Nov 25

Cabaran relaktasi

Assalamualaikum..

 

Alhamdulillah, ilmu tentang susu ibu dah semakin meluas. Semakin ramai yang sedar kebaikan dan kepentingan susu ibu buat si kecil tercinta. Bagaimana sekiranya anda sudah memberhentikan penyusuan kerana kurang ilmu dan sokongan dan kini ingin menyusu semula? Proses menyusukan semula selepas memberhentikan penyusuan tidak kira sama ada sekejap atau lama dipanggil RELAKTASI. Perlu diingatkan bahawa semakin lama penyusuan diberhentikan semakin sukar untuk melakukan proses relaktasi. Ianya akan lebih mencabar.

Apa persediaan yang perlu ada?

  • Sikap – Ibu perlu bersikap tegas, sabar, mempunyai azam dan semangat yang kuat dan nekad. Ini kerana tanpa semangat yang kuat, ibu akan cepat mengalah apabila tidak berjaya menyusukan di awal percubaan.
  • Dompridone – Mulakan dengan mengambil Dompridone dibawah PENGAWASAN DOKTOR/KAUNSELOR PENYUSUAN sahaja. Pastikan dapatkan ia daripada doktor dan tidak mengambil ubat sesuka hati.
  • Pam payudara – sebaiknya dapatkan pam yang terbaik, jika mampu yang double-pumping. Ini kerana ibu akan memerlukan banyak tenaga untuk mengembalikan semula susu. Penggunaan pam akan lebih memudahkan.
  • Emosi – Ibu perlu bersedia dari segi emosi. Kebanyakan bayi akan menolak untuk disusukan secara direct dari payudara kerana terbiasa dengan puting botol susu. Jadi ibu perlu bersedia untuk ditolak oleh bayi. Jangan mudah sedih dan kesian. Sentiasa berfikiran positif.
  • Redha suami – sebaik-baiknya mulakan dengan mendapatkan redha suami. Apabila suami redha insyaAllah anda akan mendapat sokongannya. Ada suami yang tidak faham kepentingan susu ibu. Ibu boleh mulakan dengan bercerita tentang khasiat susu ibu kepada suami sedikit demi sedikit. Sebaiknya berceritalah semasa dia tengah relaks, tentu ibu lebih tahu emosi suami sendiri kan. Maklumkan juga bahawa suami bertanggungjawab memberi makanan terbaik untuk anak-anak. Apakah suami sudah bersedia sekiranya ditanya oleh Allah adakah dia sudah menjalankan tanggungjawabnya dengan memberikan yang terbaik?
  • Doa – Banyakkan doa dan dekatkan diri dengan Allah. Sesungguhnya setiap rezeki itu dari Allah.
Bagaimana untuk melakukan proses relaktasi?
1. Skin-to-skin contact – Banyakkan sentuhan kulit ke kulit dengan anak. Biarkan anak baring ke dada ibu tanpa pakaian. Biar bayi cuma berlampin sahaja dan ibu tak perlu berpakaian pinggang ke atas. Biarkan bayi mengingati semula bau ibu dan mengenali semula payudara ibu. Peluk dan usap dengan penuh kasih sayang.
2.  Kurangkan penggunaan botol – ajar anak minum guna syringe, sudu atau sippy cup. sekali sekala cuba suakan payudara untuk bayi menyusu.
3. Pam dengan konsisten – sebaiknya pam setiap 2 jam sekali pagi dan petang. Jangan ada rasa give up atau malas ya.  Peringkat awal ni sangat penting untuk pam dengan kerap dan konsisten. Teruskan pam walaupun hanya keluar angina atau susu hanya setitik dua.
4.  Pemakanan – Jaga pemakanan. Ambil makanan yang berkhasiat dan lengkap dengan sumber nutrien. Jangan skip makan.
5. Supplemen – Pengambilan supplemen dapat memastikan tubuh ibu lengkap dengan sumber nutrient penting terutama buat ibu2 yang tak sempat masak, atau yang kerap ambil makanan frozen. Ia juga memastikan ibu kekal sihat dan segar. Apabila ibu sihat, susu akan dapat dihasilkan dengan lebih lancar.
6. Dekatkan diri pada Yang Esa. Banyakkan buat solat hajat dan solat taubat. Kadang-kala mungkin kita diuji kerana dosa-dosa kita. Kerapkan berzikir dan berdoa.
Tips untuk menyusukan anak semula. 
Susukan bayi dengan separuh susu formula, kemudian tawarkan payudara kepada bayi.
Berikan latihan ini semasa bayi dalam keadaan relaks dan gembira.
Elakkan semasa bayi mengantuk, lapar atau tidak selesa.
Selamat kembali menyusukan!!

Kami ialah PENGEDAR SAH SHAKLEE anda di Bandar Saujana Putra! Sila SMS/ WhatsApp ke +6010-4289601 (Hanis) untuk self pick-up di Bandar Saujana Putra.

Your Shaklee Independent Distributor
Hanis Amin
♥ SMS | WhatssApp : 010-4289601
♥ Shaklee ID : 837662
♥ FB Page : http://www.facebook.com/HanisHealthyLife
♥ Email : hanisamin@gmail.com

Feb 19

Cabaran Penyusuan – Milk Blister

Assalamualaikum…

Dalam penyusuan memang pelbagai cabaran yang akan dihadapi oleh ibu-ibu. Salah satunya Milk Blister.

