Nov 25

Cabaran relaktasi

Assalamualaikum..

 

Alhamdulillah, ilmu tentang susu ibu dah semakin meluas. Semakin ramai yang sedar kebaikan dan kepentingan susu ibu buat si kecil tercinta. Bagaimana sekiranya anda sudah memberhentikan penyusuan kerana kurang ilmu dan sokongan dan kini ingin menyusu semula? Proses menyusukan semula selepas memberhentikan penyusuan tidak kira sama ada sekejap atau lama dipanggil RELAKTASI. Perlu diingatkan bahawa semakin lama penyusuan diberhentikan semakin sukar untuk melakukan proses relaktasi. Ianya akan lebih mencabar.

Apa persediaan yang perlu ada?

  • Sikap – Ibu perlu bersikap tegas, sabar, mempunyai azam dan semangat yang kuat dan nekad. Ini kerana tanpa semangat yang kuat, ibu akan cepat mengalah apabila tidak berjaya menyusukan di awal percubaan.
  • Dompridone – Mulakan dengan mengambil Dompridone dibawah PENGAWASAN DOKTOR/KAUNSELOR PENYUSUAN sahaja. Pastikan dapatkan ia daripada doktor dan tidak mengambil ubat sesuka hati.
  • Pam payudara – sebaiknya dapatkan pam yang terbaik, jika mampu yang double-pumping. Ini kerana ibu akan memerlukan banyak tenaga untuk mengembalikan semula susu. Penggunaan pam akan lebih memudahkan.
  • Emosi – Ibu perlu bersedia dari segi emosi. Kebanyakan bayi akan menolak untuk disusukan secara direct dari payudara kerana terbiasa dengan puting botol susu. Jadi ibu perlu bersedia untuk ditolak oleh bayi. Jangan mudah sedih dan kesian. Sentiasa berfikiran positif.
  • Redha suami – sebaik-baiknya mulakan dengan mendapatkan redha suami. Apabila suami redha insyaAllah anda akan mendapat sokongannya. Ada suami yang tidak faham kepentingan susu ibu. Ibu boleh mulakan dengan bercerita tentang khasiat susu ibu kepada suami sedikit demi sedikit. Sebaiknya berceritalah semasa dia tengah relaks, tentu ibu lebih tahu emosi suami sendiri kan. Maklumkan juga bahawa suami bertanggungjawab memberi makanan terbaik untuk anak-anak. Apakah suami sudah bersedia sekiranya ditanya oleh Allah adakah dia sudah menjalankan tanggungjawabnya dengan memberikan yang terbaik?
  • Doa – Banyakkan doa dan dekatkan diri dengan Allah. Sesungguhnya setiap rezeki itu dari Allah.
Bagaimana untuk melakukan proses relaktasi?
1. Skin-to-skin contact – Banyakkan sentuhan kulit ke kulit dengan anak. Biarkan anak baring ke dada ibu tanpa pakaian. Biar bayi cuma berlampin sahaja dan ibu tak perlu berpakaian pinggang ke atas. Biarkan bayi mengingati semula bau ibu dan mengenali semula payudara ibu. Peluk dan usap dengan penuh kasih sayang.
2.  Kurangkan penggunaan botol – ajar anak minum guna syringe, sudu atau sippy cup. sekali sekala cuba suakan payudara untuk bayi menyusu.
3. Pam dengan konsisten – sebaiknya pam setiap 2 jam sekali pagi dan petang. Jangan ada rasa give up atau malas ya.  Peringkat awal ni sangat penting untuk pam dengan kerap dan konsisten. Teruskan pam walaupun hanya keluar angina atau susu hanya setitik dua.
4.  Pemakanan – Jaga pemakanan. Ambil makanan yang berkhasiat dan lengkap dengan sumber nutrien. Jangan skip makan.
5. Supplemen – Pengambilan supplemen dapat memastikan tubuh ibu lengkap dengan sumber nutrient penting terutama buat ibu2 yang tak sempat masak, atau yang kerap ambil makanan frozen. Ia juga memastikan ibu kekal sihat dan segar. Apabila ibu sihat, susu akan dapat dihasilkan dengan lebih lancar.
6. Dekatkan diri pada Yang Esa. Banyakkan buat solat hajat dan solat taubat. Kadang-kala mungkin kita diuji kerana dosa-dosa kita. Kerapkan berzikir dan berdoa.
Tips untuk menyusukan anak semula. 
Susukan bayi dengan separuh susu formula, kemudian tawarkan payudara kepada bayi.
Berikan latihan ini semasa bayi dalam keadaan relaks dan gembira.
Elakkan semasa bayi mengantuk, lapar atau tidak selesa.
Selamat kembali menyusukan!!

Kami ialah PENGEDAR SAH SHAKLEE anda di Bandar Saujana Putra! Sila SMS/ WhatsApp ke +6010-4289601 (Hanis) untuk self pick-up di Bandar Saujana Putra.

Your Shaklee Independent Distributor
Hanis Amin
♥ SMS | WhatssApp : 010-4289601
♥ Shaklee ID : 837662
♥ FB Page : http://www.facebook.com/HanisHealthyLife
♥ Email : hanisamin@gmail.com

Feb 21

Teknik penyusuan untuk ibu baru..

Assalamualaikum..

Alhamdulillah Jumaat lepas dan semalam, saya sempat ziarah 2 orang sahabat saya yang baru melahirkan bayi. Kedua-duanya ada beberapa masalah penyusuan tetapi bersemangat kuat untuk menyusukan bayi sepenuhnya. Memang pelbagai masalah boleh dihadapi terutama sekali untuk ibu yang baru pertama kali menyusukan bayi.

Teringat pengalaman sendiri dulu. Walaupun dah pergi kelas penyusuan, baca pelbagai ilmu dan info tetapi teori tak sama dengan praktikal. Bila bayi lahir, baru saya tau, cara pegang bayi untuk menyusu tak sama dengan dukung bayi biasa. Memang terasa sangat kekok, tak tau macam mana nak pegang. Baby (Muadz) pula tak berapa pandai menyusu dan hospital pula bukan rakan bayi. Awal2 dah bawa lari baby dan kata ibu perlu berehat. Jadi saya memang menghadapi masalah di awal2 penyusuan Muadz. Bila cuba latch on terasa macam tak betul. Dan saya pandai pegang guna tangan kanan sahaja, bila pegang tangan kiri jadi kekok dan rasa macam bayi nak jatuh.

Alhamdulillah, ada juga yang cuba membantu. Lama-kelamaan, alhamdulillah semakin biasa dan semakin pandai.

Jadi, hari ini saya nak share video tips-tips penting ini untuk ibu baru.

Nak tengok video boleh klik di http://www.youtube.com/watch?v=WTioJEOT2HU

Tips penting :

  1. Jangan tunggu sehingga bayi menangis
  2. Duduk selesa dan letak bantal di atas peha dan di belakang badan
  3. Seluruh badan bayi perlu menghadap payudara, bukan hanya pusingkan kepala
  4. Biar bayi buka mulut dengan luas supaya bayi masukkan aerola, bukan sekadar puting ke dalam mulut
  5. Bawa bayi ke payudara, bukan payudara ke bayi. Pastikan postur badan betul dan selesa untuk elak kesakitan jangka panjang
  6. Bayi mungkin akan minum 5-50 minit setiap kali dan setiap setengah hingga sejam di awal kelahiran

Satu lagi yang penting adalah cara latch on yang betul. Jom lihat video ini

http://www.youtube.com/watch?v=6Hdhiii573A

Semoga bermanfaat buat ibu-ibu baru mahupun yang lama..

 

Boleh baca maklumat tentang penyusuan dan supplemen di Hanis Healthy Life

Feb 19

Cabaran Penyusuan – Milk Blister

Assalamualaikum…

Dalam penyusuan memang pelbagai cabaran yang akan dihadapi oleh ibu-ibu. Salah satunya Milk Blister.

