Nov 25

Cabaran relaktasi

Assalamualaikum..

 

Alhamdulillah, ilmu tentang susu ibu dah semakin meluas. Semakin ramai yang sedar kebaikan dan kepentingan susu ibu buat si kecil tercinta. Bagaimana sekiranya anda sudah memberhentikan penyusuan kerana kurang ilmu dan sokongan dan kini ingin menyusu semula? Proses menyusukan semula selepas memberhentikan penyusuan tidak kira sama ada sekejap atau lama dipanggil RELAKTASI. Perlu diingatkan bahawa semakin lama penyusuan diberhentikan semakin sukar untuk melakukan proses relaktasi. Ianya akan lebih mencabar.

Apa persediaan yang perlu ada?

  • Sikap – Ibu perlu bersikap tegas, sabar, mempunyai azam dan semangat yang kuat dan nekad. Ini kerana tanpa semangat yang kuat, ibu akan cepat mengalah apabila tidak berjaya menyusukan di awal percubaan.
  • Dompridone – Mulakan dengan mengambil Dompridone dibawah PENGAWASAN DOKTOR/KAUNSELOR PENYUSUAN sahaja. Pastikan dapatkan ia daripada doktor dan tidak mengambil ubat sesuka hati.
  • Pam payudara – sebaiknya dapatkan pam yang terbaik, jika mampu yang double-pumping. Ini kerana ibu akan memerlukan banyak tenaga untuk mengembalikan semula susu. Penggunaan pam akan lebih memudahkan.
  • Emosi – Ibu perlu bersedia dari segi emosi. Kebanyakan bayi akan menolak untuk disusukan secara direct dari payudara kerana terbiasa dengan puting botol susu. Jadi ibu perlu bersedia untuk ditolak oleh bayi. Jangan mudah sedih dan kesian. Sentiasa berfikiran positif.
  • Redha suami – sebaik-baiknya mulakan dengan mendapatkan redha suami. Apabila suami redha insyaAllah anda akan mendapat sokongannya. Ada suami yang tidak faham kepentingan susu ibu. Ibu boleh mulakan dengan bercerita tentang khasiat susu ibu kepada suami sedikit demi sedikit. Sebaiknya berceritalah semasa dia tengah relaks, tentu ibu lebih tahu emosi suami sendiri kan. Maklumkan juga bahawa suami bertanggungjawab memberi makanan terbaik untuk anak-anak. Apakah suami sudah bersedia sekiranya ditanya oleh Allah adakah dia sudah menjalankan tanggungjawabnya dengan memberikan yang terbaik?
  • Doa – Banyakkan doa dan dekatkan diri dengan Allah. Sesungguhnya setiap rezeki itu dari Allah.
Bagaimana untuk melakukan proses relaktasi?
1. Skin-to-skin contact – Banyakkan sentuhan kulit ke kulit dengan anak. Biarkan anak baring ke dada ibu tanpa pakaian. Biar bayi cuma berlampin sahaja dan ibu tak perlu berpakaian pinggang ke atas. Biarkan bayi mengingati semula bau ibu dan mengenali semula payudara ibu. Peluk dan usap dengan penuh kasih sayang.
2.  Kurangkan penggunaan botol – ajar anak minum guna syringe, sudu atau sippy cup. sekali sekala cuba suakan payudara untuk bayi menyusu.
3. Pam dengan konsisten – sebaiknya pam setiap 2 jam sekali pagi dan petang. Jangan ada rasa give up atau malas ya.  Peringkat awal ni sangat penting untuk pam dengan kerap dan konsisten. Teruskan pam walaupun hanya keluar angina atau susu hanya setitik dua.
4.  Pemakanan – Jaga pemakanan. Ambil makanan yang berkhasiat dan lengkap dengan sumber nutrien. Jangan skip makan.
5. Supplemen – Pengambilan supplemen dapat memastikan tubuh ibu lengkap dengan sumber nutrient penting terutama buat ibu2 yang tak sempat masak, atau yang kerap ambil makanan frozen. Ia juga memastikan ibu kekal sihat dan segar. Apabila ibu sihat, susu akan dapat dihasilkan dengan lebih lancar.
6. Dekatkan diri pada Yang Esa. Banyakkan buat solat hajat dan solat taubat. Kadang-kala mungkin kita diuji kerana dosa-dosa kita. Kerapkan berzikir dan berdoa.
Tips untuk menyusukan anak semula. 
Susukan bayi dengan separuh susu formula, kemudian tawarkan payudara kepada bayi.
Berikan latihan ini semasa bayi dalam keadaan relaks dan gembira.
Elakkan semasa bayi mengantuk, lapar atau tidak selesa.
Selamat kembali menyusukan!!