Apa itu Milk Blister? (turut dikenali sebagai Nipple Bleb)
Secara ringkasnya, ia adalah baki susu yang tertinggal dan diselaputi epidermis. Kalau check di nipple akan ada benda putih.  Ini pula dari Kellymom

A milk blister, or blocked nipple pore, is also called a bleb or nipple blister, or simply milk under the skin.” It occurs when a tiny bit of skin overgrows a milk duct opening and milk backs up behind it. A milk blister usually shows up as a painful white, clear or yellow dot on the nipple or areola (see photo), and the pain tends to be focused at that spot and just behind it. If you compress the breast so that milk is forced down the ducts, the blister will typically bulge outward. Milk blisters can be persistent and very painful during feeding, and may remain for several days or weeks and then spontaneously heal when the skin peels away from the affected area.

Atau bahasa mudahnya macam ada susu tersumbat. Bila dipicit susu tak keluar dan akan rasa agak sakit.

Antara punca Milk Blister :

  1. Susu keluar secara berlebihan
  2. Tekanan ke atas kawasan tersebut
  3. Cara lekapan bayi yang tidak betul

Sekiranya dibiarkan berterusan, mungkin akan menyebabkan bengkak susu dan mastitis.

Antara cadangan cara mengatasinya :

1. Tuam payudara dan kawasan yang sakit dengan tuala suam panas sebelum dan selepas menyusukan bayi.

2. Gosok/Berus lembut puting payudara dengan kain yang diletakkan minyak zaitun

3.  Guna jarum yang bersih dan telah disterilize untuk ‘cungkil’ milk blister tersebut

4. Lebihkan pam/menyusu sebelah yang tersumbat untuk menggalakkan milk blister keluar.

5. Supplemen Lecithin dipercayai membantu dan menghalang masalah berulang

6. Urut payudara, aerola dan puting dan minyak yang mengandungi ekstrak biji anggur

sumber : http://kellymom.com/bf/concerns/mother/nipplebleb/

Boleh juga cuba Shaklee Lecithin untuk membantu. Boleh makan dan sapu pada tempat yang berkenaan.

sumber : http://healthy.babykawaiistore.com/lecithin/cabaran-penyusuan-milk-blister/

 

Selamat mencuba!

Mar 03

Power pumping

Assalamualaikum

Apa itu Power Pumping?

Merupakan teknik mengepam yg boleh membantu meningkatkan penghasilan susu. Ia melibatkan teknik dan setup mengepam yg biasa tapi dlm cara yg lebih unik. Ideanya adalah utk meniru bayi menyusu secara x langsung meningkatkan bekalan susu ibu.

Siapa yang perlukan Power Pumping?

1. Ibu yang ingin menyusukan anak angkat – teknik ini digunakan untuk rangsang penghasilan susu
2. Ibu yg ingin relaktasi/ menyusukan semula si anak setelah berhenti menyusukan
3. Ibu yg kekurangan susu, berusaha untuk memperbanyakan semula susu – akibat drpd perubahan hormon, period, kurang mengepam etc.

Macam mana nak buat Power Pumping?

Untuk Single pump – pam kanan dulu 10 minit, kendian pam kiri plak 10 minit, tukar plak ke kanan 10 minit dan seterusnya, bertukar2 setiap 10 minit berterusan selama sejam.

Untuk Double Pump – Pam kedua2 belah serentak selama 10 minit, rehat/ stop pam 10 minit, sambung lagi pam 10 minit, rehat 10 minit dan seterusnya selama 1 jam.

Disarankan buat power pumping ni sekali sehari, seelok2 nya waktu mlm ke subuh, sbb hormon susu sgt tinggi waktu ni.

Berapa lama masa diambil untuk dapat hasilnya?

Kalian jgn igt sekali buat terus susu jadi banyak yer. Power pumping perlukan masa sekurang2nya 1 minggu! Walaupun pada hari pertama hasil pam setitik dua atau ‘pam angin’ semata2, teruskan misi sehingga dpt hasil yg dikehendaki. Jangan putus asa, usaha, doa dan tawakal, insyallah dipermudahkan olehNYA…amin.

sumber : Nurul Dhia

Dec 21

Susu bertambah dengan ESP

Assalamualaikum..

Sejak berpindah office, hasil mengepam pun semakin berkurang. yelah, dulu dapat pam 4 kali sehari. Sekarang 3 kali sahaja. Setiap kali pam, hasil pun dah kurang. kalau dulu sekali pam boleh dapat 10oz atau lebih. Tapi sejak pindah ke office baru, dapat 5oz atau 6oz je.

Untuk bekal muadz ke taska terpaksa ambil stok dari peti ais atas. Saya start tambah Alfalfa dari 2biji sehari ke 4 biji sehari tapi macam tak banyak beza. Tak lama lepas tu saya order pula ESP. Dulu memang pun dah ada beli tapi dah habis. dan ambil masa yang agak lama nak beli semula kerana ada sedikit masalah kewangan.
Continue reading

Oct 28

Growth spurt?

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, semalam Muadz dah genap 6 bulan exclusive breastfeeding. boleh kira exclusive ke? selain dari masa awal-awal Muadz minum susu formula sket, lepas tu semua alhamdulillah, minum susu ibu sepenuhnya.

Hari tu macam beriya nak bagi dia makan tapi macam tak sempat pula. so maybe lambat sket la muadz start makan. (sudu muadz pun takde lagi tongue ) kat rumah memang takde sudu plastik so kena juga beli sudu untuk muadz.
Continue reading