Apa itu Milk Blister? (turut dikenali sebagai Nipple Bleb)
Secara ringkasnya, ia adalah baki susu yang tertinggal dan diselaputi epidermis. Kalau check di nipple akan ada benda putih.  Ini pula dari Kellymom

A milk blister, or blocked nipple pore, is also called a bleb or nipple blister, or simply milk under the skin.” It occurs when a tiny bit of skin overgrows a milk duct opening and milk backs up behind it. A milk blister usually shows up as a painful white, clear or yellow dot on the nipple or areola (see photo), and the pain tends to be focused at that spot and just behind it. If you compress the breast so that milk is forced down the ducts, the blister will typically bulge outward. Milk blisters can be persistent and very painful during feeding, and may remain for several days or weeks and then spontaneously heal when the skin peels away from the affected area.

Atau bahasa mudahnya macam ada susu tersumbat. Bila dipicit susu tak keluar dan akan rasa agak sakit.

Antara punca Milk Blister :

  1. Susu keluar secara berlebihan
  2. Tekanan ke atas kawasan tersebut
  3. Cara lekapan bayi yang tidak betul

Sekiranya dibiarkan berterusan, mungkin akan menyebabkan bengkak susu dan mastitis.

Antara cadangan cara mengatasinya :

1. Tuam payudara dan kawasan yang sakit dengan tuala suam panas sebelum dan selepas menyusukan bayi.

2. Gosok/Berus lembut puting payudara dengan kain yang diletakkan minyak zaitun

3.  Guna jarum yang bersih dan telah disterilize untuk ‘cungkil’ milk blister tersebut

4. Lebihkan pam/menyusu sebelah yang tersumbat untuk menggalakkan milk blister keluar.

5. Supplemen Lecithin dipercayai membantu dan menghalang masalah berulang

6. Urut payudara, aerola dan puting dan minyak yang mengandungi ekstrak biji anggur

sumber : http://kellymom.com/bf/concerns/mother/nipplebleb/

Boleh juga cuba Shaklee Lecithin untuk membantu. Boleh makan dan sapu pada tempat yang berkenaan.

sumber : http://healthy.babykawaiistore.com/lecithin/cabaran-penyusuan-milk-blister/

 

Selamat mencuba!

Feb 07

Persediaan penyusuan sejak dari hamil..

Assalamualaikum..

Ada ibu-ibu yang marah bila ada yang keluar kenyataan semua ibu mesti dapat menyusukan bayinya atau bila keluar isu tiada istilah tak cukup susu. Saya yakin Allah jadikan manusia ni sangat unik dan terselit pelbagai kebaikan dan hikmah dalam setiap kejadiannya. Memang ada ibu-ibu yang tak dapat menyusukan kerana masalah-masalah tertentu. Tapi kita diminta berusaha bersungguh-sungguh dalam setiap apa yang kita lakukan sebelum mengalah tak kiralah semasa study, masa bekerja untuk menjadi ibu, menjadi seorang hamba Allah yang taat dan dalam segenap kehidupan. Hanya Allah yang tahu sama ada kita dah betul-betul berusaha atau masih ada lagi yang belum kita cuba. Wallahualam.

Saya cuma kongsikan dari pembacaan dan pengalaman saya. Selepas segala usaha, mungkin anda perlu merujuk kepada yang lebih pakar sekiranya masih ada masalah. Bagi saya persediaan untuk menyusu ni bermula sejak hamil. Bagaimana?

1. Setkan niat dan azam

Setkan niat dan azam untuk menyusu sejak dari hamil. Sentiasa berfikiran positif bahawa anda akan dapat menyusukan anak. Menyusukan anak adalah salah satu suruhan Allah.

Para ibu hendaklah menyusu anaknya selama dua tahun penuh, iaitu bagi yang ingin menyempurnakan penyusuannya. Apabila kedua-duanya ingin memberhentikan (sebelum cukup tempoh dua tahun) dengan kerelaan kedua-duanya dan melalui perbincangan, maka tidak ada dosa bagi kedua-duanya.”
Al-baqarah, 233

Saya tak berapa pandai bahasa arab, tapi pernah dengar seorang ustazah kata, ayat ni ayat arahan sebenarnya. Cuma mungkin bila kita baca dalam bahasa melayu tak macam arahan sangat. Dalam bahasa arab kan ada fe’el mardhi, fe’el amar. Saya pun tak berapa tahu. Jadi, bila arahan kena buat sedaya-upaya macam solat, puasa etc. Tapi ayat tu disambung dengan sedikit keringanan iaitu kalau nak berhentikan penyusuan (kalau ada masalah tertentu) boleh berbincang sesama suami isteri dan lepas bincang dan rasa itu keputusan terbaik maka takde dosa. (Jadi kalau tak bincang dan buat keputusan tak nak menyusu adakah berdosa? Wallahualam. Kena tanya pada yang pakar.)

Pilihan kedua kalau tak boleh menyusu adalah memilih ibu susuan. Tapi kena hati-hati juga,

Imam Ali bin Abi Thalib a.s berkata :
Hati-hatilah kalian dalam memilih ibu susu untuk anak kalian kerana air susu yang diminumnya akan mempengaruhi jalan kehidupannya. [12]

Jadi, pilihlah ibu susuan yang beriman kerana ia salah satu faktor yang mempengaruhi selain dari didikan ibu bapa tersebut sendiri. Dan juga untuk menjaga keturunan. Takut nanti bila dah besar terkawin dengan saudara susuan pula. Cuma sekarang ni sebab dah banyak sangat dimomokkan dengan susu formula, jadi mungkin tekad kita tak cukup kuat sebab dalam minda dah ada, ‘takpe, nanti beli susu formula sebagai back up in case kalau tak cukup susu’.

2. Ikuti kelas penyusuan

Ramai yang rasa menyusu adalah perkara semula jadi. Walau bagaimanapun, di zaman serba mencabar ni dengan ibu yang bekerja dan pemakanan yang tak berapa sihat (junk food, fast food, makanan tin, perasa pewarna tambahan dll) penyusuan susu ibu jadi mencabar dan ramai yang mengalami masalah di tengah jalan.

Jadi sebaiknya pergi la kelas penyusuan semasa hamil. Boleh pergi ke hospital dan klinik kerajaan untuk dapatkan secara percuma. Tapi saya lebih galakkan pergi yang berbayar yang mana speakernya kaunselor laktasi. Memang terasa berbeza. Memang doktor dan nurse pun diberi pengetahuan susu ibu tapi doktor pun ada doktor biasa dan ada doktor yang pakar dalam bidang tertentu. Bila berjumpa dengan kaunselor laktasi, yang memang pakar dalam bidang penyusuan tentulah berbeza.

Masa Muadz dulu saya pergi kelas berbayar dianjurkan oleh susuibu.com bersama suami. Memang best. Diajar pegang bayi, cara perah susu secara manual, kenapa sokongan suami & keluarga penting, dan macam-macam lagi. Perbincangan pula secara 2 hala. Rasa memang sangat berbaloi pegi walaupun berbayar. Alhamdulillah, masa tu pergi dengan suami jadi suami pun dapat ilmu sekali dan menyokong sepenuhnya. Berbeza dengan klinik kerajaan yang saya pergi masa anak kedua ni, kelas dihadiri oleh ramai ibu jadi komukasi hanya sehala. Dan banyak diberikan teori2 sahaja. Tiada perbincangan dan suami tak boleh join sekali ya. Jadi, kalau mampu cubalah hadiri kelas berbayar bersama suami.

3. Tambah ilmu penyusuan.

Selain kelas boleh tambah ilmu dengan search internet dan ikuti forum2. Malah sekarang ni dah banyak blog tulis tentang penyusuan. forum pun ada. Bila kita banyakkan membaca, boleh baca pengalaman ibu-ibu yag hadapi masalah dan boleh tahu cara nak atasinya.

4. Amalkan pemakanan sihat. 

Insya Allah bila kita amalkan pemakanan sihat semasa hamil dan semasa menyusu, badan akan lebih mudah untuk menghasilkan susu. Kita pun lebih sihat dan kurang letih. Pastikan keperluan kalsium dan juga protein dalam badan mencukupi. Saya pilih untuk ambil supplemen Shaklee kerana dah rasa perbezaan bila tak ambil supplemen mahupun bila ambil supplemen lain. Terpulang pada anda memilih cara tersendiri.