Kami ialah PENGEDAR SAH SHAKLEE anda di Bandar Saujana Putra! Sila SMS/ WhatsApp ke +6010-4289601 (Hanis) untuk self pick-up di Bandar Saujana Putra.

Your Shaklee Independent Distributor
Hanis Amin
♥ SMS | WhatssApp : 010-4289601
♥ Shaklee ID : 837662
♥ FB Page : http://www.facebook.com/HanisHealthyLife
♥ Email : hanisamin@gmail.com

Jan 20

Tips pump@work

Assalamualaikum..

Ramai yang mula berhenti menyusu sebaik mula bekerja dengan alasan susu kurang dan akhirnya habis. Ya, mula-mula kena faham asas penyusuan iaitu supply by demand. takde demand, takde supply. sebab tu kena pam juga di pejabat supaya sentiasa ada demand bahawa lebih susu diperlukan.

Tetapi ada juga yang rasa leceh nak pam di pejabat. hmm..yang itu tak dapat nak ditolong. kita dah bersusah payah 9 bulan mengandungkan bayi dan melahirkan, takkan tak nak bagi yang terbaik kan? insyaAllah diorang juga yang akan doakan untuk kita nanti bila kita mati. Jadi, berilah yang terbaik untuk anak kita supaya dia jadi yang terbaik. Tak kisah la sama ada dari segi didikan, makanan, penyusuan dan lain-lain.
Continue reading

Aug 18

Breastpump rosak?

Assalamualaikum..

Terkejut tengok tajuk? Baru 3 bulan guna takkan dah rosak kot. sebenarnya semalam tengok hasil sangat kurang. Dapat simpan stok 5oz. Biasa dapat simpan 10oz. Tapi sahur semalam memang tak berapa lalu makan. malam tu pula kurang minum air. so memang expected juga la. selsema dan sakit kepala tak baik lagi, so lagi malas nak fikir. maybe sebab malas makan ubat dan kurang minum air kot, tu yang makin lambat baik. huhuhu. tapi malam tadi dah telan ubat selsema dan panadol. pagi tadi pun amik juga ubat selsema. hari ni macam ok sket je.
Continue reading

Jul 27

BF baby mahal?

Assalamualaikum..

Ada yang beranggapan BF baby memerlukan perbelanjaan yang besar. (terutama kalau anda membaca blog saya.  tongue  ) saya memang cepat  teruja dengan benda yang saya minat dan sanggup berbelanja sekiranya saya rasa benda yang dibeli itu berbaloi.

Untuk barangan mengepam seperti set Medela FS, ice pack, botol MLO, bantal menyusu dan banyak lagi, saya sanggup berbelanja kerana saya yakin ianya akan digunakan untuk jangkamasa yang panjang. Saya jarang membeli handbag dan kasut kerana yang ada masih boleh dipakai. nanti kalau tukar-tukar handbag tentu ada sahaja benda yang tertinggal. kasut saya ada 3 pasang iaitu sepatu, sandal dan selipar. cukuplah tu.
Continue reading

Jul 23

Medela Hands-free kit vs hands-free pumping bra

Assalamualaikum..

Sebelum ni ada cerita sedikit tentang hands-free kit medela ni. Tapi tak review banyak sangat. Sebenarnya selain rasa leceh nak pakai tali-tali tu, saya rasa macam tak ketat. bila bergerak dia mudah tertanggal. memang tak boleh bergerak banyak. Itu antara sebab lain saya beli hands-free pumping bra tu.


Medela hands-free kit

Continue reading

Mar 29

Dah dapat Pump

Assalamualaikum…

Alhamdulillah, Jumaat lepas dah dapat pun Medela Freestyle Breastpump yang dibeli. Tapi tak habis bayar lagi, ada 2 bulan lagi. Excited sangat jumaat lepas sampai tak sabar-sabar nak balik dan tengok.

