Nov 24

Bersalin di hospital sungai buloh

Assalamualaikum…

Baru-baru ni keluar cerita di FB pengalaman tak best bersalin di hospital sungai buloh. Saya pun sebenarnya masa nak bersalin di hospital sungai buloh, rasa ragu-ragu dan risau. Pilihan pertama memang hospital serdang tapi memandangkan hospital serdang sedang renovate, jadi suami tak boleh teman masuk isteri masa bersalin. Jadi pilihan kedua hospital sungai buloh. Itupun dah dekat nak bersalin, tiba-tiba suami kata cancellah sungai buloh. Isteri kawan dia baru bersalin kat situ dan pengalaman sangat tak best. Dia tengah dalam proses buat aduan ke KKM sebab doctor yang dengar cerita tu pun minta buat report.

Saya pun jadi risau dan banyak search ‘pengalaman bersalin di hospital sungai buloh’. Macam2 cerita, ada yang bagus ada yang tak bagus. Tapi sedia maklum hospital sungai buloh tu memang agak ramai patient. Dan kebanyakan yang saya baca tu, bila czer ada masalah, kalau normal, insyaAllah ok. Cuma biasalah, nasib tak baik dapat nurse yang mulut tak berapa baik. Jadi saya nekad, insyaAllah ok bersalin hospital sungai buloh dan start membayangkan dan mendoakan yang baik-baik.

Saya memang dah target tak nak pergi awal sangat sebab tak nak ditahan lama di hospital. Kalau macam masa zilal tu just nice juga sebab sampai dah 8 cm terus masuk labor room. Tapi Alhamdulillah juga, tak sampai terlalu lewat sebab kami pun tak biasa dengan hospital ni. prosedur di hospital sungai buloh agak lambat sikit. Walaupun dah tengok kita dok menahan sakit, still kena tunggu giliran untuk daftar dan tunggu giliran untuk diperiksa. Kalau dah 8 cm tu, agaknya tengah tunggu nak daftar dah terberanak. Masa zilal dulu, dia tengok kita dah sakit, dia terus suruh masuk check dulu bukaan berapa cm.

Tapi mungkin juga dari pandangan nurse tu, belum lagi sakit nak bersalin sangat dah. Yelah, mereka lebih berpengalaman kan. Mesti dah tengok macam-macam style sampai dah boleh agak. Jadi, saya keep on think positive. Bagus juga daftar dulu. Mereka terangkan suasana tengah ramai orang, memang takde katil sebelum bersalin sebab katil tak cukup. Cuma duduk di kerusi. Kalau sanggup, kena sign surat aku janji. Jadi saya memang dah set mind kena duduk di kerusi dan dah set mind, baby akan keluar hari ni juga. Jadi takde la lama sangat di hospital.

Memang betul, bila masuk tu kerusi pun hampir penuh, ada juga yang duduk di kawasan pantry. Katil tak banyak, dari perhatian saya, lepas doctor check, doctor akan minta gilir-gilir tukar baring di katil untuk yang tak larat. (Tapi nak tunggu turn kena check doctor pun memang agak lama sebab ramai orang). Dengar mereka bercerita, memang ada yang dah bermalam di kerusi 1-2 malam. Tapi saya kekalkan positive vibes saya. Sambil layan contraction, jalan-jalan baca board di hospital. Sekejap duduk, sekejap bangun. Sekejap membayangkan yang baik-baik.

Alhamdulillah, mungkin bila kita berfikiran positif, apa yang berlaku pun kita akan take as positive. Contohnya masa proses bersalin saya kan agak kelam-kabut (boleh baca di sini), nurse pun dalam kelam-kabut tu ada juga cakap, ‘eh, awak ni macam tak pernah bersalin plak’ dengan nada agak kuat. Tapi masa tu mmg saya tengah blur sebab kejadian cepat sangat, tak tau nak angkat kaki ke nak peluk baby ke, hehehe. Jadi memang lepas tu bila cerita dengan suami, tergelak je la. Mungkin kalau masa tu saya tengah stress, mungkin boleh je saya rasa macam, “nurse ni, itupun nak marah. dah la orang tengah blur ni. cakap la elok2”.

Bila masuk wad pun walaupun katil tambahan, takde meja untuk makan(saya makan, letak makanan dan hujung katil dan saya duduk), saya ok je sebab fikir ‘xpe, sekejap je nak balik dah.’ Kalau ikut kelayakan suami, saya layak kelas kedua, tapi masuk kelas ketiga. Suami saya mula macam bising juga, tapi saya cakap ‘alaa…bukan lama sangat nak duduk hospital pun.’ Alhamdulillah bila kita fikir positif, segalanya kita nampak sebagai biasa je.