5. Simpan nombor telefon peer kaunselor

Kadang-kadang walaupun dah banyak membaca tapi bila bayi lahir mungkin kita akan hadapi masalah untuk menyusukan. Kalau nak telefon pakar laktasi boleh juga tapi biasa mereka cas bayaran sebab menggunakan khidmat kepakaran mereka. Peer kaunselor ni pula ibu-ibu yang volunteer menjadi rakan ibu untuk membantu penyusuan. Mereka diberi latihan khas dan ada ikuti kursus2 tertentu.

Jadi, simpan nombor telefon peer kaunselor berdekatan anda. Saya sendiri masa muadz ada telefon dan minta peer kaunselor datang sebab saya rasa cara saya pegang bayi semasa menyusu tak betul. Saya risau bayi tak dapat susu secukupnya. Lebih-lebih lagi bila pegang tangan kiri untuk susukan yang belah kiri, rasa kekok sangat. Dan tak tau nak letak tangan bayi kat mana sebab rasa tangan bayi menghalang mulut bayi untuk sampai ke payudara. hehehe. Kelakar je rasa.

Peer kaunselor datang tengok cara saya pegang dan betulkan sikit2. Dia juga ajar position kalau nak menyusu baring, siap anak dia yang 5 tahun tu jadi model lagi. Kemudian, dia juga bantu sebab saya kata sakit masa pam pakai medela FS. Alhamdulillah. Bersyukur dapat bantuan ibu ini.

6. Banyakkan berdoa

Sentiasa berdoa dipermudahkan proses penyusuan. Allah itu sangat baik. Dia suka dengar kita berdoa dan merayu padaNya. Dia suka dengar suara hamba-hambaNya. Jadi dekatkan diri kepada Allah ya. Sesungguhnya Dia Maha Pemberi Rezeki.

Mungkin banyak lagi persediaan yang anda boleh lakukan dari segi minda, emosi, fizikal dan lain-lain.

Selamat menyusukan bayi anda!! Semoga bayi anda dapat yang terbaik.

Feb 05

Pemakanan ibu menyusu…

Assalamualaikum..

Adakah makanan yang tidak boleh diambil oleh ibu menyusu?

SERINGKASNYA, NO – TAK ADA APA
Makanlah apa yang ibu suka makan. Malah, jika anda makan makanan favourite dengan rasa gembira dan mengekalkan mood itu hingga waktu menyusu atau memerah, besar kemungkinan milk production anda akan turut meningkatkan secara semulajadi. Ini kerana, mood dan emosi mempengaruhi production ibu.

Tentunya susu anda susu yang berkualiti walau apapun yang anda makan, kerana susu dihasilkan bukan melalui diet anda. Tetapi ini bukanlah bermaksud ibu2 boleh makan apa sahaja makanan bergula, berkanji dan makanan yang “sedap tetapi tidak sihat”. Ini kerana makanan berkanji, bergula akan menghasilkan “empty calories” Dan dalam masa yang sama, kelenjar mamari (kelenjar utk menghasilkan susu) akan menggunakan semua vitamin, mineral dan protein dari kalori “kosong” tadi utk keperluan penghasilan susu.Anda akan hanya merasa letih dan “used up” tetapi berat tidak akan berkurangan dek penggunaan kalori tadi. Malah akan bertambah berat

Seorang ibu akan menghasilkan 600-1000 ml (20-35 oz) dalam masa 24 jam ~ bergantung kepada umur, saiz dan permintaan dari bayi. Dan setiap 1000 ml susu yang terhasil akan memerlukan 1000 kalori untuk tenaga dalam susu dan tenaga ini digunakan untuk menghasilkan susu. Ini belum dihitung kalori yang diperlukan utk tenaga oleh tubuh si ibu. Dan ingat ya, bukan semuanya di dapati dari diet si ibu, sesetengahnya di dapati dari simpanan lemak di dalam badan ibu semasa mengandung. :-)

Saya ingin tekankan sekali lagi bahawa amaun makanan dan apa jenis makanan yang di ambil oleh ibu tidak sesekali akan mempengaruhi kuantiti mahupun kualiti susu yang dihasilkan. Dalam erti kata lain “minum air banyak untuk hasilkan susu banyak atau harus makan banyak untuk banyakkan susu”. Tidak sesekali dan tiada kaitan. :-)

Semasa menyusu, badan ibu memerlukan lebih protein dan kalsium. Dengan mengambil makanan yang sihat dan baik adalah “hadiah” buat diri sendiri sebenarnya. :-) Mengambil makanan mengikut piramid makanan membantu anda mengetahui jenis2 makanan yang perlu di ambil dalam setiap hidangan.

Susu ibu walau bagaimanapun, tetap yang terbaik, bernutrisi dengan tahap imun yang tinggi walaupun anda tidak mengamalkan pemakanan yang sempurna. Apalagi jika anda mengamalkan pemakanan yang sempurna. Pengambilan vitamin dan supplemen adalah sokongan kepada pemakanan yang tidak seimbang dan membantu kesihatan ibu dan menyumbang pada peningkatan taraf hidup secara keseluruhan.

Walau bagaimanapun, pengambilan vitamin sendiri akan meningkatkan kepekatan darah si ibu maka sebab itu la si ibu perlu mengamalkan pengambilan air kosong yang seimbang dan tidak kurang 3L sehari jika amalkan vitamin.

ALAHAN DAN BAYI
Dalam sedap-sedap ibu makan tu, kena juga perhatikan sama ada anak yang disusui ada  mengalami alergic terhadap makanan tersebut. Selalunya tidak. Namun, kalau dah setiap kali makan, memang anak tunjukkan tanda alahan seperti naik ruam, cirit birit dan sebagainya, jadi kenalah hindarkan makanan tersebut. Ikan yang biasanya mengadungi kandungan merkuri tinggi juga harus dielakkan sama ada ibu menyusu atau mengandung lagi. Samalah juga dengan makanan-makanan yang sejuk atau berangin. Ada sesetengah bayi akan cepat kembung selepas menyusu jika ibunya makan makanan berangin.

Protein mampu disalurkan pada bayi melalui susu ibu. Jadi, jika anak alah pada protein lembu, ibu pun perlu pantang protein lembu. Juga kekacang jika memang ada sejarah keluarga yang alah. Untuk mengetahui, boleh test sendiri dengan kadar yang sedikit atau jumpalah doktor. Pastikan anda catat keadaan anak supaya senang nak beritahu doktor dan elakkan makanan tersebut.

ADA KESAN TAK KALAU IBU MENYUSU AMBIL SUPPLEMEN?
Yang PASTI khasiat dan kecergasan dari pemakanan vitamin akan dapat dinikmati oleh ibu.

Vitamin B Complex dan Vitamin C adalah jenis larut air. Jadi, ia boleh meningkatkan kuantiti susu sehingga satu tahap. Namun, lepas tu, kalau kita up pun Vitamin C tu, tak adalah kuantiti susu akan turut bertambah. Kekerapan menyusu dengan betul dan efektif yang akan membantu meningkatkan pengeluaran susu ibu.

Vitamin larut lemak iaitu Vitamin E & A perlu dikawal dan mengikut sukatan yang betul. Ini kerana ia memberi kesan pada susu manusia dan boleh memudaratkan bayi jika berlebihan.

Kalau ibu tu tak ambil daging sebab vegeterian, sebaiknya tambah vitamin B 12 dalam diet.

Rujukan ini adalah dari www.kellymom.com

KOMPOSISI SUSU IBU
Jadi, memanglah pengambilan supplemen akan mempengaruhi komposisi susu ibu walaupun hanya minor. Namun, susu ibu tetap yang terbaik berbanding susu formula tidak kira ibu mengambil supplemen atau tidak dan tidak kira  ibu mengambil pemakanan yang seimbang atau tidak.

VITAMINS

The amount and types of vitamins in breast milk is directly related to the mother’s vitamin intake.  This is why it is essential that she gets adequate nutrition, including vitamins.  Fat-soluble vitamins, including vitamins A, D, E, and K, are all vital to the infant’s health.  Water-soluble vitamins such as vitamin C, riboflavin, niacin, and panthothenic acid are also essential.  Because of the need for these vitamins, many healthcare providers and lactation consultants will have nursing mothers continue on prenatal vitamins.

