangat banyak betul duit keluar. Masa tu rasa tak confident nak pakaikan lampin basuh untuk baby. Lagipun kesian kat mak takut dia tak larat basuh. Mak basuh baju dan barang baby semua pakai tangan.

Balik rumah try cloth diaper yang ada kat rumah, yang muadz punya dulu. Sekarang Muadz dah tak mau pakai. Sejak dia 2 tahun dah pandai pilih, dia pilih nak pakai disposable diapers je. Lagipun masa tu tak fully CDing.  Masa pantang terasa banyak betul duit keluar untuk Disposable Diapers (DD) ni untuk baby dan Muadz.

Tapi bila try CD yang ada di rumah, banyak yang bocor sebab besar. Walaupun semuanya One size(boleh adjust size S,M,L) tapi still ada ruangan kat celah peha. Mungkin sebab peha dia masih kecil. Ada beberapa brand je yang fit untuk peha Zilal. Muadz dulu start masa dah 4 atau 5 bulan. Antara yang muat : lunatots, Weegro  dan babyland. coolababy kalau pakaikan 2 insert ok la tapi jadi sangat bulky.

zilal-CD

Semuanya pocket diaper kecuali weegro (AI2) sebab masa tu jenis-jenis lain tak berapa famous. Sekarang ni dah macam-macam jenama dan macam-macam jenis di jual di malaysia. Selepas tanya-tanya, ramai yang cadangkan prefold. Tapi mula-mula rasa risau nak beli, takut tak reti nak pakaikan. Tapi selepas banyak review dan cadangan kawan-kawan akhirnya saya beli 6 helai prefolds untuk cuba.

Cover weegro tu boleh guna jadikan cover. Malah Pocket CD yang lain pun boleh dijadikan cover cuma kalau basah kena tukar cover sebab dalamnya ada kain. Rasa macam lebih mudah sebab cuma perlu tukar prefold. Cover tak perlu tukar.

Tapi masa mula2 nak guna memang tak reti. Berapa kali cuba, macam tak fit dan macam2. Sampai baby sempat mengamuk. Huhu. Tapi lepas tengok semua video di bawah dan cuba lagi, alhamdulillah dah ok. Seronok pula nak ber’prefold.

Tapi sebab cover ada 2 je, yang lain tu actually poket CD. Rasa nak beli lagi cover tapi yang murah2 dan yang second hand je. Harap2 lebih mudah untuk travel lepas ni. Kalau tak, besar juga beg nak kena bawa pocket diapers tu semua.

Jan 10

Pelancaran Baby Kawaii Store

Assalamualaikum…

Alhamdulillah, setelah berhempas-pulas beberapa ketika berjaya juga siapkan Baby Kawaii Store dengan bantuan beberapa pakar. Itu pun ada juga lagi yang tak siap. Buat masa ni insyaAllah fokus kepada Cloth Diapers sahaja dulu. Bila dah berkembang, boleh tambah produk sedikit demi sedikit.

InsyaAllah more to natural produk. Oh, Shaklee still jalan juga. Sebab supplemen ni bukan sahaja bagus semasa mengandung tau, tapi juga masa berpantang dan menyusu. Tak perlu nak jamu-jamu. Ambil yang natural sahaja. (Shaklee dari bahan asli). Malah, kalau tak mengandung, berpantang dan menyusu pun, bagus ambil supplemen ni, lagi pula kehidupan kita yang semakin busy dan mengejar waktu. Tak sempat nak ambil makanan berkhasiat. Asyik beli yang segera atau makan yang dijual kat kedai yang mungkin letak banyak ajinomoto.

Untuk pembukaan ni , ada beberapa tawaran promosi dan pakej2 menarik. Jomlah visit ke

Terima kasih Kak Emma dari Deep Blue Eye yang sudi mereka logo di atas. Dan terima kasih juga kepada Imabiz yang sudi membetulkan template, letak background dan tambah function yang menarik di laman web tersebut.

 

InsyaAllah berusaha menuju ke arah menjadi business woman.   tongue

Sep 15

Cloth diapers : setelah sebulan

Assalamualaikum…

Dah sebulan lebih saya cuba guna CD secara bersungguh-sungguh bila baby ada di rumah. Iaitu masa malam je lah. weekend kalau kami keluar saya akan bawa 6 cloth diapers sahaja sebab muat-muat wetbag. hehe. yang lain tu still pakai pampers biasa. Hasilnya alhamdulillah, dari sebulan 2 peket pampers dah jadi 1 peket je. Setakat ni koleksi yang dah ada:
Continue reading

Jul 01

Shopping dalam pantang

Assalamualaikum..

Masa dalam pantang hari tu sempat shopping beberapa barang keperluan baby. Sekarang ni shopping pun boleh online kan. duduk rumah pun boleh habis beratus-ratus ringgit. Tapi insyaAllah, semua ada kegunaannya.

Banyak juga berhabis duit untuk barang baby ye. Antara barang yang dibeli Moms Precious Cooler Bag Set, bantal menyusu, set tilam kekabu, baju menyusu dan cloth diapers. banyak betul membeli-belah kan.
Continue reading