 

Jadi, pesan saya untuk yang nak bersalin di hospital sungai buloh :

1. Jangan pergi awal sangat, kalau dah masa nak bersalin. Kira jarak contraction tu.
2. Kalau rasa tak boleh tunggu lama, better cari hospital lain sebab hospital sungai buloh sangat ramai orang. Jadi kita memudahkan kerja mereka di hospital dan juga menjaga perasaan kita sendiri.
3. Banyakkan berdoa supaya proses sebelum bersalin, semasa bersalin dan selepas bersalin dipermudahkan dan dipertemukan dengan orang yang baik-baik.
4. Sentiasa fikir yang positif, bayangkan yang positif.
5. Banyakkan zikir dan selawat untuk ketenangan diri.

Nov 23

Pengalaman bersalin anak ketiga

Assalamualaikum..

Alhamdulillah 19 oktober 2015 yang lepas, saya dah pun selamat bersalinkan anak yang ketiga. Setiap kelahiran memang melalui pengalaman berbeza dan setiap orang berbeza pengalamannya. Kali ni nak kongsikan pengalaman bersalin anak yang ketiga ni. Anak kali ni memang menguji ummi dia ni. Dari awal mengandung, saya alahan sangat teruk. Mampu makan nasi 1-2 suap je setiap kali. Sampai turun berat badan. Alahan pun agak lama. Anak-anak sebelum ni sehingga bulan ke-empat alahan, kali ni sehingga lima bulan lebih. Selainnya, alhamdulillah ok. Cuma masuk bulan ke-9, saya rasa nak makan banyak. Asyik nak makan je. Berat pun memang naik lebih sikit. hehe. Tapi overall dari awal kehamilan saya naik 12kg sahaja. Mungkin sebab di tengah-tengah tu ada penurunan berat badan. Ok, continue tentang pengalaman bersalin.

Menurut doktor, EDD saya 23/10/2015. Pagi 19/10/2015, saya dah mula contraction agak kuat. Sebelum tu memang dah ada contraction juga tapi sikit-sikit je. Pagi tu rasa agak kuat dan agak kerap. Saya minta suami ambil cuti dan mula rekod contraction. Contraction masih belum konsisten, setiap 8-10 minit. Biasa orang kata lepas mandi contraction akan lebih kerap, tapi lepas mandi hilang pula rasa sakit. jadi saya biar je. Sambil melayan contraction, saya amalkan teknik pernafasan dan cuba buat hypnobirth. Saya tak ke kelas hypnobirth, cuma refer pada youtube. Jadi saya cuba buat sendiri, bayangkan bukaan sedang buka perlahan-lahan. Bila rasa sakit, saya tarik nafas dan hembus nafas perlahan-lahan sambil goyangkan pinggul. Orang kata nak kurangkan sakit duduk kat bouncy ball, saya takde, jadi saya duduk tepi katil dan bounce sket sbb tilam saya jenis spring.

Dalam pukul 4, rasa macam tak tahan sebab contraction makin kuat. Mandi dan terus ajak suami ke hospital. Kali ni kami pilih Hospital Sungai Buloh. First time pergi hospital ni, jadi macam clueless sikit. Daftar nama, sempat lagi nurse tu inform prosedur-prosedur dan suruh isi-isi borang. Dalam hati terfikir nasib baik juga tak datang last minute macam masa zilal dulu. Masuk kat dalam tengok banyak kerusi dan semua penuh dengan ibu-ibu yang menunggu. Ada yang berbual-bual, ada yang sambil menahan sakit. Nurse dah inform awal-awal kat situ memang takde katil menunggu, menunggu semua di kerusi. Jadi saya pun jalan-jalan sambil menahan sakit. Sambil tu ururt-urut pinggang dan belakang yang sakit bila contraction datang. Dah pukul 6 nama saya tak dipanggil lagi, saya tanya nurse, lambat lagi ke? Saya macam tak larat dah ni. Nurse check nama saya, katanya ada 7 nama lagi sebelum saya. Tapi sebab tengok saya macam tak larat, dia check juga. Rupanya baru 4cm. Nurse check jantung baby ok, jadi minta tunggu dulu sebab lepas ni doc pula nak check.