Rujukan ini adalah dari http://www.americanpregnancy.org

Jadi, jangan jadikan alasan untuk tidak menyusukan anak kita kerana kita tak sunggup berjauhan dengan makanan kegemaran kita atau tak mampu beli supplemen. Anda tetap dapat menikmati makanan kegemaran anda dan menyusukan bayi dengan gembira.

Supplemen pula membantu supaya kita boleh fokus, mengawal stress dan cergas sepanjang masa.  Jadi, tak adalah alasan tak nak pumping. Jangan cari alasan tapi carilah punca dan jalan penyelesaian pada setiap masalah kita.

sumber : MamaQaireenSarakids

Saya memilih untuk mengambil supplemen Shaklee. Anda bagaimana?

Jan 31

Bayi tak kenyang.. tak cukup susu..

Assalamualaikum..

Ramai ibu yang baru melahirkan anak risau tentang anak kecilnya yang tidak cukup susu. Ada antara kawan-kawan yang tidak yakin susu ibu dapat memenuhi kantung perut dan mengenyangkan bayi mereka.

Ramai juga antara mereka tidak tahu, bahawa saiz perut si kecil yang baru lahir tidak lebih dari sebesar guli kecil ataupun sebiji kacang kuda (5-7ml).

Kurangnya kesedaran tentang saiz perut bayi baru lahir, maka ramai ibu yang tidak yakin untuk menyusukan anak mereka kerana menyangka susu yang mereka hasilkan tidak sebanyak susu formula dalam botol kecil yang mereka buat.

Menurut Puan Rita Rahayu, seorang pakar laktasi bertauliah, bayi kecil yang baru lahir tidak memerlukan kuantiti susu yang terlalu banyak kerana saiz perutnya yang sangat kecil.

Mengetahui tentang itu, ‘badan ibu’ hanya menghasilkan antara 20-30 ml yang sebenarnya sangat banyak untuk seorang bayi. Ye la, cuba bayangkan saiz perut si kecil yang hanya 5-7ml kapasitinya dan kuantiti kolostrum yang 4 – 5 kali ganda banyaknya. Bukankah lebih dari cukup?

Jadi, soal susu tidak cukup untuk bayi baru lahir seharusnya tidak timbul. Badan ibu secara semulajadinya mengetahui apa yang diperlukan oleh bayinya. Kuantiti susu ibu yang diminum oleh anak secara susuan terus tidak semestinya sama dengan kuantiti susu yang diperah.

Jadi, jika anda mahu menyusukan anak secara eksklusif, tambahkan pengetahuan dengan menghadiri kursus penyusuan yang banyak dianjurkan oleh badan-badan swasta dan juga hospital kerajaan.

Lengkapkan diri dengan maklumat penyusuan dengan sebaiknya supaya azam untuk menyusukan anak secara eksklusif tidak terbantut di tengah jalan dek kekurangan ilmu. Ibu-ibu perlu ingat, menyusukan anak di waktu zaman sebegini perlu dilakukan dengan ilmu penuh di dada.

Ramai juga ibu yang merasakan susu tak cukup kerana bayi asyik terjaga dan tidak tidur lama. Susu ibu mudah dihadamkan oleh bayi, oleh itu bayi akan lebih kerap menyusu dalam masa sejam setengah atau 2 jam sekali. Berikan susu sekurag-kurangnya 8-10 kali sehari untuk bayi anda.

 

Selamat Menyusukan Anak Anda. Tiada yang lebih baik dari susu ibu…

 

sumber : http://www.iluvislam.com/keluarga/ibu-bapa/1471-saiz-perut-bayi.html

 

 

Jan 17

Berpantang tradisional, berpantang moden

Assalamualaikum..

Tengah berpantang ni mood asyik cerita tentang berpantang je. Ada yang berpantang secara moden dan ada juga yang berpantang secara tradisional. Bagi saya, kedua-duanya ada kebaikannya yang penting kita tahu untuk apa tujuan sesuatu itu dilakukan. Cara saya berpantang ada gabungan moden dan juga tradisional. oh, ada juga yang tak percaya dan tak berpantang langsung.

Ini cara saya, mungkin lain orang, lain caranya.

1. Berurut

Bagi saya berurut lepas bersalin ni penting. Yelah, masa pregnant badan kita semua mengembang dan longgar-longgar untuk bagi laluan pada baby. Dan semasa proses kelahiran pula, kita guna tenaga yang banyak untuk push baby keluar. Yang bersalin czer pun sebenarnya menggunakan tenaga dalaman mereka tapi mungkin tak terasa sebab kena bius. Jadi, saya rasa sangat penting untuk berurut dan membetulkan kembali urat2 saraf.

Untuk ibu yang baru pertama kali bersalin, mungkin ada yang tak berapa keluar susu kerana urat tak lancar dan lubang tak terbuka. Ada bidan yang pandai urutkan. Bukan orang lepas bersalin je, kalau ada sakit-sakit badan nak pergi berurut pun boleh. Tapi penting untuk jadi orang yang betul-betul pandai urut. Bukan sekadar sapu-sapu aje. Dan juga tidak disertai dengan bacaan-bacaan dan amalan-amalan yang pelik dan bercanggah dengan Islam.

2. Bertungku & bertuam

Saya baru tahu bertungku & bertuam tu adalah 2 benda berbeza. Ingatkan sama je. bertungku ni memang best. Lebih-lebih lagi bila orang buatkan. Rasa nak tertidur je. Bertungku memastikan urat2 darah kita kembang dan dapat mengalirkan darah dengan baik. Sebab tu digalakkan juga madi air suam panas, minum & makan panas-panas. Bila salur darah kecil dan sempit, macam-macam penyakit boleh jadi tau.

 

3. Pakai bengkung

 

Ini untuk memastikan badan kita shape up degan cepat. Yelah, masa mengandung dah mengembang sekembangnya, kena la kucupkan kembali bahagian2 yang kembang. Kalau biasa-biasa, sure rasa malas je nak berbengkung atau berkorset. Masa ni je la nak buat secara intensif. Biasa saya akan pakai bengkung sampai 3 bulan. Dulu masa dah start kerja pakai bengkung moden jenis zap tu.

 

 

4. Makanan Tambahan

Masa Muadz ambil sejenis herba dalam set bersalin. Tapi tak boleh tolerate. Perut asyik memulas-mulas nak ke tandas. Baby pun cirit-birit dan start ada kuning sikit. Terus stop da breastfeed baby banyak-banyak. Alhamdulillah, baby ok. Kali ni berpantang dengan supplemen Shaklee. Saya ambil vita lea, b compleks, vitamin C, Zinc complex dan ostematrix. Lepas 2 minggu baru cuba ambil ESP. Alhamdulillah, walaupun makan sikit2 je time pantang ni tapi rasa bertenaga. :)


Jamu a big NO NO for me. Jamu ni bersifat panas. Dan kebanyakan jamu ni untuk kebaikan ibu tapi bagi effect kurang baik pada bayi. Mungkin orang zaman dulu masa tu fikir nak cantikkan balik ibu je tapi terlupa pasal bayi. Dan mungkin masa tu sedang sibuk semua orag promosi susu formula. Wallahualam. Tapi insyaAllah saya cuba untuk tak ambil jamu.

5. Minuman harian

Saya ada ambil teh herba akar kayu untuk hilangkan haus dan beri kesihatan masa pantang. Air sentiasa ambil panas-panas, hirup guna sudu. Minum air masak pun saya minum panas-panas. Kenapa orang tua-tua tak bagi minum air banyak-banyak? Lepas bersalin kan ada kena jahit kat bawah tu. Jadi, kalau banyak minum air, maka keraplah kita nak ke tandas. Jadi, lambatlah baik luka tu. Ada juga yang kata nanti badan kembang air.

Jadi, bila kita minum secara perlahan-lahan, badan lebih mudah menyerap air untuk kegunaan badan sendiri. Dan lambat la sikit nak proses untuk sampai ke buah pinggang seterusnya untuk dibuang. Tapi jangan minum air sikit sangat ya. Nanti badan sendiri yang letih dan sukar nak susukan bayi pula.

