Jan 20

Tips pump@work

Assalamualaikum..

Ramai yang mula berhenti menyusu sebaik mula bekerja dengan alasan susu kurang dan akhirnya habis. Ya, mula-mula kena faham asas penyusuan iaitu supply by demand. takde demand, takde supply. sebab tu kena pam juga di pejabat supaya sentiasa ada demand bahawa lebih susu diperlukan.

Tetapi ada juga yang rasa leceh nak pam di pejabat. hmm..yang itu tak dapat nak ditolong. kita dah bersusah payah 9 bulan mengandungkan bayi dan melahirkan, takkan tak nak bagi yang terbaik kan? insyaAllah diorang juga yang akan doakan untuk kita nanti bila kita mati. Jadi, berilah yang terbaik untuk anak kita supaya dia jadi yang terbaik. Tak kisah la sama ada dari segi didikan, makanan, penyusuan dan lain-lain.
Continue reading

Jan 17

Perlukah Susu Lain Selepas 2 Tahun?

Perlu sangat-sangat-sangat. Entri kali ini saya nak cuba sedarkan masyarakat tentang pengambilan susu selepas terputusnya susu badan bagi ibu yang sudah pun selesai 2 tahun penyusuannya. Sesetengah pendapat mengatakan tidak perlu bergantung kepada susu sahaja kerana kalsium boleh juga di dapati daripada sumber makanan seharian tetapi bagaimana pula anak yang susah nak makan?

First, saya ucapkan terima kasih kepada mommylina kerana mengupas isu ini dengan lebih mendalam dan saya harap selepas ini ibu-ibu akan lebih jelas dengan misi mereka selepas 2 tahun.
Continue reading

Dec 21

Susu bertambah dengan ESP

Assalamualaikum..

Sejak berpindah office, hasil mengepam pun semakin berkurang. yelah, dulu dapat pam 4 kali sehari. Sekarang 3 kali sahaja. Setiap kali pam, hasil pun dah kurang. kalau dulu sekali pam boleh dapat 10oz atau lebih. Tapi sejak pindah ke office baru, dapat 5oz atau 6oz je.

Untuk bekal muadz ke taska terpaksa ambil stok dari peti ais atas. Saya start tambah Alfalfa dari 2biji sehari ke 4 biji sehari tapi macam tak banyak beza. Tak lama lepas tu saya order pula ESP. Dulu memang pun dah ada beli tapi dah habis. dan ambil masa yang agak lama nak beli semula kerana ada sedikit masalah kewangan.
Continue reading

Oct 28

Growth spurt?

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, semalam Muadz dah genap 6 bulan exclusive breastfeeding. boleh kira exclusive ke? selain dari masa awal-awal Muadz minum susu formula sket, lepas tu semua alhamdulillah, minum susu ibu sepenuhnya.

Hari tu macam beriya nak bagi dia makan tapi macam tak sempat pula. so maybe lambat sket la muadz start makan. (sudu muadz pun takde lagi tongue ) kat rumah memang takde sudu plastik so kena juga beli sudu untuk muadz.
Continue reading

Oct 25

Anak lapar, susu tak cukup

Assalamualaikum…

Ramai sangat yang cakap rasa susu tak cukup dan anak sering lapar terutama sekali semasa dalam pantang. Tapi tahukah, bila kita setkan mind kita bahawa susu mungkin tak cukup maka itulah yang kita rasakan. Tapi sebenarnya perut baby sangat kecil. baby yang baru lahir, perutnya hanyalah sebesar buah cherry. sanggup ke kita sumbat susu banyak-banyak kat dia? dan disebabkan perut baby yang kecil ni maka dia cepat kenyang dan cepat lapar kembali. sebab tu kena susukan dia sekerap yang mungkin.
Continue reading

Oct 13

Jadual pam yang baru

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, seperti yang ditulis di sini, dah selamat pindah rumah weekend lepas. office dah selamat pindah 2 minggu lepas. Alhamdulillah..

Sekarang ni office dengan rumah 15 minit tapi dah mula kena drive sendiri sebab hubby still kerja kat KL. lagi pun sekarang ni parking dah free jadi takde alasan la. sebelum ni parking rm24 untuk 8 jam. jadinya tak boleh la nak pam dalam kereta lagi sebab kena drive sendiri. takpelah, berdikari sikit.
Continue reading

Oct 08

Air susu ibu

Assalamualaikum..

Semalam seperti biasa lepas solat Zohor, saya memulakan aktiviti mengepam. Disebabkan dah berpindah ke office baru, saya pam di surau sahaja sebab masih belum ramai orang dan surau dekat.

Masa pam ada seorang akak tanya, anak berapa bulan. Saya jawab 5 bulan. Dia kata anak dia dah 4 tahun tapi masih minum susu ibu. Tak mahu berhenti. Dia sempat juga bagi tips, kalau rasa susu kurang pergi urut. Mungkin ada yang tersumbat. Kalau tidak pun, urut boleh melancarkan lagi aliran darah untuk keluar susu.
Continue reading

Oct 01

Bayi minum banyak

Assalamualaikum…

Saya ada dapat email, ada seorang sahabat yang anaknya minum banyak dan dia masih belum sempat buat stok. hantar ke taska 6x3oz dan semuanya habis. saya pun mula terfikir, anak saya minum sikit sangat ke? tapi bila dengan saya ok je. poo poo dia pun ok. tapi memang dah biasa macam tu dari mula hantar. saya tengok memang kebanyakkan orang bagi 6x3oz, lebih bilangan botol pun ada.
Continue reading