Saya pun kembali duduk, minta suami belikan roti sikit untuk alas perut. Suami beli 2 jenis roti, saya larat makan satu je sambil menahan sakit. Bila datang sakit tu, ke laut juga teknik pernafasan saya, lepas tu baru cuba juga bertenang dan bernafas dengan tenang. Akhirnya perlahan-lahan sakit hilang. Lepas solat maghrib, sakit makin kuat. Jadi saya buat keputusan untuk duduk dan tidur. Bila sakit datang, saya terjaga dan cuba bernafas. Sampailah masuk waktu isyak. Dalam hati dah nekad, nak kena solat isyak dulu ni sebelum bersalin sebab dah masuk waktu. Bangun je terus rasa contraction. Macam tak boleh berdiri dibuatnya. Saya jalan juga perlahan-lahan ke surau. Masuk je dalam surau terus saya buat posisi merangkak.

Ada seorang nurse dalam tu baru selesai solat tanya “Awak dah berapa cm ni?”
Saya : Tadi check pukul 6 baru 4 cm
Nurse : anak ke berapa?
Saya : Anak ketiga.
Nurse : Baik awak pegi check cepat-cepat kalau dah tak tahan sangat.
Saya cuba juga jawab sambil tersekat-sekat.

Alhamdulillah, berjaya juga solat sambil duduk di kerusi sambil menahan sakit. Keluar dari surau tu saya papah tepi-tepi dinding. Dah tak boleh berdiri tegak. Ada seorang nurse perasan, dia kata “Awak kalau dah tak tahan bagitau nurse kat sana” Katanya sambil tunjuk ke arah sekumpulan nurse. Saya pun jalan perlahan-lahan dan beritahu “Nurse, saya rasa macam nak teran.”

Nurse tu tengok saya belum tukar ke kain hospital. Sebab masa saya masuk tu kain tak cukup, jadi tukar baju je. Nurse tu terus ambil kain dan minta saya tukar dan baring di katil untuk check bukaan. Masa saya buka kain dan seluar dalam terasa macam ada sesuatu panas keluar. Terus saya sarung kain dan baring. Nurse check dengan kelam kabut terus dia ambil barang2 saya dan tolak katil keluar sambil tanya “Bila air ketuban pecah?” Saya pun tak perasan, masa nak tukar kain tu kot. Sambil tolak laju2 dia beritahu rakan nurse lain dah full dilation. Terus saya ditolak masuk ke labour room. Sempat lagi saya bagitau, suami saya ada kat luar.

Nurse minta saya tukar ke katil labour room dan terus pusing ke kanan, jangan teran lagi. Bila nurse kata, ok pusing, saya dah terus terteran dan keluar kepala baby(tak teran sangat pun sebenarnya, more to breath out the baby). Apalagi, terus keadaan jadi kelam-kabut dengan saya pun tak ready position untuk bersalin. Tiga orang nurse terus membantu
“Angkat kaki awak, buka luas”
“Jangan kepit baby, kepala dah keluar ni.”
“Awak kena push lagi sekali untuk keluarkan badan baby ni.”
“Tangan pegang kat kaki macam ni.”

Dengan sekali lagi push, terus badan baby meluncur keluar. “Alhamdulillah” kata nurse. Dan saya terus terbaring. Nurse lap-lap baby dan letak baby atas badan, tapi saya pun macam blur masa tu sebab rasa macam cepat sangat apa yang berlaku, macam tak ready betul2. Siap kena tegur dengan nurse “Eh, pegang baby ni. Jatuh nanti.”

Alhamdulillah layanan nurse sangat baik. Alhamdulillah, saya rasa saya dapat gentlebirth yang saya idamkan sebab nursenya memang sangat gentle (ramai yang salah faham isu gentlebirth ni. Takpe la, lain kali saya cerita pasal tu.) Sambil dia buat kerja, dia akan inform apa dia buat. Jadi saya pun lebih bersedia.
“Saya tekan perut keluarkan uri ya.”
“Saya nak suntik bius untuk jahit ye. Kena jahit sikit sebab ada koyak.”
“Kat bahagian kulit ni tak boleh bius, jadi akan terasa sakit sikit, tahan ye.”

Baru saya tau bahagian kulit tu tak boleh bius. Masa anak kedua tu, rasa macam nak tendang nurse yang jahit sebab rasa macam dijahit hidup-hidup. Kali ni, bila diberitahu prosedur dan apa yang akan dialami saya rasa lebih bersedia. Memang sakit, bila saya mengaduh, nurse akan cakap “sikit je lagi puan. sabar ye” Sambil tu dia cuba ajak saya berbual, agaknya sebab nak hilangkan focus pada rasa sakit. Tanya berapa anak, kerja apa. Sambil tu dia pun cerita pasal anak dia. Macam sembang kawan-kawan. Alhamdulillah, tak terasa lama pun dia jahit tu. Lepas dah selesai jahit tu, nurse bagi semula baby dan masa tu suami masuk.