Amalan saya :
breakfast : segelas air masak panas bersama vita lea & vitamin C.
Jam 10 pagi : Segelas teh herbanika panas
Lunch : Segelas air masak panas bersama b complex & zinc
5 petang : Segelas Teh herbanika panas
Dinner : Segelas air masak panas bersama 2 biji ostematrix
Sebelum tidur : Segelas air masak suam bersama 2 biji ostematrix

Kalau in between tu terasa haus, saya akan minum 1/2 gelas air masak suam/panas. Kadang-kadang ada juga buat air oren sunquick panas. Dan sekarang ada tambahan ESP pula. Jadi, at least 6-10 gelas air juga sehari kan.

6. Makanan harian

2 minggu pertama, mak kata makan benda kering-kering dulu. Nasi dengan ikan/ayam/daging bakar. Sebab yang sama seperti di atas. Lepas tu baru ada masak sup sayur ke masak singgang atau rebus dan lain-lain. Bab makan ni jaga juga supaya tak makan ikan-ikan yang gatal. Telur dan seafood a big NO NO. Banyakkan makan halia dan lada hitam untuk panaskan badan. Tapi jangan terlebih panas pula, takut kesian bayi pula nanti.

Lepas habis pantang pun kena jaga juga makan sebab menyusukan anak. Bila nak cuba sesuatu, try sikit dan tengok ada kesan negatif tak pada bayi. Ini yang mak saya ajar. Ada orang yang lepas pantang terus hentam semua. Last2 badan pun terkejut dan tak boleh tolerate. Jadilah demam dan sakit sana-sini. Jadi buat apa pun biar berpada-pada ya.

Ops terlupa, sentiasa berstokin supaya kaki panas dan badan tak masuk angin serta kena sejuk lantai. Inilah amalan berpantang saya. Anda macam mana?

Apa pun yang kita buat biarlah kita tak sekadar ikut-ikut tapi kita tambahkan ilmu di dada untuk tahu kebaikan dan manfaat sesuatu. Zaman sekarang ni informasi di hujung jari. Tapi saya ni memang suka bertanya dari kecil. Masa mak suruh pakai tudung saya tanya kenapa kena pakai tudung. Kakak-kakak saya ikut je tak berani tanya apa-apa pun. hehe

Jom berpantang…  big grin

Mar 08

Weaning-off process

Assalamualaikum…

Alhamdulillah, lagi 2 bulan Muadz dah pun nak masuk 2 tahun. Hari ni, saya officially stop pump@work. Dah setahun lebih mengangkut beg pam, tiba2 hari ni rasa macam kosong plak. Sebelum ni memang dah banyak sangat cari proses untuk cerai susu. Tapi tak jumpa yang saya nak cari.

Saya percaya cerai susu ni satu proses. Bukannya bila kita target sampai 2 tahun then terus minta anak berhenti menyusu dan ganti dengan yang lain. Banyak yang saya jumpa adalah cara supaya anak dah tak mahu menyusu direct. Macam2 la, ada yang letak ubat gigi dan macam2 pada B supaya anak tak menyusu dah.

Tapi, pada saya yang penting adalah apa pengganti yang sesuai untuk si kecil dan bagaimana proses itu berlaku. Yelah, sebelum ni menyusu badan so semua khasiat makanan yang kita makan, insyaAllah dia pun dapat. Tak perlu nak risau sangat. Kalau kita makan vitamin dia pun dapat juga sikit. Tetapi bila dah tak menyusu, maka kadang2 banyak la penyakit datang seperti sembelit, cirit-birit dan lain2.

Proses cerai susu ni sebenarnya bermula dari anak 1 tahun, iaitu apabila dia sudah mula makan. kemudian, sedikit demi sedikit kuantiti makanan berubah. Saya mula bagi muadz minum air lain selain susu ibu dan air masak mula usia setahun 6 bulan. Saya juga mula beri Meal Shake (multivitamin) dan OmegaGuard bila Muadz usia setahun.

 

Mula2 bagi susu kotak dutch lady. Tapi dari pembacaan susu kotak tu susu proses takut tak sesuai dengan bayi. Jadi saya mula beli susu kambing fresh. Alhamdulillah, senang didapati di jusco Midvalley. Disebabkan suami kerja berhampiran situ, memang minta dia aje la belikan.

Sekarang ni selain susu kambing fresh saya bagi juga susu ILHAM. Bila ada kat rumah pula cuba distract dia dengan buat benda lain selain nak menyusu. Malam akan beri dia makan sampai kenyang supaya dia tak menyusu lama masa nak tidur. Basically, inilah proses yang saya buat.

1 tahun :

  • Perkenalkan supplemen Meal Shake dan OmegaGuard. Meal shake tu saya bancuh utk diri sendiri dan bagi dia 1-2 sudu kecil sahaja. Omega Guard pula saya pecahkan letak atas sudu dan bagi sebulan 1-2 kali sahaja.
  • Perkenalkan nasi lembut dan mee.

1 tahun 6 bulan :

  • Perkenalkan minuman susu selain susu ibu iaitu susu kambing segar. Tapi seminggu 1-2 botol je.
  • Makanan, dah hampir semua masuk. Walaupun cuba sedaya -upaya elak coklat dan junk food.

1 tahun 8 bulan :

  • Perkenalkan minuman manis yang lain iaitu air oren, air sirap tapi still akan banyakkan minum air masak.
  • Susu ke taska dari 3ozx6 dah jadi 4oz x 3 botol. Minum susu masa nak tidur je.

1 tahun 9 bulan :

  • Perkenalkan susu tepung ILHAM. Alhamdulillah, muadz tak sembelit. So bekal ke taska 1 botol susu ILHAM, 1 botol susu ibu, 1 botol susu kambing. Kadang2 habis 3 botol, kadang2 2 botol je.
  • Kat rumah pun menyusu bila nak tidur sahaja.

1 tahun 10 bulan :

  • Dah mula cakap2 kat muadz yang dia dah besar. kena minum susu dalam cawan.
  • Berjaya tidurkan tanpa susu 2 kali. hehehe. InsyaAllah akan usaha lagi.
  • Makan malam agak berat. Mula beri minuman yogurt.

Harapnya Muadz dapat khasiat sepenuhnya. Dalam susu ILHAM tu saya campurkan juga sikit meal shake. Tapi kadang2 rasa best je bila tengok dia menyusu.

Dulu2 suka sembang2 dan bagi nasihat masa dia menyusu sambil usap2 kepala dia. Dia pun pandang je muka sambil angguk2 sikit2. Rasa comel sangat. Kadang2 suka membaca masa menyusu, jadi sekarang ni dia pun pantang tengok buku, mesti nak duduk dan ‘baca’.

Saya tahu ada je yang extended breastfeed tapi saya ada reason tersendiri untuk cukupkan penyusuan hingga 2 tahun. Memang itu pun target saya. Anak makin membesar, dia semakin kenal perbezaan tubuh lelaki dan wanita. Jadi perlu jaga juga.

Mungkin juga Allah belum beri rezeki Muadz dapat adik untuk saya kembali fokus peranan sebagai isteri kepada suami. Apa pun perancangan Allah itulah yang terbaik.

Semoga bermanfaat untuk mereka yang dalam proses yang sama..

Jan 16

Nak banyakkan susu masa dalam pantang…

Assalamualaikum…

Dah lama tak update tentang penyusuan di sini..

Semenjak saya berniaga Shaklee, banyak ragam ibu-ibu yang saya jumpa. Alhamdulillah, ia mengajar saya supaya lebih banyak menambah pengetahuan supaya dapat consult ibu-ibu dengan baik. Malah ia juga banyak mengajar saya untuk bersabar dan banyak mendidik nilai-nilai dalam diri.

Mungkin kerana itulah Rasulullah mengatakan 9 daripada 10 pintu rezeki adalah dengan berniaga. Malah mengajar saya supaya lebih dekat dengan Allah, dan yakin bahawa rezeki itu sepenuhnya milik Allah. Rezeki tu bukan sahaja wang, tapi juga kesihatan, makanan dan apa sahaja yang kita dapat manfaat darinya.

Ramai ibu-ibu yang menghubungi saya untuk banyakkan susu masa dalam pantang, atau lepas bersalin terus nak banyak susu. Perkara paling asas yang perlu difahami adalah konsep asas penyusuan susu ibu iaitu demand vs supply, semakin kerap payudara dikosongkan semakin banyak susu yang akan terhasil. Bukan bila makan shaklee, lepas bersalin terus susu turun mencurah-curah ya.