Sampai je kat rumah, kami suami isteri berebut nak buka, macam dapat hadiah pula. laughing

Medela Freestyle Breastpump

Tangan yang sentiasa memberi sokongan

Medela FS Breastpump

Inilah set yang saya dapat kecuali botol MLO tu

Dengan excitednya ada la try pasang dan pakai tapi takut nak pakai lama-lama. Tak terasa sampai dia mengepam pun sebab takut. heheh. Nanti lepas bersalin baru trylah. Saya baru nak baca manual, hubby dah pasang pump tu semua dan suruh try. (Siapa yang lebih excited ni sebenarnya? tongue )

Medela FS Breastpump

Boleh juga guna dengan botol MLO

Botol MLO tu nak guna untuk buat stok insyaAllah. 2oz je setiap satu tu. Yang lain-lain maybe akan guna bekas dadih kecil. Dah beli dalam 20 bekas. Cukup dulu la kot sementara pantang kat rumah mak. kalau perlukan lagi, nanti minta je hubby belikan lagi.

Alhamdulillah, barang-barang keperluan semua insyaAllah dah ready. Barang emergency pun dah siap, tapi tak masuk kereta lagi. Oh ye, semalam saya join gathering Support Group Meeting susuibu.com. Entrynya ada di sini. First time pegi ala-ala gathering dengan orang-orang yang tak kenal macam ni.

Nov 19

Medela Freestyle Breastpump

Assalamualaikum…

Alhamdulillah, semalam selepas berfikir panjang dan berkira-kira telah menjoinkan diri(ada ke istilah ni?) dalam kutu Medela Freestyle(FS) yang ada di MYLILAIDA. Sangat teruja dan seronok walaupun lambat lagi nak dapat iaitu akhir bulan Mac. sempat la sebulan lebih kurang nak godek-godek dan tengok-tengok kot. Takut kalau beli awal-awal dah ke mana-mana pula. Dah la nanti sibuk nak pindah dan sebagainya.

Mula-mula cadang nak beli Spectra 3 full set sebab itu yang paling murah. Dan nampak kat office ni pun ramai yang pakai tu. Tapi kalau boleh nak juga yang boleh tak perlu pakai eletrik. Kot-kot sampai tempat yang takde plug, susah pula. Akhirnya bertemula dengan Medela FS ni. Dan dari review yang banyak-banyak kat susuibu itu, akhirnya teruja sebab multifunction. Nak beli cash macam tak mampu. Cari-cari ada jumpa kutu yang agak murah. Alhamdulillah, rezeki baby kot.

Sebelum ni fikir nak try beli spectra dulu, kemudian bila ada rezeki lebih baru beli medela FS ni. tapi bila fikir balik nak beli dua lagi la mahal. baik beli yang memang dah berkenan terus supaya tak menjadi masalah di kemudian hari. Walaupun sedikit mahal, insyaAllah sangat berguna. Yang paling penting bermanfaat untuk baby.

Dapat sekali bag dan set cooler dia. Senang sket dah lengkap satu set. bag dia tu macam boleh jadi handbag sekali je. boleh tak sumbat benda2 lain sekali dalam tu ye? hehe. Info tentang Medela FS ni:

Features and Benefits

* Hands-free accessories – provides the freedom for true pumping mobility
* Rechargeable battery – allows for 3 hours of pumping time per charge
* Small and lightweight – weighs less than 1 pound and can fit in the palm of your hand
* 2-Phase Expression® technology — smart and powerful pumping that is proven to mimic a baby’s natural nursing pattern and get more milk in less time
* LCD screen, digital display — lit screen provides a digital display that can also be used as a nightlight for those late pumping sessions
* Memory button — allows mom to save her favorite pumping pattern for ease and efficiency for the next pumping session
* Cute tote bag — holds pumping essentials and more. All of the coordinating accessories are removable, so tote can be used separately.

What’s Included

* Freestyle Breastpump
* 1 set of tubing
* 2 SoftFit™ breastshields
* Breastshield Spare Parts Kit
2 Breastshield bodies; 2 Membranes; 2 Back Caps
* Support belt & extension
* Hands-Free Kit
2 Replacement adapters; 2 Small (yellow) straps; 2 Large (gray) straps
* 2 Replacement bra adapters – universal
* 2 Replacement bra adapters – hook & eye
* 4 – 5 oz. Containers
* Power cord & charger
* Cooling element
* 4 Solid lids
* 1 Rechargeable battery

Warranty

60 days for parts & battery
1 year for pumps and motor

Diambil dari blog Mylilaida juga. Kat situ ada juga jual botol BPA. Macam agak murah. Tapi takpe, fikir-fikir dulu.

Weekend ni insyaAllah nak cuba pergi melawat kedai susuibu di bangi. Kalau boleh nak tengok barang-barang ni secara live. Boleh juga tanya apa-apa yang patut. Yelah, first time mother. Banyak juga benda yang nak kena belajar ni.