Terkejut suami tengok baby dah keluar. Terus Tanya “Eh, baby siapa tu?” Terus tergelak dengar pertanyaan dia. Dia kata dia tengah ready nak sambut baby, tu yang terkejut bila masuk tengok dah ada baby, nurse semua pun takde. Sorry la en. suami, kali ni tak dapat teman isteri bersalin sebab si isteri pun tak ready, tiba2 je baby dah keluar. hehehe. Suami terus tahnikkan dan azankan baby. Kemudian, terus saya susukan baby. Suami teman sampai dekat nak pukul 10 lebih juga. Pastu minta dia balik tengok anak2 lain. Dekat nak pukul 11 lebih, saya ditolak masuk ke wad. Kali ni dapat masuk wad proper(berbanding masa anak kedua dulu), cuma duduk kat katil tambahan. Ala, okla, satu malam je pun. Esoknya dah boleh keluar wad.

Kali ni, yang saya belum dapat, nak bersalin tanpa jahitan dan koyakan. Tapi memang agak culas makan virgin coconut oil dan tak sapu minyak kelapa di kawasan tempat baby nak keluar.

 

 

Jan 14

Mengandung overdue

Assalamualaikum..

Entry yang lepas saya copy & paste je dari website yang saya jumpa. Sebenarnya masa menunggu Zilal lahir saya banyak cari info pasal mengandung lebih hari. Tapi masa tu guna tab dan dah tak jumpa pun website yang dibaca masa tu. Zilal lahir 6 hari lebih dari tarikh due.

Masa tu memang berdebar-debar dan rasa stress. Lagi pula dengan orang asyik tanya dah bersalin ke? Sampai malas nak jawab dan sekadar jawab “belum, tunggu je la.” ada yang malas nak jawab pun. huhuhu. Jadinya search-search online tentang overdue pregnancy. Kebanyakannya website english. Sebenarnya kalau ikutkan orang putih lepas 42 minggu baru dikira overdue. Kalau di Malaysia mereka tunggu sehingga 10 hari selepas 40 minggu untuk paksa baby keluar sama ada melalui induce atau czer sebab takut utuk mengambil risiko.

Memang biasanya ibu yang hamil lebih 40 minggu akan rasa :

  • Penat & letih – Nak bawa 40 minggu tu pun kadang dah tak larat, lagi pula kena tambah lagi
  • Stress – sebab berdebar-debar tunggu baby nak keluar dan org sekeliling yang asyik tanya. Lebih kurang cam bila orang tanya, “bila nak kawen” (bila kawen lambat) atau “bila nak dapat anak”(bila lambat dapat baby lepas kawen)

Ada lagi kot tapi tak ingat dah. Dalam hati separuhnya rasa macam czer je la bagi keluar. Penat dah tunggu. Tapi separuh hati lagi rasa macam malas nak pegi hospital, tunggu je la bila baby nak keluar. Memang ada risiko bila baby overdue, sebab tu kena juga pegi check up untuk check sama ada baby ok atau tidak.

Doktor akan check jantung baby, air ketuban, uri dan check juga sama ada baby distress atau tidak. Kalau baby distress kemungkinan dia akan berak dalam perut dan boleh menyebabkan lemas. Jadi bila baby dah check semua ok, doktor akan bagi lagi jangka masa.

Macam saya hari tu alhamdulillah, semuanya ok. Jadi doktor suruh tunggu 9 hari lepas tarikh jangkaan bersalin untuk datang dan check lagi. Dah penat menunggu, saya selamba drive pegi Shaklee, pos office dan sebagainya. Sebab bila duduk rumah rasa lagi stress. Harap-harapnya dapat cepatkan bukaan dan dapat bersalin normal. Sampai orang shaklee pun terkejut tanya boleh jalan-jalan lagi ke?

Setiap kali bila jalan-jalan mesti ada rasa contraction tapi very mild.

Jadi, kepada ibu-ibu yang dah melebihi tempoh 40 minggu, jangan risau. Banyakkan berdoa dan solat sunat. Masa ni la nak solat banyak-banyak. Lepas bersalin dah tak boleh solat. Kalau rasa stress dengan soalan-soalan orang, cuba diamkan diri. Antara cara yang saya baca untuk percepatkan bersalin :

  • Banyakkan mencangkuk
  • Buat hubungan suami isteri
  • Banyakkan berjalan dan naik turun tangga
  • Buat senaman kegel

Kalau nak berjalan tu pastikan ada yang teman ya. Risau juga kalau tengah jalan tu tiba-tiba sakit nak bersalin.