Penghasilan susu juga bergantung pada hormon, jadi selepas melahirkan badan akan develop keupayaan untuk menghasilkan susu. oh ya, tak lupa juga perut bayi baru lahir sangat kecil, cuma sebesar 1 biji kacang pea. Jadi kalau susu turun mencurah2 tercekik la dia. Hebatnya kuasa Allah, susu akan terhasil mengikut keperluan bayi. Semakin besar perut bayi, dia akan minum lebih banyak lagi, maka susu pun akan terhasil dengan lebih lagi.

Bila payudara kerap dikosongkan ia akan menghantar signal kepada otak bahawa lebih banyak susu perlu dihasilkan kerana sentiasa ada demand. Sebab tu kalau perasan bila kita kerap miss masa pam, atau pam lambat dari biasa, maka penghasilan akan berkurangan sedikit demi sedikit. Ambillah sebanyak mana milk booster pun, sekiranya konsep asas ini tidak difahami, ia tidak akan dapat membantu anda untuk jangkamasa panjang.

Supplemen Shaklee membantu ibu kekal sihat dan segar kerana memenuhi semua nutrient yang diperlukan. Apatah lagi masa berpantang banyak makanan yang tak boleh dimakan. Jadi, bagaimana nak dapat khasiat? Maka, bila ibu sihat dan segar, ibu pun akan lebih gembira dan positif dan susu pun akan lebih mudah terhasil.

Sebab tu banyak feedback yang kami terima bahawa dengan pengambilan Shaklee, susu bertambah banyak. Sebenarnya ia bertindak tidak secara direct. Anda akan dapati banyak lagi kesan-kesan positif yang lain.

 

Untuk menjayakan penyusuan susu ibu, fahami dulu asas penyusuan ya..

 

Selamat berjaya!!

Nov 22

Berhentikan penyusuan susu ibu?

Assalamualaikum…

Sedar tak sedar dah 2 bulan rupanya saya tak menulis dalam blog ni. Sejak start business Shaklee, memang agak busy sikit. Di sana pun memang sesuai untuk ibu-ibu menyusu, berpantang, mengandung dan lain-lain produk kesihatan. Lebih kurang sama macam isi blog ni. Cuma di sini, lebih kepada cerita personal sekali-sekala.

Alhamdulillah, insyaAllah bulan January nanti akan officially launch Baby Kawaii Store pula. Kedai menjual Cloth Diapers. Harapnya sempat betul2 launch bulan January nanti.

Penat juga jadi ibu yang bekerja + part time business ni. InsyaAllah akan menuju ke arah full time business bila target tercapai. Doakan saya ye. Sedar tak sedar Muadz pun dah setahun 6 bulan dan insyaAllah menjadi anak yang bijak sangat-sangat.

Bermula beberapa minggu lepas, saya mula campurkan susu Muadz dengan susu kambing segar. Mula-mula dengan susu kotak Dutch Lady Strawberry tetapi setelah bertanya pendapat ramai, ramai yang mengatakan susu berperisa manis. Lebih baik bagi susu segar dan susu kambing lebih baik. Jadi, kami pun membuat keputusan bagi susu kambing segar. Nasib baik ada dijual di Jusco. Senang hubby nak beli sebelum balik rumah. Sebotol RM5, untuk Muadz boleh untuk 2 kali minum.

Susu kambing segar ni sama juga seperti susu ibu, tak tahan lama. Jadi, saya bekukan juga, cuma label susu kambing supaya tak tertukar. InsyaAllah dalam proses perkenalkan Muadz kepada sumber kalsium yang lain selain susu ibu. tapi jujurnya, masih memikirkan cara terbaik.

Stok susu pun dah berkurangan tapi rasa sayang pula bila memikirkan saat Muadz berhenti menyusu. Kena dapat baby lain pula la untuk sambung lagi. huhu. Sehingga hari ini, saya masih membekalkan makanan untuk Muadz ke Taska. Tapi makanannya lebih kurang sama aje lah. Bubur nasi. cuma lauknya aje lain ikan, ayam, kentang, carrot, kalau ada sayur hijau letak sket, kalau ada brocolli letak sket. Entahla, agak kurang yakin dengan makanan di taska. Dah dapat detect 2-3 kali muadz macam makan coklat.

Kami memang agak menjaga sikit pemakanan Muadz. Walau pun saya tahu, kadang2 saya tak bagi cukup khasiat mengikut piramid makanan (sebab tu ada bagi muadz supplemen juga  tongue  ). tapi insyaAllah, saya yakin dengan kebersihan dan khasiat. dan takde saya bagi makanan mengarut. untuk makanan muadz memang letak garam dan minyak sikit sangat.

Gambar latest Muadz 1 thn 6 bln. Dah pandai posing..

Kalau ada sesiapa yang nak berkongsi cara weaning off anak, sila lah ya..

Jom kita share sama-sama…

Sep 21

Kebaikan Susu Ibu vs Susu Formula!!!

Assalamualaikum…

Dah lama betul saya tak update blog ni. Agak sibuk dengan business Shaklee sekarang ni. Alhamdulillah, business semakin berkembang. Harapnya saya dapat merealisasikan impian saya untuk buat full time business. Tengah cuba juga untuk jual cloth diapers, tetapi ada sedikit kekurangan masa di situ. huhu.

Hari ni saja nak share sebuah entry yang saya rasa agak menarik yang saya ambil dari blog shaklee saya.

Sebagai ibu bapa, kita mempunyai cara masing-masing untuk membesarkan anak, dan pilihan di tangan kita untuk memberikan yang terbaik untuk anak. Tak semestinya jika anda tidak memberikan bayi anda yang berumur 12 bulan ke bawah makan telur atau madu, contohnya, maka anda perlu memandang rendah atau mengherdik ibu bapa lain yang memberikan telur atau madu kepada bayi mereka. Begitu juga sebaliknya.

Tiada yang betul atau salah dalam membesarkan mereka. Setiap ibu bapa pasti tahu apa yang terbaik untuk anak mereka.

Bila bercakap tentang pembesaran anak, kita tidak lari dari topik nutrisi untuk anak-anak. Namun, perkara asas kepada nutrisi anak-anak pastinya makanan awal mereka sejak bayi iaitu SUSU. Dan, untuk susu pula, ibu bapa juga mempunyai pilihan sama ada untuk menyusukan bayi dengan susu ibu, mahupun susu formula.

Mari kita lihat perbandingan ringkas Kebaikan Susu Ibu berbanding Kebaikan Susu Formula.

Kebaikan Susu Ibu:

(1) Makanan awal terbaik!
(2) Sistem imun yang lebih kuat; perlindungan daripada jangkitan, alergi, asma, kencing manis, obesiti dan lain-lain penyakit.
(3) Bayi yang lebih cerdik!
(4) Lebih mudah untuk di hadamkan.
(5) Ianya PERCUMA!
(6) Mudah – Sentiasa tersedia segar pada suhu yang bertepatan.
(7) Rasa susu ibu berubah mengikut apa yang si ibu makan. Jadi, bantu memperkenalkan pelbagai rasa makanan kepada bayi (melalui susu).
(8) Kepekatan susu ibu juga berubah mengikut cuaca dan suhu sekeliling. Waktu tengahari yang apanas misalnya, susu ibu akan lebih cair agar bayi dapat hilangkan dahaganya terlebih dahulu sebelum mendapat susu akhir yang lebih pekat dan mengenyangkan. Pada waktu malam dan awal pagi yang sejuk misalnya, susu ibu akan lebih pekat berkrim untuk berikan lebih tenaga dan lemak yang bersesuaian untuk bayi.
(9) Menguatkan ikatan emosi di antara si ibu & anak.
(10) Kebaikan untuk IBU – membina keyakinan, membakar kalori, bantu mengecutkan uterus, serta mengurangkan risiko terhadap kanser payudara, uterus & ovari.

Kebaikan Susu Formula:

(1) Mudah – Sesiapa sahaja boleh berikan susu kepada bayi, tak semestinya ibu sahaja. Tak perlu kosongkan/ pam payudara pada waktu tertentu. Tak perlu cari ruang privasi untuk memberi susu.
(2) Kurang frekuensi penyusuan kerana penghadaman susu yang perlahan. Bayi akan tidur lebih lama.
(3) Ibu tak perlu risau untuk kawal pemakanan sendiri – boleh makan apa jua, atau tak makan langsusng (diet) kerana tak perlu risau tentang penghasilan susu badan.