Sep 28

Mula kerja, susu kering

Assalamualaikum…

Sebelum ni banyak mitos yang saya baca tentang susu ibu daripada blog-blog lain. ada yang pernah diberitahu anak mereka kurus sebab tak cukup khasiat, di mana susu ibu tak cukup untuk anak dan macam-macam lagilah.

dari segi saya sendiri, orang sekeliling tak pernah pula cakap keburukan susu ibu. Malah bila tengok anak saya yang bulat tu ada yang kata ‘minum susu ibu ye, patutla.’ Ramai yang kata badan anak saya tegap sebab minum susu ibu. Dibandingkan dengan ada bayi yang bulat juga tapi badan lembik-lembik.
Continue reading

Aug 24

pengurusan EBM di taska

Assalamualaikum…

Semalam terpaksa membuang 3 bekas EBM dalam bekas dadih tu. Lebih kurang 5 1/2 oz terpaksa dibuang sebab dah expired. rasanya lepas ni pun ada yang bakal menyusul. lupa pulak nak ambil gambar sebelum buang.

hubby kata membazir je. baik bagi kat taska. hmm…ada juga terfikir, membazir buang EBM tu. sebelum ni ada bincang dengan kawan, nak jadikan anak dia anak susuan sebab susu dia sikit dan dia kena top-up formula. daripada top-up formula pilihan yang lebih baik adalah susu ibu dari ibu lain. tapi hubby dia macam tak setuju dan nak cuba juga. Yelah, ibu dia pun sedih sebab tak dapat nak bagi susu dia sepenuhnya.
Continue reading

Aug 17

Susu kurang di bulan puasa?

Assalamualaikum…

Tentu ramai ibu yang risau kalau susu kurang di bulan puasa. sebelum ni takde la nak fikir sangat pun. tapi selepas beberapa hari puasa, ada nampak effect sikit bergantung pada cara pemakanan masa sahur. So pemakanan sangatlah penting untuk wanita yang menyusukan anak.

Sabtu lepas terlepas waktu sahur, bangun je dengar azan tapi tawakkal aje la. bila dah petang-petang tu memang terasa kekeringan. Muadz pula asyik nak menyusu. agaknya dia tak puas kot sebab susu tak banyak. sebab sehari sebelum tu, hasil pam di waktu petang memang sangat kurang berbanding selalu. by 6.30 saya dah start rasa seram-sejuk dan pening-pening. rasa sayang nak berbuka sebab lagi sikit je lagi. by pukul 7 badan dah menggigil sikit. bila bangun je dari duduk rasa macam nak pitam sikit. masa tu memang berdoa je semoga Allah kuatkan diri ini. Alhamdulillah berjaya juga habiskan puasa. berbuka terus makan 2 biji kurma dan minum Shaklee ESP+PD dan air masak yang agak banyak. kemudian, solat maghrib dan makan nasi.
Continue reading

Jul 27

BF baby mahal?

Assalamualaikum..

Ada yang beranggapan BF baby memerlukan perbelanjaan yang besar. (terutama kalau anda membaca blog saya.  tongue  ) saya memang cepat  teruja dengan benda yang saya minat dan sanggup berbelanja sekiranya saya rasa benda yang dibeli itu berbaloi.

Untuk barangan mengepam seperti set Medela FS, ice pack, botol MLO, bantal menyusu dan banyak lagi, saya sanggup berbelanja kerana saya yakin ianya akan digunakan untuk jangkamasa yang panjang. Saya jarang membeli handbag dan kasut kerana yang ada masih boleh dipakai. nanti kalau tukar-tukar handbag tentu ada sahaja benda yang tertinggal. kasut saya ada 3 pasang iaitu sepatu, sandal dan selipar. cukuplah tu.
Continue reading

Jul 14

Bilik Menyusu dan Shaklee

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, sejak minggu lepas dah dapat access ke tingkat 4, di mana di dalam tu ada bilik untuk mengepam. sangat seronok sebab dekat. dapat jimat masa sikit. dan biliknya pun agak privacy, jadi tak perlu nak cover2 sangat, yang mana tambah melambatkan lagi.

kenapa saya sangat berkira dengan masa? sebab kerja saya kena sentiasa berada di meja sendiri. bila ada di meja baru ada kerja masuk. lagi lama saya hilang, lagi kurangla kerja saya tapi orang lain terpaksa terima banyak kerja untuk menggantikan saya. jadi, saya rasa tak seronok. sebab kerja pun amanah, menyusukan anak pun amanah juga yang paling penting amanah untuk menjadi khalifah di bumi Allah ini. kalau boleh, saya nak buat yang terbaik untuk semuanya. Tak tau la rekod saya macam mana sejak saya guna bilik tu. harapnya menepati kriteria yang diberikan.
Continue reading

Jul 08

Susu Apa Terbaik Selepas Anak 2 Tahun Breastfeeding???

Saya rasa masih ramai ibu yang masih keliru tentang keperluan pemakanan bayi. Pemikiran dan pandangan masyarakat kita telah terlalu ‘terpesong’ dengan saranan dan iklan yang berleluasa di TV, surat khabar mahupun radio di mana anak ‘sangat perlu minum susu’ dan akan kekurangan zat pula jika tidak mengambilnya.

Ada sebab kenapa anak yang disusui dengan susu ibu tidak gemar mengambil susu formula pada mana-mana peringkat:
Continue reading