Banyakkan juga baca doa di bawah sehingga dalam labor room dan sampai baby keluar..

1. Allahumma yassir wala tu ‘ assir – Ya Allah, permudahkanlah dan jangan lah Kau sukarkan

2. Thummas sabiila yassarah – Kemudian jalannya dimudahkan (Surah Abasa : Ayat 20)

 

Jan 09

Pengalaman bersalin kali ke-2

Assalamualaikum..

Waahh.. dah lama betul tak update blog ni. Asyik update blog shaklee aje. Sejak jadi WAHM ni, hari-hari asyik fikir macam mana nak upkan sales dan nak uruskan anak dan rumah je. Tak tersempat nak update blog yang ini. Alhamdulillah 25 disember 2012 yang lepas saya selamat melahirkan seorang bayi perempuan yang comel seberat 3.21kg.

Pengalaman bersalin kali ni memang sangat berbeza dari yang pertama dulu. Kali ni awal-awal standby di rumah mak sebab takut bila emergency tak tau nak letak Muadz kat mana. Tapi kat rumah mak ni pun bukan ada orang pun siang-siang, semua kerja. Jadi masukkan Muadz dekat taska kat sini. Harapnya dia dapat belajar dan bersosial sikit.

Due sepatutnya 19b disember. Tapi dah lepas tarikh pun takde tanda2 nak bersalin. Bila overdue ni lagi berdebar2 sebab macam menanti2 bila la baby nak keluar ni. Orang pula asyik tanya, dah bersalin ke? Berdebar-debar juga sebab takut kena time yang tak sesuai. Hujung minggu tu suami ada test sabtu dan ahad. Suami sambung belajar part time, jadi kelas sabtu dan ahad. Sampai la dah overdue 5 hari dah start ada rasa contraction sikit-sikit. Tapi tak kuat sangat pun. Tapi saje nak ajak hubby check nak tengok baby ok ke, air ketuban ok ke. Malas nak pegi KK sebab malas nak menunggu, jadi decide ke hospital terus.

Dari awal memang plan nak bersalin hospital kerajaan tapi tak tau nak pegi hospital mana. Cadang nak pegi hospital putrajaya atau serdang tapi dengarnya putrajaya macam leceh sikit dan banyak case dia tolak. Hospital Klang awal-awal dah tolak sebab ramai non-muslim kat situ. Jadi masa check ni gamble pegi hospital serdang dengan doa harap2 dia tak tolak.

Awal-awal tu dia tanya kenapa datang, saya cakap dah overdue 5 hari dan ada rasa contraction sikit-sikit. Alhamdulillah, dia bagi masuk untuk check. Bila check semua dia kata baru buka 2cm tapi dinding rahim tebal lagi, lambat lagi ni. At least lega bila dah fully check up. Esoknya hubby ada group discussion kat library. Kerap juga rasa contraction tapi tak konsisten, kadang tak rasa langsung, kadang kuat. So buat tak tau je.

Masa lunch tu dah terasa macam kuat sikit tapi takde la sekuat masa muadz dulu. So relax lagi makan nasi. Cuma kali ni setiap kali contraction rasa sakit pinggang n belakang yang buat rasa tak larat sket. pegi toilet tengok ada lendir n darah sikit. Pastu tanya kak ngah sebab dia doktor, ada posibility tak keluar lendir n darah tapi jalan tak buka. Dia kata ada je.

So biar je la dulu sebab takut jalan tak buka dan kalau pegi hospital kena balik je. Petang tu rasa macam sakit kuat tapi bila tengok belum setiap 5 minit, jadi decide nak tidur. Masa tu hubby dah balik. Cakap kat dia nanti lepas maghrib kita gi hospital ye. Saya jangka mungkin bersalin esoknya sebab kalau nak banding masa muadz dulu memang sakit tak terhingga. Yang ni macam boleh tahan lagi.

Tapi setiap kali sakit saya akan mengerang dan cuba buat pernafasan ikut mulut. Sampai hubby kata, tak payah tunggu maghrib la, jom pegi hospital. Masa tu jam 6 petang. Dia dah siap pegangkan tudung. Saya boleh pula request nak mandi dulu. Tapi bila diri baru terasa sangat sakit. mandi cepat2, tengok lendir & darah makin banyak keluar. Lebih kurang dekat nak pukul 7 juga keluar. Hubby terus memecut ke hospital serdang.