Walaupun kebaikan Susu Ibu kelihatan lebih banyak berbanding Susu Formula, penyusuan susu ibu ini tidaklah semudah A-B-C, ya (namun, tidaklah menyusahkan sehingga memudaratkan si ibu). Anda silap jika anda rasa tak perlu baca apa-apa, dan apabila tiba masanya nanti (bila bayi dah lahir), secara semulajadi anda akan pandai menyusu bayi/ susu akan banyak melimpah ruah! Emm, fitrah semulajadi?

Jadi, mari kita lihat apa pula Cabaran Susu Badan berbanding Susu Formula.

Cabaran Menyusu Badan:

(1) Sakit di payudara pada peringkat awal kerana masih tidak pandai untuk menyusukan (latch-on pain). Namun, masalah ini boleh di atasi dengan mendapatkan pertolongan daripada yang pakar. Banyakkan pembacaan, tingkatkan pengetahuan.
(2) Lebih frekuensi penyusuan kerana susu ibu sangat mudah di hadam. Anda akan dapati bayi anda tidur tidak lama seperti bayi yang minum susu formula.
(3) Lebih komitmen buat si ibu – perlu kerap menyusu/ pam payudara untuk buat stok susu perahan. Namun, akan menjadi lebih mudah dengan praktis yang berterusan & pengurusan masa yang efektif.
(4) Ibu perlu hadkan pengambilan kafein.
(5) Kondisi kesihatan/ perubatan si ibu.

Cabaran Memberi Susu Formula:

(1) Perlu cari susu formula yang benar-benar serasi dengan bayi.
(2) Keselamatan produk tersebut.
(3) Susu formula yang berjenama agak mahal, terutama susu untuk bayi dari 1 hari ke 6 bulan. Ada yang 1kg = RM100!
(4) Kurang antibodi.
(5) Kesesuaian dengan keperluan bayi seiring dengan pembesaran bayi. Perlu tukar jenis-jenis susu apabila bayi telah capai umur tertentu.
(6) Kebarangkalian untuk kolik dan sembelit adalah lebih tinggi.

Sekarang anda dah tahu kebaikan di antara Susu Ibu dan Susu Formula, serta cabaran masing-masing, mungkin anda boleh jadikan panduan ini untuk membuat keputusan dalam memilih makanan awal yang mana untuk anak anda, bergantung kepada tahap keselesaan dan cara hidup anda.

Muadz yang tembam @ 6 bulan. 100% susu ibu

Jika anda tanya pada kami, sudah pasti kami 100% galakkan anda untuk menyusukan bayi anda – 6 bulan pertama dengan susu ibu sahaja, dan diteruskan penyusuan susu ibu beserta makanan pejal sehingga bayi anda berusia 2 tahun.

Boleh juga cuba:
(1) Shaklee BreastFeeding Set
(2) Shaklee Tripple M Set

dan boleh juga baca Testimonial pengguna set menyusu ni.

Jul 22

WHI – Benarkah susu ibu boleh tercemar?

Assalamualaikum..

Berkongsi topik Wanita Hari Ini bertarikh 20 July 2011 yang dicatat oleh Kak Hana. Terima kasih kak.

Tajuk WHI hari ini adalah : Benarkah susu ibu boleh tercemar?
Panel jemputan:

Dr. Norashikin Muhd Fuad- Pakar O&G Hospital Sungai Buloh
Pn. Kamariah bt Mohd Alwi – lactation Consultant (also my sifu)
Dynaz – celebrity dan owner DNA

Ibu cuba catat apa yang ibu ingat (sebab time on air tadi, fawwaz nak menyusu pulak, so, ibu cuba gunakan kapasiti hard drive otak ibu ni untuk recall balik isi kandungan topik WHI tadi.

antara soalan yang dikemukakan..

Adakah susu ibu boleh tercemar?
Susu ibu kalau tercemar pun sangat minima.
Ini kerana susu ibu adalah susu HIDUP, manakala susu formula adalah susu mati.
Maknanya dalam susu ibu ada antiviral, antifungal dan antibakteria yang akan melawan viral, bakteria dan fungal dari luar. Even susu ibu kalau dibiarkan tidak bertutup pun, boleh bertahan lama..

Ubat-ubat yang boleh menyebabkan susu tercemar..
Dr. Norashikin menyatakan bahawa ubatan dalam kemoterapi sahaja boleh memberi kesan kepada susu ibu.. ubatan yang lain tidak memberi kesan kepada susu ibu. Ini kerana setiap apa yang dimakan untuk ibu akan ditapis sebelum disalurkan kepada susu ibu. So, kalau demam, selesema, takde masalah untuk ambil ubat-ubatan.

Payudara adalah steril
Pn Kamariah menjelaskan bahawa payudara adalah tempat paling steril. Disebabkan itu semua ibu digalakkan untuk menyusu secara terus dari payudara setaip kali bersama bayi. Ini kerana, ‘askar-askar’ dalam susu ibu aktif jika keluar dari payudara.. so askar-askar itu akan memberi pertahanan kepada sistem tubuh bayi.
Ini berbeza bila susu yang disimpan. Askar2 tersebut akan tidur dalam suhu yang rendah, bila dipanaskan, mereka perlu berlawan dengan bakteria2 yang telah muncul dalam susu ibu. Namun begitu bakteria itu tidaklah memberi kesan kepada bayi kerana askar2 dalam susu ibu sedang berperang dengan bakteria tersebut (yang ni ibu qouote kata2 Pn Kamariah time kursus MBfPC hari tu)

Susu ibu basi?
Susu ibu tidak akan basi. Susu ibu tidak akan bertukar jadi keju (kata puan Kamariah lagi)..
Susu ibu hanya akan tercemar jika semasa memerah ibu tidak mencuci tangan dengan sempurna, bekas yang digunakan adalah tercemar. maka, tercemarlah susu tersebut.

Susu ibu pelbagai rasa..
Susu ibu mempunyai rasa yang berbeza-beza. Ia mengikut menu ibu pada hari tersebut. Kalau ibu makan durian, baby pun akan merasa susu durian,. kalau ibu makan petai, susu pun akan berperisa petai.
Sebenarnya itulah uniknya susu ibu, kerana bayi yang menyusu susu ibu telah bersedia dengan pelbagai rasa sebelum memulakan solid food. Maka bayi yang menyusu selalunya tidak memilih makan sebab dari baby lagi telah diperkenalkan dengan pelbagai perisa.
Kenyataan ini disahkan oleh Dyna kerana anaknya Khyra, tidak memilih makanan. Dia makan apa yang orang lain makan.

Susu ibu boleh bertukar warna
Betul! Ikut apa yang ibu makan. Kalau hari tu ibu banyak makan sayur hijau. warna susu pun berwarna kehijauan gitu.

Nak kuruskan badan.. BF saja
Pengakuan dari Dynaz.. Sebab setiap kali kawan dia tnaya macam mana dia boleh kuruskan badan dengan cepat.. jawapan dia 1 jer : menyusulah anak anda.
Dan suka sangat dengar Dynaz bercerita tentang dunia BF dia, macam mana Khayra appreciate susunya, bonding yang diceritakan sangat jujur.

Majikan perlu bagi sokongan

Sebelum menutup tirai Dr. Norashikin menyeru kepada semua majikan agar menyokong penyusuan susu ibu.. Ini kerana ia boleh meningkatkan mutu kerja pekerja kerana kurang mengambil cuti disebabkan anak jarang sakit. Selain itu beliau juga menyeru agar para majikan boleh menyediakan tempat khas dan juga 2nd hand fridge untuk pekerja yang menyusukan anak.
Selain daripada itu Dynaz juga ada bercerita tentang cara-cara untuk handle EBM.. Dia menggunakan cooler bag dan icepack yang tahan sehingga 16jam. Dan dia juga menyatakan sebagai seorang selebriti dia rasa amat bertanggungjawab untuk sebarkan maklumat tentang Bf. Dia juga berharap agar BF akan menjadi satu trend kepada ibu-ibu. Bila dah jadi trend, semua orang akan memilih untuk BF.
Apa lagi yer? Ibu try tengok kat tonton.com, tapi belum upload lagi episod hari ni.
May 26

Bahaya air masak pada bayi bawah 6 bulan

Assalamualaikum…

Walaupun dah berkali2 di igtkan jgn beri bayi bawah 6 bulan minum air masak, namun masih ada ibu bapa yg masih amalkan beri air masak pd bayi mereka. Antara sbb desakan orang tua, nak kasi kuning si anak cepat baik, bilas tekak anak lepas minum susu, supaya anak senang buang air etc.