Sampai kat tempat wad bersalin tu tengok takde pula nurse yang jaga kaunter. Saya dah jalan terbongkok-bongkok sambil tahan sakit. Tekan2 loceng takde orang keluar. Sampai jaga tu kata, you masuk je la. Macam dah sakit sangat tu. Masuk je nurse check bp dan suruh check kencing tapi tak boleh nak buang air kecil. Nurse terus suruh baring nak check jalan.

Lepas check tu terus dengar kecoh kejap. Ni dah 8cm ni. Tak tau la dia cakap dengan siapa. Tak lama lepas tu doktor datang, pecahkan ketuban. Lepas tu dengar doktor kata, dah 9cm. Terus nurse kelam-kabut tolak masuk labor room. Pastu dia tanya suami ada kat luar ke? Ada, saya jawab. Pastu dengar dia jerit, panggilkan suami Nur Hanis. Suami kata, dia yang kat luar tu pun dengar.

Sampai labor room nurse suruh tukar baju hospital, masa tu menahan sakit lagi. Tapi nurse kata tukar je, awak tunggu sakit hilang nanti terberanak pula. Terus tukar baju dan tukar ke katil di labor room. Lama sikit hubby masuk, dia usap kepala dan baca zikir. Rasa tenang sikit. Nurse kata nanti bila awak rasa nak meneran tekan butang merah ni ye dan terus keluar. Saya plak tak pasti bila rasa nak meneran.  huhuhu. Sakitnya tak sekuat masa sakit nak bersalin muadz. masa tu walaupun dia kata jangan teran lagi, asyik rasa nak teran je.

Bila sakit kuar datang terus minta hubby tekan butang tu. Nurse masuk tapi masa tu dah hilang plak sakit. Tapi dia terus readykan position untuk bersalin dan kata bila nak teran terus tarik nafas kuat-kuat dan push. Nanti dia tolong. Pastu tunggu cam lama pula, bila sakit datang je saya terus push padahal macam tak sure dah sesuai ke tak. huhuhu. Masa muadz dulu ada pasang mesin, bila sakit kuat datang nurse pun suruh push sambil dia bantu tolak perut. Kali ni ada seorang je bantu dalam labor room dan nak sambut baby.

Tak tau la berapa kali push sampai rasa tak larat. pastu terus terbaring, rasa macam dah fed up je. Dalam hati, vakum je la. huhuhu. Tapi nurse tu tetap bagi sokongan. “Ni kepala dah keluar dah ni. Tengok hidung dia tersangkut ni, nanti lemas, jangan stop. Cakap dengan isteri awak ni, bagi dia support.”

Jadi saya pun terus la sambung push sampai akhirnya baby keluar. Alhamdulillah. Tapi nurse kata koyak teruk juga sebab saya angkat punggung agak tinggi. huhuhu, tak reti nak control. Pastu kulit tu macam lebam dan lembik sikit sebab kepala baby keluar masuk banyak kali. Redha je la.

Lepas baby keluar nurse angkat tinggi dan tunjuk, tengok ni boy ke girl. Hubby plak dengan excitednya jawab dulu, eh perempuan. Huhu. Baby kali ni misteri. Setiap kali scan dia tutup kaki rapat2. Jadi memang tak nampak lelaki atau perempuan. Dan yang paling bestnya lepas nurse lap-lap terus dia letak baby kat dada untuk baby cari susu. comel je. Kami main cheating sket gerakkan baby dekat dengan nipple supaya dia mudah cari. hehehe.

Alhamdulillah, baby dapat menyusu dalam labor room. Pandai betul dia cari dan isap. Bila dah siap jahit semua baru ada seorang lagi nurse datang untuk mandikan baby. dan kemudian letak baby dalam baby cot kat sebelah. Disebabkan wad semua penuh, diorang suruh tunggu dulu dalam labor room. Tapi best juga, rasa macam private room sebab hubby boleh ada sama. Lepas tu baru perasan dalam bilik tu ada komputer yang sedang pasang ayat-ayat al-quran. Best juga hospital serdang nih. Sempat main teka-teka surah dengan hubby. Dalam labor room juga hubby sempat azan, iqamat dan tahnikkan baby. Alhamdulillah.

Hari ni hari ke-15 berpantang. huhuhu.

Abang Muadz dan Nur Zilal

Perbezaan bersalin masa Muadz dan Zilal.