Kajian ini khas untuk bayi yang menyusu susu ibu sepenuhnya & yang menyusu formula.

Semoga info2 ini dapat menyedarkan ibu bapa kenapa pemberian air masak tidak digalakkan kepada bayi berumur 6 bulan ke bawah.
Continue reading

May 05

Tips pujuk bayi suka menyusu sebelah payudara sahaja

Assalamualaikum..

Proses memujuk dan melatih bayi untuk menerima payudara yang tidak digemarinya memerlukan kesabaran dan kesungguhan. Jangan sesekali memaksa bayi untuk menerima dan menyukai payudara bermasalah dalam masa singkat.

Mulakan dengan sentuhan kulit ke kulit antara bayi dan anda. Biarkan bayi meneroka tubuh agar dia dapat mengenal dan mengecam bau anda. Proses ini harus dilakukan sekerap mungkin.
Continue reading

Mar 31

Sebab susu merudum

Assalamualaikum…

Maaflah, lama tak berupdate blog ni. Agak sedikit sibuk kebelakangan ini. huhu. Asyik cerita cara nak upkan susu, apa kata kali ni kita tengok pula faktor-faktor yang boleh menyebabkan susu merudum atau berkurangan.

  • Tidak mengosongkan payudara dengan betul dan kerap. Ini dah memang asas penyusuan. Kena kerap kosongkan payudara. Buatlah macam-macam cara untuk upkan susu pun tapi kalau benda paling asas ni tak buat makin lama akan makin berkurangan.
  • Kurang minum air masak. Bukan air yang manis-manis tu, air masak yang kena minum banyak. Sekurang-kurangnya 2 liter sehari ye.
  • Stress. Yup, bila kita stress boleh tengok hasil pam berkurangan. Saya pernah pam dapat 2oz je sedangkan sebelum tu tak pernah sampai macam tu.
  • Pengambilan makanan yang kurang berkhasiat. Bila makanan yang diambil kurang berkhasiat automatik tahap kesihatan ibu pun berkurangan, maka susu pun akan mula berkurangan. Kalau tak dapat penuhi piramid makanan, boleh ambil supplemen untuk mendapatkan khasiat sepenuhnya.
  • ibu tidak sihat. biasanya bila ibu tidak sihat, hasil pengeluaran akan sedikit berkurangan daripada biasa. sebab ibu pun tak larat kan.
  • Mengandung. Biasanya apabila mengandung susu ibu akan berkurangan disebabkan oleh hormon semasa mengandung.

Apa lagi ye? Setakat ni, itu je yang terfikir. siapa nak tambah silalah komen untuk menambah senarai yang ada di atas ya.

Mar 07

Doa membanyakkan susu

Assalamualaikum…

Kadang-kala kita terlampau sibuk mencari-cari benda untuk memperbanyakkan susu sampai terlupa kepada Yang Memberi Rezeki. Sedangkan kepada Dialah yang layak kita minta. Walau macam mana pun kita usaha tetapi kalau Allah tak izinkan maka tentunya tiada rezeki di situ.

Jadi, di samping memahami dan mengamalkan konsep asas penyusuan (kerap kosongkan payudara dan minum air masak 3L sehari) dan mengambil makanan penambah susu (sama ada makanan semula jadi seperti kurma atau supplemen), apa kata kita check juga hubungan kita dengan Allah.
Continue reading

Feb 09

Latih anak minum guna botol

Assalamualaikum…

Ada sesetengah bayi yang bermasalah untuk minum pakai botol walaupun minum susu ibunya sendiri yang diperah. untuk melatih bayi, memang perlukan kesabaran. sebaik-baiknya latih 3 minggu sebelum anda mula bekerja. elakkan mula terlalu awal untuk mengelakkan berlaku nipple confuse dan bayi menolak terus untuk menyusu dengan ibu.

Sebelum mulakan latihan perlu persediaan dulu. Antara persediaan yang perlu dibuat.

  • Beli botol dan puting yang menyerupai B ibu. Kini terdapat banyak produk yang sesuai untuk penyusuan susu ibu. Antaranya tommy tippee, NUK, MAM. Personally, saya sukakan Tommy tippee sebab bentuk putingnya yang lebar dan pendek, macam bentuk B.
  • Sediakan puting flow paling perlahan. Tak kira berapa usia bayi, apabila menggunakan flow paling perlahan bayi akan terpaksa berusaha menghisap sepenuh hati sama seperti ketika minum direct dari ibu.
  • Pada permulaan, sediakan cuma 2 oz susu dan tambah setiap 0.5oz sekiranya bayi masih lapar. Susu ibu tidak sama seperti susu formula. Cuma sedikit kuantiti diperlukan untuk bagi bayi kenyang.
  • Jangan paksa bayi. Sekiranya bayi tidak mahu, cuba lagi lain kali. Dengan memaksa, bayi akan lebih menolak untuk minum dari botol.
  • Sebaik-baiknya minta bantuan orang lain beri bayi susu. Jauhkan ibu dari bayi kerana bayi boleh ‘bau’ ibunya yang menyebabkan dia menolak botol.

Sampai sekarang Muadz masih guna yang ini.

Ok. dah bersedia dari segi mental dan emosi? Untuk permulaan, bagi susu fresh yang baru sahaja diperah. Lepas perah cuba bagi bayi minum sekali sehari selama 3-4 hari. Bila bayi ok, cuba pula bagi susu perahan yang dah disejukkan dalam peti ais dan dipanaskan.

Sebaiknya elakkan guna susu beku. susu tersebut boleh dijadikan stok di masa hadapan. Bayi yang masih kecil memerlukan khasiat sepenuhnya dari susu ibu segar. Selepas seminggu, boleh gantikan pula dengan 2 kali susu perahan sehari. Dan pada minggu ketiga, beri susu perahan 3 kali sehari.

Semasa beri bayi minum guna botol, saya tarik sedikit botol supaya bayi terpaksa tarik dan hisap puting tersebut. Selepas dua tiga teguk saya tarik bagi dia rehat sedikit kemudian hisap lagi.

Semoga berjaya!

Jan 28

susu kurang? Apa nak buat?

Assalamualaikum…

Hidup ini penuh dengan cubaan dan dugaan. Hidup ini seperti roda sentiasa ada naik turunnya. sama juga dengan dunia penyusuan. kebelakangan ni susu yang diperah sedikit berkurangan. Mungkinkah kerana tidak sihat dan tidak mengepam minggu lepas? Mungkinkah sebab bertukar jadual makan vitamin? Mungkinkah sebab kurang konsisten berdoa? Wallahua’lam.

Tetapi yang penting, ini bukan akhirnya. susu kurang kita cuba banyakkan balik. Antara usaha tambahan yang boleh dilakukan :
Continue reading

Jan 20

Tips pump@work

Assalamualaikum..

Ramai yang mula berhenti menyusu sebaik mula bekerja dengan alasan susu kurang dan akhirnya habis. Ya, mula-mula kena faham asas penyusuan iaitu supply by demand. takde demand, takde supply. sebab tu kena pam juga di pejabat supaya sentiasa ada demand bahawa lebih susu diperlukan.

Tetapi ada juga yang rasa leceh nak pam di pejabat. hmm..yang itu tak dapat nak ditolong. kita dah bersusah payah 9 bulan mengandungkan bayi dan melahirkan, takkan tak nak bagi yang terbaik kan? insyaAllah diorang juga yang akan doakan untuk kita nanti bila kita mati. Jadi, berilah yang terbaik untuk anak kita supaya dia jadi yang terbaik. Tak kisah la sama ada dari segi didikan, makanan, penyusuan dan lain-lain.
Continue reading