– Muadz di hospital swasta, Zilal di hospital kerajaan

– Muadz terus diberi formula selepas lahir(hospital tak BF friendly), Zilal dapat kolostrum terus masa dalam labor room

– Masa Muadz ada 4-5 orang dalam labor room, tolong sorak etc, masa zilal ada sorang je tukang sambut baby

– masa muadz kena induce, sakit tak terkira. Masa Zilal, natural, tak induce, tak epi(tu yang koyak tu tongue )

Alhamdulillah, dua-dua suami ada bersama semasa melahirkan. Semoga anak-anak ummi jadi anak-anak yang soleh dan solehah..

May 24

suntikan imunisasi pertama

Assalamualaikum…

dah lama tak menulis di sini. maaflah kepada yang tertunggu-tunggu. (ada ke ye?) huhuhu.

InsyaAllah hari ni nak share suntikan imunisasi pertama untuk baby. Kalau untuk pemakanan, selepas bayi ditahnik, kolostrum ibu adalah makan terbaik yang mengandungi antibodi untuk baby. Tetapi selain itu, tahu tak azan yang dikumandangkan di telinga baby pun salah satu suntikan imunisasi yang paling hebat untuk bayi. Bukan sahaja dari segi fizikal tetapi juga rohani.

Info ni saya dapat dari majalah Fardu Ain Jilid 17.
Continue reading

Apr 09

Kelahiran bayi

Assalamualaikum..

Alhamdulillah…semalam, seorang sahabat telah selamat melahirkan seorang mujahidah jam 5.20 petang. Saya belum lagi ye. Tapi next giliran saya la pula. berdebar-debar pula rasa.

Memang banyak baby yang lahir kebelakangan ni. Berderet-deret sahabat melahirkan anak. Start dari pertengahan bulan 3, akhir bulan 3, awal bulan 4, akhir bulan 4(saya la tu), awal bulan 6, akhir bulan 6 dan bulan 8 atau 9. Alhamdulillah, semoga dapat melahirkan mujahid dan mujahidah yang bakal menegakkan agama Allah di muka bumi.
Continue reading

Feb 15

Kelas Antenatal di HKL

Assalamualaikum…

Selepas 4 hari bercuti, hari ni agak liat sikit nak pergi kerja. Dah la semua orang pun tengah cuti Chinese New Year. Lagi la semangat nak bekerja tu kurang. Tiba-tiba pagi tadi dapat call bertubi-tubi pula. Tak sempat nak update satu-satu. Ok, enough pasal kerja.

Pamphlet yang dapat masa kelas.

Seperti yang dijanjikan, nak cerita tentang kelas antenatal yang saya pergi. Ada 5 orang perempuan mengandung yang hadir bersama 3 orang suami (salah seorang tu hubby saya la). Saya rasa mengandung dan penjagaan baby sejak dari dalam kandungan hingga lahir bukan tanggungjawab ibu sahaja, jadi ayah pun perlu ambil maklumat ye.

Ada beberapa maklumat yang dikongsi tapi semuanya secara ringkas, mungkin sebab masa yang agak suntuk. Kelas start jam 9.30 pagi, terlewat sedikit dari jadual. Mula-mula diceritakan tentang breastfeed. Hospital Kuala Lumpur adalah salah satu hospital rakan bayi dan father friendly. Botol susu baby adalah benda yang dilarang keras untuk dibawa di hospital. Tapi cara penerangannya untuk ibu yang tak faham dan tak tau sangat tentang susu ibu ni tak merasakan kepentingan dan urgencynya untuk menyusukan bayi dengan susu ibu. Yup, saya memang merasakan urgency untuk menyusukan bayi dengan susu ibu. FM is the last option setelah saya faham pelbagai perkara tentang susu ibu dan susu formula.

Ada juga dipromosikan buku penyusuan susu ibu untuk ibu yang bekerja. Tapi kena beli sendiri. Alhamdulillah, saya dah ada 2 buku tu. Satu memang beli, satu lagi dapat free masa ikut kelas susu ibu di seri kembangan yang lepas. Yang saya nampak, hanya seorang yang beriya-iya bertanya pasal susu ibu ni. Yang lain nampak macam tak berminat atau mungkin malu. Wallahua’lam. Masa break pun nampak seorang ni yang beriya tengok buku yang dipromosikan tu.

Saya pernah juga terdengar/terbaca ada ibu yang mengadu di’paksa’ beri susu pada baby walaupun dia berulang kali kata takde susu atau sakit ketika menyusu. Sayangnya, mungkin tidak diterangkan/diajar dengan betul. dan memang ada setengah nurse yang hanya tahu marah dan arah tapi tidak mengajar dan explain. Mungkin tak semua ye. Ada setengah sahaja. Masa kakak saya melahirkan anak sulung, dia langsung tidak diajar untuk menyusukan atau tentang penjagaan baby. Tiba-tiba nurse tanya, dah susukan baby ke belum? Barulah kakak saya terkial-kial ambil baby, dengan menahan sakit sebab katil agak tinggi. susah nak turun. takde bantuan pun.

Kemudian, kami diterangkan proses semasa kelahiran. Apa yang doktor akan buat dan apa yang doktor nak kami buat dan apa yang dilarang buat masa proses kelahiran. Disebabkan hospital ni father friendly, memang digalakkan ayah membantu ibu semasa di labor room. Tapi sila jangan mengacau doktor dengan ambil gambar atau sibuk-sibuk nak tengok masa baby keluar ye. Bantu ibu aje. Oh, kamera adalah dilarang sama sekali dilabor room.

Selain itu, diterangkan juga tentang perancangan keluarga. Ini adalah supaya ibu cepat recover sebab kalau cepat sangat mengandung semula, ibu mungkin akan menghadapi masalah. Selepas itu, acara paling best sekali iaitu exersice. sebabnya dapat baring. laughing Encik hubby, dapat duduk di sebelah sahaja. Tak boleh baring ye. Best sebab dapat belajar practical dan doktor memang tengok sama ada kita buat tu betul atau salah.

Masa baring tu hubby betulkan sket tudung dan baju supaya kelihatan lebih sopan. Terasa perut saya sorang je yang kecik sket sebab orang lain dah 8 bulan. Selalu rasa bangga dan seronok bila hubby tegur atau betulkan pakaian, sebab nampak dia menjaga aurat isteri dia. Tak tau nak cakap camna tapi selalu rasa berbunga-bunga je hati bila dia tegur tentang pemakaian atau betulkan pakaian. love struck Ok, out of topic.

Lepas habis, kami pergi mothly check-up pula dan shopping lagi tongue . Entry lain la pula cerita pasal check-up ye. Macam dah panjang sangat je membebel.

p/s- terlupa pula. nurse bagi nasihat, lepas keluar hospital, bila dah sampai rumah tu minta hubby beri rekod kesihatan ibu dan anak di klinik kesihatan yang terdekat. nanti nurse akan datang rumah untuk pantau kesihatan ibu dan anak. kalau ada masalah pasal breastfeed pun boleh tanya. Kalau tak bersalin hospital kerajaan pun takpe. yang oenting kena ada rekod kesihatan ibu dan anak masa mengandung dan delivery.

Jan 28

Checklist Ibu & Bayi

Assalamualaikum..

Alhamdulillah…Dah berjaya menyiapkan ebook percuma checklist ibu & bayi. Checklist ni untuk memastikan tiada keperluan yang tertinggal di dalam menyambut kelahiran orang baru. Checklist ni saya kumpulkan dari yang saya dapat dalam buku dan juga website dan saya tambah dan tolak sedikit mengikut keperluan yang saya rasa perlu.

Checklist ini mengandungi keperluan semasa di hospital, semasa dalam pantang dan keperluan bayi dari pakaian hinggalah tempat tidur. Harap ebook ini dapat bermanfaat kepada semua.

Untuk download, klik aje pada gambar banner di sebelah dan isikan nama dan email. link untuk download akan diberi pada email.

Ataupun klik SINI.

Jan 15

Normal birth

Assalamualaikum…

Start dari semalam baca tentang pengalaman bersalin di forum ratuhati. macam-mamcam pengalaman bersalin. ada yang menakutkan, ada yang mudah. bila baca tu rasa risau pun ada, harap-harap dapat bersalin normal. Setiap kali baca pasal baby, baby dalam perut ni pun bergerak aktif menendang-nendang. seronok agaknya ummi baca pasal baby.

Ada jumpa website yang guide untuk bersalin normal, tak perlu induce atau c-zer. Kat website ni ada juga video-video dan tips-tips. Boleh visit http://www.lamaze.org. baca dari pengalaman orang lain, kena induce lebih sakit dari sakit bersalin normal sebab macam kena paksa. Ada yang nak berdiri pun tak boleh.

Alhamdulillah, sekarang ni semua benda pun orang nak kembali kepada fitrah. bersalin secara normal, menyusukan anak sendiri, dalam hal ekonomi pun nak kembali kepada Islam. Alhamdulillah. Allah dah jadikan semua benda pun sebaik-baik kejadian sebab Dia lebih mengetahui makhluknya. Harapnya banyak lagi perkara yang akan kembali kepada fitrah contoh pendidikan, media dan yang paling penting akidah.